duduś 07.06.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witam Elfir czy mogę teraz skrócić Szmaragdy , bo jakieś chude się zrobiły , idą na wysokość a nie wszerz , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 smaragdy ogólnie są wąskie Ciąc w zasadzie mozna jniemal w dowolnym terminie. Co najwyżej wstrzymać się połowa sierpnia- listopad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 07.06.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 http://gieldanasion.pl/galeria/?tuja-thuja-szmaragd-nasiona-100szt-30-gratisElfir co rośnie pod tymi tujami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 rozchodnik okazały nie do końca rozkwitnięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.06.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Bardziej chyba parch lub szara pleśń. Zaraza zabiera całe gałęzie a nie tylko kwiatki. miedzian w upały jest mało skuteczny. Przy zarazie masz też wycieki kropel bakterii w kolorze mleczno-żółtym. Mam 23 głogi Paul's Scarlet, więc interesowałam się zarazą ogniową. W zeszłym sezonie przeżyłam chwile strachu, ale na szczęście niesłusznie. Doczytałam się na stronach sadowniczych, że właściwie nie ma oprysku na zarazę ogniową. Można wyłącznie opryskiwać od wczesnej wiosny zapobiegawczo. Preparaty miedziowe (m.in. Miedzian 50 WP, Cuproflow 375 SC, Champion 50 WP, Funguran-OH 50 WP, Kocide 200 35 WG) są jedynymi chemicznymi środkami ochrony roślin polecanymi przeciwko zarazie ogniowej. Mają one dość dobre działanie zapobiegawcze, ale nie leczą roślin już porażonych. Pierwsze symptomy choroby pojawiają się podczas kwitnienia. Najpierw porażenie występuje na kwiatach i liściach, które zamierają i brunatnieją. Na gałęziach (i owocach) pojawiają się wycieki gęstej mlecznobiałej substancji, zawierającej bakterie. Na pędach tworzą się charakterystyczne klinowate rany, porażone tkanki przebarwiają się. Kora czernieje i opada. Obumarłe, zbrunatniałe i poczernione liście na porażonych gałęziach wyglądają jak po opaleniu ogniem. Chorują rośliny z rodziny różowatych: jabłoń, grusza, pigwa, irga, jarząb, głóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Żadnej choroby bakteryjnej czy wirusowej nie da się wyleczyć.Można jedynie spowolnić rozprzestrzenianie się jej w przypadku bakterii.Bakterie są wrażliwe na miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.06.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Gdzieś tam pisali o antybiotykach, których w UE nie wolno stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Żaden antybiotyk i tak nie byłby oddawany w ręce amatorowi do samodzielnego stosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.06.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Domyślam się Także poza Miedzianem 50 WP innych amator nie kupi. Na szczęście zaraza nie występuje nagminnie. Ja głogi pryskam wiosną profilaktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Problem w tym, że praktycznie nie ma jak ochronić na 100%. Starczy jedna zarażona mszyca w trakcie sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.06.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 2 lata temukupiłam Teppeki na mszyce. Fajny bo działa 21 dni systemicznie. Mszyce po prostu z głodu padają. Ale teraz zniknął. Jest tylko w dużych opakowaniach w sklepach rolniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.06.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 A co się u mnie dzieje ? Pierwszy raz mam taki problem co mam zastosować proszę o poradę http://images51.fotosik.pl/383/c30ddc0ef9a36eba.jpg http://images54.fotosik.pl/384/8dba180d215cd60a.jpg http://images53.fotosik.pl/385/4c94935a504f6d03.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 oberwij uszkodzone liście i już.Nie mam pojecia skąd ta lokalna nekroza. Bardziej wyglada na uszkodzenie mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 09.06.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Na moich oleandrach pojawiły się malutkie zielone pajączki i pilnie ciągną pajęczyny szczególnie na nowych przyrostach i przy pączkach kwiatów. Czy zaszkodzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 jak małe? jak przędziorki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 09.06.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witaj. Mam taki problem. Moje młode cyprysiki zaczynają żółknąć, jedyna rada to zastosować oprysk?, mam się zaopatrzyć w topsin czy coś innego?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.06.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Elfir - mam pytanie w imieniu mojej znajomej : Pod tą sosenką było 8 runianek posadzonych wiosną w zeszłym roku- w ciągu sezonu prawie wszystkie padły. Zostały dwie ostatnie. Rosły ładnie i teraz zaczęły szybko marnieć. Jest to północna ściana domu więc nie mają za gorąco. Czy możliwe, że są przelane. Podlewam konewką, więc po liściach. Czy to mogą być jakieś choroby grzybowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witaj. Mam taki problem. Moje młode cyprysiki zaczynają żółknąć, jedyna rada to zastosować oprysk?, mam się zaopatrzyć w topsin czy coś innego? Pozdrawiam. Nie, jedyna rada to zdiagnozowanie dlaczego zółkną. Topsin jest środkiem przeciwgrzybicznym. A jeśli żółkną bo mają mszyce, to topsin nic nie pomoże. Mogą też mieć za sucho. Albo zły odczyn gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Czy możliwe, że są przelane. Podlewam konewką, więc po liściach. Czy to mogą być jakieś choroby grzybowe?] Na liściach nie ma sladu choroby. Wyglądają zdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.06.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Na liściach nie ma sladu choroby. Wyglądają zdrowo. ale marnieją i schną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts