Elfir 19.03.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam Czy wrzosy można już ciąć? Chciałam też sypnąć nawóz pod thuje, ale czy to jeszcze nie zbyt wcześnie? Wrzosy - raczej tak - po zabiegu oprysk (np. Biosept) jako ochrona przeciwgrzybiczna. Cięcie tylko jak jest sucho i słonecznie, bo wrzosy atakuje szara pleśń. Nawóz - trochę za wczesnie. Nalezy pamiętać, że azot szybko w glebie znika i nie da się go sypać "na zapas" (chyba, ze to nawóz długodziałający) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.03.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Niby sa gatunki znoszace nasłonecznienie (np. "Sum & Substance", "Sun Power"), ale i tak zaleca się sadzenie w półcieniu - ładniejsze jest wybarwienie, liście nie blakną. a jakies inne rosliny, ktore moga zamaskowac brzegi wyzszych rabat (płotki) ? takie ktore lubia duzo slonca, co polecasz ? Lilak Pink Perfume to mieszakniec Lilaka Meyera z drobnolistnym, czyli osiąga ok. 1,5 m wysokości. Zaletą jest to, że powtarza kwitnienie. Po pierwszym rzucie kwiatów można go przystrzyc, jeśli będzie za duży. o to swietnie, tylko ciezko dostac ta odmiane raczej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 19.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Dzięuję pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.03.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A może by tak zamówić u mnie projekt po prostu... Chociaż z zasady nie lubię projektować ogrodów w których właściciel jest przerazony, że rośliny mają liście i czasami w ogrodzie trzeba trochę popracować. a to są tacy? naprawdę?? no to dla nich asfaltowe podwórko jedynie wchodzi w grę ....takie z namalowanymi klasami dla dziewczynek i boiskiem dla chłopców cudowny , nowoczesny i bezobsługowy ogród no ale jest i inne wyjście dla leniwych - zatrudnienie ogrodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 a jakies inne rosliny, ktore moga zamaskowac brzegi wyzszych rabat (płotki) ? takie ktore lubia duzo slonca, co polecasz ? Bylina? iglak? Krzew? gleba? Tawuła japońska jest bezobsługowa. o to swietnie, tylko ciezko dostac ta odmiane raczej:( plantmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha 19.03.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A może by tak zamówić u mnie projekt po prostu... Chociaż z zasady nie lubię projektować ogrodów w których właściciel jest przerazony, że rośliny mają liście i czasami w ogrodzie trzeba trochę popracować. nie jestem przerażona, ale pracuję w dużym ogrodzie u mamy, w którym jest dużo roślin listnych i wiem że wiąże się to z dodatkową pracą. Mój ogród będzie drugim w utrzymaniu moich rąk, poza tym mam dwoje małych dzieci i nie zamierzam zatrudniać ogrodnika, ale cóż ...jeśli mój ogród ma być ładny - to niech będą listne a jeśli zdrowie pozwoli to jakoś dam chyba radę Elfir, rozumiem Twój komentarz co do projektu....nie ma sprawy. więc może szczegóły omówimy w mailu: [email protected]? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 20.03.2014 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Na moje piaski (SAP, PH 5.4) od strony południowej gdzie przylegają świerki 20 metrowe sąsiada zamierzam posadzić kilka drzew w piętrach. Jest to miejsce dość osłonięte od wiatru - 30 metrów na zachód las, 100 metrów na wschód las i wspomniane świerki od południa. Ten rejon najbliżej południa i granicy z sąsiadem jest w cieniu świerków. Szukam drzew na trzy rzędy. Wykombinowałem tak: - Tył - drzewa stosunkowo wysokie, szybko rosnące (jednak nie wyższe od 25 m) Najbardziej słoneczna lokalizacja z tyłu - Dąb CzerwonyMniej nasłonecznione - Klon pospolity Royal RedJeszcze jakieś wysokie drzewo iglaste, które sobię poradzi w takim stanowisko ocienionym i piaszczystej glebie o odczynie lekko kwaśnym co możesz poradzić? Dalej rząd drzew niższych, ale nie karłowych. (~10 metrów) Jarzębina, Klon Polny, Świdośliwa, Czeremcha, Cis Rząd najniższy, najbliżej miejsca spędzania czasu - jednocześnie nieco mniej zacieniony, powiedzmy pół-cienisty. Tutaj chciałęm reprezentacyjne drzewa i biorąc pod uwagę na dobrą osłonę przed zimnymi wiatrami upodobałem sobie bardziej wrażliwe klony takie jak Shirasawy, Palmowy, Japoński, Czy coś takiego da rade?, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.03.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Elfir a róż też jeszcze nie nawozić azotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackthepricey 20.03.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Hej, mam mały problem. Mam w doniczce siewną konopię (na zajęcia), zaczyna usychać mimo nienajgorszego, naturalnego, światła i regularnego podlewania. Jaki nawóz, albo środek ochrony byś poleciła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 20.03.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Hej, mam mały problem. Mam w doniczce siewną konopię (na zajęcia), zaczyna usychać mimo nienajgorszego, naturalnego, światła i regularnego podlewania. Jaki nawóz, albo środek ochrony byś poleciła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 20.03.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Bylina? iglak? Krzew? gleba? Tawuła japońska jest bezobsługowa. myslalam o czyms podobnym do funkii ale na ta tawułe tez popatrze, bezobslugowosc jest zachecająca, dzieki ale rozumiem ze mozna j a ciąc zeby nie byla wysoka ? plantmar no tak, nowosc to od razu i cena niezla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izaa 20.03.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Elfirku drogi, mam pytanie dotyczące traw ozdobnych.Czy ścinamy po zimie gatunki:- Carex Ice Dance- Festuca Galuca- tatarak trawiasty Ogon- Turzyca Bronze Form Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastki 20.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) Elfir ja też mam pytanie czy do wymurowanych dużych donic (2,5 m na 0,5m i wysokości 1 m ) z granitu wsadzić do środka styropian ? chciałabym tam posadzić kulki bukszpanowe na zmianę ze stipa i boję się czy nie będę przemarzać. Donice wymurowane są na ziemi tzn mają dostęp do ziemi od spodu a sam murek czyli jej ścianki są postawione na podmurówce. Dzięki za odpowiedz Edytowane 20 Marca 2014 przez Bastki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 20.03.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 W ubiegłym roku założyliśmy trawnik; teraz wiosną powyrastało na nim mnóstwo tasznika i już sobie pięknie kwietnie:( jest tego w ch ... lerę; bawić się w ręczne wyrywanie, czy pryskać? Mam w domu FERNANDO, na dwuliścienne - pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Jeszcze jakieś wysokie drzewo iglaste, które sobię poradzi w takim stanowisko ocienionym i piaszczystej glebie o odczynie lekko kwaśnym co możesz poradzić? Nie ma takiej. Wysokie cienioznośne to choina, ale wymaga gleb żyznych, wilgotnych. Dalej rząd drzew niższych, ale nie karłowych. (~10 metrów) Jarzębina, Klon Polny, Świdośliwa, Czeremcha, Cis Na 10 m cisa to sobie poczekasz z 30 lat Rząd najniższy, najbliżej miejsca spędzania czasu - jednocześnie nieco mniej zacieniony, powiedzmy pół-cienisty. Tutaj chciałęm reprezentacyjne drzewa i biorąc pod uwagę na dobrą osłonę przed zimnymi wiatrami upodobałem sobie bardziej wrażliwe klony takie jak Shirasawy, Palmowy, Japoński, Czy coś takiego da rade? , Na suchym piasku klon palmowy, japoński? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Elfir a róż też jeszcze nie nawozić azotem? Róże nawozić wieloskładnikowym. Azot stymuluje tylko rozrost liści, a róże mają kwitnąc, więc przydałby się tez potas i fosfor. Najlepiej wiosną sypnąc kompostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 myslalam o czyms podobnym do funkii ale na ta tawułe tez popatrze, bezobslugowosc jest zachecająca, dzieki ale rozumiem ze mozna j a ciąc zeby nie byla wysoka ? Tawułę japońską co roku scinasz na 10 cm nad ziemią Podobne do funki - bergenia. no tak, nowosc to od razu i cena niezla... Podobny jest lilak Meyera "Palibin" - tylko nie powtarza, ewentualnie we wrzesniu Ale jest też lilak drobnolistny "Superba" - nieco większy od palibina, ale powtarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Elfirku drogi, mam pytanie dotyczące traw ozdobnych. Czy ścinamy po zimie gatunki: Tylko, jak mają zniszczone liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Elfir ja też mam pytanie czy do wymurowanych dużych donic (2,5 m na 0,5m i wysokości 1 m ) z granitu wsadzić do środka styropian ? chciałabym tam posadzić kulki bukszpanowe na zmianę ze stipa i boję się czy nie będę przemarzać. Donice wymurowane są na ziemi tzn mają dostęp do ziemi od spodu a sam murek czyli jej ścianki są postawione na podmurówce. Dzięki za odpowiedz Ocieplałabym. Zwłaszcza, zę planujesz gatunek zimozielony, który, gdy gleba w donicy zamarznie, będzie cierpiał od suszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 W ubiegłym roku założyliśmy trawnik; teraz wiosną powyrastało na nim mnóstwo tasznika i już sobie pięknie kwietnie:( jest tego w ch ... lerę; bawić się w ręczne wyrywanie, czy pryskać? Mam w domu FERNANDO, na dwuliścienne - pomoże? Koszenie pomoże. Skoś trawnik, nawet, jak trawa jeszcze nie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts