Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moje Limelight się nie kładą a odmiana Bobo czy Little Jane sa małe.

Hortensja ogrodowa ma ok 110-120 cm średnicy, powinno się je sadzić tak, by zachodziły na siebie nieco.

Natomiast ich pąki kwiatowe mogą przemarzać.

Witam,

mam pytanie, czy taka rabata jak na rysunku poniżej będzie sensowna ? 3 żywotniki dodałam, bo z tej strony trochę wieje i chcę, żeby różaneczniki i klony miały zaciszniej. Jodła koreańska już rośnie, różaneczniki także tylko muszę je i tak przesadzić, więc chciałam coś dodać, żeby ubarwić tę rabatę poza sezonem kwitnienia różaneczników i trochę osłonić się od sąsiadów. Szukałam krzewów, które rosną niewielkie (nie chcę żeby zachodziły na ogród sąsiadów). Wybór padł na klony Aureum i Bloodgood. Ale może coś innego będzie lepsze w tej sytuacji. Z góry bardzo dziękuję!

r2.JPG

r2.JPG

Klony palmowe lubią przemarzać.

Nie wiem, jakie są rzeczywiste wymiary takiej rabaty, ale różaneczniki możesz dac bardziej pod klony. W koncu klony mają być drzewkami, więc spokojnie pod nimi nie za wysokie różaneczniki (jak Polarnacht czy Cunningham) mogą rosnać.

Różaneczniki preferują cień/półcień - może lepiej posadzić większe drzewko niż klon Shirasawy "Aureum"? Jakąś wiśnię ozdobną, świdośliwę.

Na froncie rabaty można posadzić róże gatunki tawułek - Arendsa będzie kwitła czerwiec-lipiec, chińska we wrzesniu. Pomiędzy zaś krzewami różanecznikow mozna posadzić świecznice - kwitną we wrzesniu. Poza tym funkie (np. odmiany pachnące, o dużych kwiatach pojawiajacych się w sierpniu, jak "Guacamole", "Fragrance Bouquet")

Jak chcesz się osłonić od sąsiadów to może po prostu posadź wielkie różaneczniki z grupy katawbijskich?

Elfir,

bardzo Ci dziękuję. Poczytałam sobie o świdośliwie, bo jej nie znałam i wydaje się bardzo ciekawa. Rabata to jest mniej więcej trójkąt równoramienny o boku 6m. Mieszkam w okolicach Tarnowa Podgórnego i zimy tutaj nie są tak ostre, jak np. w warmińsko-mazurskim skąd pochodzę. A jeżeli chodzi o samą kompozycję, to czy klon Bloodgood może pozostać a świdośliwa ma być zamiast Aureum? Czy różaneczniki można także posadzić blisko pod świdośliwą ? I jaka odmiana pasowałaby do w sumie nie za dużej rabaty, Edelweiss ?

Mi w Kobylimpolu (Poznań) klon palmowy przemarzał u klienta dwa razy. Zamieniliśmy w końcu drzewko na ozdobną wiśnie.

świdosliwę można kupić jako wyprowadzone drzewko na pniu, więc spokojnie mo.żna pod nią sadzić średnie różaneczniki.

Zamiast robić nasadzenia z wielu różnych odmian, raczej zwiększ ilość sztunk jednej odmiany.

A ja mam pytanie o funkie. Kupiłam właśnie kilka w postaci korzeni w torfie z małymi kielkami.

Sprzedawca radził zeby teraz wsadzić je do donic i tak zrobiłam.

Ale kiedy można je będzie przesadzić do gruntu ? Czy takie nocne przymrozki mogą im zaszkodzić ?

Kupiłam rownież funkie w casto. Są w pudelkach, wydają się bardziej suche i bez kielkow. Ile takie mogą leżeć ? Tzn kiedy muszę je posadzić ?

tak. W ogrodach funkie jeszcze śpią.

Nie wiem czy z funkii z Casto będzie cokolwiek. zawsze kupowalam w doniczkach. posadź jak najszybciej w ogrodzie.

Ale te z casto mozna od razu do gruntu ?

A te które zaczęły kielkowac to trzymać w domu aż skończą się przymrozki ?