Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jakie trawy pasowałyby do lawendy? Lilak bardzo mi pasuje i żagwiny;

Tyle,że ciągle o myślę o tojeści rozesłanej czy innej roślinie płożącej,żeby z czasem przykryła całą powierzchnię ...

http://byliny-bartek.pl/292-thickbox/żagwin-ogrodowy-aubrieta-x-cultorum.jpg

To jest żagwin

http://gardenblog.pl/wp-content/uploads/2011/03/phlox-subulata-park.jpg

A to floks szydlasty

twoim zdaniem nie zadarnią?

Trawy do lawendy - owsica wieczniezielona, kostrzewy, miłka

No, no też jestem zaskoczona - niesamowite ...

Dzięki za sugestie, teraz muszę to jakoś skomponować.

Wybrałam

lawenda wąskolistna ''AROMATICO''

pięciornik ''ABBOTSTOOD'' - biały

sosna drobnokwiatowa

lilak meyera ''PALIBIN''

żagwin ogrodowy '' AUBRIETA CULTORUM''

czy dokładać do tego zestawu trawy?

myślę, jak ta rabata będzie wyglądała na jesieni ..

aaa i jeszcze budleja - ale to chyba za dużo dobrego i z czegoś trzeba zrezygnować - czy z pięciornika?

aaa i jeszcze budleja - ale to chyba za dużo dobrego i z czegoś trzeba zrezygnować - czy z pięciornika?

Te dwa krzewy mają inną wysokość.

Tutaj lawenda z trawami:

http://www.saxonholt.com/webgalleries/Harris_Beds_Borders/Large_View/holt_925_052.jpg

:) wykorzystam ją w wewnętrznym ogrodzie - bardzo apetycznie wygląda :)

A poziomka "baron solemacher" owocuje cały rok i w przeciwieństwie do poziomkówki jest jadalna :)

Tojeść wymaga wilgotnej gleby - a lawenda, pięciornik za taką nie przepadają.

Tojeśc to dobre zadarnianie w półcienistych partiach ogrodu, z wyższymi krzewami, jest bardzo ekspansywna i czaesem zarasta mniejsze rośliny

Obcięte i popryskane :)

Teraz czekam na efekty....

Zachciało się domku ale nie wiedziałem że ogród to taka ciągła walka :(

Będę pilniej obserwował. Dostało się przy okazji mszycom na czereśniach i jabłonkach :)

Mam kolejną prośbę.

Mogłabyś zaproponować co posadzić na tej przestrzeni pod oknem?

Strona południowa.

Ziemian piaszczysta nawieziona. Pod nią glina i drenaż opaskowy dookoła budynku.

Osłonięte przed deszczem okapem dachu.

http://i1241.photobucket.com/albums/gg515/12Marek/podoknem.jpg

To chyba nie jest najlepsze miejsce dla Bergenii :(

Z góry dziękuję.

"Jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz". Piekny "egzotyczny" ogrod wymaga stalego etatu mieszkancow jako ogrodnikow wlasnie. Ja stram sie go tak planowac, zeby juz teraz (pomimo wielkiego zapalu) przy nowym domu nie miec strasznie duzo roboty na ogrodzie. Znajac ludzka nature za pare lat sie to zarowno mi jak i wiekszosci z nas przynajmniej lekko znudzi. Nie bedzie az tyle entuzjazmu. Na ten okres moj "maloobslugowy", aczkolwiek nie zapierajacy dech w piersiach ogrod, powinien byc w sam raz, tzn. nie bedzie kula u nogi, ale nie bedzie tez straszyl. Oczywiscie taka mam nadzieje. :)

"Jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz". Piekny "egzotyczny" ogrod wymaga stalego etatu mieszkancow jako ogrodnikow wlasnie. Ja stram sie go tak planowac, zeby juz teraz (pomimo wielkiego zapalu) przy nowym domu nie miec strasznie duzo roboty na ogrodzie. Znajac ludzka nature za pare lat sie to zarowno mi jak i wiekszosci z nas przynajmniej lekko znudzi. Nie bedzie az tyle entuzjazmu. Na ten okres moj "maloobslugowy", aczkolwiek nie zapierajacy dech w piersiach ogrod, powinien byc w sam raz, tzn. nie bedzie kula u nogi, ale nie bedzie tez straszyl. Oczywiscie taka mam nadzieje. :)

troche przesadzasz z tym etatem ;) akurat na forum jest troche ludzi, ktorzy maja przepiekne ogrody a nie sama trawe i tuje i jakos nie narzekaja na duzo roboty. patrzac po swoim doswiadczeniu tylko na poczatku jest rzeczywiscie duzo pracy ale potem sama przyjemnosc jesli chodzi o pielegnacje. rosliny rosna i mozna czerpac przyjemnosc i satysfakcje z tego co udalo sie stworzyc. choroby grzybowe i robale beda zawsze niezaleznie czy masz ogrod z krzakami czy trawke.

patrzac tez po swoich doswiadczeniach juz nie chcemy trawy, minimalizujemy jej ilosc. z nia jest wiecej problemow, roboty i wiecej kasy niz z rabatami kwietnymi/drzewkami czy krzakami. nawet moj maz kiedys napalony na trawnik po 4 latach ma dosc koszenia, nawozenia, podlewania itp. teraz tylko pyta, ktora rabate powiekszyc kosztem trawnika :D , bo krzaczki rosna a on bierze lezak, ksiazke i sie leni po calym tygodniu ciezkiej pracy a nie za kosiarka biega:p

Jak chcesz mało wymagające to ekspansywna, sucholubna trawa - np. wydmuchrzyca, piaskownica. Nie da szansy żadnym chwastom a znosi suszę.

Poza tym mikołajek nadmorski.

bo krzaczki rosna a on bierze lezak, ksiazke i sie leni po calym tygodniu ciezkiej pracy a nie za kosiarka biega:p

Po siedzeniu calymi dniami przed komputerem (bo taka mam prace) bieganie za kosiarka (doslownie, bo jest z napedem) to jest dopiero odpoczynek i "lenistwo". IMHO oczywiscie. ;)

my tez zwykle przed kompem ale dosyc nalatamy sie przy domu, spacery wolimy z psami nad morzem lub po lesie a nie za kosiarka:p a po spacerku lezaczek, ksiazka i zimny drinek/piwko/woda/sok (wybor dobrowolny ) liscie szumia, ptaki spiewaja, slonko swieci - zyc nie umierac, szkoda, ze weekendy sa tak krotkie :D

Witaj

Po ostatnich intensywnych deszczach zauwazylem na 5% tuj ze wychodzi rdzawy nalot (woda stala przez dwa dni wsrod nich) Czy to nie jest grzyb?

Mam Topsin M 500 SC zastosowac?

Zdjęcia z elefonu pierwsze dwa z lampą...

http://images63.fotosik.pl/995/3257d020c7694f63m.jpg

http://images62.fotosik.pl/997/55e008044a575665m.jpg

http://images61.fotosik.pl/995/6b59fb1f3989cab3m.jpg

http://images65.fotosik.pl/997/9e4441ccd65709dam.jpg

Chciałabym odratować mojego tulipanowca, który po wiosennych przymrozkach nieco ucierpiał.

Przymarznięte listki już odbiły, ale niestety jedna galaź - główny przewodnik jest suchy i nie puścił wcale listków.

Czy mam go obciąć?

Jak będzie rósł w górę?

Zresztą krzewuszki też poprzymarzaly, ale im cięcie nie zaszkodzi - tylko niższe będą :( a tak już ładnie wyrosły)

Nie mogę znaleźć informacji o rododendronach. Chciałam posadzić jednego.

Mam gliniastą i wilgotną ziemię a rododendron takich nie lubi. Miałby rosnąc w pełnym słońcu.

Czy mam wykopać większy dołek i wsypać dużo odpowiedniej ziemi?

Pozdrawiam

Betsi

Nie mogę znaleźć informacji o rododendronach. Chciałam posadzić jednego.

Mam gliniastą i wilgotną ziemię a rododendron takich nie lubi. Miałby rosnąc w pełnym słońcu.

Czy mam wykopać większy dołek i wsypać dużo odpowiedniej ziemi?

Nie w słońcu i nie w dołku. Dołek w glinie zadziała jak naczynie na wodę, generalnie Twój pomysł (z całym szacunkiem), to przepis na morderstwo :-)

Wybierz miejsce osłonięte (zarówno od słońca jak i od wiatrów), usyp niewielki wzgórek, wtedy będzie OK