Elfir 12.05.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witaj Elfir! Dostałam w prezencie 3 doniczki szałwii melonowej. W internecie jest niewiele informacji na jej temat. Zastanawiam się czy ta szałwia zimuje w gruncie? Pochodzi z Meksyku i Gwatemali, więc tam pewnie zimuje U nas oczywiście nie ma szans. Szukaj pod: Salvia elegans "Mello" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Witaj Elfir, znowu z prośbą o radę. Mam posadzone 3 choiny kanadyjskie. Są w linii żywopłotu. Rosną sobie 3 rok, ale takie jakieś są marne. Gleba stale wilgotna. Niedawno doczytałam, że choina jest idealna do strzyżenia. Dałam ciała. Pytanie co mam teraz z nimi zrobić żeby się zagęściły. Czytałam o technikach i terminach cięcia czyli IV i VII, ale nie za bardzo wiem jak to zrobić? Jakie cięcie zastosować - ile uciachać? Będę wdzięczna za radę Choiny nie rosną zbyt szybko. Może się dobrze nie ukorzeniły jeszcze? Cięcie - najlepiej ciac jak najmłodsze gałazki - takiego ciecia roślina nawet nie zauważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 12.05.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Elfir, czy kalinę koralową się palikuje (moje mają ok. 50 cm wysokości i się trochę rozkładają na boki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Mam dwie mlodziutkie czeresnie. U nasady prawie kazdego listka (jak zaczyna sie ogonek tuz za blaszka) widze zlozone jak by 2 albo 3 czewone "jajeczka" wielkosci polowy glowni od szpilki. Co to za OBCY atakuje moje drzewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Elfir, czy kalinę koralową się palikuje (moje mają ok. 50 cm wysokości i się trochę rozkładają na boki)? Nie, raczej przyciac po kwitnieniu, by się zagęściła, to krzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Mam dwie mlodziutkie czeresnie. U nasady prawie kazdego listka (jak zaczyna sie ogonek tuz za blaszka) widze zlozone jak by 2 albo 3 czewone "jajeczka" wielkosci polowy glowni od szpilki. Co to za OBCY atakuje moje drzewka? To gruczołki - ma je każda czereśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To gruczołki - ma je każda czereśnia Hehe... dziekuje. Dlatego nie moglem chyba namierzyc tego "szkodnika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 12.05.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Nie, raczej przyciac po kwitnieniu, by się zagęściła, to krzew. Elfir, jak widzisz że mną praca u podstaw Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.05.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Witaj Elfir 1.Posadziłem Tuje pod koniec marca. Zauważyłem że jedna wyglada dość dziwnie jak dwie w jednym (zdjęcie nr 1) Co znią zrobić. Jeden pęd obciąc, zostawić bedzie w miare wygladać, czy może wykopać i nową posadzić?http://images63.fotosik.pl/970/a1397653799b821fm.jpg 2. Jesienią posadziłem catalpę Aurea nie szczepioną. Jakieś tydzień temu zaczęły pojawiać sie liście. Dzisiaj zauważyłem że końcówki liści czarnieją. Czym to jest spowodowane... jakaś choroba?Zdjęcia z telefonuhttp://images64.fotosik.pl/972/4d2b5879ef35389fm.jpg http://images63.fotosik.pl/970/c2f9cf822feb2e77m.jpg http://images62.fotosik.pl/972/37f346e76d193cafm.jpg Edytowane 12 Maja 2014 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 1.Posadziłem Tuje pod koniec marca. Zauważyłem że jedna wyglada dość dziwnie jak dwie w jednym A co jest dziwnego, po prostu ma dwa rownorzędne pędy. Jak cię razi to możesz obciać. Katalpa - przymrozek, katalpy sa bardzo wrażliwe na niskie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.05.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Czyli katalpę zostawić i nic nie robić? Był jeden dzień gdzie rano był szron... tak to tylko na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Starczy jedna godzna by zważyć roślinę. Jak zamarznie woda w tkankach to lód tkanki rozwala (bo ziększa objętość i jest twardy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 12.05.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A propos mrozu, dziś zauważyłem, że majowe przymrozki zmroziły młode listki na dębach czerwonych i całkowicie przymroziły liście (tak to się nazywa ?) na metasekwojach. Zdaje się, że dęby zaczynają puszczać nowe. A metasekwoje mi się nie podobają. Posadziłem je w kwietniu z bryłami korzeniowymi, po przymrozku jakby straciły chęć do życia. Jak myślisz Elfir, zbudują nowe liście ?I jeszcze drugie pytanie - jeśli jodła Frazera jeszcze się nie obudziła , ale też jeszcze nie żółknie - jak myślisz, będzie żyła ? Na moim terenie jest wysoki poziom wód gruntowych, w zeszłym roku był ekstremalnie wysoki i sporo drzew mi zgniło. Jodłę wsadziłem jesienią w miejscu innej, zmarłej. Na domiar złego pod warstwą humusu jest ił, a głębiej (2,5m) glina.W innej części działki - żwir, a pod nim glina. Tam drzewa lepiej się mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 12.05.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Czy takie delikatne przymrozki mogły zaszkodzić liściom brzóz doorenbos i kwiatom poziomek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.05.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czyli katalpę zostawić i nic nie robić? Był jeden dzień gdzie rano był szron... tak to tylko na + Rok temu na moich katalpach przymrozek zważył wszystkie liście, ale zadziałało to jak silne nawożenie. Nowe liście wystrzeliły ze zdwojoną siłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) tak, mrozy uszkadzają młode tkanki - po to własnie rośliny liściaste zrzucają liście na zimę, bo nie "opłaca" im się ich ochrona przed mrozami. Oczywiście rośliny się regenerują i wypuszczą nowe liście, ale to trochę potrwa, bo muszą na nowo wytworzyć pączki (normalnie tworzą je jesienią). Czasem u bardzo wrażliwych gatunków dochodzi do zamierania calych mlodych gałązek. Jodła Frazera rośnie na glebach gliniastych, ale stagnowania wody przy korzeniach nie przezyje. Ale jak nie żółknie to nie jest źle. Edytowane 13 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 13.05.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 tak, mrozy uszkadzają młode tkanki - po to własnie rośliny liściaste zrzucają liście na zimę, bo nie "opłaca" im się ich ochrona przed mrozami. Czy podobne efekty do przemarzania mogą wystąpić po spryskaniu roślin roztworem z sody ? Żona użyła takiego roztworu i krótko potem sporo roślin miało kłopoty. W tym samym czasie jednak wystąpiły przymrozki i nie jest teraz pewna głównej przyczyny takiego stanu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 13.05.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czyli jest szansa że jak śliwa wiśniowa nigra zmarzła (bo chyba tak było - miała już listki i kwiatki prawie i nagle wszystko uschło) to się zregeneruje ? Ale pewnie dopiero na przyszłą wiosnę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czy podobne efekty do przemarzania mogą wystąpić po spryskaniu roślin roztworem z sody ? Żona użyła takiego roztworu i krótko potem sporo roślin miało kłopoty. W tym samym czasie jednak wystąpiły przymrozki i nie jest teraz pewna głównej przyczyny takiego stanu rzeczy. Raczej wątpię, by to była soda (pod warunkiem właściwego stężenia - 1 łyzeczka na 1 l) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Czyli jest szansa że jak śliwa wiśniowa nigra zmarzła (bo chyba tak było - miała już listki i kwiatki prawie i nagle wszystko uschło) to się zregeneruje ? Ale pewnie dopiero na przyszłą wiosnę ... Mała szansa - zwłaszcza jak uschło. Jest różnica w wyglądzie między zważeniem przez mróz a nagłym uschnięciem. Nagłe uschnięcie to raczej monilioza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts