Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak to czerwonolostna lub żółtolistna odmiana to mogło poparzyć mlode listki w maju, jak były upały.

Oberwij tak na wszelki wypadek i opryskaj Bioseptem i podlej Bioseptem (biosept silnie blokuje rozrastanie się grzybni w podłożu). "Strzezonego..."

błąd w Matrixie :)

To tzw. rewersja, czyli powrót rośliny do pierwotnego wyglądu. Innymi słowy białka naprawcze naprawiły DNA, które pierwotnie zmutowało i produkowało dużo czerwonego barwnika.

Oberwać liście lub wyciac gałązki z tymi objawami, bo z czasem zdominują roślinę i zrobi się zielona.

Trociniarki i podobne owady należy bezwględnie jak najszybciej tępić wycinajac całą gałązkę aż do podstawy i paląc ją.

dzięki, pozwolisz, że sobie przekopiuję by i u mnie ta porada była?

Doczytałam się, że trociniarkę można zwalczać stosując oprysk pni podwójną dawką Karate co 7 dni.

Inni proponują ciężką chemię typu Dursban, który stosują leśnicy na drutowce i pędraki.

wklejam zdjęcia perukowca, chyba mu się dzisiaj pogorszyło:o może to wina wody bo u nas lało prawie tydzień i woda stała w ogródku a perukowce lubią chyba sucho [ATTACH=CONFIG]268435[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268436[/ATTACH]

moje trzy perukowce przeżyły miesięczny pobyt w wodzie, za to u Amelia straciła swojego po nadmiarze wody

Witam Elfir i ( chyba innych projektantów , którzy się tu udzielają ) , mam prośbę o podpowiedz czy jeżeli zamienię krwawnik coronation gold na krwawnik

achillea aurea to zrobię duży błąd ? dziękuję

Krwawnik Coronation Gold to wysoka odmiana, która nie zawiązuje nasion (to ważne u tego gatunku, bo jest ekspansywny)

Krwawnik Aurea, to inny gatunek - krwawnik omszony. Jest o wiele niższy. Jeśli ta roślina zostanie posadzona z tyłu rabaty, nie będzie jej widać.

Witam

Nie wiem na ile foto jest czytelne, ale generalnie powstaną dwa klomby, o wymiarach 250x450cm, kompletnie brak pomysły, początkowo miały być to tylko rośliny zimozielone, jednak ostatnimi czasami przypadła mi Katalpa, pomysł był żeby posadzić po jednej sztuce na każdej ze stron, drzewko trzymać w kształcie kuli. Nie wiem na ile zamiary są trafne, jeśli jest możliwość prosiłbym o pomoc, o radę. Ramówka klombów z gabionów o wysokości 40cm, z wypełnieniem z kamienia, chodnik i kolejne stopnie podobnie jak stopień wejściowy

Tematów na naszej zasiedlonej działce jest więcej ale chcielibyśmy zająć się frontem, troszkę za długo nam schodzi, byliśmy głownie zależni od powstającej drogi.

Dziękuję z góry i pozdrawiam

Przepraszam za małe zamieszanie

katalpa "nana" sama rośnie w formie kuli, nie trzeba przycinać.

Sadzenie tak zgeometryzowanych roślin i w dodatku symetrycznie, od razu narzuca styl formalny.

Wasza elewacja nie jest symetryczna i niekoniecznie będzie to dobrze wyglądać.

Katalpa może byc wrazliwa na mrozy i późno wypuszcza liście - długi czas wiosną nie jest dekoracyjna.

Ponieważ front będzie podniesiony fajnie byłoby posadzić coś co będzie się z tych murków zwieszać.

Potrzebowałabym dane: - jaka to strona świata, jaka gleba, jaki ma być de facto styl nasadzeń.

Dzień dobry, skoro mowa o perukowcach to ja mam małe pytanie.

Mój perukowiec -bordowy w tym roku nie miał peruczek- sterczą tylko suche końcówki jakby peruczki się wykruszyły- nie zaobserwowałam żadnych pasożytów. Perukowiec rośnie w pobliżu katalpy, która trochę go przesłania ale tylko częściowo , liście są ładnie wybarwione, bez plam i i innych takich zjawisk. perukowiec rośnie na rabacie południowo-zachodniej- więc w pełnym słońcu. Planuję go przesadzić w tym roku. Czy mogę późna jesienią go przyciąć czy nie za bardzo -oczywiście podczas przesadzania?

Pytanie drugie -dlaczego brak peruczek?