pestka56 16.06.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Masz rację co do projektanta , ale ładne to jest prawda? Muhlenbergia faktycznie zimuje lub nie, na dwoje babka wróżyła. Można ją zastąpić Miłką okazałą. Da bardzo podobny efekt. Zoysia w Polsce w ogóle nie jest znana. Jak napisałam, nawet Mariusz miał kłopot z informacją o niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 17.06.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Mirella99, możesz ciapać..., tylko zetnij tak po skosie, aby woda spływała....., już tu widzę zdziwione miny, wiec opowiem Wam z doświadczenia, pewnego lipcowego dnia, przy okazji jakiejś nawałnicy dosłownie ukręciło mi na wysokości 2metrów drzewka brzozy, - urwało ją w połowie gdzięś,poniżej zostało może z 6-7 nie zawielkich gałęzi, zmartwiłam się okrutnie, to co się wyłamało to ściełam tylko pod kątem, aby woda i śnieg się nie zbierał na tych połamaniach, jesienią się zastanawialiśmy co z nią robić, czy wycinać zimą, czy zostawić,(wyznaję zasasdę że drzewa ścinam jak soki poszły spać , i drzewo jest bez liści, szkoda mi ciąć latem pięknej zieleni) postanowiłam zostawić i poobserwować co się będzie działo,mineło 2lata, brzoza ma się świetnie, boczne gałęzie poszły do góry, na tle innych jest jedną z uroczych, bo poszła w szerokość, a inne które mam idą jak szczypiorki szybko w góre, są wysokie i cieniutkie, chętnie podeślę meilem fotkę, to wkleicie, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.06.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 [ATTACH=CONFIG]265881[/ATTACH] Houzz - Sunset Park Residence, Griffin Enright Landscape wygląda pięknie, ale to chyba jest graficznie podrasowane, bo wydmuchrzyca już powinna dawno "zjeść" wszystko w okolicy. moją mąż w końcu uśmiercił, bo tak skutecznie zagłuszała inne rośliny, że byśmy chyba mieli monokulturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.06.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Tataraczku, nie jest, tylko „obmurowali” tę wydmuchrzycę. Nie widzę nigdzie na zdjęciach śladu działania graficznego. Mam kilka fotek z tego ogrodu ściągniętych z Houzz. U mnie miskant cukrowy, wydmuchrzyca i spartyna też rosną przy innych trawach, ale się nie rozłażą, bo je ogrodziłam. W grupach fajnie wyglądają, choć na razie u mnie jest luźno, bo to wiosenne rozsadzanie. Zobaczymy czy mi się udała kompozycja dopiero za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 moim zdaniem te rośliny rosną w donicach z cortenu. Na dole trochę widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.06.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Mnie zawsze ciekawi, ile dni w roku te ogrody z fotek tak wlasnie wygladaja. 7 dni,?10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 coś koło tego Zdjęcia są robione zawsze w najbardziej sprzyjającej porze roku, wczesnym rankiem (ostry kat padania promieni słonecznych), najlepiej po niewielkim deszczu. Bardzo często do zdjęcia dosadza się rośliny, by ujęcie dobrze wygladało. Zdjęciami zajmują się wykwalifikowani fotograficy (jak Tomek Ciesielski w PL), do tego czesto dochodzi obróbka zdjęć. Dlatego niektóre ogrody prezentowane w sieci wydają się takie perfekcyjne. U nas też są piękne ogrody, ale firmy wykonawcze rzadko inwestują w profesjonalną fotografię. Czasem widze kiepski ogród dobrze sfotografowany i wywołujacy achy i ochy u widzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.06.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 moim zdaniem te rośliny rosną w donicach z cortenu. Na dole trochę widać. W opisie nawet coś było na temat sposobu posadzenia tej koreańskiej trawki. Ona jest bardzo niska. Mniej więcej wyrasta na wysokość „niedźwiedziego futra” i zarasta każdą nierówność terenu. http://en.wikipedia.org/wiki/Zoysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Wszytskie zdjęcia z Zoysią pochodza z ogrodów Floryda-Kalifornia, wiec można dąc sobie spokój.Obejrzyj dokladnie zdjęcia i rośliny w tle - palmy, len nowozelandzki, diksonia, sosna meksykańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.06.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Wiem Elfirku. W Hiszpanii i południowej Francji też ją mają. Ona nie wytrzymuje poniżej -10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.06.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Mam spory kawałek ogrodu obsadzony sadzonkami traw ozdobnych. Pomiędzy nimi na razie goła ziemia, na której mnożą się chwasty. Czy jeśli potraktuje je Starane albo innym Chwastoksem to nie uszkodzę swoich traw? Trochę dużo do pielenia ręcznego i chemia bardzo by mi pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.06.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 Jesli będziesz używał wyłacznie herbicydów przeciwko dwuliściennym to trawom nic nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 18.06.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 no to w piątek będzie próba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.06.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Mirella99, możesz ciapać..., tylko zetnij tak po skosie, aby woda spływała....., już tu widzę zdziwione miny, wiec opowiem Wam z doświadczenia, pewnego lipcowego dnia, przy okazji jakiejś nawałnicy dosłownie ukręciło mi na wysokości 2metrów drzewka brzozy, - urwało ją w połowie gdzięś, poniżej zostało może z 6-7 nie zawielkich gałęzi, zmartwiłam się okrutnie, to co się wyłamało to ściełam tylko pod kątem, aby woda i śnieg się nie zbierał na tych połamaniach, jesienią się zastanawialiśmy co z nią robić, czy wycinać zimą, czy zostawić ,(wyznaję zasasdę że drzewa ścinam jak soki poszły spać , i drzewo jest bez liści, szkoda mi ciąć latem pięknej zieleni) postanowiłam zostawić i poobserwować co się będzie działo, mineło 2lata, brzoza ma się świetnie, boczne gałęzie poszły do góry, na tle innych jest jedną z uroczych, bo poszła w szerokość, a inne które mam idą jak szczypiorki szybko w góre, są wysokie i cieniutkie, chętnie podeślę meilem fotkę, to wkleicie, ... Moja mama w ogrodzie ma dwie brzozy i ciacha je co rok/dwa, żeby nie były zbyt wysokie i żeby je w ryzach utrzymać, a one pięknie rosną i gęstnieją, aż się napatrzeć nie można. A podobno brzozy cięcia nie lubią. Może tak pieknie rosną, mimo cięcia, jak im warunki im bardzo pasują... Elfirku, pomożesz? Miałam wiosną przesadzaną magnolię i trzmielinę. Ostatnio po upałach i ulewach zauważyłam, że liście im żółkną, brązowieją i opadają Co może być przyczyną? przesadzanie/upały/ulewy? Albo raczej jak mogę im pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.06.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Ja tez dopytam o moje brzozki. Rosna sobie przyniesieone jako 1m drzewka z laki 2 lata temu. Teraz maja po 3m. Sa przywiazane do palikow, takich od pomidorow. Dzisiaj mi sie pod naporem wiatru przy jednej palik zlamal. Brzozka pod naporem niezbyt silnego wiatru kladla sie 30-40* od pionu i wcale nie miala ochoty za bardzo do niego wracac. Troszke mnie to zaniepokoilo, bo przeciez nie bede ich trzymal latami zapalikowanych? Dlaczego drzewka tak sie dziwnie IMHO zachowuja przy wietrze? Na lace rosna ich rowiesniczki i jakos nie widze, zeby sie "kladly"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 20.06.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 skoro temat brzozowy.... mam dwie brzozy dorenboos, jedna rośnie pieknie a druga... marna, ma zdecydowanie mniejsze listki i jest ogólnie "chudsza", mam wrażenie,że coś jej siedzi w "korzonkach".Pomyślałam, że na jesieni przesadzę ją , czy teraz jakoś ją przygotować? Ma ok 4 m, rosnie u mnie od dwóch lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 To jest złamana brzoza ANNJi, która opisywała w poście 11127 Przydałoby się jeszcze zdjęcie obecnego wyglądu ale to już Annja wstawi sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 skoro temat brzozowy.... mam dwie brzozy dorenboos, jedna rośnie pieknie a druga... marna, ma zdecydowanie mniejsze listki i jest ogólnie "chudsza", mam wrażenie,że coś jej siedzi w "korzonkach". Pomyślałam, że na jesieni przesadzę ją , czy teraz jakoś ją przygotować? Ma ok 4 m, rosnie u mnie od dwóch lat Wiosną tego roku nasz znajomy przesadził prawie 10-letnią dorenboos. Przeniósł ja z płaskiego terenu bardziej wilgotnego na wyniesienie około 80–100 cm, oczywiście znacznie suchsze. Nie robił żadnych dodatkowych przygotowań. Widziałam ją tuż po przesadzeniu i po 6 tygodniach. Zaczęła już normalnie żyć. Ma trochę mniej liści niż inne dorenboos u niego (ma ich kilka), ale generalnie ma się dobrze. Te brzozy mają dość niewielki system korzeniowy i widać przesadzona bardzo szybko z miejsca na drugie w okresie bezlistnym, prawie nie zauważyła przeprowadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Dlaczego drzewka tak sie dziwnie IMHO zachowuja przy wietrze? Na lace rosna ich rowiesniczki i jakos nie widze, zeby sie "kladly"? Czy równieśniczki z łąki sa równie wysokie? Czy twoje sa podkrzesane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 skoro temat brzozowy.... mam dwie brzozy dorenboos, jedna rośnie pieknie a druga... marna, ma zdecydowanie mniejsze listki i jest ogólnie "chudsza", mam wrażenie,że coś jej siedzi w "korzonkach". Pomyślałam, że na jesieni przesadzę ją , czy teraz jakoś ją przygotować? Ma ok 4 m, rosnie u mnie od dwóch lat Brzozy się cięzko przesadza. Ta druga to na pewno Dorenboos? Bo kiedyś jedna szkółka usiłowała zwykłą brzozę wcisnać klientowi jako Dorenboos. W sumie to pytanie do szkółkarza. Musiałby się Pinus wypowiedzieć. Bo nie umiem odpowiedzieć czy teraz można jej podcinać korzenie czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts