Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj

Zastanawiamy sie z żona jaka rabatkę zrobic przy płocie. Wymysleliśmy soie taki kształt... Chcelibyśmy jakies drzewki w rogu (koło skrzybki elektrycznej) Magnolie lub wiśnie japońska. Doradz nam proszę co mozemy posadzić. Jest to nasza jedyna rabatka na działce przy wejściu głównym. Co do jej kształtu jesteśmy również otwarci.

Z góry dziekujemy za pomoc

http://images64.fotosik.pl/851/28e0fd0b3b7c0491m.jpg

http://images63.fotosik.pl/849/2b20a81fce12fed0m.jpg

Witam , chciałam napisać że kiedyś posadziłam koreanki w torfie i nie rosły , dopiero po latach dowiedziałam się że wolą glebę wapienną , ale nie wiem czy u ciebie to może być przyczyną , hej

Dzięki - ale to nie to, moja chorująca rośnie w tej samej ziemi, co inna, która póki co ma się świetnie.

Mam pytanie czy Ty możesz polecić jakąś firmę produkującą oświetlenie do ogrodu? musze coś przejrzeć, a nie chciałabym się naciąć na kiepski sprzęt :)

I drugie pytanie - kupiłam dziś kłącza dalii i celule mieczyków, już sadzić czy poczekac aż nie bedzie mrozów?

W zasadzie nie ma znaczenia czy kupisz Eglo, Massive, Spotline, Norlys, Polned czy jeszcze jakiś inny. Jak produkt ma oznaczenie CE, jest dopuszczony na rynek. Są też profesjonalne marki, ale cena jest zabójcza (np. 2 tyś za lampę)

Lampy dobieram wyglądem a nie producentem.

Dalie i mieczyki - sa bardzo wrażliwe na przymrozki. Zasadniczo wysadza się po zimnych ogodnikach (15 maja). Mozna podpędzać w donicach.

Mój post chyba nie rzucił się w oczy

cyt. "Witam , obciachałam moje bzy ( żółty i czarny ) tak żeby została im tylko korona na pniu , jednak oczywiście odbijają jak szalone , czy mogłabym czymś owinąć pień żeby tam nie rosły liście ?' Czy tylko obrywa?

A obwinięty pień będzie ładnie wyglądał?

Niestety, lilaki to krzewy (poza lilakiem japońskim/amurskim), więc , jesli nie są szczepione na jesionie, można tylko wyprowadzać w postaci drzewek, ale krzewy będą stale starały się odzyskać naturalny pokrój, więc sekator potrzebny jest stale.

Planuję założyć małą "plantację" żurawiny i borówki brusznicy. Poletko wstępnie ok. 2x3m. Większość żurawiny ale skoro borówka ma właściwie takie same wymagania siedliskowe to myślę sobie że też trochę brusznicy dołożę. Mniej więcej chyba wiem już co i jak tylko jednego jeszcze nie do końca.

Robisz wrzosowisko. Ponieważ wrzosowate płytko się korzenią, starczy wymienić ziemię na kwaśną, lekką i próchniczną tylko na głębokości max 30 cm. Nie wiem jaką masz glebę w ogrodzie, ale zwykle starczy wymieszac z piaskiem, mieloną korą i kwaśnym torfem. Odczyn kontroluj dwa razy w roku płynem Helliga i w razie potrzeby zakwaszaj torfem. Ściółkowanie korą jest konieczne, bo płytkie korzenie są wrażliwe na mrozy.

Witam

mamy pytanie odnośnie nawozów z zeolitem czy one działają czy tylko jakiś chwyt marketingowy, warto je stosować, na etykiecie czytałem skład i nie był on specjalnie "Bogaty". Co o tym sądzicie

nigdy nie korzystałam. Ale zeolit to nie nawóz tylko sorbent. Wychwytuje cząsteczki mineralne i w sobie je gromadzi. To raczej działa jak hydrożel.

Elfir pomoz, picea orientalis aureospicata i picea pungens hoopsii jak one szybko rosna(..)

czy w jakis sposob mozna spowolnic wzrost oczywiscie nie ucinajac po chamsku czubka "choinki" ;)

swierk wschodni rośnie ok. 2,5-3 m, świerk kłujący powyżej 4 m w ciągu 10 lat.

Policz okółki w okolicznych świerkach kłujących i zobaczysz ile mniej wiećej mają lat :)

Obydwa gatunki doskonale znoszą cięcie, ale ciac trzeba młode, tegoroczne przyrosty a nie ciachnąc zdrewniały wierzchołek. Swierki tnie się wówczas całe, w stożek.

Elfir i inne mądre ogrodowo głowy, czy możecie zdiagnozować moją koreankę??

Susza zimowa lub odwrotnie - gleba zbyt gliniasta i zalanie korzeni.

Wsadziłam kilka dni temu magnolię pośrednią. Dość duże drzewko (3-4 m), czy powinnam ją zasilać nawozem by w przyszłym roku kwitła.

A glebe masz wyjałowioną? Bo w pierwszym roku po posadzeniu roślina powinna pójśc w korzenie a nie w kwiaty.

Co mogę posadzić pod moim dziwnym jałowcem, by sensownie wyglądało i pomogło mu się wtopić w otoczenie ?

Trawy to dobry pomysł. Chociaż nie wiem czy kapryśne nowozelandzkie sa najlepszym rozwiazaniem.

Niestety, tak uformowana roślina będzie "sztuczna" - w sensie będzie elementem wybijającym się z otoczenia i nadająca nieco orientalnego wyrazu.

