Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardziej chyba parch lub szara pleśń.

Zaraza zabiera całe gałęzie a nie tylko kwiatki.

miedzian w upały jest mało skuteczny.

Przy zarazie masz też wycieki kropel bakterii w kolorze mleczno-żółtym.

Mam 23 głogi Paul's Scarlet, więc interesowałam się zarazą ogniową. W zeszłym sezonie przeżyłam chwile strachu, ale na szczęście niesłusznie.

Doczytałam się na stronach sadowniczych, że właściwie nie ma oprysku na zarazę ogniową. Można wyłącznie opryskiwać od wczesnej wiosny zapobiegawczo.

Preparaty miedziowe (m.in. Miedzian 50 WP, Cuproflow 375 SC, Champion 50 WP, Funguran-OH 50 WP, Kocide 200 35 WG) są jedynymi chemicznymi środkami ochrony roślin polecanymi przeciwko zarazie ogniowej. Mają one dość dobre działanie zapobiegawcze, ale nie leczą roślin już porażonych.

Pierwsze symptomy choroby pojawiają się podczas kwitnienia. Najpierw porażenie występuje na kwiatach i liściach, które zamierają i brunatnieją. Na gałęziach (i owocach) pojawiają się wycieki gęstej mlecznobiałej substancji, zawierającej bakterie. Na pędach tworzą się charakterystyczne klinowate rany, porażone tkanki przebarwiają się. Kora czernieje i opada. Obumarłe, zbrunatniałe i poczernione liście na porażonych gałęziach wyglądają jak po opaleniu ogniem. Chorują rośliny z rodziny różowatych: jabłoń, grusza, pigwa, irga, jarząb, głóg.

Elfir - mam pytanie w imieniu mojej znajomej :

Pod tą sosenką było 8 runianek posadzonych wiosną w zeszłym roku- w ciągu sezonu prawie wszystkie padły. Zostały dwie ostatnie. Rosły ładnie i teraz zaczęły szybko marnieć. Jest to północna ściana domu więc nie mają za gorąco. Czy możliwe, że są przelane. Podlewam konewką, więc po liściach. Czy to mogą być jakieś choroby grzybowe?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Witaj. Mam taki problem. Moje młode cyprysiki zaczynają żółknąć, jedyna rada to zastosować oprysk?, mam się zaopatrzyć w topsin czy coś innego?

Pozdrawiam.

Nie, jedyna rada to zdiagnozowanie dlaczego zółkną.

Topsin jest środkiem przeciwgrzybicznym. A jeśli żółkną bo mają mszyce, to topsin nic nie pomoże.

Mogą też mieć za sucho. Albo zły odczyn gleby.