Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

5 cm będzie okey :)

Swego czasu kupiłam całą kolekcję funkii pakowanych w torfie do woreczków plastykowych z dziurkami. O ile pamiętam w Sadowniczym, albo w Cebule.pl.

Fakt, że były to zaskakująco duże kłącza. Świetnie się przyjęły.

Te funkie w casto kupiłam bo były po 2,xx za2 szt, mam nadzieje ze coś z nich wyrośnie ;)

A jeszcze chciałam zapytać, czy takie przygruntowe przymrozki mogą zaszkodzić kielkijacym tulipanom ?

Miałam przykryte galazkami swierkowymi ale wiatr mi rozwiał po ogrodzie, czy latać teraz i zbierać zeby przykryc czy odpuścić ? ;)

Edytowane przez Yaa

Mogę zważyć listki, ale niekoniecznie. U mnie liliowce cała zimę miały zielone i nic,

Yaa, ciągle jeszcze możesz kupić kłacza i cebulki do wiosennego posadzenia. Oni błyskawicznie przysyłają kurierem

http://www.cebule.pl/pol_m_Cebule-i-Klacza-Wiosenne-604.html

A na przyszłość – jeśli zapiszesz się u nich na newsletter (nie są nachalni) to dostaniesz info o przedsprzedaży. Wtedy jest większy wybór i lepsza cena.

Piszę o tym, bo właśnie zajrzałam do nich na stronę i niektóre rośliny już mają w małym wyborze.

Ja mam z Cebul maki wschodnie, kosadźce, łubiny, malwy i oczywiście funkie. Wszystko przyjęło się bez problemów.

Edytowane przez pestka56

Wiosenne jeszcze teraz tez się sadzi ??

W listopadzie w ramach eksperymentu kupiłam (i posadzilam) w biedronce 160 rożnych cebul wiosennych wiec póki co mi wystarczy ;)

Właśnie zaczynaja wylazic tulipany i narcyzy co mnie bardzo cieszy ;)

Teraz będę sadzić letnie z lidla ;)

A funkie kupiłam rownież w cebulekwiatowe.pl i wydają się ok

Tamten adres tez sobie zapisze na potem.

Cebule nie. Ale tam są teraz same kłączaste. Te możesz sadzić spokojnie :)

Też zamierzam dokupić i posadzić, bo właśnie rozgrzebałam rabatę z liliowcami, trawami, makami, łubinami. Powiększam ją 2krotnie.

Tylko kosadźce sadzi się tak, że kłącza wystają na powierzchni częściowo. Wszystko inne jest poprzykrywane ziemią. Ten rok jest dziwny. Z drugiej strony zdarzają się też przymrozki w kwietniu.

Elfir by lepiej powiedziała :(

Gdyby były moje to bym posadziła i już.

Witam Elfir czy roślina kupiona w doniczce p9 dużo będzie różniła się od P10 , nie umiem znależć numeracji takich pojemników , a chcę kupić dziuraiec Hidcote i mam do wyboru p9 lub p10 z różnicą cenową 3 zł

Różnica jest drobna

A jeszcze chciałam zapytać, czy takie przygruntowe przymrozki mogą zaszkodzić kielkijacym tulipanom ?

Miałam przykryte galazkami swierkowymi ale wiatr mi rozwiał po ogrodzie, czy latać teraz i zbierać zeby przykryc czy odpuścić ? ;)

Nie, chyba, że bardzo silne.

A w ogóle to te klacza i cebule letnie to można Juz sadzić czy dopiero jak skończą się przymrozki ?

Póki spią i nie wypuszczają kielków nic im się nie stanie pod ziemią

Edytowane przez Elfir

Witam. Już od jakiegoś czasu czytam ten wątek, bo zaczynam zaraz zakładać swój ogród. Muszę przyznać, że do niedawna nie miałam zielonego pojęcia , gdzie co wsadzić, teraz mam już jakieś wyobrażenie. Wymyśliłam sobie że pod oknem od strony południa zrobię takie coś :) gdzie posadzę od strony budynku wyższe iglaki np 2 tuje szmaragdy, niżej jakies mniejsze iglaki , i na dole coś mniejszego. Zastanawiam się czy mogłabym tam wsadzić np ze 3 krzaczki borówki amerykańskiej. Dodam, ze chciałąm rozłożyć tam agrowłókninę i na nią korę. Czy te borówki będą dobrze się miały w towarzystwie iglaków i czy ta agrowłóknina im nie zaszkodzi? Proszę o pomoc, bo ogród dla mnie to czarna magia ;)

Elfir mnie pewnie kiedyś prześwięci za wtrącanie się, ale co tam :)

U mnie borówka amerykańska rośnie na rabacie w towarzystwie innych kwasolubnych. I to prawidłowo, bo ona bardzo kwasolubna. Borówka pięknie w słońcu przebarwia liście, więc jest efektowna.

Jeśli chodzi o agrowłókninę, jestem jej przeciwniczką. Lepiej zastosować angielski sposób z warstwą gazet rozłożonych na rabacie i zasypać je korą.

Witam Elfir zarezykuję pytanie , bo inne wątki nie są tak aktywne jak ten , więc skorzystam i poproszę o odpowiedż

cyt. t.

"Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy dwoma rododendronami białymi i fioletowymi a mianowicie

Catawbianse Boursault a Catawbianse Grandiflorum i Calsap a AlbumNovum, chodzi mim o to który sprawia mniej kłopotów i ładniej rośnie , dziękuję""

Jednocześnie do tych kolorów potrzebuję dodać jakiś niski kwitnący w jednym czasie razem z nimi. może coś mi podpowiecie , dziękuję

Gdzie można by kupić taką borówkę , tzn. jakąś szkółkę polecasz?

Wrzosowate, a także borówkę od Ciupłuchy http://www.cieplucha.com.pl/pl/ Tu można poczytać i obejrzeć. On sam u siebie nie sprzedaje, ale podaje sklepy, z którymi ma umowę:

http://www.ilonakowalska.pl/

http://www.oczarjk.pl/index.php?prod=53

http://www.pracowniaogrodnicza.pl/rosliny-wrzosowate,6.html

Borówka Chandler u mnie ma szczególnie wielkie owoce i bardzo mocno owocuje.

Edytowane przez pestka56