Wtopić mozna poprzez podsadzenie innymi jałowcami.

Marzą mi się hortensje, trawy ozdobne, może róża okrywowa, ale musialoby tam byc tez cos wyzszego, i zimozielonego. Może ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć i z czym? Z góry dziękuję:)

Hortensje mogą trochę cierpieć od nadmiaru słońca. Za to róże jak najbardziej się nadają - np. okrywowe na pierwszy plan.

Ja nie pamiętam, co proponowałam w innej części ogrodu, ale ważne, by kompozycja nawiązywała do reszty ogrodu.

Z zimozielonych mozna dać żywotniki (np. opaskę z Golden tuffet + żółte róże okrywowe) i swierki (np. szczepiony na pniu świerk kłujący "Glauca Globosa"). Z traw pasują miskanty, rozplenice. Mozna też dac wyższe róże niż okrywowe a z przodu błekitne bodziszki, liatry przeplatane strzyżonymi w kulki bukszpanami.

Aż mi było głupio dawać te patyki, ale nic innego nie miałam :)

Dwa lata temu trawnik miałam okropny, w zeszłym roku nawoziłam, wertykulowałam, dbałam i super, a teraz znowu się zaczyna.

Hortensja, jeśli kwitła na biało to chyba będzie hortensja drzewiasta. Jak jej się nie tnie co roku nisko, to potem pędy sa za słabe, by utrzymac kwiaty.

Trawnik - może być szkodnik albo grzyb. Nie nawozić po sierpniu.

Poczekac aż zacznie reagowac na nawożenie. Ale mówiąc szczerze nie wygląda mi to jak trawnik po wertykulacji - za porządny. Po wertykulacji trawnik wygląda tragicznie przez dwa tygodnie.

Witaj chciałam zapytać czy azofoskę można stosować do wszystkich roślin , tzn.czy należy stos. do wszystkich np. jałowców ( kolumnowych i płóżących ), do rododendronów kalmii itp

to uniwersalny nawóz. Wszytskiego ma po trochu :)

Część tulipanów nie wypuściło pąków kwiatowych i ma tylko jeden duży liść. Dotychczas kwitły każdego roku. Co jest tego przyczyną?

A wykopujesz cebule co roku?

Bo te z jednym liściem to młode roślinki z cebulek przybyszowych, muszą podrosnąć do zakwitnięcia.

Witaj

Zastanawiamy sie z żona jaka rabatkę zrobic przy płocie.

Macie spory ogród. Nie rób rabatki z małych roślinek. Uzyj wiekszych drzew i krzewów.

Jak wiśnie to kilka sztuk. Pod nimi duże zarośla z hortensji wiechowatej - nie bać się układu z 20-toma hortensjami naraz. Z zimozielonych akcentów np. okrywowe cisy. Do tego duże połacie traw ozdobnych, bergenii, żurawek.

Susza zimowa lub odwrotnie - gleba zbyt gliniasta i zalanie korzeni.

A glebe masz wyjałowioną? Bo w pierwszym roku po posadzeniu roślina powinna pójśc w korzenie a nie w kwiaty.

Trawy to dobry pomysł. Chociaż nie wiem czy kapryśne nowozelandzkie sa najlepszym rozwiazaniem.

Niestety, tak uformowana roślina będzie "sztuczna" - w sensie będzie elementem wybijającym się z otoczenia i nadająca nieco orientalnego wyrazu.

Wtopić mozna poprzez podsadzenie innymi jałowcami.

Jutro zdejmę ściółkę i pooglądam ziemię pod koreanką, mam nadzieję,ze nie jest zalana.

Ziemie raczej nie jest wyjałowiona, tym bardziej,że magnolia dostała spory dołek wypełniony torfem.Czyli nie nawozić?

Właśnie ten orientalny wyraz mi nieco przeszkadza. Nie lubię wycinać roślin , dlatego zrobię jak razisz - dostanie sąsiedztwo innych iglaków :)

Bardzo Ci dziękuję :) :hug:

A skąd ci przyszło do głowy, że torf jest żyzny? Torf jest jałowy. :) Jak słysze o roślinie sadzonej w torfie to mi się ciemno przed oczami robi.

Torf stosuje się tylko do zrobienia mieszanki ziemi i do zakwaszania gleby. Nigdy nie sadzimy (no, może poza borówką) w czystym torfie.

Taką radę dostałam w sklepie.

Wykopać duży dół wypełnić go kwaśnym torfem ,posadzić w nim drzewo i wyściółkować korą - tak też zrobiłam. Znaczy źle ?

Odkopać ją? Wymieszać torf z obornikiem , z ziemią?? Czy nawozić nawozem do magnolii ? Czy jeszcze inaczej ?

W zasadzie nie ma znaczenia czy kupisz Eglo, Massive, Spotline, Norlys, Polned czy jeszcze jakiś inny. Jak produkt ma oznaczenie CE, jest dopuszczony na rynek. Są też profesjonalne marki, ale cena jest zabójcza (np. 2 tyś za lampę)

Lampy dobieram wyglądem a nie producentem.

Dalie i mieczyki - sa bardzo wrażliwe na przymrozki. Zasadniczo wysadza się po zimnych ogodnikach (15 maja). Mozna podpędzać w donicach.

Z CE jest taka kwestia:

chińczycy używają logo China Eksport łudzącą podobnego do oznaczenia zgodności produktów europejskich, jak coś kupiliście w małym sklepie na rynku to na pewno ma to logo....

CE.jpg

Edytowane przez q-bis