yaroaz 30.06.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Planuję dwa niewielkie klomby, ale brak mi pomysłów, co chwile coś nowego przychodzi mi do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 30.06.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Z góry serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.06.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 własnie napisałam, że nie wiem co dolega brzózkom i jeszcze skromność i poczucie humoru:) My mamy dużo bardzo wysokich brzóz i kilka wygląda na lekko chore,bo jakoś te listki w porównaniu do innych wyglądają chorowicie, takie marne nie zielone ,lekko suche, też mnie ciekawi dlaczego,czy to może być wina roundapu czy innych środków ,którymi sąsiedzi trawnik doprowadzali do ładu. I to dopiero widać jak patrzy się w górę i porównuje się brzozy do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 30.06.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Wymagałby kontroli, by nie zarastał częsci z igłami a jedynie pień Ok, przypilnuję Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Witam Elfir Z góry przepraszam za mała zmianę tematu. Jeżeli jest mozliwość chiałbym prosić o mała pomoc w aranżacji przestrzeni przed domę, głównie o roślinność. Mialeś zadać pytanie w moim wątku ogrodniczym a nie w moim dzienniku budowy Przenoszę. Wklej zdjęcie o jakie klomby chodzi. Edytowane 4 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majamaki 30.06.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Elfir parę dni temu poruszaliście sprawę wykańczania rabat - kora lub kamienie. Pisałaś, że nie polecasz białych kamieni - czy to kwestia gustu, czy też może ma jakieś inne uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 30.06.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Elfir doradż mi proszę.Chcę wyciąć z trawnika rabatę przed cisami z przodu są tylko posadzone tylko trzy hortensje. Jerdnocześnie chciałabym jakoś ukryć beton przykrywający studzienke od pompy ciepła ...Może posadzic tam cos nizszego i podsadzić jakimś bluszczem ...? Mam teraz 10 kulistych bukszpanów do wsadzenia..moze je jakos tam wykorzystac ?No i jeszcze w jakim kształcie zrobic tę rabate .mam tam duzo miejsca więc mozna poszaleć ... [img]https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t1.0-9/10501645_799511140080072_2039739861100414554_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Elfir parę dni temu poruszaliście sprawę wykańczania rabat - kora lub kamienie. Pisałaś, że nie polecasz białych kamieni - czy to kwestia gustu, czy też może ma jakieś inne uzasadnienie? Gustu. ale pomysl też jak ten biały grys będzie wyglądał za trzy lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Jerdnocześnie chciałabym jakoś ukryć beton przykrywający studzienke od pompy ciepła To jest ten plac betonowy po lewej stronie? W tej sytuacji przesadziłabym cisy bardziej w głąb, by otoczyć nimi trampolinę. A przed nimi duża, łezkowatą rabatę od murka po studzienkę. Studzienka jest ogromna, nie wiem czym ją zaslonić, prócz okrywowych jałowców. Można ją zamaskować żwirem i aby ten żwir nie wyglądał sztucznie, zrobić zwirową rabate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 30.06.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Kochana nie moge tych cisów przenieść ,,bo tam gdzie stoi trampolina w sezonie stoi basen i chłopy kazali mi wszystkie rosliny od tego placyku posadzić w oddaleniu.Przeszkadzało to im w obsłudze technicznej. jedynie co mogę.. to po drugiej stronie cisow jakis pas roslin pociagnąc do granicy tego betonowego placyku... pomysł ze zwirkiem świetny,,,ostaecznie mozna by podsawić tam jakąś wysoką donice z oleanderem sezonowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 z cisami jest ten problem, że obecnie nie komponują się z tą betonową płytą i trudno wyznaczyć płynną linie rabaty, która nie bedzie wyglądała na sztucznie poprowadzoną. Masz łuk ścieżki i murek - to elementy, które powinny wpływać na ostateczny kształt rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 01.07.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Elfirko, możesz mi coś doradzić w sprawie róży u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 chodzi o odrost?To podkladka - jak pozwolisz rosnać to zagłuszy częśc szczepioną. Błąd, ze nie cięłaś wczesną wiosną. Nie wiem co to za konkretnie odmiana jest zaszcepiona, ale przy silnym wzroście silnie się tnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.07.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Elfir po ubiegłorocznym przesadzeniu pęcherznic kalinolistnych diabolo na jednym krzewie pojawiły się dwukolorowe liście, na innym tylko mały zielony brzeżek liścia co może być przyczyną takiej anomalii i na pędzie przyciętym wiosną jakieś robactwo się pokazało to wygląda jakby kornik wywalał urobek na wierzch Czym można się tego pozbyć nie trując całej rośliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 02.07.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Na moich pęcherznicach też widuje takie dwukolorowe liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 02.07.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witaj Elfir , u mnie 2 problemy :1) mój cyprysik nutkajski - młoda sadzonka miejscami żółknie ,mam go 2 rok i widzę po patyku podtrzymującym ,że rośnie. Podłoże okorowane.2) perukowiec golden spirit - niektóre listki brązowieją - ma za mokro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Elfir po ubiegłorocznym przesadzeniu pęcherznic kalinolistnych diabolo na jednym krzewie pojawiły się dwukolorowe liście, na innym tylko mały zielony brzeżek liścia błąd w Matrixie To tzw. rewersja, czyli powrót rośliny do pierwotnego wyglądu. Innymi słowy białka naprawcze naprawiły DNA, które pierwotnie zmutowało i produkowało dużo czerwonego barwnika. Oberwać liście lub wyciac gałązki z tymi objawami, bo z czasem zdominują roślinę i zrobi się zielona. **** Trociniarki i podobne owady należy bezwględnie jak najszybciej tępić wycinajac całą gałązkę aż do podstawy i paląc ją. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witaj Elfir , u mnie 2 problemy : 1) mój cyprysik nutkajski - młoda sadzonka miejscami żółknie ,mam go 2 rok i widzę po patyku podtrzymującym ,że rośnie. Podłoże okorowane. 2) perukowiec golden spirit - niektóre listki brązowieją - ma za mokro ? Perukowiec - tylko brązowieje czy więdnie? Brązowe plamki czy innaczej? Cyprysik - jaka gleba, ile światła? Zobacz czy nie ma mszycy lub przędziorka. Może jaiś szary nalot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 02.07.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 perukowiec nie ma kropek tylko niektóre listki na brzegach zaczynają brązowieć cyprysik - stoi w pełnym słońcu (południe) , gleba chyba zwykła ogrodowa jak nie podsypałam przy posadzeniu ziemią do iglaków , na to agrowłóknina i kora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Jesl.i brązowieją w różnych miejscach i tylko na brzegach to moze być poparzenie słoneczne. Ale jeśli brązowieją tak (bez opadania):http://pnwhandbooks.org/plantdisease/sites/default/files/imagecache/image_lightbox/images/cotinus_coggygria_03.jpg to jest to verticilium.Jak najszybciej wyciac porażone pędy, zrobić oprysk Sarfun 500 SC i tym samym środkiem podlać. Potem do końca sezonu podlewać Agrigerm 2000 SL (2%), Agrosteril 110 SL (2%), Trisep 210 SL (0,5%), stosując 2–4 l cieczy użytkowej na m2. (podaję za artykułem szkółkarkskim: http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts