Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy wrzosy można już ciąć? Chciałam też sypnąć nawóz pod thuje, ale czy to jeszcze nie zbyt wcześnie?

Wrzosy - raczej tak - po zabiegu oprysk (np. Biosept) jako ochrona przeciwgrzybiczna. Cięcie tylko jak jest sucho i słonecznie, bo wrzosy atakuje szara pleśń.

Nawóz - trochę za wczesnie. Nalezy pamiętać, że azot szybko w glebie znika i nie da się go sypać "na zapas" (chyba, ze to nawóz długodziałający)

Niby sa gatunki znoszace nasłonecznienie (np. "Sum & Substance", "Sun Power"), ale i tak zaleca się sadzenie w półcieniu - ładniejsze jest wybarwienie, liście nie blakną.

a jakies inne rosliny, ktore moga zamaskowac brzegi wyzszych rabat (płotki) ? takie ktore lubia duzo slonca, co polecasz ?

Lilak Pink Perfume to mieszakniec Lilaka Meyera z drobnolistnym, czyli osiąga ok. 1,5 m wysokości. Zaletą jest to, że powtarza kwitnienie. Po pierwszym rzucie kwiatów można go przystrzyc, jeśli będzie za duży.

o to swietnie, tylko ciezko dostac ta odmiane raczej:(

A może by tak zamówić u mnie projekt po prostu...:p

Chociaż z zasady nie lubię projektować ogrodów w których właściciel jest przerazony, że rośliny mają liście i czasami w ogrodzie trzeba trochę popracować.

a to są tacy?

naprawdę??

no to dla nich asfaltowe podwórko jedynie wchodzi w grę ....takie z namalowanymi klasami dla dziewczynek i boiskiem dla chłopców

cudowny , nowoczesny i bezobsługowy ogród

no ale jest i inne wyjście dla leniwych - zatrudnienie ogrodnika :)

a jakies inne rosliny, ktore moga zamaskowac brzegi wyzszych rabat (płotki) ? takie ktore lubia duzo slonca, co polecasz ?

Bylina? iglak? Krzew? gleba?

Tawuła japońska jest bezobsługowa.

o to swietnie, tylko ciezko dostac ta odmiane raczej:(

plantmar

A może by tak zamówić u mnie projekt po prostu...:p

Chociaż z zasady nie lubię projektować ogrodów w których właściciel jest przerazony, że rośliny mają liście i czasami w ogrodzie trzeba trochę popracować.

nie jestem przerażona, ale pracuję w dużym ogrodzie u mamy, w którym jest dużo roślin listnych i wiem że wiąże się to z dodatkową pracą. Mój ogród będzie drugim w utrzymaniu moich rąk, poza tym mam dwoje małych dzieci i nie zamierzam zatrudniać ogrodnika, ale cóż ...jeśli mój ogród ma być ładny - to niech będą listne a jeśli zdrowie pozwoli to jakoś dam chyba radę:)

Elfir, rozumiem Twój komentarz co do projektu....nie ma sprawy.

więc może szczegóły omówimy w mailu: [email protected]?

Na moje piaski (SAP, PH 5.4) od strony południowej gdzie przylegają świerki 20 metrowe sąsiada zamierzam posadzić kilka drzew w piętrach. Jest to miejsce dość osłonięte od wiatru - 30 metrów na zachód las, 100 metrów na wschód las i wspomniane świerki od południa. Ten rejon najbliżej południa i granicy z sąsiadem jest w cieniu świerków. Szukam drzew na trzy rzędy. Wykombinowałem tak:

- Tył - drzewa stosunkowo wysokie, szybko rosnące (jednak nie wyższe od 25 m)

Najbardziej słoneczna lokalizacja z tyłu - Dąb Czerwony

Mniej nasłonecznione - Klon pospolity Royal Red

Jeszcze jakieś wysokie drzewo iglaste, które sobię poradzi w takim stanowisko ocienionym i piaszczystej glebie o odczynie lekko kwaśnym co możesz poradzić?

Dalej rząd drzew niższych, ale nie karłowych. (~10 metrów)

Jarzębina, Klon Polny, Świdośliwa, Czeremcha, Cis

Rząd najniższy, najbliżej miejsca spędzania czasu - jednocześnie nieco mniej zacieniony, powiedzmy pół-cienisty.

Tutaj chciałęm reprezentacyjne drzewa i biorąc pod uwagę na dobrą osłonę przed zimnymi wiatrami upodobałem sobie bardziej wrażliwe klony takie jak Shirasawy, Palmowy, Japoński,

Czy coś takiego da rade?

,

Bylina? iglak? Krzew? gleba?

Tawuła japońska jest bezobsługowa.

myslalam o czyms podobnym do funkii

ale na ta tawułe tez popatrze, bezobslugowosc jest zachecająca, dzieki :)

ale rozumiem ze mozna j a ciąc zeby nie byla wysoka ?

plantmar

no tak, nowosc to od razu i cena niezla...

Elfir ja też mam pytanie :) czy do wymurowanych dużych donic (2,5 m na 0,5m i wysokości 1 m ) z granitu wsadzić do środka styropian ? chciałabym tam posadzić kulki bukszpanowe na zmianę ze stipa i boję się czy nie będę przemarzać. Donice wymurowane są na ziemi tzn mają dostęp do ziemi od spodu a sam murek czyli jej ścianki są postawione na podmurówce. Dzięki za odpowiedz :) Edytowane przez Bastki

Jeszcze jakieś wysokie drzewo iglaste, które sobię poradzi w takim stanowisko ocienionym i piaszczystej glebie o odczynie lekko kwaśnym co możesz poradzić?

Nie ma takiej. Wysokie cienioznośne to choina, ale wymaga gleb żyznych, wilgotnych.

Dalej rząd drzew niższych, ale nie karłowych. (~10 metrów)

Jarzębina, Klon Polny, Świdośliwa, Czeremcha, Cis

Na 10 m cisa to sobie poczekasz z 30 lat ;)

Rząd najniższy, najbliżej miejsca spędzania czasu - jednocześnie nieco mniej zacieniony, powiedzmy pół-cienisty.

Tutaj chciałęm reprezentacyjne drzewa i biorąc pod uwagę na dobrą osłonę przed zimnymi wiatrami upodobałem sobie bardziej wrażliwe klony takie jak Shirasawy, Palmowy, Japoński,

Czy coś takiego da rade?

,

Na suchym piasku klon palmowy, japoński?

myslalam o czyms podobnym do funkii

ale na ta tawułe tez popatrze, bezobslugowosc jest zachecająca, dzieki :)

ale rozumiem ze mozna j a ciąc zeby nie byla wysoka ?

Tawułę japońską co roku scinasz na 10 cm nad ziemią

Podobne do funki - bergenia.

no tak, nowosc to od razu i cena niezla...

Podobny jest lilak Meyera "Palibin" - tylko nie powtarza, ewentualnie we wrzesniu

Ale jest też lilak drobnolistny "Superba" - nieco większy od palibina, ale powtarza.

Elfir ja też mam pytanie :) czy do wymurowanych dużych donic (2,5 m na 0,5m i wysokości 1 m ) z granitu wsadzić do środka styropian ? chciałabym tam posadzić kulki bukszpanowe na zmianę ze stipa i boję się czy nie będę przemarzać. Donice wymurowane są na ziemi tzn mają dostęp do ziemi od spodu a sam murek czyli jej ścianki są postawione na podmurówce. Dzięki za odpowiedz :)

Ocieplałabym. Zwłaszcza, zę planujesz gatunek zimozielony, który, gdy gleba w donicy zamarznie, będzie cierpiał od suszy.

W ubiegłym roku założyliśmy trawnik; teraz wiosną powyrastało na nim mnóstwo tasznika i już sobie pięknie kwietnie:( jest tego w ch ... lerę; bawić się w ręczne wyrywanie, czy pryskać? Mam w domu FERNANDO, na dwuliścienne - pomoże?

Koszenie pomoże.

Skoś trawnik, nawet, jak trawa jeszcze nie rośnie.