Lopesjus 15.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wiem czy ma Elfir, ale ja mam. Same pozytywy, mlecze, chrzany itd, wyrywa wzorowo. Dostałem na urodziny w zeszłym roku i gościom tak się spodobało że jeszcze w dniu urodzin większość była wyrwana. Jaką masz ziemię? W mojej glinie Fiskars daje radę tylko gdy bardzo mocno popada. Używam bardzo rzadko, w takich warunkach mogę wyrywać tylko duże "okazy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.04.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Czy w przypadku braku kwasnego tortu, mogę posadzić hortensje i borowki w ziemi ogrodowej zmieszanej z korą mieloną ?Czym mogę łatwo zakwasic ziemie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alusia1974 16.04.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Jaką masz ziemię? W mojej glinie Fiskars daje radę tylko gdy bardzo mocno popada. Używam bardzo rzadko, w takich warunkach mogę wyrywać tylko duże "okazy" U mnie tez glina.Ale jak zobaczylam te "okazy" chwastow co mi wyrosly(ciagle budowa,nie zakladam jeszcze ogrodu ostatecznego,tylko gdzieniegdzie jakies nasadzenia),to stwierdzilam,ze musze wypowiedziec im wojne.Przynajmniej w okolicy tych roslin,ktore juz mam posadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Czy w przypadku braku kwasnego tortu, mogę posadzić hortensje i borowki w ziemi ogrodowej zmieszanej z korą mieloną ? Czym mogę łatwo zakwasic ziemie ? To za mało dla borówki wysokiej. Musi być kwaśno. Są w ogrodniczych nawozy zakwaszające opisane, że dla borówki. Trzeba dbać o borówkę szczególnie, bo nie będzie owocować. O hortensjach nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) żaden nawóz nie zakwasi pod borówkę gleby. Albo kwasy nieorganiczne - siarkowy, fosforowy (co może skończyć się przy nieumiejętnym stosowaniu kompletnym zepsuciem gleby) albo kwaśny torf.Borówka potrzebuje pH 3,5-4,5 (bardziej kwaśnej ziemi niż różaneczniki!).Ogrodnictwo to nie jest droga na skróty.Kwasny torf kupisz wszędzie, wiec nie rozumiem problemu. Co do hortensji - nie wszytskie potrzebują kwasnej gleby. Tylko te, które będzie się prowadzić na niebieski kwiat. Wszytskie inne rosną dobrze w lekko kwaśnej, a wiechowate także w obojętnej. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.04.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Nie, no nie jest problem tylko myślałam ze tak wystarczy.Kupię torf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 borówkę w zasadzie sadzi się w niemal czystym torfie z korą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.04.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 A możesz coś napisać o zakwaszaniu podłoża ?Jak to zrobić dobrzeBo chyba po jakimś czasie trzeba i tak poprawić kwasowosc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 nigdy nie zakwaszałam kwasami. Sa o wiele trudniejsze do zdobycia niż torf. Zakwasza się ziemię w pryźmie dodając małymi dawkami i mieszając, aż osiągnię się własciwy odczyn. Potem pryzma musi trochę poleżeć, by się odczyn ustabilizował (niektóre minerały wchodza w reakcję później). Potem się koryguje - jak zakwaśna dosypuje ziemi, jak za mało to kwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 16.04.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Zdecydowanie jest na to za późno. Teraz trzeba czekać do września Oczywiscie ze mozna jeszcze przesadzac spokojnie, nie trzeba czekac do wrzesnia. wykop z duza bryłą ziemi i wsadz w inne przygotowane odpowiednio miejsce. Podlewaj, podlewaj i bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Oczywiście, że nie. Nie przesadza się roslin w okresie wegetacji. A iglaki już ruszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markota 16.04.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Mam możliwość zakupu 5 sztuk szmaragda (w doniczkach) o wys. pow. 200 cm. Jak można skomponować je w rabatę z innymi iglakami ew. nie-iglakami? Czy zastosować np. 3 sztuki jako dominantę na jedną rabatę, a z pozostałych 2 sztuk zrobić inne osobne rabaty? Na działce mam rosnące (do przesadzenia) do ew. połączenia z tymi szmaragdami (ale nie muszą być właśnie te):- tuja żółta- 3 cyprysiki Lawsona Elwood's Gold- cyprysik Lawsona żółty- jałowiec- szmaragdTe powyższe wys. ok. 80 cm. Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) a ile masz miejsca? Mozesz też z nich zrobić kulki na wysokim pniu. http://www.pallensmith.com/blog/wp-content/uploads/2012/08/20120813_Arborvitae.jpg http://www.studiogblog.com/wp-content/uploads/2011/01/Fence_after_arborvitae-500x375.jpg http://www.jacquiegordon.co.uk/gallery/galleries/Formal%20Oxford%20garden/PICT2272.JPG Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.04.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Oczywiście, że nie. Nie przesadza się roslin w okresie wegetacji. A iglaki już ruszyły. No nie wszystkie. Zapukały sosny, niektóre świerki. Jodły jeszcze stoją, tuje, cyprysiki i jałowce też. A np. świerki ruszają od dołu. Najpóźniej pąk szczytowy. I przesadza się jak on też ruszy- bo inaczej zamiera i robi się miotła. Oczywiście trzeba to zrobić porządnie. Biorąc pod uwagę ilość chabazi jakie mam do przesadzenia mam cichą nadzieję, ze wyrobię się do maja:lol2: A konkretnie koreanka rusza bardzo późno- co jest niewątpliwą zaletą, bo niewrażliwa na wiosenne przymrozki. Np. na concolor dwa lata temu umarzły dokumentnie przyrosty 10 cm... a koreance dopiero pękały pąki i oczywiście nic jej nie było. Spokojnie można przesadzać. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 16.04.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Może zależy w jakim rejonie ? Elfir, możesz nazwać te roslinki z pierwszej fotki?Chodzi o te bordowe.... Zurawki ? A ta kula ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markota 17.04.2014 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 a ile masz miejsca? Myślałam, że może część z tych wysokich szmaragdów nada się na fragment między ogrodzeniem a frontem domu (reprezentacyjna), jakieś 6 x 7 m. Dzięki za zdjęcia - troszkę jednak dla mnie za bardzo symetryczne te kompozycje... A taki klasyk: 3 sztuki w trójkąt i do tego niższe drzewka, a na dole płożące? Co myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Elfir, możesz nazwać te roslinki z pierwszej fotki? Chodzi o te bordowe.... Zurawki ? A ta kula ? Bukszpan - kula i mały żywopłocik. Bordowe to żurawki a za nimi naparstnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Markota - nic nie myślę. Bo nie wiem jak wygląda teren, jaką role mają spełniac te zywotniki, jaka jest całościowa kompozycja ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 18.04.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 A nie były cebule sadzone zbyt głęboko? Albo przechowywane w niewłaściwych warunkach (nie doszło do zaindukowania tworzenia się pąków kwiatowych w cebuli). Zima była łagodna, mogło nie dojśc do prawidłowej jarowizacji (przechłodzenia) cebul w gruncie. U sąsiadów jak pisałem to samo chyba to wina lekkiej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.04.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2014 tylko w Kórniku ogrody są zasłane kwiatami a zima była bardzo łagodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts