pestka56 28.05.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Ale chcę aby to cos co tam bedzie, wystawało nad ten mur. od drugiej czyli południowej mam juz komplet nasadzen. teraz w tym roku przyszedł czas na północną stronę. za tym murkiem jest prąd wiec kierujac lampę punktową pod koronę drzewa ładnie moze to wyglądać oswietlac drzewo od spodu. to musi byc cos wysokie 3-4 metry ale z mozliwoscią cięcia aby korona nie była za szeroka. Kasiu dzis miałem montaż drzwi sie pochwalę ale tylko 5 sztuk na gorze teraz 4 czerwiec kuchnia potem schody - jeszcze nie zamowione i na koncu drzwi dół 3 sztuki juz zamowione i wsio Radku, miskant olbrzymi osiąga 3,5–4 m wysokości. A jeśli zdąży zakwitnąć, to jeszcze więcej. Kępy traw podświetlone wyglądają bosko. Super zbliżasz się wielkimi krokami do zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 pewnie było już to pytanie nie raz za co przepraszam. Nie mogę dogrzebać się więc zapytam. Co może być nie tak, że moje thuje smaragd brązowieją na zewnętrznych gałązkach? Dziwna sprawa, ze tylko z jednej strony, od sąsiadki. Czy to możliwe, że zraszanie ich wodą przez sąsiadkę, podczas podlewania swoich roślin, mogło się do tego przyczynić. Dzieli nas tylko siatka. Czy nawóz przeciw brązowieniu iglaków rozwiąże problem? Czy od sąsiadki: - wieją ostre zimowe wiatry? - jest pies/kot, który może obsikiwać? - sąsiadka używa mocnej chemii w ogrodzie? Nawóz nie pomoże, bo gdyby przyczyną był brak mikroelementów to krzewy brązowiałyby całe a nie z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Elfir- czy gdzieś tu na forum jest jakiś ogród nowoczesny wg twojego projektu żeby sobie można pooglądać realizację? Spirea i Moorela właśnie realizują i pokazują zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) ok trawa tez dobry pomysł tylko z tego co wiem a sąsiad miał trawy - są one dosc ekspansywne i szybko sie rozrastają nie wiem czy to dobre miejce. Dzieki Ekspansywnych jest niewiele gatunków. Wiekszośc uprawianych to egzemplarze kępowe. Miskant Goliath, Malepartus, Grosse Fontaine - mają powyżej 2 m. Z sucholubnych wysokie są Sorghastrum nutans Problemem jest instalacja wodna - nie przyrzeknę z czystym sumieniem, że nic się nie stanie. Małe kulki tworzy tulipanowiec "Edward Gursztyn", głóg "Compacta", klon polny "Nanum", karagana "Globosa". Może trafisz wysoko szczepioną wierzbę. W szkółkach kórnickich widziałam trzmielinę Fortune'a szczepioną na 1,7 m! Możesz też wyprowadzić sobie żywotnika olbrzymiego w formie kulki na pniu - bardzo łatwo się to robi. Edytowane 28 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.05.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 A ja mam problem z jajami...Dokładnie 8 sztuk, średnica ok 8mm, długość 10-11mm, na 100% gadzie. Przygotowuję podbudowę pod taras, znalazłem je w żwirze, niestety nie mogą tam zostać. Trafiły do dużego szklanego słoja, garść piasku i nasłoneczniony parapet to na razie wszystko, co przyszło mi do głowy. Mam pytanie - będzie dobrze? Co to może być za gatunek? (zwinka?) i jaki może być ew. czas inkubacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 A ja mam problem z jajami... Przez moment pomyslalem, ze na forum medyczne trafilem. Na slonecznym parapecie, to je raczej ugotujesz, a nie beda inkubowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.05.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Przez moment pomyslalem, ze na forum medyczne trafilem. Na slonecznym parapecie, to je raczej ugotujesz, a nie beda inkubowane. Szukam na innych forach informacji o temperaturze inkubacji, mogę ją kontrolować, ale muszę wiedzieć jaka ma być. Niestety nie wiem jeszcze jak rozpoznać "górę" jaj. Jeśli będą odwrócone, mogę utopić zarodki. A miałem robić taras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 pewnie tez wilgotnośc ma znaczenie. Niestety nie mam doświadczenia z jaszczurkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 28.05.