Elfir 14.03.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 trudno powiedzieć - nigdy nie sadziłam takich luźnych korzonków. Spróbuj z 5 cm pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.03.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 5 cm będzie okey Swego czasu kupiłam całą kolekcję funkii pakowanych w torfie do woreczków plastykowych z dziurkami. O ile pamiętam w Sadowniczym, albo w Cebule.pl. Fakt, że były to zaskakująco duże kłącza. Świetnie się przyjęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 16.03.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 I ja kupowałam funkie w woreczkach od cebule.pl świetnie się przyjęły i pięknie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 16.03.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam Elfir czy roślina kupiona w doniczce p9 dużo będzie różniła się od P10 , nie umiem znależć numeracji takich pojemników , a chcę kupić dziuraiec Hidcote i mam do wyboru p9 lub p10 z różnicą cenową 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dorzucę 3 grosze.Spotkałam już rośliny w P10 mniejsze niż te w P9. Sprzedawca powinien pokazać obie z przyłożoną miarką dla porównania wielkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.03.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Te funkie w casto kupiłam bo były po 2,xx za2 szt, mam nadzieje ze coś z nich wyrośnie A jeszcze chciałam zapytać, czy takie przygruntowe przymrozki mogą zaszkodzić kielkijacym tulipanom ? Miałam przykryte galazkami swierkowymi ale wiatr mi rozwiał po ogrodzie, czy latać teraz i zbierać zeby przykryc czy odpuścić ? Edytowane 16 Marca 2014 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Mogę zważyć listki, ale niekoniecznie. U mnie liliowce cała zimę miały zielone i nic, Yaa, ciągle jeszcze możesz kupić kłacza i cebulki do wiosennego posadzenia. Oni błyskawicznie przysyłają kurieremhttp://www.cebule.pl/pol_m_Cebule-i-Klacza-Wiosenne-604.html A na przyszłość – jeśli zapiszesz się u nich na newsletter (nie są nachalni) to dostaniesz info o przedsprzedaży. Wtedy jest większy wybór i lepsza cena.Piszę o tym, bo właśnie zajrzałam do nich na stronę i niektóre rośliny już mają w małym wyborze.Ja mam z Cebul maki wschodnie, kosadźce, łubiny, malwy i oczywiście funkie. Wszystko przyjęło się bez problemów. Edytowane 16 Marca 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.03.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wiosenne jeszcze teraz tez się sadzi ?? W listopadzie w ramach eksperymentu kupiłam (i posadzilam) w biedronce 160 rożnych cebul wiosennych wiec póki co mi wystarczy Właśnie zaczynaja wylazic tulipany i narcyzy co mnie bardzo cieszy Teraz będę sadzić letnie z lidla A funkie kupiłam rownież w cebulekwiatowe.pl i wydają się ok Tamten adres tez sobie zapisze na potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Cebule nie. Ale tam są teraz same kłączaste. Te możesz sadzić spokojnie Też zamierzam dokupić i posadzić, bo właśnie rozgrzebałam rabatę z liliowcami, trawami, makami, łubinami. Powiększam ją 2krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 A w ogóle to te klacza i cebule letnie to można Juz sadzić czy dopiero jak skończą się przymrozki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Tylko kosadźce sadzi się tak, że kłącza wystają na powierzchni częściowo. Wszystko inne jest poprzykrywane ziemią. Ten rok jest dziwny. Z drugiej strony zdarzają się też przymrozki w kwietniu. Elfir by lepiej powiedziała Gdyby były moje to bym posadziła i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam Elfir czy roślina kupiona w doniczce p9 dużo będzie różniła się od P10 , nie umiem znależć numeracji takich pojemników , a chcę kupić dziuraiec Hidcote i mam do wyboru p9 lub p10 z różnicą cenową 3 zł Różnica jest drobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) A jeszcze chciałam zapytać, czy takie przygruntowe przymrozki mogą zaszkodzić kielkijacym tulipanom ? Miałam przykryte galazkami swierkowymi ale wiatr mi rozwiał po ogrodzie, czy latać teraz i zbierać zeby przykryc czy odpuścić ? Nie, chyba, że bardzo silne. A w ogóle to te klacza i cebule letnie to można Juz sadzić czy dopiero jak skończą się przymrozki ? Póki spią i nie wypuszczają kielków nic im się nie stanie pod ziemią Edytowane 16 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 17.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witam. Już od jakiegoś czasu czytam ten wątek, bo zaczynam zaraz zakładać swój ogród. Muszę przyznać, że do niedawna nie miałam zielonego pojęcia , gdzie co wsadzić, teraz mam już jakieś wyobrażenie. Wymyśliłam sobie że pod oknem od strony południa zrobię takie coś gdzie posadzę od strony budynku wyższe iglaki np 2 tuje szmaragdy, niżej jakies mniejsze iglaki , i na dole coś mniejszego. Zastanawiam się czy mogłabym tam wsadzić np ze 3 krzaczki borówki amerykańskiej. Dodam, ze chciałąm rozłożyć tam agrowłókninę i na nią korę. Czy te borówki będą dobrze się miały w towarzystwie iglaków i czy ta agrowłóknina im nie zaszkodzi? Proszę o pomoc, bo ogród dla mnie to czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.03.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Elfir mnie pewnie kiedyś prześwięci za wtrącanie się, ale co tam U mnie borówka amerykańska rośnie na rabacie w towarzystwie innych kwasolubnych. I to prawidłowo, bo ona bardzo kwasolubna. Borówka pięknie w słońcu przebarwia liście, więc jest efektowna. Jeśli chodzi o agrowłókninę, jestem jej przeciwniczką. Lepiej zastosować angielski sposób z warstwą gazet rozłożonych na rabacie i zasypać je korą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.03.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Gdzie można by kupić taką borówkę , tzn. jakąś szkółkę polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.03.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Witam Elfir zarezykuję pytanie , bo inne wątki nie są tak aktywne jak ten , więc skorzystam i poproszę o odpowiedż cyt. t."Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy dwoma rododendronami białymi i fioletowymi a mianowicie Catawbianse Boursault a Catawbianse Grandiflorum i Calsap a AlbumNovum, chodzi mim o to który sprawia mniej kłopotów i ładniej rośnie , dziękuję"" Jednocześnie do tych kolorów potrzebuję dodać jakiś niski kwitnący w jednym czasie razem z nimi. może coś mi podpowiecie , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.03.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) Gdzie można by kupić taką borówkę , tzn. jakąś szkółkę polecasz? Wrzosowate, a także borówkę od Ciupłuchy http://www.cieplucha.com.pl/pl/ Tu można poczytać i obejrzeć. On sam u siebie nie sprzedaje, ale podaje sklepy, z którymi ma umowę: http://www.ilonakowalska.pl/ http://www.oczarjk.pl/index.php?prod=53 http://www.pracowniaogrodnicza.pl/rosliny-wrzosowate,6.html Borówka Chandler u mnie ma szczególnie wielkie owoce i bardzo mocno owocuje. Edytowane 17 Marca 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 17.03.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Dziękuję Pestko 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.03.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ja pierwsza dziękuję : :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts