Elfir 25.04.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Jeszcze jedno pytanko: Na moich mlodych brzozach zalegla sie masa takich czarnych mszyc. Moge one zaszkodzic drzewkom? Rozrobic literek Decisu? rozrobić literek szarego mydła lub emulsję olejową. Po co walić chemią, gdy pszczoły latają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 A o jakiej "wlosnicy" piszesz, bo nie bardzo moge zalapac? Po łacinie setaria. może kojarzysz roślinę o nazwie ber (jedno ze zbóż)? To też gatunek włośnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Mysle, że wielu posiadaczom nowoczesnych ogrodów się przyda:http://www.napaproject.com/2012/10/concrete-poured.html budowa nawierzchni z betonu architetonicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.04.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Po łacinie setaria. może kojarzysz roślinę o nazwie ber (jedno ze zbóż)? To też gatunek włośnicy. Nie, moja to nie wlosnica. Inna ma ta "podstawe liscia" na lodydze. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Groene_naaldaar_ligula_%28Setaria_viridis%29.jpg/120px-Groene_naaldaar_ligula_%28Setaria_viridis%29.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Groene_naaldaar_ligula_%28Setaria_viridis%29.jpg Mam wykopac jedna i wsadzic w donice, zeby zakwitla? Chyba inaczej chyba nie zgadniemy co to za gatunek Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 najlepiej tak zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 25.04.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Czy mikrogranulat Arox zwalczający mrówki można sypać wprost pod drzewka typu śliwa ozdobna bo po nim grasują te szkodniki a czy to nie spowoduje szkodliwych działań na roślinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.04.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 nie mam pojęcia. Nigdy nie stosowałam. Ale raczej srodki przeciwko zwierzętom nie szkodzom roślinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 25.04.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Kędzierzawość liści brzoskwiń. U mnie nie ma jednego zdrowego liścia na brzoskwini nieopodal mam posadzona morelę i choć na innym forum ogrodnik zapewniał,że na morelę sie nie przeniesie (z brzoskwini), dziś zauważyłam kilka porażonych liści Na walkę trzeba czekać do jesieni, wtedy opryski miedzianem. Teraz można jedynie zasilać dolistnie mocznikiem (1%), oberwać i spalić porażone liście, obciąć porażone pędy. I liczyć na to,że owoce nie opadną nim dojrzeją. Cholera to drzewko ma dopiero drugi rok... Trzeba działać. "Zasilać dolistnie" można poprosić o szczegóły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 25.04.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Cholera to drzewko ma dopiero drugi rok... Trzeba działać. "Zasilać dolistnie" można poprosić o szczegóły... Rozpuszczasz mocznik w letniej wodzie, tak by osiągnąć 1% (inne źródła podają 0,5%) stężenie i opryskujesz obficie całą roślinę Moją brzoskwinię grzyb żre już po raz drugi. Zagapiłam sie wiosną i nie zdążyłam z opryskiem Pomarsolem, pąki pękły i było "po ptokach", teraz trzeba czekać do jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 26.04.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Witaj, Elfir. Przegapiłam wczesnowiosenne cięcie krzewów, czy teraz jeszcze mogę przyciąć derenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lionne 26.04.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Witaj, Elfir. Przegapiłam wczesnowiosenne cięcie krzewów, czy teraz jeszcze mogę przyciąć derenie? Ja tez sie podlaczam do tego pytania. Niedawno posadzilam derenie, pojawily sie juz listki i chetnie bym ciachnela zeby sie zagescily ale nie wiem czy to odpowiedni moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.04.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Moim dereniom to nie szkodzi. A w tym roku żal mi było wyrzucać to co ciapnęłam i „założyłam szkółkę” na pustej działce za płotem. Powtykałam nawet takie cieniutkie witeczki dereniowe w ziemię i żyją Ciekawe co będzie dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Ja tez sie podlaczam do tego pytania. Niedawno posadzilam derenie, pojawily sie juz listki i chetnie bym ciachnela zeby sie zagescily ale nie wiem czy to odpowiedni moment. Niemal każde krzewy możesz ciachać, tylko przy kwitnących tracisz kwiaty jak ciachniesz w złym monencie. A że dereń ozdobny nie jest z kwiatów czy owoców, to można spokojnie mocno go przyciać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeszcze wroce do mojego trawnika. Trawniczek skoszony 3 doby temu (w piatek) na wysokosc ~4cm. Dzisiaj mam na trawniczku gdzieniegdzie kwitnaca trawke (!). Mam go rznac po ziemi czy jak, bo juz teraz to zglupialem? Takie miejsca sa na trawniczku:http://szkut.com/dom/t/Trawnik09.jpg I takie tez sie trafiaja.http://szkut.com/dom/t/Trawnik10.jpg Generalnie trawnik wyglada tak. To miejsce ktore jest przyblizone na drugiej fotce, widac tutaj po prawej stronie na srodku zdjecia gdzie czerwony prostokat jest.http://szkut.com/dom/t/Trawnik11.jpg Sa miejsca gdzie tych klosow jest wiecej i sa takie, gdzie ich praktycznie nie ma.Co ja moge z tym zrobic? Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.04.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Ściąć niżej. Na polach golfowych tną nawet na 2 cm niektóre przestrzenie (tzw. tee). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Tylko, ze na opakowaniu z ta mieszanka napisali, ze ciecie na wysokosc 4cm z zastrzezeniem, zeby NIGDY nie ciac nizej niz 2,5cm. Wysokosc ciecia chyba mocno zalezy od gatunku traw zastosowanych w mieszance, bo roznie gatunki na roznej wysokosci maja ten pierwszy listek? Czy cos ppomieszalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 te kłoski to wiechlina - prawdpodobnie wiechlina roczna. Powinna sama zaniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.04.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Tzn ze ona sie wsiala sama? To nie jest kwitniecie trawnika? Pamietam, ze "straszylas",ze jesli trawnik zakwitnie to jest do likwidacji, dlatego taki dociekliwy jestem w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 niekonieczne sama, ale mogła - w okresie wschodów trawnika. Mogła być w mieszance. To roślina jednoroczna, wiec sama zaniknie w trawniku. Kwitnienie dotyczyło traw trawnikowych, a nie dziczek i jednorocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.04.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Skoro już jesteśmy przy trawnikach, to mam pytanie o podlewanie: w sobotę po kilku (tygo)dniach odprawiania wszystkich wstępnych szykan typu spulchnianie glebogryzarką, usuwanie kłączy chwastów wieloletnich, wielokrotne grabienie, wałowanie itd. wysiałam wymarzony przez męża trawnik (bosz, jaka baba potrafi być gupia z miłości ) i oczywiście natychmiast przestało u nas padać,wobec czego od niedzieli spędzam kilka wieczornych godzin z wężem ogrodowym. i teraz tak - trawnik jest na tyle rozległy, że najlepiej by mi było podlewać niektóre miejsca wchodząc "w głąb", czyli depcząc obsiany teren. stąd moje pytanie: czy to mu bardzo zaszkodzi i powinnam raczej próbować dosięgnąć każdego metra strumieniem z miejsc neutralnych? może przesadzam, ale to zakładanie trawnika to jest tyle ciężkiej pracy, że nie chciałabym teraz zniszczyć efektów systemu podlewania nie mam, wybraliśmy trawę Barenbrug Watersaver i zakładam, że jak już będzie porządnie ukorzeniona to sobie poradzi sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts