Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z ciekawostek:

http://www.krzewyozdobne-paproc.pl/oferta.html

Szkółka, która wymysla nowe nazwy znanym odmianom. Nie mam pojęcia dlaczego?

cyprysik "Niebeska niespodzianka" (zamiast Blue Surprise) , "Niebieska gwiazda" (zamiast Blue Star), "Złota Europa" (zamiast Europa Gold), "Niebieski Dywan (zamiast Blue Carpet), Niebieska Chrupka (Blue Chip?).

Wklejam, bo ostatnio klientka dostała "Tuje Słupy" i żywotniki "Dorotka", które wyglądają zupełnie identycznie jak "Danica" :)

Zmienianie nazw odmianowych na jakieś wymyslone przez siebie wprowadza strasznie dużo zamieszania.

Edytowane przez Elfir

Witaj Elfir, mam pytanie - miałam robioną elewację i niestety ucierpiały czteroletnie już lawendy - Panowie chociaż bardzo się starali część mi rozdeptali. Co mam z nimi zrobić, bo lawenda dopiero zaczęła puszczać zielone końce i nie wiem czy w wyniku zdeptania już jest po nich czy nie (nie mają połamanych gałązek tylko takie do gleby przyklejone) - mam je teraz ściąć do zera czy po prostu czeka mnie posadzenie nowych? Doradź proszę.Pozdrawiam

Spawa wygląda następująco:

róg działki południowo-wschodni, na słońcu cały dzień. Teren generalnie zajęty pod warzywniak ale w rogu rosną sobie na pewnie ok. 20m2 krzaki czerwonej i czarnej porzeczki, jagody kamczackiej i aronii.

Pytanko mam takie: co posadzić/posiać między krzakami? Nie chce mi się tego pielić z chwastów cały sezon. Czy jakieś pojedyncze warzywa typu dynia, cukinia i jednak trochę pielić? Myślę po prostu o trawie i jej koszeniu - można teren wyłączyć z warzywniaka i dołączyć do trawnika. Może jakaś roślinka okrywowa? Nie wiem, nie znam się jaka? Jeśli już to generalnie coś niskiego, czym nie trzeba się zajmować. I coś co nie "wyżre" wszystkich składników z gleby - jakieś jagody chciałbym jednak żeby na tych krzewach mi urosły:p Po to sadziłem.

Gleba dość ciężka, ph niecałe 6.

Co możecie mi polecić:confused:

A ja znowu o oliwce:

czy można już oliwkę wystawiać na taras w dzień? czy lepiej nie zmieniać jej środowiska przenosząc ją w tę i z powrotem?

Czy może lepiej się wstrzymać i przenieść ją w maju na stałe? A jeśli w maju, to tak od razu można na słońce, czy może najpierw trochę do cienia i stopniowo ją wystawiać na działanie promieni słonecznych?

ja bym juz wystawiała. W dzień jest temperatura podobna do tej w domu. A przecież w naturze roślina musi radzić sobie ze skokami temp między noca a dniem.. Oliwki rosną na obreżach Sahary (np. w Maroko), gdzie różnice temperatur sa bardzo wysokie w ciągu doby.

Odpisałam, że tak :) Może utknęło, bo pisałam z iPhona i coś źle kliknęłam. Zaraz sprawdzę.

A bodziszek ten http://www.sadowniczy.pl/product-pol-88203-Bodziszek-czerwony-Geranium.html

Potrzebuję czegoś bardzo dużo, tanio (ten za drogi) i niskiego.

No to klops, bo ja go chciałam i pod drzewa, i między trawy ozdobne

http://zojalitwin.wordpress.com/2014/02/28/bodziszek-dalmacki/

to może daj dalmacki - u mnie jest z trawką pod magnoliami, - rozrasta się w miarę szybko - kwiatki u mnie nie są tak wystające jak na zdjęciu,ale wyglada uroczo i ładnie sie przebarwia na jesień.

A ten , który chciałaś- sanguineum jest srrrrasznie powolny jesli chodzi o rozrastanie się...

Nie rób idealnie symetrycznej kompozycji.

http://images64.fotosik.pl/858/1b1dbbbf5154d687.jpg

Na rysunku nie ma, ale dałabym jeszce jedną, mniejszą kępę liatry na końcu rabaty, pod oknem z prawej.

Zadanie wykonane, rośliny posadzone:D Jeszcze raz dziękuję:)

:hug: