Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

każdy taki podział kolorystyczny bedzie wyglądał sztucznie.

Jak chcesz mieć naturalnie tło przede wszytskim używaj zielonych roślin. Po drugie nie szalej z ilością gatunków. A po trzecie wybieraj gatunki z dawna osadzone w krajobrazie - wierzby, kaliny, trzmieliny, antypki, dzikie róże, świerki, jarzębiny, sosny

Z "egzotów" - pęcherznica, swidosliwa, lilaki, berberysy Thunberga, irgi krzewiaste

Kolorowe jedynie jako pojedyncze akcenty. Np. śliwa wiśniowa "Pissardii", zółtolistna brzoza

Ooooooo, to jak u mnie. Właśnie tak robie w jednym narożniku mam przewagę brzóz i liściastych krzewów, a z drugiego krańca sosny i większość iglastych Edytowane przez pestka56

jak posiejesz to i tak nie wzejdzie. Trawa kielkuje, gdy temp podłoża ma 10 stopni.

Byliny w doniczkach możesz sadzić cały rok. Ze względów bezpieczeństwa polecam kupowac dopiero, gdy na roślinie widać mlode kiełki. Inaczej nie wiadomo czy np. nie została przesuszona.

witam, mam pytanie jakie mozna posadzic roslinki w kamyczkach wkolo tarasu zeby byly ladne, niskie i male - zeby nie rosly za bardzo

Cos w tym stylu:

Iglaczków karłowych ta są setki... liściaków też... Tak troszkę obok tematu, pomijając gusta:) Chciałbym aby mnie ktoś uświadomił, jak usuwa się opadłe igły, nawiane liście, kurz i nawiany pył z tych kamyczków? Zbiera, płucze i rozkłada od nowa czy jak?

zuziaa - a dlaczego projektant nie może zaprojektowac tobie ogrodu lesno-wiejsko-nowoczesnego?

Jedyny problem w sformułowaniu projektantowi, co rozumiesz przez takie zestawienie słów.

Bo lesny ogród może zbyć zarówno angielski, japoński czy nowoczesny.

Albo wiejski - w sensie pełen kwitnących bylin?

A nowoczesny? Może być minimalistycznie prosty ale też bogaty w gatunki w stylu Oudolfa

gatunki na gleby gliniaste sa wymienione w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu

Elfir a ja mam pytanie odnoście choroby drzewa,drzewo na skarpie duży stary klon,z miesiąc temu zauważyłam dzięcioła i zaczęłam się drzewu przyglądać,czy orientujesz się co to może być ,czy to jest do uratowania,czy lepiej wyciąć aby nie przeszło na inne drzewa.

W pobliżu jest las ,który był zaatakowany przez kornika drukarza.Prowadzili wycinkę drzew.Nie wiem czy to ma coś wspólnego

DSC03748.jpgDSC03751.jpg

Witajcie!

Mam dwa pytanka zanim zabiorę się za ogród:)

Jak zrobić taki "płot"? https://www.facebook.com/GardenZone/photos/a.418935338145593.90019.199553630083766/418935768145550/?type=1&theater I jak długo to trwa?

Jaki jest najlepszy sposób na krety -> siatka? Działka jeszcze pusta więc jest pole do popisu, ogrodzenia też nie ma.