ave 20.06.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Brzozy się cięzko przesadza. Ta druga to na pewno Dorenboos? Bo kiedyś jedna szkółka usiłowała zwykłą brzozę wcisnać klientowi jako Dorenboos. W sumie to pytanie do szkółkarza. Musiałby się Pinus wypowiedzieć. Bo nie umiem odpowiedzieć czy teraz można jej podcinać korzenie czy nie. mam nadzieję, ze Pinus zajrzy... w każdym razie pobiegłam obejrzeć brzozy: ta "chudsza" mimo wszystko ma takie same listki, mimo, że mniejsze jak ta "grubsza" ? i kora jest taka sama - ich rówwieśniczki na polu, korę maja bardziej "kostropatą" i nie są takie białe . łuszczy sie papierkowo w poprzek a młode gałązki są takie zielonobrązowe. (A niszczylistki żarły i jedną i drugą a polnych nie chcą jeść - mimo, że mają niedaleko cały zagajnik). Drzewka kupowane od Szmita.... Odnowię fotosika, to moze uda się wstawić zdjęcie - nie wiem, jakie szczegóły mogłabym sfotografować?. PS sprawdziłam na zdjz tamtego roku brzozy miały jednakowe liscie czyli wieksze niz brzozy z pola Pestko, pocieszające to, co mówisz Edytowane 20 Czerwca 2014 przez ave! ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.06.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Nasz znajomy przesadzał Dorenboos nie pierwszy raz i zawsze bez problemu. Natomiast ja z przesadzaniem brzóz, mam także złe doświadczenia. Przesadzałam do siebie z okolicy i nigdy mi się nie udało z sukcesem jeśli drzewko było wyższe niż 150 cm. Te do 150 cm wszystkie się przyjęły. Te około 200 cm już tylko 2 na 5 przesadzanych i bardzo to odchorowały. Podobnie z sosnami – im mniejsza tym łatwiej. Te powyżej 100 cm nie tolerują przesadzania. Natomiast dęby jak dotąd z sukcesem przesadzałam nawet wysokie na jakieś 4–5 metrów, chociaż jeszcze z mało rozwiniętą koroną. Ave, możesz wstawić fotkę bezpośrednio od siebie z komputera tylko pamiętaj, żeby nie była większa niż 2 Mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.06.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Czy równieśniczki z łąki sa równie wysokie? Czy twoje sa podkrzesane? No z metrowka nie mierzylem, bo to niezly ugor, ale wygladaja na pdobnego wzrostu. Jakies 120cm od ziemi nie maja galezi (jesli dobrze zrozumialem pytanie - moge wstawic fotke jesli to pomoze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 bo może być tak, że te polne są bardziej krępe i niżej rozgałęzione, co bardziej je chroni przed wiatrami. Drzewka trzeba palikowac ok 3-4 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.06.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 OK. Czyli chyba bede musial zainwestowac na te kolejne 2 lata dla nich w prety fi12, bo te paliki mocnej wichury nie wytrzymaja. Czy zastopowac im dawki azotu ktore dostarczam drzewkom rosnacym w trawniku? Zrobilem tez oprysk na mszyce, bo siedziala na nich cala masa i mlode galazki znowu pieknie przyrastaja. Moze niepotrzebnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 azot w nadmiarze faktycznie może powodowac wiotkość, bo za szybko rosną. Palikowac prawidlowo nalezy min. 3 palikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 20.06.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) :lol2: dzięki Pesteczko!!! troche poczytałam zmieniłam ustawienia i...tadammmmm pierwsze to korony moich brzózek - na pierwszym planie ta "chuda" a na drugim sama "chuda" Edytowane 20 Czerwca 2014 przez ave! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 20.06.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 To jest złamana brzoza ANNJi, która opisywała w poście 11127 [ATTACH=CONFIG]266398[/ATTACH] Przydałoby się jeszcze zdjęcie obecnego wyglądu ale to już Annja wstawi sama. Ooo cholipa - złamana brzoza:jawdrop: Tylko nie pokazujecie jej Antkowi Mac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 21.06.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Dlaczego rododendron w słońcu? On nie znosi takich warunków a jeszcze glina - to go dobije w ciągu sezonu. Na stronie 542 opisywałam markowi jakie warunki trzeba różanecznikom stworzyć i w jakich warunkach rośnie on dziko. Wykopanie dołku w glinie niekoniecznie stworzy dobre warunki. Z tulipanowcem poczekaj do początku lipca. Dopierwo wówczas ucinaj. Jak zetniesz wierzcholek któraś z bocznych gałezi przejmie jego rolę. Wybierz nasilniejsżą a resztę próbujące rosnac w górę utnij. Jak nie utniesz będziesz miała okaz z kilkoma pniami. Elfir Dlaczego uschnięty wierzchołek tulipanowca mam obciąć dopiero w lipcu? Co do pozostałych gałęzi, jak wybiorę jedną na przewodnik to przywiązać ją do jakiegoś palika, żeby rosła pionowo? Jak dużo mam obciąć pozostałe gałęzie, obecnie maja około 1 metra. Niestety to samo stało się z młodą Chifalpą Tashkentensis, też usechł jej wierzchołek. Pozostałe gałązki sa jeszcze bardzo krótkie i umieszczone od dolu wzdłóż głownego pnia. czy mam ja też obciąć od góry? W ogóle to dziwne drzewo, bardzo późno wypuszcza listki i bardzo powoli rosnie. Wiecie cos więcej na jego temat? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Betsi -tulipanowiec - ciepłolubne gatunki niekiedy wypuszczają z przemarzniętych pędów nowe pąki, ale to trwa.- gałąź można przywiązac do palika. Chitalpa to mieszaniec międzyrodzajowy. Nie istnieje w naturze. Jest wrażliwa na mrozy. I po swoim przodku, katalpie ma cechę późnego wypuszczania liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 21.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Elfirku, pomożesz? Miałam wiosną przesadzaną magnolię i trzmielinę. Ostatnio po upałach i ulewach zauważyłam, że liście im żółkną, brązowieją i opadają Co może być przyczyną? przesadzanie/upały/ulewy? Albo raczej jak mogę im pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 magnolia ma kruche korzenie - bardzo źle znosi przesadzanie. Niestety nie wiem jak pomóc, prócz utrzymywania doskonałych warunków siedliskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 22.06.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Obsadziłam w końcu mój przedogródek - czekałam na chłodniejsze dni z deszczem. Wg dorad Elfir - posadziłam lawendy, kosówki, lilaki i pięciorniki, dojdą jeszcze budleje i żagwiny. Jest to pas oddzielający chodnik-wejście do domu i równolegle położony wjazd do garażu, szer. 3,5 m długi 10 m .Cały teren lekko pochylony od chodnika do wjazdu . Nie dawałam żadnej folii ani flizeliny na ziemię ze względu na żagwiny, które mają docelowo porosnąć powierzchnię. Zaplanowałam korę - jakoś wydaje mi się bardziej naturalna niż żwirek , ale teraz nie wiem czy te rośliny będą zadowolone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.06.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Elfir Dziękuję za odpowiedź.W takim razie poczekam jeszcze z obcinaniem tulipanowca, może jednak odbije. Boczne gałęzie już prawie wyrównały się z wierzchołkiem, więc nie widać tak bardzo że jest "goły". W razie czego zawsze mogę to zrobić na wiosne przyszłego roku. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Zaplanowałam korę - jakoś wydaje mi się bardziej naturalna niż żwirek , ale teraz nie wiem czy te rośliny będą zadowolone? Lawenda niekoniecznie dobrze czuje się w korze. Kora utrzymuje wyższą wilgotnosć, która moze wywoływac zimą szara pleśń u lawendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 22.06.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Lawenda niekoniecznie dobrze czuje się w korze. Kora utrzymuje wyższą wilgotnosć, która moze wywoływac zimą szara pleśń u lawendy teraz taki świeżo obsadzony teren wygląda jakoś mało estetycznie i za chwilę pojawią się chwasty ... a może na zimę po prostu odgarnąć korę spod lawendy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2014 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 obawiam się na lekkim spadzie większy wiatr do zimy zdązy ją wywiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 22.06.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 czyli pozostało czekanie i pielenie do czasu, aż żagwin zadarni miejsca pod krzewami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 22.06.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Elfir (tudzież inni rozeznani w temacie ), czy cyprys arizoński nadaje się na nasz polski klimat? W necie bardzo mało informacji i conajmniej rozbieżne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 jak jest bardzo malo informacji to chyba o czymś świadczy ? Przetrwa lagodną zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts