Elfir 28.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 każdy taki podział kolorystyczny bedzie wyglądał sztucznie. Jak chcesz mieć naturalnie tło przede wszytskim używaj zielonych roślin. Po drugie nie szalej z ilością gatunków. A po trzecie wybieraj gatunki z dawna osadzone w krajobrazie - wierzby, kaliny, trzmieliny, antypki, dzikie róże, świerki, jarzębiny, sosnyZ "egzotów" - pęcherznica, swidosliwa, lilaki, berberysy Thunberga, irgi krzewiaste Kolorowe jedynie jako pojedyncze akcenty. Np. śliwa wiśniowa "Pissardii", zółtolistna brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.02.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Ooooooo, to jak u mnie. Właśnie tak robie w jednym narożniku mam przewagę brzóz i liściastych krzewów, a z drugiego krańca sosny i większość iglastych Edytowane 28 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 28.02.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Elfir zbudowałem ziemiankę, chciałbym na niej posadzić coś płożącego co by chciało rosnąć w cieniu i nie wymagało zbyt częstego podlewania. Czy jałowce dadzą radę? Proszę poradź coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Jałowce sa wybitnie swiatłożądne. Możesz posadzić u podnóza winobluszcz, bluszcz, hortensję pnacą itp. pnączeMożesz obsadzić irgą szwedzką lub mikrobiotą, ale w kompletnej suszy sobie nie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamaki 01.03.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Witam Cię serdecznie. Elfir kupiłam trawę. Siać już, czy jeszcze się wstrzymać. U nas w ciągu dnia bardzo ciepło, ale poranki zawsze oszronione. Również mam dylemat odnośnie bylin - kupować już i sadzić, czy czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 jak posiejesz to i tak nie wzejdzie. Trawa kielkuje, gdy temp podłoża ma 10 stopni. Byliny w doniczkach możesz sadzić cały rok. Ze względów bezpieczeństwa polecam kupowac dopiero, gdy na roślinie widać mlode kiełki. Inaczej nie wiadomo czy np. nie została przesuszona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia-goja 01.03.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 witam, mam pytanie jakie mozna posadzic roslinki w kamyczkach wkolo tarasu zeby byly ladne, niskie i male - zeby nie rosly za bardzoCos w tym stylu: http://www.ogrodmarzen.com.pl/images/galeria_ogrody_01_d.jpg http://www.gardenidea.pl/realizacje/zlotniki02.jpg http://www.gardenarium.pl/photos/project/29/2415/P1290761.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.03.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Iglaczków karłowych ta są setki... liściaków też... Tak troszkę obok tematu, pomijając gusta:) Chciałbym aby mnie ktoś uświadomił, jak usuwa się opadłe igły, nawiane liście, kurz i nawiany pył z tych kamyczków? Zbiera, płucze i rozkłada od nowa czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.03.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Mirku mam podjazd wyłożony drobnymi kamykami, w koło same sosny gubiące igły... do wiosny nic na kamykach nie zostaje - wiatr wszystko czyści Tyle, że nie mam białych kamyków ino melanż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.03.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Drobne to można przegrabić... no i nie białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.03.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Odkurzacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuziaaa 02.03.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Elfir,skarbnico wiedzi , rozmawiałam wczoraj z projektantem terenów zielonych i troszkę jestem przerażona bo.... Ja nie chce ogrodu japońskiego, angielskiego, francuskiego , ja chce ogród lesno-wiejsko-nowoczesny i bezobslugowy , czy to jest możliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 zuziaa - a dlaczego projektant nie może zaprojektowac tobie ogrodu lesno-wiejsko-nowoczesnego? Jedyny problem w sformułowaniu projektantowi, co rozumiesz przez takie zestawienie słów.Bo lesny ogród może zbyć zarówno angielski, japoński czy nowoczesny. Albo wiejski - w sensie pełen kwitnących bylin?A nowoczesny? Może być minimalistycznie prosty ale też bogaty w gatunki w stylu Oudolfa gatunki na gleby gliniaste sa wymienione w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198593-Zestawienia-ro%C5%9Blin-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-typu-gleby-wilgotno%C5%9Bci-i-odczynu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 witam, mam pytanie jakie mozna posadzic roslinki w kamyczkach wkolo tarasu zeby byly ladne, niskie i male - zeby nie rosly za bardzo Lawenda, jukka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 02.03.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 O rany pytanie- odpowiedź, Elfir czapki z głów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Dla inspiracji:http://www.plantendagenmauricevergote.be/plantenborders.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 03.03.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Elfir a ja mam pytanie odnoście choroby drzewa,drzewo na skarpie duży stary klon,z miesiąc temu zauważyłam dzięcioła i zaczęłam się drzewu przyglądać,czy orientujesz się co to może być ,czy to jest do uratowania,czy lepiej wyciąć aby nie przeszło na inne drzewa. W pobliżu jest las ,który był zaatakowany przez kornika drukarza.Prowadzili wycinkę drzew.Nie wiem czy to ma coś wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.03.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Dla inspiracji: http://www.plantendagenmauricevergote.be/plantenborders.html mnie zainspiruje na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Elfir a ja mam pytanie odnoście choroby drzewa, na zdjęciu widac jedynie wierzchnią korę obtluczoną przez dzięcioła. Nie widac uszkodzeń do zywego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 04.03.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Witajcie!Mam dwa pytanka zanim zabiorę się za ogród:)Jak zrobić taki "płot"? https://www.facebook.com/GardenZone/photos/a.418935338145593.90019.199553630083766/418935768145550/?type=1&theater I jak długo to trwa? Jaki jest najlepszy sposób na krety -> siatka? Działka jeszcze pusta więc jest pole do popisu, ogrodzenia też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts