nitubaga 19.05.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 ... jeśłi można.... to pokaże azalkę... w ubiegłym roku kupiona wyglądąła tak piękna była http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/Sg0o1mwVURI/AAAAAAAABDo/zS80BACPN_M/s640/IMG_0339.JPG potem zima... i tragedia... http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/S78ksdD324I/AAAAAAAADRc/rW1yt4tkSJ8/IMG_3409.JPG już chciałam ją wyrzucić.... ale Mirek na pogotowiu kazał poczekać.... po jakimś czasie siepokazało ze 4 zielone listki..... a teraz http://lh3.ggpht.com/_83tmosUe46o/S_Lr6XG7mLI/AAAAAAAADnA/GEM17uugH5M/s640/010.JPG więc mam nadzieje, że za rok dwa... mój krzaczorek znów będzie taki śliczny ale już wiem, że azalki sa łatwiejsze niż rh w utrzymaniu w ogrodzie.... i postanowiłam, że to ich będzie więcej.... ELfir... z prywatą jeszcze przyszłam.... czy tak może zostac czy nie....? http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/S_LsBL2N__I/AAAAAAAADnQ/dgZlugWf8Gg/s640/024.JPG chodzi mi o powojnik i lilie wśród RH.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 19.05.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, czy przepuszczalna gleba dla RH i klonów tzn. warstwa piasku do dołka a na to ziemia, ziemia z piaskiem do dołka czy też warstwa drobnego żwiru i dopiero ziemia?. Nitubaga - mam taką azalię jak na pierwszym zdjęciu i teraz bardzo boję się o jej przyszłość, czy na zimę powinno się ją okryć?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 19.05.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam !! mam prośbę. Czy mogłaby dowiedzieć sie o nazwę tego kwiatka _ strasznie mi sie podoba !!! http://foto2.m.onet.pl/_m/13bd927022c0b2dcbd6398b8e6673fa2,21,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.05.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 No, ja swojego rh i azalię okryłam na zimę. rododendrona okryłam tak z boków, bo wiem, że pić lubi, no i ten jeden pączek, co wystawał u góry - przemarzł. A co do zdjęcia azalki, to ja mam jakąś inna - takie dość wysokie drzewko a nie krzaczek. I ogrodnik uprzedzał, że w tym roku jeszcze kwitnąć nie będzie. Ciekawe, co to za odmiana. U Tracza kupiona.... Teraz klon - zrobiłam z nim porządek, Elfir, czy dobrze? Wykopałam dół, wsypałam na dno keramzytu zmieszanego z ziemią, na to cały worek ziemi do iglaków i dopiero w to klona. mam nadzieję, że tak może być?Powinien rosnąć z czystej przyzwoitości, bo wszystkie prace robiłam w deszczu a rodzina się turlała ze śmiechu za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 W połowie kwietnia zaczęły pojawiać się grzyby i plamy. Mam wrażenie że trawnik nieco przerzedził się. Poniżej załączam przykładowe zdjęcia Na pewno to tylko grzyb (pomijam te małe owocniki)? Nie pędraki lub turkucie? Bo jak grzyb to pozbyć się łatwo. Po prostu opryskać przeciwko rdzy lub szarej pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 ... jeśłi można.... to pokaże azalkę... To azalia z kwiaciarni czy szkółki?Bo bardzo mocno przemarzła. Chociaż nic dziwnego, bo widzę, że rośnie w pełnym słońcu, to zimą ją wysuszyło prawie na amen. Azalie japońskie (te częsciowo zimozielone) sa wrażliwsze na mróz i zimowe słońce niż wielkokwiatowe różaneczniki katawbijskie. czy tak może zostac czy nie....? Nie. Powojnik wymaga gleby zasadowej. Co do lilii - mieszańce azjatyckie lubią gleby lekko kwaśne (jak hortensje). Lilia złotogłów (Lilium matragon)i lilia bulwkowata (Lilium bulbiferum) gleby obojętne i lekko zasadowe. Natomiast lilia biała (lilium candidum) lekko zasadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam, czy przepuszczalna gleba dla RH i klonów tzn. warstwa piasku do dołka a na to ziemia, ziemia z piaskiem do dołka czy też warstwa drobnego żwiru i dopiero ziemia?. Nie, przepuszczalna to taka, gdzie woda nie stoi Na nic nie zda się sypanie żwiru lub piasku na dno dołka, jeśli wiosną i jesienią poziom wód gruntowych jest powyżej warstwy nasypanego drenażu. Na podmokłych działkach różaneczniki sadzi się po prostu na nasypach, wyniesionych rabatach. Różaneczniki płytko się korzenią, więc starczy ok. 50 cm Azalia japońskie trzeba okrywać (częściowo zimozielone). Mieszańce azalii pontyjskiej (zrzucające liście na zimę) są zimotrwałe. Dziewczyny - rośliny zimozielone rzadko cierpią zima od mrozów. Najczęściej wykańcza je susza. Ziemia jest zamarznięta, zimowe słoneczko świeci, roślina transpiruje wodę przez liście i nijak nie ma jak jej pobrać z ziemi. Rośliny iglaste chronią się wytwarzając woski na igłach. Ale rośliny liściaste trzeba zimą chronić przed wysuszającymi wiatrami i słońcem. Dlatego sadzi się je w półcieniu, w osłoniętym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam !! mam prośbę. Czy mogłaby dowiedzieć sie o nazwę tego kwiatka _ strasznie mi sie podoba !!! Tunberia oskrzydlona - Thunbergia alata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 20.05.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Nie, przepuszczalna to taka, gdzie woda nie stoi Na nic nie zda się sypanie żwiru lub piasku na dno dołka, jeśli wiosną i jesienią poziom wód gruntowych jest powyżej warstwy nasypanego drenażu. Na podmokłych działkach różaneczniki sadzi się po prostu na nasypach, wyniesionych rabatach. Różaneczniki płytko się korzenią, więc starczy ok. 50 cm Generalnie mimo gliny, nie mamy wysoko wód gruntowych a dodatkowo jest niewielki spadek, także woda spływa w dół. Chciałabym zrobić im jak najlepsze warunki w ziemi i dlatego pytałam jaką mieszankę do niej wsypać, a tak przy okazji, to co to znaczy "ziemia próchnicza świeża" i czy Ph ok. 5,5-6 będzie dobre dla złotokapu, perukowca i bukszpanu, czy też dodać trochę wapna?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Rośliny, które wymieniłaś wymagają raczej pH ok 7, a nawet powyżej tej wartości. Najbardziej tolerancyjny jest bukszpan. ziemia próchniczna - duża zawartość materii organicznej (np. kompost, torf)Ziemia świeża. Oznacza to ziemię wilgotną ale nie mokrą. Po ściśnięciu grudki ziemi w ręce nie może wypływać woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 20.05.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam Czy ja mogę teraz przyciąć wierzbę HAKURO???? Tak mi skubana rośnie, że nie wiem!!!!! Dziś nie pada, więc mogłabym ją ciachnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Możesz ją ciachać kiedy masz ochotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 20.05.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 To azalia z kwiaciarni czy szkółki?Bo bardzo mocno przemarzła. Chociaż nic dziwnego, bo widzę, że rośnie w pełnym słońcu, to zimą ją wysuszyło prawie na amen. Azalie japońskie (te częsciowo zimozielone) sa wrażliwsze na mróz i zimowe słońce niż wielkokwiatowe różaneczniki katawbijskie. Nie. Powojnik wymaga gleby zasadowej. Co do lilii - mieszańce azjatyckie lubią gleby lekko kwaśne (jak hortensje). Lilia złotogłów (Lilium matragon)i lilia bulwkowata (Lilium bulbiferum) gleby obojętne i lekko zasadowe. Natomiast lilia biała (lilium candidum) lekko zasadowe. POwojnik zrobi out... azalka ucierpiała mocno, ale dzielnie walczy o czym jej pozimowy wygląd nie świadczył...ale kupiona rok temu w OBI, lilie nie wiem jakie są miałam w pudełeczki z napisem lilia i wsio... dzięki za odpowiedź... dziś 2 dzień jak nie pada deszcz - jak ciut przeschnie to zrobię jabłonkom oprysk na tego parcha zanim coś jednak się stanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 20.05.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 No i ciachnęłam:)))))) Nawet nie czekałam na odpowiedź, dorwałam się do niej jak szalona:)Kurcze, tak pięknie j w ogrodzie...aż się chce robić....jak nie pada!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 20.05.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Elfir - bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ponieważ strasznie chciałabym mieć rosliny które wymieniłam, podczas sadzenia dorzucę im wapnia i mam nadzieję, że przy odpowiedniej pielęgnacji wyrosną na dorodne okazy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2010 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 ale pamiętaj, ze w naturze perukowiec rośnie na terenach suchych stepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 21.05.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Czyli piachu mu dać i nie za często podlewać?. U szwagra w zwykłym ogródku działkowym rośnie wielki i przepiękny, mam nadzieję, że i u mnie się przyjmie, narazie ma metr i jeszcze jest w doniczce ale już się pięknie rozrasta. Wczoraj zakwitła moja mała dwukwiatowa magnolia Nigra - ma niewyobrażalnie piękny zapach, już cieszę się na myśl, że kiedyś będzie duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 21.05.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Elfir, czym sie pozbyć tego badziewia, środek mniszek niewiele wskórał a rozpleniło to się tego roku strasznie:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 21.05.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 mechanicznie, nawet urządzenie jest specjalne do tego, ale nożem obkroić głęboko i wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaogrodniczka 21.05.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witam Elfir. Mam przed domem spory kawałek do obsadzenia. Z kwiatów chciałabym posadzić lilie i róże. Napewno sezonowo będą tulipany. Moje pytanie dotyczy tego jakie drzewka ( najlepiej nie rozrastające się zbytnio i szczepione na pniu ) lub nieduże krzewy będą się dobrze komponować z tymi kwiatami. Koniecznie chce też posadzić jakąś choinke ale musi to być jakaś karłowata odmiana tylko jaka? Bardzo prosze o pomoc.Ps. Czy orientujesz sie jakie ładne nieduże drzewa lub krzewy mają słaby system korzeniowy? Problem w tym że mamy pod ziemią na jednym kawałku działki zakopane kolektory pod pompe ciepła i nie może tam być posadzone nic co się mocno i głęboko korzeni.Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts