naberia 25.02.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Elfir, jak i kiedy przyciac krzewuszke? wyglada tak. jestem z południowej czesci Polski. Niektóre rośliny maja juz zielone paki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Krzewuszki lekko przycina się po kwitnieniu formując krzew. Lekkie podcięcie stymuluje zwłaszcza odmiany wczesnie kwitnące do powtórnego zakwitnięcia pod koniec lata.W starych krzewach wiosną mozna wycinać najstarsze gałęzie.Twoja jest słabo rozgałęziona od dołu. Przycinałaś zaraz po posadzeniu? Bo możesz odżałowac jeden rok na kwiaty i skrócić ją całą o 2/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 A z trzmieliną oskrzydloną też byś tak radziła. Jedna z moich ma prawie 120, ale tylko 5 gałązek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 kazdy krzew liściasty w zasadzie powinno się po posadzeniu silnie skracać, by zagęścić mu koronę, tak więc tnij, w przypadku trzmieliny nawet nie ma problemu z kwitnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.02.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Ja natomiast chciałabym się spytać czy sosny samosiejki trzeba podcinać ( np. suche gałęzie lub formowanie ) tylko wiosną czy latem też można . Prawdopodobnie wiosną nie zdążę tego zrobić więc pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki. One niestety wolno rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki. One niestety wolno rosną Ale jak wybrałaś odmianę Compatus to jest to miniaturka, ma prawo wolnor rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Ja natomiast chciałabym się spytać czy sosny samosiejki trzeba podcinać ( np. suche gałęzie lub formowanie ) tylko wiosną czy latem też można . Prawdopodobnie wiosną nie zdążę tego zrobić więc pytam Ucinać gałęzie przy pniu moożesz cały rok. Natomiast jak chcesz formować i zagęszczać, to tylko poprzez ucinanie świeczek - czyli młodych, nierozwiniętych przyrostow i to da się zrobić tylko wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.02.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 aha Elfir i jeszcze pytanko jak myślisz u nas nie ma i nie było śniegu , nie spadła kropla deszczu , jest bbbb. sucho czy oprócz rh i azali podlewać młode jałowce lub inne iglaki , i w ogóle rośliny . Trochę mnie ta susza przeraża a słońce robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Ale jak wybrałaś odmianę Compatus to jest to miniaturka, ma prawo wolnor rosnąć Dostałam w prezencie 6 krzaków, bez informacji co jest co. Po skrzydełkach zorientowałam się co one są. dwa rosną okropnie powoli i ciągnie nie przekroczyły wys 60 cm, ale reszta jest spora powyżej 120, a jeden nawet więcej. I to właśnie ten największy jest mizernie rozkrzewiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 aha Elfir i jeszcze pytanko jak myślisz u nas nie ma i nie było śniegu , nie spadła kropla deszczu , jest bbbb. sucho czy oprócz rh i azali podlewać młode jałowce lub inne iglaki , i w ogóle rośliny . Trochę mnie ta susza przeraża a słońce robi swoje Jałowce i sosny wytrzymają. Podlewać resztę zimozielonych. Liściaste nie-zimozielone spią i póki się nie obudzą nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 26.02.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Czego Ci skandynawowie w ludzkim języku nie piszą? Nawet, żeby pooglądać trzeba się namęczyć. Ogrody robi niezłe. Mistrz kamienia i kątów prostych, ale naturalistyczne też fajne Ogrody w linku od Elfir rzeczywiście niezłe; tylko to nie Skandynawia, a Holandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 26.02.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jeśli jesteśmy przy Holandii, to dla inspiracji wrzucam link do ogrodu Villa Beekbergen: http://www.villabeekbergen.nl/photos.php?view=thumbnailList&category=5 Chociaż sama Villa daleka jest od mojej estetyki (delikatnie rzecz ujmując), to jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu; szczególnie zestawienie wijących się bukowych żywopłotów i traw + starodrzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Nie rozpoznaję tych języków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jeśli jesteśmy przy Holandii, to dla inspiracji wrzucam link do ogrodu Villa Beekbergen: http://www.villabeekbergen.nl/photos.php?view=thumbnailList&category=5 Chociaż sama Villa daleka jest od mojej estetyki (delikatnie rzecz ujmując), to jestem pod ogromnym wrażeniem ogrodu; szczególnie zestawienie wijących się bukowych żywopłotów i traw + starodrzew. willa dość hm... niezwykła. Za to ogród piękne trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 ale chciałabym zobaczyć jak ten ogród prezentuje się w połowie marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MadziulaPM 26.02.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Elfirku, pomocy potrzebuję Kocham moją zamię, ale coś jej się ostatnio dzieje- wiosną puszcza młode pędy, które od razu więdną z 3 tegorocznych jeden tylko wyrósł pięknie:( Co jej takiego zrobiłam, jak jej pomóc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 W marcu goło I niewesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 czy czasem nie została przenawożona lub przelana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 26.02.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Elfir, mam pytanie, minęły już dwie zimy od posadzenia moich cisów Wojtków a ja jeszcze ich nie przycinałem ,niektóre mają po dwie główne gałęzie. Czy możesz doradzić, czy i jak jeśli już skracać je, ciąć, żeby nic im się nie stało. Widać na nich masę kulek, z których chyba powstają gałązki.. wszystkie cisy się przyjęły, żaden nie zmarzł. Jak się je formuje czy to w ogóle potrzebne ? To zdjęcie z przed zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts