Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja bym razczej powiedziała, że pomysły i ambicje architekta przerosły budzet inwestora - nie po raz pierwszy i nie ostatni.

Jestem ciekawa czy architekt obliczył koszt utrzymania łąki kwietnej i poinformował o tym operę?

A może po prostu "uszczęsliwił" operę projektem w którym zarządca opery nie mógł nawet wyrazić swojej opinii, bo marszałek/prezydent miasta fundowali przybytek ale w kosztach utrzymania przybytku już nie uwzględnili utrzymania zieleni zewnętrznej??

Albo po prostu zalożył, że on daje pomysł a to wina ogrodnika, że zieleń nie chce rosnąc sama z siebie i wymaga pielęgnacji?

Kiedyś robilam projekt domu, który był częsciowo pod ziemią. Architekt dał mi wytyczne jak miała wyglądac zieleń na dachu i skarpach. Pomysł kompletnie nie do zrealizowania w naszym klimacie przy postawionych załozeniach.

Ostatnio na innym potralu krytykowałam pomysł na zagospodarowanie obszaru w Poznaniu. Pomysł był efektowny, ładny, ale...na wizualizacji. Był to obszar koło starego miasta - kładka przez stare koryto Warty, w którym poponowano zrobić bezodpływowy zbiornik wodny. Niestety, architekci wykluczyli jakąkolwiek zieleń.

Poznań ma problemy by utrzymać funkcjonowanie jeden fontanny w mieście bez awarii w trakcie sezonu. Jak po jednym weekendzie wyglądała by czystosc wody w takim basenie? Okolica wokół raczej podchmielona + studenci. Na dodatek brak jakiegokolwiek cienia dawanego przez zieleń spowodowałoby, że chcący wypocząć nad wodą szli by kilka kroków dalej, nad Wartę.

Edytowane przez Elfir

Dach biblioteki uniwerku temu architektowi się udał i jest to przepiekne miejsce - ale tam mają srodki na utrzymanie zieleni.

Zastanawia mnie też wypowiedź dyrektora opery - architekt nie przewidział ochrony przed nieupoważnionym dostępem do elementów architektonicznych - wywietrzników i świetlików. Wierzyć, ze chuligani tam nie wtargną to chyba naiwność?

mnie zastanawia jak to zostalo zatwierdzone, za chwile w ramach ochrony zaloza tam obrzydliwe kraty albo siatki. ale patrzac po ostatnich "tematach" z mojego regionalnego podworka to w sumie nie powinnam sie dziwic. ale, ze architekt z takim doswiadczeniem nie przemyslal tej kwestii ???

No własnie łatwo krytykować dyrekcję Opery, bo fakt, ze nasadzenia nie są ładne - o wiele taniej mieliby masowe nasadzenia z dzikich kosówek, które lepiej pełniłyby rolę ochraniacza elementów architektury. i sa bardziej przy ziemi" do kolumnowych "tujek".

Ale może nieporadnie usiłują naprawić błąd niedopowiedzeń i niedofinansowania?

Ale projekt zieleni był piękny na wizualizacjach i zaraz po oddaniu budynku. Szkoda, że zabraklo kasy...

Edytowane przez Elfir

no coz kazdy ma tam swoje za uszami, niemniej ogrodnik tez nie do konca temat tujek przemyslal. jesli chcieli zrobic nowe zagospodarowanie zieleni to mozna bylo dobrac bardziej wlasciwe rosliny. najbardziej jednak rozwalaja mnie te kamyczki bezsensowne, ktorymi obsypane sa te tujki, po co??? i dlaczego tak prymitywnie

Elfir, co to może być za gatunek trawy? Chcę tak fajnie obsadzić moje brzozy :)

[ATTACH=CONFIG]262848[/ATTACH]

Jeśli to zdjęcie z amerykańskiego serwisu to najprawdpodobniej popularna tam Carex pensylvanica, ale nie jestem w stanie zidentyfikować na 100%.

Podobny efekt da turzyca wiosenna Carex caryophyllea "The Beattles"

Proszę o poradę jaką trawę kupić na tereny górskie.

Teren częściowo wystawiony na ekspozycję słoneczną oraz miejsca zacienione.

Zależy mi aby przyrost trawy nie był duży.

Chodzi ci o trawnik?

Polecam mieszanki z rodzimymi gatunkami (kostrzewy, wiechlina, mietlica), z najmniejszym udzialem życicy, która kiepsko radzi sobie z dużymi opadami śniegu i mrozami.