jjana 04.04.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam. Od razu na początku przyznam, że ogrodniczka ze mnie żadna. Dom kupiliśmy razem z ogrodem dwa lata temu. Nie znam gatunków drzew i krzewów. Wiem, że mam hortensje Podpowiecie czy ją podcinać? Mam też problem z tym krzewem.Zaczyna brązowieć. I na koniec trawa.W zeszłym roku była ładniejsza. Teraz wertykulacja, aeracja i nawóz, a tu suche plamy. Podpowiecie co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Na 2 zdjęciu masz mahonię pospolitą, którą najprawdopodobniej dopadł jakiś grzyb. Ja moją ratowałam amistarem 250 polecanym na innym forum, ale nie dała rady. Nie przepadam za tym krzewem, dlatego bez żalu się go pozbyłam. Hortensji po "patykach" nie rozpoznam, masz jakieś zdjęcie z okresu kwitnienia? Z trawnikiem sama walczę, ale sądzę,że swojemu powinnaś dać trochę czasu, niech nawóz ma szansę zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 04.04.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Aż mi było głupio dawać te patyki, ale nic innego nie miałam Niestety zdjęć z czasu kwitnienia nie mam. Jak widać już w zeszłym roku ta hortensja tak się rozrosła, że kładła się na ziemi. Dla mnie to patyki ma później takie jak bez Dwa lata temu trawnik miałam okropny, w zeszłym roku nawoziłam, wertykulowałam, dbałam i super, a teraz znowu się zaczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 skoro ma podłużne kwiaty jak bez , to będzie to jakaś wiechowata.One kwitną na tegorocznych pędach, wiec przycina się je wiosną, ale czy teraz nie jest zbyt późno?? Nie odpowiem, ja moje przycięłam , jakieś 2 tygodnie temu. Czyli zabiegi trawnikowe z ubiegłego roku opisałaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 04.04.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Z ubiegłego i obecnego. Dwa tygodnie temu robiliśmy wertykulację, aerację i siałam nawóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.04.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 no to daj mu czas i koniecznie pokazuj jakie są efekty, bo ja właśnie grabię po wertykulacji, nawożenie moze w poniedziałek -wtorek, bo deszczyk zapowiadają, to się naturalnie podleje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 04.04.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Już teraz nie mam wyjścia, muszę ten czas dać, ale tak mi szkoda W zeszłym roku walczyłam też z kretami, więc na trawnik dmucham już i chucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.04.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam , chciałam napisać że kiedyś posadziłam koreanki w torfie i nie rosły , dopiero po latach dowiedziałam się że wolą glebę wapienną , ale nie wiem czy u ciebie to może być przyczyną , hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.04.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witaj chciałam zapytać czy azofoskę można stosować do wszystkich roślin , tzn.czy należy stos. do wszystkich np. jałowców ( kolumnowych i płóżących ), do rododendronów kalmii itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 05.04.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Część tulipanów nie wypuściło pąków kwiatowych i ma tylko jeden duży liść. Dotychczas kwitły każdego roku. Co jest tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Lopesjus - dzięki. Też zaczekam jeszcze ze dwa tygodnie. Słyszałam, że dalie nie znoszą mrozów nawet niewielkich i po ubiegłorocznym nasadzeniu a potem wielkanocnym śniegu wolałam zapytać jak robią inni Andrzej49 - z częścią moich tulipanów mam tak samo. Może się już wyrodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.04.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nitubada, Andrzej49Wykopywaliście cebulki tulipanów po zaschnięciu liści i sadziliście ponownie jesienią ? To może być przyczyna – nie wykopywane już nawet po 2 sezonach mogą ginąć. A w każdym razie na pewno gorzej kwitną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.04.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 cebule uciekają w głąb ziemi - wykopuję te niedobitki i sadzę do doniczek, potem czekam by znowu cebula urosła - najlepiej rosną na ciężkiej, tłustej glebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.04.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Gosiek, a kiedy wykopujesz te "jednoliścienne" ? Teraz można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 06.04.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Na 2 zdjęciu masz mahonię pospolitą, którą najprawdopodobniej dopadł jakiś grzyb. Z mojego doświadczenia - to nie grzyb, mahonie często wyglądają tak po zimie - roślina aby przetrwać zasusza część swojego zimozielonego listowia, po czym staje się ono brązowe. Moje mahonie (wschód Polski = surowe zimy) po kilku tyg. ciepłej pogody świetnie regenerują i po zimowym wyglądzie nie ma śladu. Soczysta zieleń nowych przyrostów oraz żółte kwiaty zakryją ewentualne brzydkie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.04.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Wykopuje się je gdy liście pożółkną i zaczną zasychać, czyli na przełomie czerwca i lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.04.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Wykopuje się je gdy liście pożółkną i zaczną zasychać, czyli na przełomie czerwca i lipca dzięki za informację, ale jeszcze podrążę temat a do tych doniczek -na podchowanie - to kiedy je wsadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 06.04.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam, mam prośbę. Może ktoś podpowie.Jedna z choinek świerk conica zaczęła mi schnąć w zeszłym roku.Myślałam, że na wiosnę wszystko wróci do normy, że to jesień i mokro.....Jak widać dalej się to utrzymuje, chociaż zaczyna wypuszczać świeży odrost.Czy powinnam ją czymś spryskać? Da się ją uratować?Widać, że druga z tyłu wygląda całkiem inaczej.http://systemc.pl/domek/2014/04/conica2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.04.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 dzięki za informację, ale jeszcze podrążę temat a do tych doniczek -na podchowanie - to kiedy je wsadzasz? jesienią ,,sadzę" doniczki z cebulowymi najlepsze sąchyba koszyczki, ale mam tyle doniczek, że szkoda mi kasy na koszyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.04.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Oj nasza Elfir chyba ( nie daj boże ) jest chora , długo się nie odzywa , hejka Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts