Elfir 14.04.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 to potem wklej zdjęcia, jak podrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 14.04.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 15.04.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam Mam do Was pytanie na temat najlepszej mieszanki traw. Teren pod trawę to ok 2000m2, teren gliniasty, nawieźliśmy ok 5-7cm czarnej ziemi. Trawa będzie użytkowana dość intensywnie jak to teren wokół domu, w którym mieszkają dzieci z drugiej strony boiskowa chyba nie będzie potrzebna. Chciałabym aby była gęsta, pięknie zielona i trwała Bardzo proszę o porady, pod koniec tygodnia chcielibyśmy posiać. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Każdy pewnie poradzi Ci coś innego. Tak to jest z trawą. Poza tym nasiona to nie wszystko. Na pewno poradzę Ci, żebyś zmniejszył ten trawnik. Trawa, chłepcze hektolitry wody i tylko wtedy jest piękna. Trawa, to najbardziej pracochłonny kawałek ogrodu, najdroższy w utrzymaniu i najbardziej niewdzięczny. Także ogromnie nieprzewidywalny. Masa przyczyn może ją zniszczyć, jak choćby pędraki, albo pleśń pośniegowa, mech, grzyby. Bez co wiosennej wertykulacji nie będziesz mieć ładnego trawnika. Właściwie dobrana kosiarka też jest ważna. W zeszłym roku zrobiłam ciekawe porównanie jeśli chodzi o koszenie. Używam kosiarki bez napędu, ale ze znakomitym silnikiem Briggs&Stratton. Koszenie zajmuje mi praktycznie niemal cały dzień. Zdarzyło się, że raz skosiła mi trawnik sąsiadka traktorkiem Hondy. Zajęło jej to pół godziny. Musiałam potem tylko dokosić w zakamarkach. Luksus czasowy. Ja niestety okropnie tracę czas na opróżnianie pojemnika. Na ogół nie mulczuję, bo ta trawa, którą mam wysianą z nasion marketowych rośnie zbyt szybko. Musiałabym kosić 2 razy w tygodniu. Poza tym kosiarka musi trochę odpoczywać, szczególnie w upały. Jedno jest pewne nie kupuj nasion w marketach. Popełniłam ten błąd, więc ostrzegam. Też mam 2000m2 (na szczęście już znacznie zmniejszyłam trawnik) i glinę na 30-40 cm. Jest kilka firm, które oferują mieszanki traw w necie. Jestem zadowolona z Exclusor z Barenbrug http://www.barenbrug.pl/ Drogo, ale tam gdzie wymieniałam murawę jest znacznie ładniejsza niż reszta. Na pewno coś u nich dobierzesz. U mnie Exclusor ma delikatne źdźbła, rośnie dość wolno, ale jest bardzo gęsta i ma ładny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jeśli tylko nawieźliście 5 cm ziemi na glinę to niestety nie wystarczy. Jak spadnie deszcz to ta nawieziona ziemia będzie po prostu pływać na glinie. Każdą nawiezioną ziemie trzeba wymieszać z tą, która jest na działce. Potem trzeba zrobić tes odprowadzenia wody. Jak szybko po deszczu woda wsiaka w grunt. Trawa potrzebuje ziemi przepuszczalnej. Czyli piaszczystej a nie gliniastej. Właściwe przygotowanie podłoża to klucz do sukcesu ładnej trawy. Inaczej będzie wyrastała kępkami. Mieszanki sportowe charakteryzują się duża siłą odroślową, co przeklada się na częste koszenie. Zaś mieszanki dekoracyjne rosną wolno, ale nie tolerują zbyt intensywnego użytkowania. Stąd przy domach zwykle się używa mieszanek uniwersalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.04.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jesli to pytanie nie na temat to prosze o wykasowanie/przeniesienie.Szukam wertykulatora, aktualnie mam trawnik ok 2000m2 a mam nadzieje ze jeszcze w tym roku zmńiejszy sie do ok 1000m2. Firma za wertykulacje krzyknela 50gr/m2 wiec włączyło mi się myślenie czy nie lepiej kupić np. Takie cośhttp://allegro.pl/makita-wertykulator-elektryczny-uv3600-1800w-i4144086769.htmlI nie poświęcić dzień/dwa na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 makita to dobra marka. Sa też urządzenia z nakładkami do aeracji. Pamiętaj, że po wertykulacji trzeba wygrabić trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 15.04.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam.Czy jodłę koreańską można teraz przesadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Mam podobny wertykulator jeśli chodzi o siłę. Jest okey, ale kabel mnie kurza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.04.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 makita to dobra marka. Sa też urządzenia z nakładkami do aeracji. Pamiętaj, że po wertykulacji trzeba wygrabić trawę. To kosz mi tego nie zapewni? Mam podobny wertykulator jeśli chodzi o siłę. Jest okey, ale kabel mnie kurza Podobny tzn jaki model? Tylko z tego powodu że będę to robił znacznie rzadziej niż koszenie to akceptuje kable, do koszenia mam traktorek i robię to raz w tygodniu jeśli jest taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Podobny z wyglądu Wertykulator był kupiony kilka lat temu w Praktikerze. Nie pamiętam co to. Na początku wszystko kupiliśmy elektryczne. Kosiarka prędko została wymieniona na spalinową. Co do grabienia – nie wszystko wpada u mnie do kosza. Trzeba grabić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.04.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 to może jednak potarguje się z firmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alusia1974 15.04.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Elfir,czy masz jakas opinie na temat takiego urzadzenia jak Fiskars wyrywacz do chwastow?Musze w koncu zrobic porzadek z chwastami,niestety wyrywanie reczne jest jak droga przez meke,a obszar spory.Niestety opryski nie wchodza w gre,bo obok sa rosliny,ktore musza przezyc:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.04.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wiem czy ma Elfir, ale ja mam. Same pozytywy, mlecze, chrzany itd, wyrywa wzorowo. Dostałem na urodziny w zeszłym roku i gościom tak się spodobało że jeszcze w dniu urodzin większość była wyrwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.04.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Są spec osłony na końcówki lancy opryskiwacza. Można też kupić coś w rodzaju gąbki z pojemnikiem na płyn do maziania.Ja zakładam gumowe rękawice i używam gąbek malarskich, bo z nich nie kapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.04.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wiem czy ma Elfir, ale ja mam. Same pozytywy, mlecze, chrzany itd, wyrywa wzorowo. Dostałem na urodziny w zeszłym roku i gościom tak się spodobało że jeszcze w dniu urodzin większość była wyrwana. Urządzenie bardzo przydatne, ma jednak wadę - im większy korzeń wyrwany tym większa dziura w ziemi zostaje. Trzeba potem zasypywać te dołki Ale wyrywanie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam. Czy jodłę koreańską można teraz przesadzić? Zdecydowanie jest na to za późno. Teraz trzeba czekać do września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 15.04.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Elfir,jeżeli ja mam glinę na działce, to ile cm ziemi muszę nawieźć aby uzyskać trawnik? Czy 10 cm wystarczy? I wymieszać to z gliną? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alusia1974 15.04.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 A to sie usmialam tym postem o gosciach wyrywajacych chwasty prezentem urodzinowym:D:D:D.Dziekuje bardzo za pozyteczne opinie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Elfir,jeżeli ja mam glinę na działce, to ile cm ziemi muszę nawieźć aby uzyskać trawnik? Czy 10 cm wystarczy? I wymieszać to z gliną? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Tego nie da się tak okreslić. Gliny są różne i ziemia, którą nawozisz może różna. Trzeba na bieżaco sprawdzać, czy przepuszczalnośc się zwiększyła. Mieszać zawsze trzeba nowe ze starym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts