naberia 09.03.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Oraz błąd osób z brakiem cierpliwości Bo przecież szybciej się miejsce zapełni, jak posadzę ciaśniej. A teraz widzę ile jeszcze roślin chciałabym mieć, ale już miejsca nie ma na rabacie Edytowane 9 Marca 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorri 10.03.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Elfir, dziękuję bardzo. Nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłaś. Te rabaty spędzały mi sen z powiek od 2 lat. Zamówiłam katalog roślin i inną literaturę fachową. Doczytam jakie odległości, wymagania itp. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dlatego lepiej rzadko sadzić krzewy i drzewka, natomiast byliny można gęsto, bo je łatwo przesadzać, rozsadzać, dzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 10.03.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 No tak. Przydatna rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelikaX 11.03.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witaj Elfir, gdzies wyzej pisalas o hortensjach ze potrzebuja jakies 1,6 szerokosci rabaty - a w jakich odleglosciach od siebie je posadzic? Swoje chce posadzic wzdluz wjazdu z kostki. Co mozesz polecic z dlugokwitnacych nadajace sie na rabate od wschodniej czesci? Z gory dziekuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 A które hortensje? Wiechowate? Coś około 1,2-1,4 m od siebie.Bardzo ładna jest Magical Candle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelikaX 12.03.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Raczej bralam pod uwage hortensje ogrodowe - te o ktorych piszesz wyrastaja dosc wysoko a kwiaty "klada" sie - moje maja oddzielac trawnik od wiazdu wiec nie chce bardzo wysokich. Przy tych tez powinnam zachowac odstep 1,2-1,4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Moje Limelight się nie kładą a odmiana Bobo czy Little Jane sa małe. Hortensja ogrodowa ma ok 110-120 cm średnicy, powinno się je sadzić tak, by zachodziły na siebie nieco.Natomiast ich pąki kwiatowe mogą przemarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 13.03.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 dokladnie. pinky winky i grandiflory tez sa wyprostowane, na pewno maja zalete rzadko przemarzaja, zawsze kwitna i mozna je ciac z ogrodowymi roznie bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaLP 13.03.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam, mam pytanie, czy taka rabata jak na rysunku poniżej będzie sensowna ? 3 żywotniki dodałam, bo z tej strony trochę wieje i chcę, żeby różaneczniki i klony miały zaciszniej. Jodła koreańska już rośnie, różaneczniki także tylko muszę je i tak przesadzić, więc chciałam coś dodać, żeby ubarwić tę rabatę poza sezonem kwitnienia różaneczników i trochę osłonić się od sąsiadów. Szukałam krzewów, które rosną niewielkie (nie chcę żeby zachodziły na ogród sąsiadów). Wybór padł na klony Aureum i Bloodgood. Ale może coś innego będzie lepsze w tej sytuacji. Z góry bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Klony palmowe lubią przemarzać.Nie wiem, jakie są rzeczywiste wymiary takiej rabaty, ale różaneczniki możesz dac bardziej pod klony. W koncu klony mają być drzewkami, więc spokojnie pod nimi nie za wysokie różaneczniki (jak Polarnacht czy Cunningham) mogą rosnać. Różaneczniki preferują cień/półcień - może lepiej posadzić większe drzewko niż klon Shirasawy "Aureum"? Jakąś wiśnię ozdobną, świdośliwę. Na froncie rabaty można posadzić róże gatunki tawułek - Arendsa będzie kwitła czerwiec-lipiec, chińska we wrzesniu. Pomiędzy zaś krzewami różanecznikow mozna posadzić świecznice - kwitną we wrzesniu. Poza tym funkie (np. odmiany pachnące, o dużych kwiatach pojawiajacych się w sierpniu, jak "Guacamole", "Fragrance Bouquet") Jak chcesz się osłonić od sąsiadów to może po prostu posadź wielkie różaneczniki z grupy katawbijskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaLP 13.03.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Elfir, bardzo Ci dziękuję. Poczytałam sobie o świdośliwie, bo jej nie znałam i wydaje się bardzo ciekawa. Rabata to jest mniej więcej trójkąt równoramienny o boku 6m. Mieszkam w okolicach Tarnowa Podgórnego i zimy tutaj nie są tak ostre, jak np. w warmińsko-mazurskim skąd pochodzę. A jeżeli chodzi o samą kompozycję, to czy klon Bloodgood może pozostać a świdośliwa ma być zamiast Aureum? Czy różaneczniki można także posadzić blisko pod świdośliwą ? I jaka odmiana pasowałaby do w sumie nie za dużej rabaty, Edelweiss ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Mi w Kobylimpolu (Poznań) klon palmowy przemarzał u klienta dwa razy. Zamieniliśmy w końcu drzewko na ozdobną wiśnie. świdosliwę można kupić jako wyprowadzone drzewko na pniu, więc spokojnie mo.żna pod nią sadzić średnie różaneczniki. Zamiast robić nasadzenia z wielu różnych odmian, raczej zwiększ ilość sztunk jednej odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.03.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A ja mam pytanie o funkie. Kupiłam właśnie kilka w postaci korzeni w torfie z małymi kielkami.Sprzedawca radził zeby teraz wsadzić je do donic i tak zrobiłam.Ale kiedy można je będzie przesadzić do gruntu ? Czy takie nocne przymrozki mogą im zaszkodzić ? Kupiłam rownież funkie w casto. Są w pudelkach, wydają się bardziej suche i bez kielkow. Ile takie mogą leżeć ? Tzn kiedy muszę je posadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 tak. W ogrodach funkie jeszcze śpią. Nie wiem czy z funkii z Casto będzie cokolwiek. zawsze kupowalam w doniczkach. posadź jak najszybciej w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.03.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Witam Elfir , czy przy tej eksplozji ciepła i puszczających pąków mogę jeszcze przesadzić rośliny z odkrytym korzeniem ( to znaczy zakrytym , chodzi mi o rośliny które muszę przesadzić na inne miejsce , zarówno liściaste jak i iglaste ) , dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 ostatni gwizdek na przesadzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.03.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 tak. W ogrodach funkie jeszcze śpią. Nie wiem czy z funkii z Casto będzie cokolwiek. zawsze kupowalam w doniczkach. posadź jak najszybciej w ogrodzie. Ale te z casto mozna od razu do gruntu ? A te które zaczęły kielkowac to trzymać w domu aż skończą się przymrozki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 te z Casto chyba spią, skoro nie puszczają, więc będa schowane pod ziemią w razie przymrozków. Natomiast te, które puszczają kiełki robią to o kilka tygodni za wczesnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.03.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ok, dziękiPowiedz mi jeszcze tylko na jaka głębokość sadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts