Elfir 04.03.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 to jest żywopłot z ligustru (Ligustrum vulgare "Atrovirens") - tyle, że cięty przez fachowca. Jak masz rzeczywiście krety to jedynie siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 04.03.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 to jest żywopłot z ligustru (Ligustrum vulgare "Atrovirens") - tyle, że cięty przez fachowca. Jak masz rzeczywiście krety to jedynie siatka. Nie mam kretów, ale boje się, że przyjdą A póki ziemia nie zagospodarowana to można przeciwdziałać. Słyszałem, że w pasie ogrodzenia można już coś wkopywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 05.03.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Może z rok temu w kilku wątkach pokazało się zdjęcie nowoczesnego, płaskiego domu ( szary?, grafitowy?, chyba łączony z drewnem) przed którym był założony minimalistyczny ogród z traw. Trawy były bodajże dwóch lub trzech gatunków, sadzone pasami na żwirowisku ( może białe kamienie, może jakiś grys?). Czy ktoś może mi pomóc odszukać to zdjęcie? Liczę na Elfir ale może komuś też się coś skojarzy. Niestety przeszukałam wątki, które wydały mi się "podejrzane" ale nie umiem odszukać ale bywają też zdjęcia, które nie są już widoczne. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 nie mogę znaleźć niczego podobnego do opisu. Mam tylko to:http://images.landscapingnetwork.com/pictures/images/636x510Max/modern-landscaping_36/modern-walkway-z-freedman-landscape-design_3382.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 05.03.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Dziękuję za szybką odpowiedz aczkolwiek dam głowę, że też to zdjęcie gdzieś pokazywałaś, nie wiem czy nie przypadkiem w jakimś dzienniku budowy kogoś z forumowiczów. Wtedy się pozachwycałam ale zdjęcia nie zapisałam no i mam za swoje. Wydawało mi się pokazane w takim oczywistym miejscu.....W każdym razie mam teraz zgryz. Gdyby jednak coś Ci się nagle przypomniało to bardzo proszę o pamięć. Wątek śledzę na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 05.03.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Elfir czy truskawkę wisząca się scina całkowicie- chodzi o te długie pędy?Które trawy dobrze rosną w cieniu i na glinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 truskawka to bylina -cała częśc nadziemna zamiera zimą. W cieniu np. turzyca zwisła, muskegońska (palmowa), smiałek darniowy, kłosownica lesna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 05.03.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Dziękuję. To pewnie nie zamarła, bo zima za krótka była. Czyli wszystko ściąć, tak? Elfir, a czy mogłabyś mi podsunąć kompozycję traw właśnie w miejsce zawsze zacienione (glina) - taka niewielka rabatka - po obwodzie ma 5 m długości - zależy mi, żeby się osłonić od strony bramy. Bardzo Cię proszę. Edytowane 5 Marca 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 naberia - o ilę kojarzę to już będzie kolejna moja propozycja dla tego zakątka. Wiesz, taka praca na marne (bo niczego nie wykorzystujesz, co proponuję) trochę mnie zniechęca do dalszej pomocy Tam jest cień a w cieniu większośc traw jest wilgociolubna. Śmiałek lepiej poradzi sobie z umiarkowaną wilgotnością. Od strony trawnika zrób opaskę z bergenii. Za nią śmiałka i w wystającym kolanku rabaty (od strony ściezki) bardzo potrzebny jest wyższy akcent, jak szczepione drzewko (bo z wysoką trawą do cienia będzie cięzko) Rabata ma za ostre końcówki. Przecież niewiele urośnie na wąskim pasku 5 cm między kostką a trawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 06.03.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Dziękuję Elfir. To właśnie za Twoją rada robię w tym miejscu rabatkę. Tylko u mnie wszystko tyle trwa i niestety nie mam możliwości wykorzystać poprzedniego pomysłu. Dlatego postawiłam jednak na trawy. A jakie drzewko szczepione bedzie dobrze rosło w tym miejscu? Dziekuje za cierpliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 06.03.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Elfir, o coś takiego chodzi? Pisząc śmiałek miałas na myśli śmiałka darniowego? Sadzić gęściej? Co na środku? - bo tam by mi zależało dać coś wyższego... Oczko wypełnić kamykiem? Elfir, myśle, że dobrze by było oczko wyłożyć kamykiem. W takim razie wierzba odpada. Dobrze by było tam coś dać zimozielonego, żeby na kamyki się nie sypało. Co polecasz? Może trzmielinę szczepioną lub jałowca płożącego szczepionego na pniu? Świerk Inversa i Frohburg mi się nie podobają. Aha, przy kolanku już jest słońce. Zależy mi też, żeby dać coś szerokiego i wysokiego ok. 80 cm na środek, żeby się osłonić. Bardzo bym chciała wykorzystać Twój pomysł, tylko jestem prawdziwym laikiem, dlatego potrzebuję bardziej dokładnych danych inaczej też się zniechęcam Edytowane 7 Marca 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 07.03.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 witam!dlaczego jałowce blue arrow rosną za "grube"? wszędzie gdzie widzę takie co najmniej 2-3 metrowe okazy wyglądają bardziej jak skyrocket. Zależy mi na takiej maksymalnie wąskiej formie, przymierzam się do zakupu ok 10 sztuk i nie wiem czy po prostu sprzedawcy wciskają tą drugą odmianę jako blue arrow (jeśli tak to w jaki sposób je odróżnić i nie dać się nabrać?) czy zwyczajnie trzeba je ciąć aby miały taki wąski kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Elfir, o coś takiego chodzi? Ogólnie chodziłoby mi o wiele wyższą roślinę - bardziej jak np. miłorząb "Tremonia", buk "Frans Fontaine". Miniaturka na pniu zginie (w sensie optycznym) w tym wielkim ogrodzie. Bergenie sadzi się 7 szt/m2 , śmiałka 5 szt /m2 Zasadniczo dokładne dane znajdują się w projektach ogrodów Edytowane 7 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 witam! dlaczego jałowce blue arrow rosną za "grube"? 1. źle oznaczona odmiana 2. siewka a nie sadzonka - czyli nie powtarza cech 3. oszustwo sprzedającego Wiele odmian jest 'piraconych" i nie ma pewności na ile czystą odmianę sprzedaje szkólka. Tutaj zdjęcie ze szkólki Kurowskich i jakiegoś lokalnego producenta przedającego na Allegro: http://kurowski.pl/images/katalog/1100_900/Junip_scop_Blue_Arrow1_big.jpg http://img707.imageshack.us/img707/366/bluearrow.jpg Na pierwszy rzut oka widac, że ten z allegro na pewno nie sprzedaje blue Arrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.03.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 nie mogę znaleźć niczego podobnego do opisu. Mam tylko to: http://images.landscapingnetwork.com/pictures/images/636x510Max/modern-landscaping_36/modern-walkway-z-freedman-landscape-design_3382.jpg Na mojej ulicy facet ma taki przedogródek..tylko bardziej szare płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 07.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Dziękuję Elfir, ale nie za bardzo odpowiedziałaś mi na pytanie - czyli co ile sadzić te bergenie (nie ile na m2 tylko w rządku, bo chyba o tym pisałaś)? Skoro dałaś mi pomysł, to pomóż mi go wprowadzić w życie Jak mam iść za Twoją radą, skoro nie wiem jak? Nie chcę być niewdzięczna, ale poprosiłam Cię o radę jak się zasłonić, a tymczasem dałaś propozycję, która owszem jest ciekawa, ale nie spełnia swojego zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 08.03.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Elfir dziękuje za pomoc. Czy mogłabyś polecić jakąś szkółkę z ta dobrą odmianą blue arrow która prowadzi sprzedaż wysyłkową? niestety ale ta podana przez Ciebie szkółka na stronie ma inf. że nie prowadzą sprzedaży detalicznej z wysyłką a mam do nich spoooory kawał drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.03.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Dziękuję Elfir, ale nie za bardzo odpowiedziałaś mi na pytanie - czyli co ile sadzić te bergenie (nie ile na m2 tylko w rządku, bo chyba o tym pisałaś)? Skoro dałaś mi pomysł, to pomóż mi go wprowadzić w życie Jak mam iść za Twoją radą, skoro nie wiem jak? Nie chcę być niewdzięczna, ale poprosiłam Cię o radę jak się zasłonić, a tymczasem dałaś propozycję, która owszem jest ciekawa, ale nie spełnia swojego zadania Koleżanka powinna chyba zmienić nicka na FAnaberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorri 08.03.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Narysowałam rabatę przed domem zgodnie z propozycją Elfir. Oczywiście byłoby super gdyby sama Elfir się wypowiedziała, ale ponieważ jest bardzo zajęta i nie chcę nadużywać jej cierpliwości, może jakaś inna dobra dusza mi podpowie 1. czy kształt rabaty ma być regularny, linie proste? Czy tam nie jest za mało miejsca na drzewa i krzewy? Szerokość rabaty myślę, ze może być tak do 3 m, pasek trawy chyba powinien zostać. 2. na wjazd Elfir poleciła mi trzcinnik ostrokwiatowy + modrzew szczepiony. Taki szpaler. Jakoś nie mogę wyobrazić sobie tego zestawienia. Czy jest sens robić osłonę z traw skoro za płotem mam ścianę z tuj? Może jednak coś niższego, zimozielonego do tego modrzewia. Może małe iglaki i trzmielina? 2. co z blaszakiem sąsiadów? Tutaj trzcinnik moim zdaniem, byłby ok, ale jak to połączyć z cała resztą, tam są małe odległości. A może zrobić po całości jedną rabatę nieregularną, mniej więcej w połowie obecnego trawnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.03.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Dorri, poszłabym najpierw do sąsiadów z butelka dobrego wina. Zaprzyjaźniła się, pozyczyła soli, popilnowała sąsiadom dzieciaków i delikatnie acz stanowczo poprosiła o zlikwidowanie blaszaka Teraz dopiero mozna zacząć planowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts