Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir poradź proszę - znalazłam na przetaczniku wełnowce. Najpierw ślepa zaczęłam to ,,zbierać" jak mszyce, potem spryskałam mieszanką wody, płynu do naczyń. Następnego dnia poszłam zobaczyć czy pomogło, niby mniej, ale wata nadal była. Dopiero wtedy poszłam po okulary, zabrałam drania pod lupę i okazało się, że wełnowiec :( Dalsze czyszczenie ręcznie nie wchodzi w rachubę bo bardzo kruchy i maleńkie liście i tego przetacznika (i tak go bardzo zmęczyłam) czy ma sens wprowadzenie jeszcze teraz chemii, czy odżałować roślinkę. I jak duże jest prawdopodobieństwo zarażenia sąsiednich roślin?

A tak w ogóle skąd to draństwo się wzięło w ogrodzie.... sto lat temu miałam w doniczkowych roślinach

Dla nanho blue odległości muszą być mniejsze, bo to roślina pólkarłowa.

no właśnie - nie widziałam tego krzewu w realu, a przeglądając sieć widzę wszędzie duże krzewy i trochę się boję,że za bardzo zdominują rabatę;

nanho blue wybrałam ze względu,że rośnie - jak podają- od 1,5 do 2m ,

czy będzie za mała w stosunku do pięciornika i lilaka?

I jak duże jest prawdopodobieństwo zarażenia sąsiednich roślin?

Wełnowce nie przezyją zimy.

Może roślinę kupowałaś w centrum ogrodniczym, gdzie stała przy palmach, oleandrach lub kaktusach?

Wacik na patyczku umocz w denaturacie rozcieńczonym wodą 1:2 i przytykaj do wełnowców

Akurat kwitnący przetacznik to lep na pszczoły, wiec niebezpieczeństwo zatrucia wysokie.

Dzięki Elfir

To przetacznik rosnący u mnie od kilku lat, został przesadzony w inne miejsce. Właśnie o pszczoły się boję

Mnie się przetaczniki sieją jak glupie. Więc jednego egzemplarza bym nie żałowała. Ale nie wiem jak u ciebie.

Zrobiłam gnojówkę : suchy obornik z kurnika pół wiaderka zalałam wodą do pełna i odstawiłam na 2 tyg., przelałam do beczki i dodałam deszczówki, jest tego ok.40 l.

Zastanawiałam się czy do tego nie wrzucić jeszcze pokrzywy i mlecza.

Czy mogę tym zasilać kwiaty w skrzynkach na oknie? Czy rozcieńczenie 1:10 to dobra proporcja zważając,że gnojówka już beczce jest z wodą.

Zawsze zasilałam kwiaty na oknach azofoską i pięknie rosły i kwitły, teraz zastanawiam się nad gnojówką - a boję się,żeby nie spalić kwiatów ( pelargonie stojące z lobelią).

Na razie nie podlewaj wszytskich, tylko jakąs najmniejsza skrzynkę i sprawdź jak roślina reaguje.

Albo podlej jakaś jedną roślinę w gruncie.

ok, podleję pomidora, zobaczymy jak zareaguje;

wiosną podsypałam tym suchym obornikiem hortensję bukietową - ma już sporo pąków do kwitnięcia, ale liście wykształciły się jakieś małe z obsuszonymi brzegami;

chyba przenawoziłam ....:(

Elfir, czy zechciałabyś obejrzeć moje głogi . Czy zaraza ogniowa to prawidłowa diagnoza ?

Dwa dni temu wyglądały tak jak na pierwszym zdjęciu :

glog1.JPG

dzisiaj wyglądaja tak : :(

glog2.JPG

glog3.jpg

nr 1 jest zaatakowany w całości, nr 2 po stronie nr 1 - druga strona jeszcze wygląda ok.

Z tego co przeczytałam nr 1 powinnam właściwie wyciąć :(

Z nr 2 wyciąć chore gałęzie i potraktować obficie Miedzianem Extra.

Co ordynujesz ? :)

Dziękuję bardzo.

Bardziej chyba parch lub szara pleśń.

Zaraza zabiera całe gałęzie a nie tylko kwiatki.

http://www.forestryimages.org/images/768x512/0454006.jpg

http://www.pcfruit.be/content/pcfruit/uploads/med/EA%20bloeminf%20crataegus.jpg

miedzian w upały jest mało skuteczny.

Przy zarazie masz też wycieki kropel bakterii w kolorze mleczno-żółtym.

Edytowane przez Elfir