Elfir 11.04.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Z ciekawostek: http://www.krzewyozdobne-paproc.pl/oferta.html Szkółka, która wymysla nowe nazwy znanym odmianom. Nie mam pojęcia dlaczego? cyprysik "Niebeska niespodzianka" (zamiast Blue Surprise) , "Niebieska gwiazda" (zamiast Blue Star), "Złota Europa" (zamiast Europa Gold), "Niebieski Dywan (zamiast Blue Carpet), Niebieska Chrupka (Blue Chip?). Wklejam, bo ostatnio klientka dostała "Tuje Słupy" i żywotniki "Dorotka", które wyglądają zupełnie identycznie jak "Danica" Zmienianie nazw odmianowych na jakieś wymyslone przez siebie wprowadza strasznie dużo zamieszania. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.04.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 I jest niedopuszczalne. Tragedia. W dodatku literówki w poprawnych nazwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Literówki akurat sporo szkółek robi Zdarza się, zwłaszcza jak strony www robią sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Ogólne rozprzężenie obyczajów, czyli „wolnoć Tomku w swoim domku” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 11.04.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witaj Elfir, mam pytanie - miałam robioną elewację i niestety ucierpiały czteroletnie już lawendy - Panowie chociaż bardzo się starali część mi rozdeptali. Co mam z nimi zrobić, bo lawenda dopiero zaczęła puszczać zielone końce i nie wiem czy w wyniku zdeptania już jest po nich czy nie (nie mają połamanych gałązek tylko takie do gleby przyklejone) - mam je teraz ściąć do zera czy po prostu czeka mnie posadzenie nowych? Doradź proszę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Skoro puszcza nadal to znaczy, że przezyła. Przytnij połamane. Lawendy i tak się przycina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.04.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Tylko nie do zera te lawendy. Troszkę im zostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 11.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Spawa wygląda następująco: róg działki południowo-wschodni, na słońcu cały dzień. Teren generalnie zajęty pod warzywniak ale w rogu rosną sobie na pewnie ok. 20m2 krzaki czerwonej i czarnej porzeczki, jagody kamczackiej i aronii. Pytanko mam takie: co posadzić/posiać między krzakami? Nie chce mi się tego pielić z chwastów cały sezon. Czy jakieś pojedyncze warzywa typu dynia, cukinia i jednak trochę pielić? Myślę po prostu o trawie i jej koszeniu - można teren wyłączyć z warzywniaka i dołączyć do trawnika. Może jakaś roślinka okrywowa? Nie wiem, nie znam się jaka? Jeśli już to generalnie coś niskiego, czym nie trzeba się zajmować. I coś co nie "wyżre" wszystkich składników z gleby - jakieś jagody chciałbym jednak żeby na tych krzewach mi urosły:p Po to sadziłem. Gleba dość ciężka, ph niecałe 6. Co możecie mi polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 bodziszek korzeniasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 13.04.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 A ja znowu o oliwce:czy można już oliwkę wystawiać na taras w dzień? czy lepiej nie zmieniać jej środowiska przenosząc ją w tę i z powrotem?Czy może lepiej się wstrzymać i przenieść ją w maju na stałe? A jeśli w maju, to tak od razu można na słońce, czy może najpierw trochę do cienia i stopniowo ją wystawiać na działanie promieni słonecznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 ja bym juz wystawiała. W dzień jest temperatura podobna do tej w domu. A przecież w naturze roślina musi radzić sobie ze skokami temp między noca a dniem.. Oliwki rosną na obreżach Sahary (np. w Maroko), gdzie różnice temperatur sa bardzo wysokie w ciągu doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Elfir, a jak z czerwonym bodziszkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 czerwonym bodziszkiem? Pestka - pisałam na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Odpisałam, że tak Może utknęło, bo pisałam z iPhona i coś źle kliknęłam. Zaraz sprawdzę. A bodziszek ten http://www.sadowniczy.pl/product-pol-88203-Bodziszek-czerwony-Geranium.html Potrzebuję czegoś bardzo dużo, tanio (ten za drogi) i niskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Posłałam Ci maila. Z priva wysłałam 3 razy, ale w wysłanych nie widzę. Coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 ten bodzeszek potrzebuje światła. Słabiej też rośnie od korzeniastego. Znam go jako krwistego (łac. sangineum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 13.04.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Bodziszek powiadacie, ok, dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 No to klops, bo ja go chciałam i pod drzewa, i między trawy ozdobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 13.04.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 No to klops, bo ja go chciałam i pod drzewa, i między trawy ozdobne http://zojalitwin.wordpress.com/2014/02/28/bodziszek-dalmacki/ to może daj dalmacki - u mnie jest z trawką pod magnoliami, - rozrasta się w miarę szybko - kwiatki u mnie nie są tak wystające jak na zdjęciu,ale wyglada uroczo i ładnie sie przebarwia na jesień. A ten , który chciałaś- sanguineum jest srrrrasznie powolny jesli chodzi o rozrastanie się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 14.04.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Nie rób idealnie symetrycznej kompozycji. http://images64.fotosik.pl/858/1b1dbbbf5154d687.jpg Na rysunku nie ma, ale dałabym jeszce jedną, mniejszą kępę liatry na końcu rabaty, pod oknem z prawej. Zadanie wykonane, rośliny posadzone:D Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts