Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale chcę aby to cos co tam bedzie, wystawało nad ten mur.

od drugiej czyli południowej mam juz komplet nasadzen.

teraz w tym roku przyszedł czas na północną stronę.

za tym murkiem jest prąd wiec kierujac lampę punktową pod koronę drzewa ładnie moze to wyglądać

oswietlac drzewo od spodu.

to musi byc cos wysokie 3-4 metry ale z mozliwoscią cięcia aby korona nie była za szeroka.

Kasiu dzis miałem montaż drzwi sie pochwalę:) ale tylko 5 sztuk na gorze

teraz 4 czerwiec kuchnia

potem schody - jeszcze nie zamowione :(

i na koncu drzwi dół 3 sztuki juz zamowione i wsio

Radku, miskant olbrzymi osiąga 3,5–4 m wysokości. A jeśli zdąży zakwitnąć, to jeszcze więcej. Kępy traw podświetlone wyglądają bosko.

Super :) zbliżasz się wielkimi krokami do zamieszkania

pewnie było już to pytanie nie raz za co przepraszam. Nie mogę dogrzebać się więc zapytam. Co może być nie tak, że moje thuje smaragd brązowieją na zewnętrznych gałązkach? Dziwna sprawa, ze tylko z jednej strony, od sąsiadki. Czy to możliwe, że zraszanie ich wodą przez sąsiadkę, podczas podlewania swoich roślin, mogło się do tego przyczynić. Dzieli nas tylko siatka. Czy nawóz przeciw brązowieniu iglaków rozwiąże problem?

Czy od sąsiadki:

- wieją ostre zimowe wiatry?

- jest pies/kot, który może obsikiwać?

- sąsiadka używa mocnej chemii w ogrodzie?

Nawóz nie pomoże, bo gdyby przyczyną był brak mikroelementów to krzewy brązowiałyby całe a nie z jednej strony.

ok trawa tez dobry pomysł tylko z tego co wiem a sąsiad miał trawy - są one dosc ekspansywne i szybko sie rozrastają nie wiem czy to dobre miejce.

Dzieki

Ekspansywnych jest niewiele gatunków. Wiekszośc uprawianych to egzemplarze kępowe.

Miskant Goliath, Malepartus, Grosse Fontaine - mają powyżej 2 m.

Z sucholubnych wysokie są Sorghastrum nutans

Problemem jest instalacja wodna - nie przyrzeknę z czystym sumieniem, że nic się nie stanie.

Małe kulki tworzy tulipanowiec "Edward Gursztyn", głóg "Compacta", klon polny "Nanum", karagana "Globosa". Może trafisz wysoko szczepioną wierzbę.

W szkółkach kórnickich widziałam trzmielinę Fortune'a szczepioną na 1,7 m!

Możesz też wyprowadzić sobie żywotnika olbrzymiego w formie kulki na pniu - bardzo łatwo się to robi.

Edytowane przez Elfir

A ja mam problem z jajami...

Dokładnie 8 sztuk, średnica ok 8mm, długość 10-11mm, na 100% gadzie. Przygotowuję podbudowę pod taras, znalazłem je w żwirze, niestety nie mogą tam zostać. Trafiły do dużego szklanego słoja, garść piasku i nasłoneczniony parapet to na razie wszystko, co przyszło mi do głowy. Mam pytanie - będzie dobrze? Co to może być za gatunek? (zwinka?) i jaki może być ew. czas inkubacji?

Przez moment pomyslalem, ze na forum medyczne trafilem. ;)

Na slonecznym parapecie, to je raczej ugotujesz, a nie beda inkubowane.

Szukam na innych forach informacji o temperaturze inkubacji, mogę ją kontrolować, ale muszę wiedzieć jaka ma być. Niestety nie wiem jeszcze jak rozpoznać "górę" jaj. Jeśli będą odwrócone, mogę utopić zarodki. A miałem robić taras...

Aaaaa 549 stron wątku... a zamierzałam wszystko przeglądnąć... :cool: chyba jednak nie dam rady Elfir :) Zabieram się za planowanie roślinności u siebie :yes: Jak coś, to będę pytać ;)

W wiekszości przypadków rady, których udzielam nie dotyczą projektu ogrodu, więc nie ma sensu czytanie całości.

bardziej takie wątki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?127319-Jak-zacz%C4%85%C4%87-zak%C5%82ada%C4%87-ogr%C3%B3d&highlight=ogr%C3%B3d

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161720-Ogr%C3%B3d-NIEwymagaj%C4%85cy&highlight=ogr%C3%B3d

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164556-klub-przekszta%C5%82caj%C4%85cych-TRAWNIKI-w-pi%C4%99kne-ogrody-czyli-ogr%C3%B3d-nowoczesny&highlight=ogr%C3%B3d

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16328-Strony-z-przyk%C5%82adami-projekt%C3%B3w-ogrod%C3%B3w&highlight=ogrod%C3%B3w

Czy od sąsiadki:

- wieją ostre zimowe wiatry?

- jest pies/kot, który może obsikiwać?

- sąsiadka używa mocnej chemii w ogrodzie?

Nawóz nie pomoże, bo gdyby przyczyną był brak mikroelementów to krzewy brązowiałyby całe a nie z jednej strony.

Wieją zimowe wiatry. Pieski, kotki, chemia - odpadają. Co zatem zrobić aby przywrócić kolor tujom? Zraszanie roślin nie jest przyczyną?

młode przyrosty mogły zmarznać podczas wiosennych przymrozków.

Gdybyś miała grzyba Phomopsis nie byłby taki wybiórczy - atakowałby ze wszytskich stron.

Przytnij od tamtej strony suche i zobacz czy bedzie nadal schło.

Przeczytałam cały wątek i jestem pełna podziwu dla ciebie Elfir:) Doradzasz tylu osobom! Mam nadzieję, że i ja kiedyś skorzystam z twoich rad:) Jak narazie mogę pomarzyć o ogrodzie:(

Szalona Kobieta! :jawdrop: :D

W wiekszości przypadków rady, których udzielam nie dotyczą projektu ogrodu, więc nie ma sensu czytanie całości.

Wiem wiem, Elfir, ale są też fajne pomysły i zdjęcia :) Dziękuję za linki :)