Elfir 23.05.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Spróbuję dzisiaj z sodą, zobaczymy co to da. Soda działa prewencyjnie, a nie leczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 23.05.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Tarcia, podaj proporcje, plisss:) w sumie to ja "na oko" robie, ostatnio dalam ok. 4 lyzki stolowe plynu na flakon po spryskiwaczu od szyb, zadzialalo. tylko ciekawe co bedzie po deszczu pod japonskimi rosna byliny:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 23.05.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 przytnij w przyszłym roku wiosną. Super. Dziękuję bardzo. Zawsze mnie ratujesz. Jesteś nieoceniona )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 23.05.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Elfir, mam pytanie jeśli znajdziesz chwilkę. Kupiłam różanecznik, który już ładnie kwitł. Przeczytałam na etykiecie, że kwitnie całe lato, więc myslałam, że tak będzie. Tymczasem kwiatki opadły i zostały same liście. Czy Twoim zdaniem jest jeszcze szansa, że zakwitnie? Czy może te kwitnące w matketach budowlanych są w sztucznych warunkach doprowadzone do kwitnienia dla lepszej sprzedaży i już kwiatków nie będzie? Dzięki z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.05.2014 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) Wyręczę Elfirkę, bo odpowiedź jest oczywista. Żaden różanecznik nie kwitnie całe lato. To majowe kwiaty. Jak chcesz mieć dłużej ferię kwiatów krzewów to dosadź azalie i kalmie. Najpierw kwitną rododendrony. Gdy są mniej więcej w połowie kwitnienia, rozkwitają azalie. Na początku czerwca zaczynają kwitnąć kalmie. Tym sposobem można mieć grupę krzewów kwitnących bardzo intensywnie niemal przez 2 miesiące. Nie słuchaj sprzedawców, często podają mylne informacje. Także na etykietach bywają błędy. Wszystko o różanecznikach znajdziesz na stronie Jana Ciepłuchy. Skoro kwiaty opadły trzeba delikatnie uszczknąć te słupki, które pozostały po kwiatach. Ostrożnie, bo już na pewno pojawiły się pod nimi młode listki. To dość kruche miejsce. Jak to zrobisz krzew będzie silniej rósł. Edytowane 24 Maja 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.05.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Wyręczę Elfirkę, bo odpowiedź jest oczywista. Żaden różanecznik nie kwitnie całe lato. To majowe kwiaty. Jak chcesz mieć dłużej ferię kwiatów krzewów to dosadź azalie i kalmie. Najpierw kwitną rododendrony. Gdy są mniej więcej w połowie kwitnienia, rozkwitają azalie. Na początku czerwca zaczynają kwitnąć kalmie. Tym sposobem można mieć grupę krzewów kwitnących bardzo intensywnie niemal przez 2 miesiące. Nie słuchaj sprzedawców, często podają mylne informacje. Także na etykietach bywają błędy. Wszystko o różanecznikach znajdziesz na stronie Jana Ciepłuchy. Skoro kwiaty opadły trzeba delikatnie uszczknąć te słupki, które pozostały po kwiatach. Ostrożnie, bo już na pewno pojawiły się pod nimi młode listki. To dość kruche miejsce. Jak to zrobisz krzew będzie silniej rósł. Wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredzia-phiphi 24.05.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Witam, proszę o poradę, co to za dziadostwo? Świerk Nidiformis, pajęczyna, zasychają końcówki, gałązki robią się żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Końcówki to raczej grzyb Phomopsis a pajęczynka to chyba zwykły pająk. Na przędziorka coś duże.Obetnij obumarłe do zdrowej tkanki i opryskaj np. Dithane NeoTec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Amalfi - nie ma różaneczników kwitnących całe lato. Inaczej byś je widziała w cudzych ogrodach Jedynym różanecznikiem który może powtarzać kwitnienie pod koniec lata jest Cunningham White i mieszańce z jego udziałem. Różaneczników jest multum gatunków. Kolekcjoner może stworzyć grupę, która będzie kwitła kolejno kilka miesięcy. Najwcześniej zakwiatają różaneczniki dahurskie (pod koniec lutego), najpóźniej chyba Rhododendron micranthum - pod koniec czerwca. Najpopularniejsze różaneczniki z grupy yakushimanum kwitną w maju, a z grupy catawbiense na przełomie maja i czerwca. W tym roku termin zakwitania jest przesunięty o 1-2 tygodnie wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 24.05.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Amalfi - nie ma różaneczników kwitnących całe lato. Inaczej byś je widziała w cudzych ogrodach Jedynym różanecznikiem który może powtarzać kwitnienie pod koniec lata jest Cunningham White i mieszańce z jego udziałem. Różaneczników jest multum gatunków. Kolekcjoner może stworzyć grupę, która będzie kwitła kolejno kilka miesięcy. Najwcześniej zakwiatają różaneczniki dahurskie (pod koniec lutego), najpóźniej chyba Rhododendron micranthum - pod koniec czerwca. Najpopularniejsze różaneczniki z grupy yakushimanum kwitną w maju, a z grupy catawbiense na przełomie maja i czerwca. W tym roku termin zakwitania jest przesunięty o 1-2 tygodnie wczesniej Dzięki Elfir. Nawet jak nie kwitnie, to jest bardzo ładny. Poczekam rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 24.05.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Witam Mam dwa pytania zdjęciowe : Pierwsze - świerk serbski na którym część nowych pędów przybiera taki kolor. Przerabiałem to już dwa lata temu - pędy najpierw żółkły, później robiły się prawie śnieżnobiałe. Miejsca, w których się to pojawiało zamierały na rok. Później rozwijały się normalnie. Świerk nie był niczym nawożony. Drugie - derenie z którymi mam ustawiczny problem. Wszystkie wczesnowiosenne liście obumarły. Podobnie było w zeszłym roku. Topsin nie pomógł. Postanowiłem całość przyciąć do podstawowych pędów. Obecnie pojawiają sie nowe liście i znów zaczyna się coś dziać. Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.05.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Zaciekawił mnie świerk. Tylko, proszę, opisz to jakoś " po naszemu":D. Pędy żółkły? Musi igła na nowych przyrostach. A co dalej? Zzieleniała w końcu? Zaschła? Opadła? Miejsca... zamierały na rok. No tego to kompletnie nie rozumiem. Co i jak zamierało?A dereń? Pierwszy liść zmarzł kompletnie zapewne. A to to raczej fizjologiczne... cosik mu źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 24.05.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Nie wiem jak jest "po ogrodniczemu" Staram się pisać konkretnie, ale nie jestem fachowiec, więc mogę cos tam pochrzanić językowo Nowe przyrosty mają w tej chwili dokładnie taki kolor jak na zdjęciu. Nie dzieje się to na całym świerku - tylko część przyrostów dostało takiego koloru, głównie od strony północnej i wschodniej. Dwa lata temu część przyrostów, również przebarwiło się najpierw na jasnożólty kolor, a następnie zupełnie biały. Przebarwione przyrosty w pewnym momencie przestały dalej się rozwijać - igły nie opadały, ale o ile pozostałe przyrosty były coraz dłuższe, te przebarwione jakby zatrzymywały się w rozwoju. W ten sposób wszystkie gałązki świerku na których było to przebarwienie pozostały krótsze od pozostałych. Były białe przez całą zimę i dopiero na kolejną wiosnę się zazieleniły. W następnym roku świerk rósł równomiernie ze wszystkich stron, a teraz powtarza się sytuacja sprzed dwóch lat. Nie wiem co mogę jeszcze napisać Co do dereni - te zółknące listki to nówki sztuki, mają dopiero kilka dni i nie miały kiedy zmarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.05.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam mój rododendron ma w tym roku jeden kwiat , reszta rozwija się chyba na liście , co moze być tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.05.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 A zawiązał pąki w zeszłym roku późnym latem? Były kule pąków na końcach pędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.05.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Podepnę się, u mnie pąki były, nawet niektóre zostały (te których nie oberwałam) - w środku brązowe. Tak mam w dwóch rh. Rozwinęło się kilka paków 2-3, reszta martwa. Za to rosnące w tuż obok dwa inne cieszą oko pełnią kwitnących pąków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.05.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Były pąki ale z nich jakby rozwijają się liście , no chyba że jeszcze pójdą w kwiaty , nie umiem rozróżnić które kwiatowe a które na liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 25.05.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Na tej stronce na 3 i 4 zdjęciu są dwie kompozycje roślin , biało- różowa i biała - jakie to są kwiaty?http://www.plantpol.com.pl/Nowosci-Roslinne-789.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam mój rododendron ma w tym roku jeden kwiat , reszta rozwija się chyba na liście , co moze być tego przyczyną? Grzyb roznoszony przez skoczka, który nakłuwając pąki kwiatowe w zeszłym roku zakaził je grzybnią. Zwalczać skoczka i oberwać suche pąki. Jesli nie ma pąków kwiatowych w ogóle to w zeszłym roku miał za sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Na tej stronce na 3 i 4 zdjęciu są dwie kompozycje roślin , biało- różowa i biała - jakie to są kwiaty?http://www.plantpol.com.pl/Nowosci-Roslinne-789.html 3 - chodzi o białe i różowe kwiaty? 4 - białe i białe? To Calibrachoa (minisurfinia) i smagliczka jednoroczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts