Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

palbito - tak, wyciąć. Do zainfekowania pewnie doszło przy okazji uszkodzenia tkanki przez zające. rak rozwija się dość powoli - najpierw są objawy na liściach a z czasem, przy zaawansowanej chorobie na gałązkach. Jak się pojawia na pniu głównym, znaczy, że bakterie opanowały całą roślinę.

Ja odradzam sadzenie drzewek owocowych w ogrodach ozdobnych, jesli właściciel nie zamierza prowadzić racjonalnej ochrony. Bo to tylko nerwy, pieniadze i czas. Lepiej znaleźć sklep ze zdrową żywnością. :)

karolinka - nie stosowałam tego środka. U mnie na ogródku to tylko mszyca i mączniak się trafia.

tangens kąta wysokości Słońca = odcinek BC (czyli wysokość budynku "H")/ odcinek AB

czyli AB (długość cienia budynku) = odcinek BC (wysokość budynku)/ tg kąta wysokości słońca

Jeśli chcesz trzymać rośliny o liściach sezonowych, to nie bierz pod uwagę wysokości słońca zimą - nawet jak zimą będą w cieniu nie będzie miało to dla nich znaczenia, bo nie bedą miały liści.

... i jeszcze matematykę muszę powtórzyć... :)

mam nadzieję, że ten kąt wysokości znajdę w sieci.

właśnie chcę posadzić w północno/wschodnim narożniku kompozycję z iglaków - w tym cyprysika i jałowca łuskowatego - więc zależy mi, żeby cień do nich nie docierał i zimą. jak się okaże, że dociera, to je przesunę w inną stronę. póki co - przesunę na planie, ma się rozumieć.

Elfir! Dzięki za ten wzór!

A jeszcze jedno!

Mam 2-letnią sadzonkę winorośli odm. Arkadia. Na tegorocznych liściach zauważyłam coś dziwnego: wyglądają, jakby je ktoś dość gęsto ponakłuwał. A na łodyżkach widać jakąś dziwną substancję - wygląda jak maleńkie kryształki cukru lub soli. Co to może być? Jakaś zaraza, wirus, pasożyt? Czym to leczyć?

Dodam, że roślinka na razie stoi w domu na parapecie - czekamy, aż gospodarz sprzątnie z "naszej" działki ozime...

Witaj Elfir - proszę o pomoc, otóż tydzień temu posadziłam dwie Tuje Szmaragd, kazda ok. 1,20-1,30, dzisiaj zauważyłam, że gałazki od połowy drzewka zaczęły opadać w dół, nie widzę żadnych objawów chorobowych. Czy to znaczy, że się nie przyjęły a może mają za mało wody (ale mam glinę) lub za mały dołek. Czy można je wykopać i spróbować powiększyć miejsce?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Witam serdecznie i od razu proszę o pomoc.

Otóż na mojej ok 70 cm sośnie czarnej, lub bośniackiej (kupowałam w tym samym czasie 2 i nie wiem która jest która..), która rośnie w donicy zauważyłam przy podlewaniu jak wychodzą z ziemi mrówki.

Z samą sosną nic się nie dzieje, ładnie wygląda.

Czy mam się zacząć przejmować ? Czy mrówki mogą jej zrobić coś złego ? Jeżeli tak to proszę o radę jak mam je stępić. Docelowo planuję ją wysadzić na działkę, ale jeszcze nie w tym roku, ale może wskazane byłoby ją już teraz wysadzić?

Z góry za pomoc serdecznie dziękuję :)

... i jeszcze matematykę muszę powtórzyć... :)

mam nadzieję, że ten kąt wysokości znajdę w sieci.

właśnie chcę posadzić w północno/wschodnim narożniku kompozycję z iglaków - w tym cyprysika i jałowca łuskowatego - więc zależy mi, żeby cień do nich nie docierał i zimą. jak się okaże, że dociera, to je przesunę w inną stronę. póki co - przesunę na planie, ma się rozumieć.

Elfir! Dzięki za ten wzór!

Policzyłam to sobie! Może kogoś zainteresuje:

Dom o wysokości 6 m będzie w południowej Polsce w południe o różnych porach roku rzucał cień o długości od 3 do ponad 19 metrów!!

Moje roślinki mają być ok. 8-10 metrów od elewacji, więc wybiorę takie, którym brak słońca przez większą część krótkiego zimowego dnia nie będzie robił różnicy - tak jak radziła Elfir - o liściach sezonowych.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Witam serdecznie i od razu proszę o pomoc.

Otóż na mojej ok 70 cm sośnie czarnej, lub bośniackiej (kupowałam w tym samym czasie 2 i nie wiem która jest która..), która rośnie w donicy zauważyłam przy podlewaniu jak wychodzą z ziemi mrówki.

Z samą sosną nic się nie dzieje, ładnie wygląda.

Czy mam się zacząć przejmować ? Czy mrówki mogą jej zrobić coś złego ? Jeżeli tak to proszę o radę jak mam je stępić. Docelowo planuję ją wysadzić na działkę, ale jeszcze nie w tym roku, ale może wskazane byłoby ją już teraz wysadzić?

Z góry za pomoc serdecznie dziękuję :)

Zanadto się nie przejmuj - mam mrówki w dużej ilości pod prawie każdą rośliną. Czasem mnie to złości i sypię im proszku, ale w zasadzie nie zauważyłem żeby robiły coś złego. Są dwa wyjątki. Pierwszy to rośliny na których są mszyce - mrówki skutecznie bronią je przed drapieżnikami. Drugi opisuję w następnym poście.

Elfir - pomocy!

Ciachnąłem sporą gałąź u derenia controversa. Zimą, ale trochę za późno, zwłaszcza, że mrozy raptownie odpuściły. Dereń zaczął mocno puszczać sok raną - nie mogłem tego opanować przez kilka dni. Mocno spowolnił wegetację i w tej chwili wciąż nie rozwija liści na dwóch dużych bocznych gałęziach, mimo że ma tam zdrowe pąki. Najgorsze, że w pniu pojawiły się sporo małych otworów głębokości ok 7mm, w których siedzi jakieś draństwo. Nie udało mi się zauważyć co to jest, bo wystawia tylko czarną d... i nie sposób tego wygrzebać w całości. Czarne i wygląda na skrzydlatą mrówkę. Na pniu widzę wzmożoną aktywność mrówek, ale jaśniejszych. Co to może być i co robić?

Dereń ma ok. 3-4 lata i 2,5m wysokości. Czy jeszcze coś z niego będzie?

Zanadto się nie przejmuj - mam mrówki w dużej ilości pod prawie każdą rośliną. Czasem mnie to złości i sypię im proszku, ale w zasadzie nie zauważyłem żeby robiły coś złego. Są dwa wyjątki. Pierwszy to rośliny na których są mszyce - mrówki skutecznie bronią je przed drapieżnikami.

Nie tylko bronią. Mrówki wyprowadzają mszyce na rośliny po przezimowaniu w mrowiskach. Teraz mszyce mają się mrówkom odwdzięczać i karmić je słodkim płynem, który wytwarzają, zżerając nam rośliny.

Mrówki na roślinach?!? U mnie siedzą w trawniku! Całym! To jedno wielkie gniazdo! Nie można spokojnie stanąć, zapalić, wyjść z psem usiąść na kocyku z dziećmi...

Ale to nie wszystko! Nieee! Te małe gnojki ładują mi się do domu! Są w sypialni, kuchni, korytarzu, łazience!!! Włażą przez okna, wyłażą z pod podłogi, listew!!! Sypię granulat w domu i ogrodzie, ale chyba mało skutecznie - co roku wracają!!!

Poza mrówkami mam w ogrodzie ( w ogóle w całej okolicy - dookoła łąki i pola, plac zabaw dla dzieci) kleszcze! Mrowie kleszczy! Całe stada! Pies przynosi je do domu - po mężu ostatnio dreptał jeden z dywanu!!!!

Informowałam sanepid, prosiłam gminę o interwencję - nie otrzymałam odpowiedzi!!! Poradźcie czym pryskać, jakie rośliny hodować, żeby się pozbyć tego cholerstwa!

A jeszcze jedno!

Mam 2-letnią sadzonkę winorośli odm. Arkadia. Na tegorocznych liściach zauważyłam coś dziwnego: wyglądają, jakby je ktoś dość gęsto ponakłuwał. A na łodyżkach widać jakąś dziwną substancję - wygląda jak maleńkie kryształki cukru lub soli. Co to może być? Jakaś zaraza, wirus, pasożyt? Czym to leczyć?

najczęściej takie objawy dają przędziorki lub wciornastki

mruva - o tej porze roku to nie może być winą braku wody (pada, jest chłodno) czy dołka (o ile dołek był przynajmniej wielkości doniczki). Daj zdjęcie o co chodzi, bo ciężko mi sobie wyobrazić co cię niepokoi.

Same mrówki nie stanowią zagrożenia. Za to hodują mszyce, które mogą narobić szkód.

Mocno spowolnił wegetację i w tej chwili wciąż nie rozwija liści na dwóch dużych bocznych gałęziach, mimo że ma tam zdrowe pąki.

Wysuszyłeś pędy. Dlatego nie puszczają.

Najgorsze, że w pniu pojawiły się sporo małych otworów głębokości ok 7mm, w których siedzi jakieś draństwo.

http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/23.html