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Elfir, mam na tarasie w dużych donicach drewnianych posadzone tuje - czy mogłabym (a mam miejsce ) posadzić pomiędzy miniaturową surfinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 28.05.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Elfir masz przepełnioną skrzynkę pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 ano mam, nie nadązam z odpowiedziami na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Elfir, mam na tarasie w dużych donicach drewnianych posadzone tuje - czy mogłabym (a mam miejsce ) posadzić pomiędzy miniaturową surfinię? Oczywiście, że tak. Ale pamiętaj o nawożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 28.05.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Oczywiście, że tak. Ale pamiętaj o nawożeniu Super,bardzo Ci dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 28.05.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Aaaaa 549 stron wątku... a zamierzałam wszystko przeglądnąć... chyba jednak nie dam rady Elfir Zabieram się za planowanie roślinności u siebie Jak coś, to będę pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika1719512173 28.05.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Przeczytałam cały wątek i jestem pełna podziwu dla ciebie Elfir:) Doradzasz tylu osobom! Mam nadzieję, że i ja kiedyś skorzystam z twoich rad:) Jak narazie mogę pomarzyć o ogrodzie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Aaaaa 549 stron wątku... a zamierzałam wszystko przeglądnąć... chyba jednak nie dam rady Elfir Zabieram się za planowanie roślinności u siebie Jak coś, to będę pytać W wiekszości przypadków rady, których udzielam nie dotyczą projektu ogrodu, więc nie ma sensu czytanie całości. bardziej takie wątki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127319-Jak-zacz%C4%85%C4%87-zak%C5%82ada%C4%87-ogr%C3%B3d&highlight=ogr%C3%B3d http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161720-Ogr%C3%B3d-NIEwymagaj%C4%85cy&highlight=ogr%C3%B3d http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164556-klub-przekszta%C5%82caj%C4%85cych-TRAWNIKI-w-pi%C4%99kne-ogrody-czyli-ogr%C3%B3d-nowoczesny&highlight=ogr%C3%B3d http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16328-Strony-z-przyk%C5%82adami-projekt%C3%B3w-ogrod%C3%B3w&highlight=ogrod%C3%B3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 28.05.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Czy od sąsiadki: - wieją ostre zimowe wiatry? - jest pies/kot, który może obsikiwać? - sąsiadka używa mocnej chemii w ogrodzie? Nawóz nie pomoże, bo gdyby przyczyną był brak mikroelementów to krzewy brązowiałyby całe a nie z jednej strony. Wieją zimowe wiatry. Pieski, kotki, chemia - odpadają. Co zatem zrobić aby przywrócić kolor tujom? Zraszanie roślin nie jest przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 młode przyrosty mogły zmarznać podczas wiosennych przymrozków. Gdybyś miała grzyba Phomopsis nie byłby taki wybiórczy - atakowałby ze wszytskich stron. Przytnij od tamtej strony suche i zobacz czy bedzie nadal schło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 29.05.2014 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 młode przyrosty mogły zmarznać podczas wiosennych przymrozków. Gdybyś miała grzyba Phomopsis nie byłby taki wybiórczy - atakowałby ze wszytskich stron. Przytnij od tamtej strony suche i zobacz czy bedzie nadal schło. Dzięki. Tak zrobię i oby dalej nie schły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 29.05.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Przeczytałam cały wątek i jestem pełna podziwu dla ciebie Elfir:) Doradzasz tylu osobom! Mam nadzieję, że i ja kiedyś skorzystam z twoich rad:) Jak narazie mogę pomarzyć o ogrodzie:( Szalona Kobieta! W wiekszości przypadków rady, których udzielam nie dotyczą projektu ogrodu, więc nie ma sensu czytanie całości. Wiem wiem, Elfir, ale są też fajne pomysły i zdjęcia Dziękuję za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts