asiazett 29.04.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 A jaki miał być ten interwencyjny cel zastosowania oprysku? Bo wygląda na popalenie lub przenawożenie To miało być nawożenie, tyle, że dolistne. Nic się nie działo z tą rośliną. Zarówno pan w sklepie powiedział, że to tego typu nawóz, jak i na opakowaniu jest napisane: "nawóz". Globosa zachował się tak ewidentnie po tym "nawożeniu" Czy coś mogę z tym zrobić? Czekać aż odbije, czy to już kaplica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 30.04.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Przekopany perz wybije nawet przez 30 cm ziemi. Sposób pozbycia się perzu jest dowolny, zalezy od środków, czasu i światopoglądu (ręczne usuwanie vs herbicyd) Dziękuję za odp. A jakie masz zdanie nt stosowania geowłókniny? Pod rabaty pewnie tak, ale czy ma to sens pod trawę w celu utrudnienia drogi wyjścia chwastom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 To miało być nawożenie, tyle, że dolistne. Nic się nie działo z tą rośliną. Zarówno pan w sklepie powiedział, że to tego typu nawóz, jak i na opakowaniu jest napisane: "nawóz". Globosa zachował się tak ewidentnie po tym "nawożeniu" Czy coś mogę z tym zrobić? Czekać aż odbije, czy to już kaplica? Czekać az odbije. Nawozi się rośliny, które tego potrzebują, a nie dlatego, że "tak się robi". A na dodatek świerk kłujący ma bardzo małe potrzeby pokarmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Dziękuję za odp. A jakie masz zdanie nt stosowania geowłókniny? Pod rabaty pewnie tak, ale czy ma to sens pod trawę w celu utrudnienia drogi wyjścia chwastom? O geowłókninie było już tyle wałkowane, chyba co piąta strona ktoś wyskakuje z takim pytaniem. Jesli liczysz na to, że geowłóknina uchroni cię przed chwastami na rabatach to jesteś w bardzo, ale to bardzo glębkoim błędzie. Idea geowłokniny pod trawnikiem to twój wymysł? Czy gdzieś to wyczytałeś? Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) W ogrodnictwie nie da się iśc na skróty. Jak ktoś nie ma czasu lub nie lubi pracy w ogrodzie to ma kilka wyjść:- zatrudnić ekipę, która będzie robić za niego- mieć dom bez ogrodu- zaplanowac ogród, który nie bedzie wymagał wiele pracy - BEZ TRAWNIKA, bo większosc prac w ogrodzie to wynik posiadania trawnika. Jak ktoś musi koniecznie mieć zielony dywan to polecam sztuczną trawę i nie żartuję. Na tych zdjęciach nie ma trawnika:http://www.thaigardendesign.com/.a/6a010534c75d2a970c01a3fca06540970b-pihttp://azgoldtrade.com/wp-content/uploads/2013/09/garden-in-the-modern-villa.jpeg Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.04.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Jak ktoś musi koniecznie mieć zielony dywan to polecam sztuczną trawę i nie żartuję. Tylko dlaczego moja "japa" smieje sie od ucha do ucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 anglicy wykorzystują sztuczne trawniki w małych ogrodach - patio. 1. nie mają problemów co zrobić ze skoszoną trawą 2. nie muszą kupować kosiarki na 10 m2 trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 30.04.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Czekać az odbije. Nawozi się rośliny, które tego potrzebują, a nie dlatego, że "tak się robi". A na dodatek świerk kłujący ma bardzo małe potrzeby pokarmowe. Czyli jest nadzieja Na swoje usprawiedliwienie dodam, że sama bym na to nawożenie nie wpadła Co do sztucznych trawników - ciekawe jak to się zachowuje, albo inaczej... jak to utrzymać w estetycznym wyglądzie podczas jesiennej pluchy, czy kurzącego się lata. Miałam to kiedyś na balkonie - Sorry - na loggii, czyli pod zadaszeniem i po kilku sezonach... No ale tam tego nie było nawet jak spłukać. Może sam deszcz wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 co jakiś czas odkurzacz przemysłowy + karcher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghsaga 30.04.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Witam Ciebie Elfir i was moi drodzy. Pewnie za późno no ale lepiej to i tak - mamy około 2,5 ara ( prostokąt kształt ) miejsca na trawnik, drzewka itd. Na początku mieliśmy i dalej jest zółtą , lekko podchodząca pod brąz ziemie. Natomiast na jesień tamtego roku nawieziony został torf na to wszystko (jego gr. teraz po uleżeniu przez ten czas to okło 7-8cm . Teraz na wiosnę na tym torfie wyrosły takie brzydactwa i no trzeba wziąć się za hakanie ( tzn ) czy w ogóle jest teraz w maju sens siać trawę ? Chyba nie? dopiero poźnym latem zapewne? Po tym hakaniu trzeba by było zmieszać ten torf z ziemią, którą jest pod nim. I odczekać jakiś czas? Czy co zrobić? Dziękuje za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 30.04.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 czy można pryskać porzeczki na mszyce, jeśli są już zawiązki owoców? mospilanem? karate? waham się przez te owoce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.04.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Konkretnie - 18 zł Mirek - a może bez złośliwości...? Śmierć to Twoja diagnoza? Może jeszcze znęcanie się? Wyrok dla mnie? To nie złośliwość. A roślinka warta więcej niż 18 zł. Tylko pojąć nie mogę, po co nawozić roślinkę z natury wolno rosnącą, karłową? Straci pokrój i fason. Do tego ładnie i zdrowo rosnącą. Wedle tego co widzę to już nie odbije. Nie widziałem jeszcze iglaka zdechniętego z głodu. Nakarmionych na śmierć za to dostatek. Po co? Ano nie wiem. Elfir napisała o potrzebach pokarmowych. Nawozi to się kapustę... i trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 30.04.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 anglicy wykorzystują sztuczne trawniki w małych ogrodach - patio. 1. nie mają problemów co zrobić ze skoszoną trawą 2. nie muszą kupować kosiarki na 10 m2 trawnika 1. Nie mają słońca, trawa gnije. 2. Kosiarka niepotrzebna. Anglicy niech sobie robią te swoje ogrody z żywopłotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 30.04.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Co do sztucznych trawników - ciekawe jak to się zachowuje, albo inaczej... jak to utrzymać w estetycznym wyglądzie podczas jesiennej pluchy, czy kurzącego się lata. Ale po co, w ogóle, te plastiki utrzymywać w ogrodzie? Na grób, to i owszem, na dwa-trzy sezony się nadaje, ale na ogródek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Po tym hakaniu trzeba by było zmieszać ten torf z ziemią, którą jest pod nim. I odczekać jakiś czas? Czy co zrobić? . Zasadniczo to trzeba było wymieszać natychmiast po nawiezieniu. Trawnik można zakładac teraz, maj to dobry okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Ale po co, w ogóle, te plastiki utrzymywać w ogrodzie? Na grób, to i owszem, na dwa-trzy sezony się nadaje, ale na ogródek? A jak ktoś nie lubi roślin, bo rosną, trzeba dbać, podlewać? Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 czy można pryskać porzeczki na mszyce, jeśli są już zawiązki owoców? mospilanem? karate? waham się przez te owoce Spróbuj na początek czymś domowym, jak mydliny. Chemia we własnym ogródku powinna być stosowana w ostateczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 30.04.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) O geowłókninie było już tyle wałkowane, chyba co piąta strona ktoś wyskakuje z takim pytaniem. Jesli liczysz na to, że geowłóknina uchroni cię przed chwastami na rabatach to jesteś w bardzo, ale to bardzo glębkoim błędzie. Idea geowłokniny pod trawnikiem to twój wymysł? Czy gdzieś to wyczytałeś? Postaram się poszperać na ten temat. Na razie nie skłaniam się ku żadnemu rozwiązaniu, obserwuję za to różne u sąsiadów zakładających ogrody, stąd pytanie. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez e_tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 30.04.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Spróbuj na początek czymś domowym, jak mydliny. Chemia we własnym ogródku powinna być stosowana w ostateczności stosowalam roztwor ludwika z woda swietnie dawal rade po co mi decis agrogospodynie z naszego forum polecaja tez opryski coca cola ponoc tez swietne rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 01.05.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Elfir moze zaśmiece wątek ale spróbuje .:pDoradź jakie kwiatki posadzić do korytek na oknach? Mam do obsadzenia 4 spore okna i znudziły mi sie juz pospolite pelargonie.Surfinie tez odpadają bo podlewanie dwa razy dziennie mi sie nie uśmiecha.:PKompletnie sie nie znam na kwiatach stad moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts