Elfir 24.03.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 AnSi, to brązowe to nie cedr - to jest pies Nie sądzę by dosięgnął tak wysoko Ansi: Teraz sobie przypomniałam twojego cedra, pomyliłam z ogrodem sure. On już u ciebie rósł. Są dwie poważne choroby o podobnych objawach: 1. Osutka - brązowieją wiosną młode igły na przyrostach. Na igłach są poprzeczne czarno-brązowe plamki 2. Fytoftoroza - zarażenie posuwa się od dołu ku górze. Inne choroby tez mogą być, ale nie są poważne. Zasadniczo nie jest teraz pora roku na choroby. Więc raczej stawiałabym na jakieś zachwianie środowiskowe. Ale cedry mają niewielkie wymagania wodne, wiec to nie susza. Co do wiatrów - być może. Ale nie uprawiałam nigdy cedrów, nie proponowałam też klientom - za duże ryzyko, brak mi doświadczenia. Spróbuj z nawozem zawierającym magnez (siarczan magnezu). Jak masz mozliwosc poszukaj nawozu dolistnego - bo on da najszybsze efekty. Mozna sprawdzić czy zahamował brunatnienie. Do tego Biosept doglebowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 24.03.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Elfir , a kalina to nie ma innych liści I co temu czemuś mogło się przydarzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 24.03.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Dzięki Elfir, spróbuję podkarmić. Plamek na igłach nie widzę, może to więc nie osutka. Oby nie fytoftoroza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Zochna - przedstawiasz maleńkie zdjęcia rosliny bez liści i ja mam zgadywać co to jest. Założyłam, że te zgrubienia to pąki kwiatostanowe. I prawdopodobnie tak jest. Ale to nie jest kalina koralowa, tylko angielska, sztywnolistna lub burkwooda. Tylko zabiedzona do granic przyzwoitości Tutaj przykład takiego paka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 24.03.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 moja dawn tak wyglada, kwitla w styczniu i teraz ma takie wlasnie suszki a listki dopiero powoli sie pokazuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 24.03.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 dzięki Elfir . I przepraszam, ale za chiny nie pamiętam jak się wstawia większe zdjęcia. To się lekko powiększa po najechaniu.Urżnąć to czy ma straszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Nie chodzi o wieksze. Na zdjęciu po prostu niewiele widać, bo to goły krzak. Zostaw, kaliny i tak tnie się po kwitnieniu, jak ktoś musi.Młode kaliny burkwooda czy "Eskimo" nie wyglądają dobrze. Zagęszczają się z wiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Elfir!Moja od lat polecana wszystkim autorytet i skarbnica wiedzy ogrodniczej.Spróbujesz?Rozwiać wątpliwości? Zarzucają mi że to trzmielina pospolita - a nie avocado! Że avocado to z jednego pnia wyrasta - a trzmielina z kilkuZdjęcie z przed 2 tyg.Avocado? Czy nie? http://images63.fotosik.pl/798/5f0ca08ef2e21a88m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jak myślisz - ile ja awokado w gruncie widziałam? Ba - w donicy?Dostałeś radę na innym forum, co masz zrobić, zignorowałeś, twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 zasiali ziarenko wątpliwości - a ja to bym chciał na 100% mieć pewność - czy mam do niego gadać "moje kochane avocado" - czy może moja "niezła trzmielino" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 na 100% odpowie ci ktoś, kto zobaczy roślinę na własne oczy i ma wiedzę dendrologiczną - czyli członek PAN np. w Kórniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 na 100% odpowie ci ktoś, kto zobaczy roślinę na własne oczy i ma wiedzę dendrologiczną - czyli członek PAN np. w Kórniku. co im wysłać w kopercie - liść? kawałek łodygi? korzenia uszczknąć? kwiatostan latem zebrany? Co przyjmą - do badania i wiarygodnej oceny na odległość? Poradź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Najpierw napisać do nich maila i wysłac zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 wierzysz mi? Ty!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 24.03.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 bobiczek - ja Ci wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 bobiczek - ja Ci wierzę jaaaa Zochna! takich od lat fanów zaufanych - to niestety niewielu mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 24.03.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 no . tym bardziej cenny taki fan ja już od dawna podejrzewałam , że Ty możesz mieć awokado w ogródku bobiczek, moja wiara to dużo, ale Ty rób jak Elfir radzi i informuj o wynikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 na 100% odpowie ci ktoś, kto zobaczy roślinę na własne oczy i ma wiedzę dendrologiczną - czyli członek PAN np. w Kórniku. przyjadą do mnie super!!!! jak w środę - to bez obiadu jak w niedzielę - obiad postawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 (edytowane) Nie. Ale ty nie wierzysz tym, co tobie odpisują. Może więc tytuł prof. przed nazwiskiem cie przekona.Jak się okaże że to awokado, na pewno przyjada zobaczyć dziwo Edytowane 24 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 bobiczek, moja wiara to dużo, jeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts