Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... jeśłi można.... to pokaże azalkę...

w ubiegłym roku kupiona wyglądąła tak :) piękna była

http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/Sg0o1mwVURI/AAAAAAAABDo/zS80BACPN_M/s640/IMG_0339.JPG

potem zima... i tragedia...

http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/S78ksdD324I/AAAAAAAADRc/rW1yt4tkSJ8/IMG_3409.JPG

już chciałam ją wyrzucić.... ale Mirek na pogotowiu kazał poczekać.... po jakimś czasie siepokazało ze 4 zielone listki.....

a teraz :lol:

http://lh3.ggpht.com/_83tmosUe46o/S_Lr6XG7mLI/AAAAAAAADnA/GEM17uugH5M/s640/010.JPG

więc mam nadzieje, że za rok dwa... mój krzaczorek znów będzie taki śliczny :lol: ale już wiem, że azalki sa łatwiejsze niż rh w utrzymaniu w ogrodzie.... i postanowiłam, że to ich będzie więcej.... :)

ELfir... z prywatą jeszcze przyszłam....

czy tak może zostac czy nie....?

http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/S_LsBL2N__I/AAAAAAAADnQ/dgZlugWf8Gg/s640/024.JPG

chodzi mi o powojnik i lilie wśród RH....

Witam, czy przepuszczalna gleba dla RH i klonów tzn. warstwa piasku do dołka a na to ziemia, ziemia z piaskiem do dołka czy też warstwa drobnego żwiru i dopiero ziemia?.

Nitubaga - mam taką azalię jak na pierwszym zdjęciu i teraz bardzo boję się o jej przyszłość, czy na zimę powinno się ją okryć?.

Pozdrawiam

No, ja swojego rh i azalię okryłam na zimę. rododendrona okryłam tak z boków, bo wiem, że pić lubi, no i ten jeden pączek, co wystawał u góry - przemarzł.

A co do zdjęcia azalki, to ja mam jakąś inna - takie dość wysokie drzewko a nie krzaczek. I ogrodnik uprzedzał, że w tym roku jeszcze kwitnąć nie będzie. Ciekawe, co to za odmiana. U Tracza kupiona....

Teraz klon - zrobiłam z nim porządek, Elfir, czy dobrze? Wykopałam dół, wsypałam na dno keramzytu zmieszanego z ziemią, na to cały worek ziemi do iglaków i dopiero w to klona. mam nadzieję, że tak może być?Powinien rosnąć z czystej przyzwoitości, bo wszystkie prace robiłam w deszczu a rodzina się turlała ze śmiechu za oknem :)

W połowie kwietnia zaczęły pojawiać się grzyby i plamy. Mam wrażenie że trawnik nieco przerzedził się.

Poniżej załączam przykładowe zdjęcia

Na pewno to tylko grzyb (pomijam te małe owocniki)? Nie pędraki lub turkucie?

Bo jak grzyb to pozbyć się łatwo. Po prostu opryskać przeciwko rdzy lub szarej pleśni.

... jeśłi można.... to pokaże azalkę...

To azalia z kwiaciarni czy szkółki?Bo bardzo mocno przemarzła. Chociaż nic dziwnego, bo widzę, że rośnie w pełnym słońcu, to zimą ją wysuszyło prawie na amen.

Azalie japońskie (te częsciowo zimozielone) sa wrażliwsze na mróz i zimowe słońce niż wielkokwiatowe różaneczniki katawbijskie.

czy tak może zostac czy nie....?

Nie. Powojnik wymaga gleby zasadowej.

Co do lilii - mieszańce azjatyckie lubią gleby lekko kwaśne (jak hortensje). Lilia złotogłów (Lilium matragon)i lilia bulwkowata (Lilium bulbiferum) gleby obojętne i lekko zasadowe. Natomiast lilia biała (lilium candidum) lekko zasadowe.

Witam, czy przepuszczalna gleba dla RH i klonów tzn. warstwa piasku do dołka a na to ziemia, ziemia z piaskiem do dołka czy też warstwa drobnego żwiru i dopiero ziemia?.

Nie, przepuszczalna to taka, gdzie woda nie stoi :) Na nic nie zda się sypanie żwiru lub piasku na dno dołka, jeśli wiosną i jesienią poziom wód gruntowych jest powyżej warstwy nasypanego drenażu. Na podmokłych działkach różaneczniki sadzi się po prostu na nasypach, wyniesionych rabatach. Różaneczniki płytko się korzenią, więc starczy ok. 50 cm

Azalia japońskie trzeba okrywać (częściowo zimozielone). Mieszańce azalii pontyjskiej (zrzucające liście na zimę) są zimotrwałe.

Dziewczyny - rośliny zimozielone rzadko cierpią zima od mrozów. Najczęściej wykańcza je susza. Ziemia jest zamarznięta, zimowe słoneczko świeci, roślina transpiruje wodę przez liście i nijak nie ma jak jej pobrać z ziemi. Rośliny iglaste chronią się wytwarzając woski na igłach. Ale rośliny liściaste trzeba zimą chronić przed wysuszającymi wiatrami i słońcem. Dlatego sadzi się je w półcieniu, w osłoniętym miejscu.

Nie, przepuszczalna to taka, gdzie woda nie stoi :) Na nic nie zda się sypanie żwiru lub piasku na dno dołka, jeśli wiosną i jesienią poziom wód gruntowych jest powyżej warstwy nasypanego drenażu. Na podmokłych działkach różaneczniki sadzi się po prostu na nasypach, wyniesionych rabatach. Różaneczniki płytko się korzenią, więc starczy ok. 50 cm

Generalnie mimo gliny, nie mamy wysoko wód gruntowych a dodatkowo jest niewielki spadek, także woda spływa w dół. Chciałabym zrobić im jak najlepsze warunki w ziemi i dlatego pytałam jaką mieszankę do niej wsypać, a tak przy okazji, to co to znaczy "ziemia próchnicza świeża" i czy Ph ok. 5,5-6 będzie dobre dla złotokapu, perukowca i bukszpanu, czy też dodać trochę wapna?.

Pozdrawiam

Rośliny, które wymieniłaś wymagają raczej pH ok 7, a nawet powyżej tej wartości. Najbardziej tolerancyjny jest bukszpan.

ziemia próchniczna - duża zawartość materii organicznej (np. kompost, torf)

Ziemia świeża. Oznacza to ziemię wilgotną ale nie mokrą. Po ściśnięciu grudki ziemi w ręce nie może wypływać woda.

To azalia z kwiaciarni czy szkółki?Bo bardzo mocno przemarzła. Chociaż nic dziwnego, bo widzę, że rośnie w pełnym słońcu, to zimą ją wysuszyło prawie na amen.

Azalie japońskie (te częsciowo zimozielone) sa wrażliwsze na mróz i zimowe słońce niż wielkokwiatowe różaneczniki katawbijskie.

Nie. Powojnik wymaga gleby zasadowej.

Co do lilii - mieszańce azjatyckie lubią gleby lekko kwaśne (jak hortensje). Lilia złotogłów (Lilium matragon)i lilia bulwkowata (Lilium bulbiferum) gleby obojętne i lekko zasadowe. Natomiast lilia biała (lilium candidum) lekko zasadowe.

POwojnik zrobi out... azalka ucierpiała mocno, ale dzielnie walczy o czym jej pozimowy wygląd nie świadczył...ale kupiona rok temu w OBI, lilie nie wiem jakie są :( miałam w pudełeczki z napisem lilia i wsio...

dzięki za odpowiedź... dziś 2 dzień jak nie pada deszcz - jak ciut przeschnie to zrobię jabłonkom oprysk na tego parcha zanim coś jednak się stanie.... :(

Czyli piachu mu dać i nie za często podlewać?.

U szwagra w zwykłym ogródku działkowym rośnie wielki i przepiękny, mam nadzieję, że i u mnie się przyjmie, narazie ma metr i jeszcze jest w doniczce ale już się pięknie rozrasta. Wczoraj zakwitła moja mała dwukwiatowa magnolia Nigra - ma niewyobrażalnie piękny zapach, już cieszę się na myśl, że kiedyś będzie duża.

Witam Elfir. Mam przed domem spory kawałek do obsadzenia. Z kwiatów chciałabym posadzić lilie i róże. Napewno sezonowo będą tulipany. Moje pytanie dotyczy tego jakie drzewka ( najlepiej nie rozrastające się zbytnio i szczepione na pniu ) lub nieduże krzewy będą się dobrze komponować z tymi kwiatami. Koniecznie chce też posadzić jakąś choinke ale musi to być jakaś karłowata odmiana tylko jaka?

Bardzo prosze o pomoc.

Ps. Czy orientujesz sie jakie ładne nieduże drzewa lub krzewy mają słaby system korzeniowy? Problem w tym że mamy pod ziemią na jednym kawałku działki zakopane kolektory pod pompe ciepła i nie może tam być posadzone nic co się mocno i głęboko korzeni.

Dziękuje