Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir gdzie szukać inspiracji masz jakieś ulubione strony?

Moją ulubioną jest google grafika :)

Wpisujesz wszytskie interesujące cię ogrodowe frazy po angielsku i holendersku oraz ewentualnie czesku i niemiecku (bo ich ogrody są bardziej zbliżone klimatycznie). No i rzecz jasna po polsku

Francuzi mają beznadzieje strony ogrodnicze, szkoda szukać.

Houzz miewa zbyt drogie i ekskluzywne aranżacje. Czasem przeglądam piny na pintereście.

W sumie nie wiem w jaki typ ogrodu celujesz.

zuziaa - rany, tyle było o agrowłokninie...

Zalety - na jakiś czas blokuje rozrastanie się chwastów

Wady :

.....na jakiś czas.

I cala reszta:

- przegrzewanie się gruntu, zwłaszcza jak kory malo

- sprzyja rozwijaniu fytoftorozy i plesni na ciezszych glebach

- utrzymuje wilgotność blisko powierzchni gruntu, przez co rosliny płytko się korzenią i sa narazone na uszkodzenie przez mroz

- utrudnia nwożenie kompostem

- utrudnia rozrastanie się roślin

Polecam ukladanie pod korą gazet i tektury

Witam Elfir proszę podaj mi namiar na posty o jadalnych krzewach , nagle po wielu latach zachciało mi się swoiskich owoców takich jak maliny , porzeczki - no właśnie co by tu posadzić na pasie 10 metrów , ile krzaków , na jaką szerokość użynić ziemię , najpierw muszę przygotować moje piachy , nawieżć gnój , poplon posiać , muszę trochę poczytać , proszę pomóż , dziękuję jak zawsze

Duduś, koniecznie aronię posadź. Nie dość, że jest super zdrowa (szklaneczka dziennie reguluje ciśnienie), to ładnie i obficie kwitnie, a jesienią ma cudne czrwono-buraczkowe liście. W ogóle niewymagająca.

Elfirku, a ja mam pytanie o cięcie wiązów - wiem, że o tym już było, ale w tej masie postów nie potrafię tego znaleźć. Czy można teraz przyciąć wiązy? Były cięte na wiosnę, ale teraz mocno zarosły, gałęzie mają długie, nieładnie to wygląda i aż się prosi żeby je skrócić - tylko czy teraz można?

To jest złamana brzoza ANNJi, która opisywała w poście 11127

[ATTACH=CONFIG]266398[/ATTACH]

Przydałoby się jeszcze zdjęcie obecnego wyglądu :) ale to już Annja wstawi sama.

CZY KTOŚ MÓGŁBY prosze zmienić linki w fotki?? dziękuje, wygodniej się będzie ogladać...

a tu szereg zdjec drzewka w obecnym stanie:

świetnie się zagęściła, na pierwszym widać wyraźnie że nie ma głównego pionu, tylko boczne...

http://foto.onet.pl/ceu7,4t8steqvsf8s,xai9s,u.html?D=1#xai9s

http://foto.onet.pl//ceu7,4t8steqvsf8s,xai9s,u.html#xaibh

z oddali widać jak szerokie, rozłożyste jest dziś, a obok jej siostry poszły bardzo w góre, są wiotkie, i maja niewielkie ilosci gałęzi bocznych

http://foto1.m.onet.pl/_m/b89b7fedffac13c6b7df638369090429,21,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/92c43337784034772a477c8719b18f8d,21,19,0.jpg

oraz zakwitła po raz pierwszy- po 4latach od wsadzenia magnolia pinkglory....

http://foto1.m.onet.pl/_m/a4a19c517bf5ec799728b968a1eb6129,21,19,0.jpg

w deszczu:

http://foto2.m.onet.pl/_m/58788da5167bf394163ff429c31f9d66,21,19,0.jpg

Elfirku, a ja mam pytanie o cięcie wiązów - wiem, że o tym już było, ale w tej masie postów nie potrafię tego znaleźć. Czy można teraz przyciąć wiązy? Były cięte na wiosnę, ale teraz mocno zarosły, gałęzie mają długie, nieładnie to wygląda i aż się prosi żeby je skrócić - tylko czy teraz można?

Cięcie roślin ma swoje konkretne terminy w dwóch przypadkach:

- kiedy roslina jest kwitnąca i tworzy pąki na zeszłorocznych pędach

- jest grabem, brzozą, klonem, winoroślą, które płaczą na wiosnę

Wiąz nie zalicza się do powyższych, poza tym jest rośliną żywoplotową, wiec mozna go ciąc w dowolnym terminie, no może poza okresem od połowy sierpnia do listopada, by nie sklaniać go do wypuszczania młodych gałązek, które nie zdrewnieją przed zimą.

Zdjęcie Annija jest doskonałym przykładem dlaczego brzóz się nie tnie - Zwiewne brzozy o syrzelistych, bialych pniach i ażurowej koronie vs przysadzisty, gęsty krzak, który równie dobrze mogłby być czeremchą czy trzmeliną, jeśli chodzi o pokrój.

Polecam wbieranie z rozwagą odmian i gatunków brzóz. Nalezy przewidzieć jakie beda miały maksymalne rozmiary. Dzika brzoza pospolita ma spokojnie 10 m średnicy, jak rośnie swobodnie. Ale już jej karłowa odmiana "Gracilis" tylko 4-5 m średnicy (i to po 30 latach)

Edytowane przez Elfir

Pestka dziękuje za przeformatowanie fotek ;)

Elfir- a wiesz że ta brzoza mi się bardzo bardzo podoba, naprawde świetnie się uformowała, i stworzyła jakby parasol, zobaczymy jak będzie wyglądać za kilka lat, czy jeden z bocznych przjmie rolę przewodnika jak w przypadku sosny-? bo tak miałam na sośnie, która pewnej jesieni 14października pod naporem mega ciężkiego śniegu się połamała,

obok tej brzozy, za tym wielkolistnym krzakiem jest już zagospodarowane... ;) BIO.....

a reszte zostawiliśmy jak jest, kącików i rabatek do pielenie mam dostatek, więc z resztą natura niech robi sobie co chce ;)

grzybów pewnie już nie pozbieram, bo kilka dni temu zaoraliśmy i posieliśmy trawę,

Edytowane przez ANNNJA