Elfir 07.04.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Elfir, przychodzę z prośbą...mam problem z moją sosną. czy sa jakiekolwiek inne objawy poza opadaniem igieł? 1. Rdza wejmutkowo-porzeczkowa (obejrzyj nasadę pnia) 2. Zalane korzenie (gleba gliniasta, wysoki poziom wód gruntowych) 3. czarne plamki na igłach (osutka) 4. odpadanie kory u podstawy, pierwsze schnięcie pojawiło się od dołu (fytoftoroza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 07.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Elfir, dziękuję jutro sprawdzę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Elfir a czy jest sens robienia ponownej wertykulacji? Wertykulację można robić kilka razy w sezonie, ale lepiej nie raz po razie. Spróbuj pociągnac za te suche źdźbła - może wychodza lekko bez korzenia i to są pędraki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.04.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Zadałaś mi pytanie, jaką mam ziemię i zaczęłam szukać informacji jak ją określić i....jakoś nic mi nie pasuje, poza ziemią gliniastą , którą mogę wykluczyć. Ilasta nie pasuje, piaszczysta tez nie bardzo. Nie wiem. Pewnie, jak ponad 50 % kraju, masz glebę brunatną, co oznacza spiaszczone gliny albo gliniaste piaski. Ale zbijanie się gleby w "beton" świadczy, że jednak gliny spiaszczone, być może z soczewkami gliny ilastej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.04.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Elfir.. czy można przycinać, (a chyba powinno bo można sporo roślin ciąć) magnolie, i jeśli tak to kiedy.Mam dwie susan... kwiaty cudne, ale na pewno jedna mogła by być gęściejsza.... , drugą też można by było zagęścić... jedna większa kwitnie i dwa/trzy razy w roku.. Na logikę to ja bym ją przycięła po kwitnięciu... Ale.. nie znam się.. więc pytam specjalisty . Mam kolejne 3 magnolie powinny być białe kupione i posadzone 3-4 lata temu i ani razu nie zakwitły.. do wykopania czy poczekać..?Kupiłam je od ogrodnika, kopane były z gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 08.04.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Elfir - mam do Ciebie pytanko. Wyrosło mi w tym roku w ogrodzie takie coś : Jest tego całe mnóstwo, głównie pod sosnami (a tych mam sporo) ale także w trawie. Gleba piaszczysta. Mieszkam już 2 rok i ani 2 lata temu ani w poprzednim roku tego nie było. Z jednego ze zdjęć wynika, że zakwitnie na różowo...? Ma długi prosty korzonek.... Co to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 08.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Elfirku...właśnie dzisiaj wykopaliśmy sosnę i spaliliśmy...więc już nie mam co oglądać...ale była w fatalnym stanie. Nie było ani za mokro...pień był zdrowy....tylko te igły !!!No ale już po ptakach.....Pozdrawiam i dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Elfir.. czy można przycinać, (a chyba powinno bo można sporo roślin ciąć) magnolie, i jeśli tak to kiedy. Magnolii się nie przycina. Ewentualnie mozna przyciąć niezdrewniałe młode pędy pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Elfir - mam do Ciebie pytanko. To są dopiero liścienie, nie liście. Na ich podstawie mogę stwierdzić, że to roślina dwuliścienna i tylko tyle Sadząc po nasionku to buk: http://4.bp.blogspot.com/-RHqSvV9b4YY/USOGF-36TyI/AAAAAAAAAoM/1QX3u3ipqvk/s400/liścienie+buka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 08.04.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Twoja ziemia jest NORMALNA. Dziwne to są niektóre wskazówki pewnej Pani na tym forum. Posadź sobie co tam chcesz i gdzie chcesz, a gwarantuję Ci, że jak ma urosnąć, to urośnie tam, gdzie posadziłaś. Deja vu? To ty luntrusk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Deja vu? To ty luntrusk? Najprawdopodobniej tak, na trole najlepszym sposobem jest ignorowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelikaX 08.04.