Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Krzewuszki lekko przycina się po kwitnieniu formując krzew. Lekkie podcięcie stymuluje zwłaszcza odmiany wczesnie kwitnące do powtórnego zakwitnięcia pod koniec lata.

W starych krzewach wiosną mozna wycinać najstarsze gałęzie.

Twoja jest słabo rozgałęziona od dołu. Przycinałaś zaraz po posadzeniu? Bo możesz odżałowac jeden rok na kwiaty i skrócić ją całą o 2/3

Ja natomiast chciałabym się spytać czy sosny samosiejki trzeba podcinać ( np. suche gałęzie lub formowanie ) tylko wiosną czy latem też można . Prawdopodobnie wiosną nie zdążę tego zrobić więc pytam

Ucinać gałęzie przy pniu moożesz cały rok. Natomiast jak chcesz formować i zagęszczać, to tylko poprzez ucinanie świeczek - czyli młodych, nierozwiniętych przyrostow i to da się zrobić tylko wiosną.

Ale jak wybrałaś odmianę Compatus to jest to miniaturka, ma prawo wolnor rosnąć :)

Dostałam w prezencie 6 krzaków, bez informacji co jest co. Po skrzydełkach zorientowałam się co one są.

dwa rosną okropnie powoli i ciągnie nie przekroczyły wys 60 cm, ale reszta jest spora powyżej 120, a jeden nawet więcej. I to właśnie ten największy jest mizernie rozkrzewiony.

aha Elfir i jeszcze pytanko jak myślisz u nas nie ma i nie było śniegu , nie spadła kropla deszczu , jest bbbb. sucho czy oprócz rh i azali podlewać młode jałowce lub inne iglaki , i w ogóle rośliny . Trochę mnie ta susza przeraża a słońce robi swoje

Jałowce i sosny wytrzymają.

Podlewać resztę zimozielonych. Liściaste nie-zimozielone spią i póki się nie obudzą nie trzeba.

Jeśli jesteśmy przy Holandii, to dla inspiracji wrzucam link do ogrodu Villa Beekbergen:

http://www.villabeekbergen.nl/photos.php?view=thumbnailList&category=5

Chociaż sama Villa daleka jest od mojej estetyki (delikatnie rzecz ujmując), to jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu; szczególnie zestawienie wijących się bukowych żywopłotów i traw + starodrzew.

Jeśli jesteśmy przy Holandii, to dla inspiracji wrzucam link do ogrodu Villa Beekbergen:

http://www.villabeekbergen.nl/photos.php?view=thumbnailList&category=5

Chociaż sama Villa daleka jest od mojej estetyki (delikatnie rzecz ujmując), to jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu; szczególnie zestawienie wijących się bukowych żywopłotów i traw + starodrzew.

willa dość hm... niezwykła.

Za to ogród :yes: piękne trawy.

Elfir, mam pytanie, minęły już dwie zimy od posadzenia moich cisów Wojtków a ja jeszcze ich nie przycinałem ,niektóre mają po dwie główne gałęzie. Czy możesz doradzić, czy i jak jeśli już skracać je, ciąć, żeby nic im się nie stało. Widać na nich masę kulek, z których chyba powstają gałązki.. wszystkie cisy się przyjęły, żaden nie zmarzł.

Jak się je formuje czy to w ogóle potrzebne ?

To zdjęcie z przed zimy.

P1010017.JPG