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Elfir co sadzisz o takiej rabacie: rabata przed domem - ksztalt polowy kola: po przerobkach zostawiam na niej:dwie wysoko szczepione wierzby hakuropo obwodzie mam kule danica i tak - za nimi chcialabym w tym samym ksztalcie zole zurawki np. Lime Rickeypotem rozowe wrzosce i nastepnie- tu mam dylemat - dorzucic czarne trawy czy moze cos zimozielonego, wyzszego jako tlo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 08.04.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Hortensje mogą trochę cierpieć od nadmiaru słońca. Za to róże jak najbardziej się nadają - np. okrywowe na pierwszy plan. Ja nie pamiętam, co proponowałam w innej części ogrodu, ale ważne, by kompozycja nawiązywała do reszty ogrodu. Z zimozielonych mozna dać żywotniki (np. opaskę z Golden tuffet + żółte róże okrywowe) i swierki (np. szczepiony na pniu świerk kłujący "Glauca Globosa"). Z traw pasują miskanty, rozplenice. Mozna też dac wyższe róże niż okrywowe a z przodu błekitne bodziszki, liatry przeplatane strzyżonymi w kulki bukszpanami. Dziekuję Ci Elfir, jesteś naprawdę nieoceniona:) Jesli od lewej posadze miskanta przed nim bukszpany kulki i liatry potem na srodku swierk kłujący, pod nim róże okrywową i dalej znów miskant, bukszpany i liatry to nie bedzie za duzo szczescia na raz? Sprobuje to narysowac. Jeszcze raz dziękuję EDIT: Coś wymodziłam, przepraszam za jakosc, ale marny ze mnie malarz;) Mam migdałka, moze by sie nadał z kostrzewą popielatą? Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 08.04.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Mam jeszcze pytanie jedno. Miskant tworzy rozłogi, więc jesli dookoła wkopię takie obrzeże to wystarczy?: http://www.cellfast.com.pl/sites/default/files/category/obrzeza.jpg Jak głęboko muszę ogrodzić tą trawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) i tak - za nimi chcialabym w tym samym ksztalcie zole zurawki np. Lime Rickey potem rozowe wrzosce Widze inspiracje ogrodowiskiem Jak dla mnie to Danica przesłoni ci z czasem widok na wrzośce i żurawki. Raczej cofnęłabym linię Danica a przed nią dała coś niskiego. Same Danica można posadzić w łanie żurawek. I wówczas za nimi, pod wierzbami coś, co będzie miało wysokość między Danicą (ok. 40-50 cm) a wierzbami. Ponieważ zurawki i wierzby sa kolorowe, najlepiej jakby to było zielone, ale o innej strukturze liści niż żywotnik i wierzba. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Mam jeszcze pytanie jedno. Miskant tworzy rozłogi, więc jesli dookoła wkopię takie obrzeże to wystarczy?: Tylko miskant cukrowy tworzy rozlogi. Posadź miskant chińskiego i nie będziesz musiała grodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.04.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 moje rozlogowe posadzilam w donicach z obcietym dnem naiwnie myslac ze to wystarczy - nie wystarczylo, mozga jest jak zaraza:rolleyes: sama jestem ciekawa jak sie z tym uporac, bo wlasnie pare trawek zamowilam w tym miskanty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 08.04.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Tylko miskant cukrowy tworzy rozlogi. Posadź miskant chińskiego i nie będziesz musiała grodzić Dziekuję Elfir:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 08.04.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 ooo dzieki tez, moje zamowilam chinskie, a jak uporac sie z mozga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.04.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) to nie bedzie za duzo szczescia na raz? Nie rób idealnie symetrycznej kompozycji. http://images64.fotosik.pl/858/1b1dbbbf5154d687.jpg Na rysunku nie ma, ale dałabym jeszce jedną, mniejszą kępę liatry na końcu rabaty, pod oknem z prawej. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts