Claudii 02.07.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 no tak tragicznie to nie ma ,troszkę na brzegach ale nie są suche, wrzucę później fotki. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 jak to czerwonolostna lub żółtolistna odmiana to mogło poparzyć mlode listki w maju, jak były upały.Oberwij tak na wszelki wypadek i opryskaj Bioseptem i podlej Bioseptem (biosept silnie blokuje rozrastanie się grzybni w podłożu). "Strzezonego..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.07.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 błąd w Matrixie To tzw. rewersja, czyli powrót rośliny do pierwotnego wyglądu. Innymi słowy białka naprawcze naprawiły DNA, które pierwotnie zmutowało i produkowało dużo czerwonego barwnika. Oberwać liście lub wyciac gałązki z tymi objawami, bo z czasem zdominują roślinę i zrobi się zielona. **** Trociniarki i podobne owady należy bezwględnie jak najszybciej tępić wycinajac całą gałązkę aż do podstawy i paląc ją. dzięki, pozwolisz, że sobie przekopiuję by i u mnie ta porada była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 02.07.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 dzięki, pozwolisz, że sobie przekopiuję by i u mnie ta porada była? Kolorowo u Ciebie w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.07.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Doczytałam się, że trociniarkę można zwalczać stosując oprysk pni podwójną dawką Karate co 7 dni.Inni proponują ciężką chemię typu Dursban, który stosują leśnicy na drutowce i pędraki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Pestka - NIE. Jak jest robal w środku to wycinać. Za duże ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 02.07.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 wklejam zdjęcia perukowca, chyba mu się dzisiaj pogorszyło:o może to wina wody bo u nas lało prawie tydzień i woda stała w ogródku a perukowce lubią chyba sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.07.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Wycinać, wiem, ale jak to spalić skoro mokre. W ściętym tez przecież żyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.07.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witam Elfir i ( chyba innych projektantów , którzy się tu udzielają ) , mam prośbę o podpowiedz czy jeżeli zamienię krwawnik coronation gold na krwawnik achillea aurea to zrobię duży błąd ? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.07.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Wycinać, wiem, ale jak to spalić skoro mokre. W ściętym tez przecież żyje. może utopić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.07.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 wklejam zdjęcia perukowca, chyba mu się dzisiaj pogorszyło:o może to wina wody bo u nas lało prawie tydzień i woda stała w ogródku a perukowce lubią chyba sucho [ATTACH=CONFIG]268435[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]268436[/ATTACH] moje trzy perukowce przeżyły miesięczny pobyt w wodzie, za to u Amelia straciła swojego po nadmiarze wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witam Elfir i ( chyba innych projektantów , którzy się tu udzielają ) , mam prośbę o podpowiedz czy jeżeli zamienię krwawnik coronation gold na krwawnik achillea aurea to zrobię duży błąd ? dziękuję Krwawnik Coronation Gold to wysoka odmiana, która nie zawiązuje nasion (to ważne u tego gatunku, bo jest ekspansywny) Krwawnik Aurea, to inny gatunek - krwawnik omszony. Jest o wiele niższy. Jeśli ta roślina zostanie posadzona z tyłu rabaty, nie będzie jej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 04.07.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 04.07.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Witam Nie wiem na ile foto jest czytelne, ale generalnie powstaną dwa klomby, o wymiarach 250x450cm, kompletnie brak pomysły, początkowo miały być to tylko rośliny zimozielone, jednak ostatnimi czasami przypadła mi Katalpa, pomysł był żeby posadzić po jednej sztuce na każdej ze stron, drzewko trzymać w kształcie kuli. Nie wiem na ile zamiary są trafne, jeśli jest możliwość prosiłbym o pomoc, o radę. Ramówka klombów z gabionów o wysokości 40cm, z wypełnieniem z kamienia, chodnik i kolejne stopnie podobnie jak stopień wejściowyTematów na naszej zasiedlonej działce jest więcej ale chcielibyśmy zająć się frontem, troszkę za długo nam schodzi, byliśmy głownie zależni od powstającej drogi. Dziękuję z góry i pozdrawiamPrzepraszam za małe zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 katalpa "nana" sama rośnie w formie kuli, nie trzeba przycinać. Sadzenie tak zgeometryzowanych roślin i w dodatku symetrycznie, od razu narzuca styl formalny. Wasza elewacja nie jest symetryczna i niekoniecznie będzie to dobrze wyglądać. Katalpa może byc wrazliwa na mrozy i późno wypuszcza liście - długi czas wiosną nie jest dekoracyjna. Ponieważ front będzie podniesiony fajnie byłoby posadzić coś co będzie się z tych murków zwieszać. Potrzebowałabym dane: - jaka to strona świata, jaka gleba, jaki ma być de facto styl nasadzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 04.07.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Generalnie jesteśmy otwarci na propozycje, strona południowo - wschodnia, co do gleby powinna być dość dobra, została w przywieziona niedawno, pochodzi z warstwy pól więc raczej dość żyzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 od południowej strony masz dobre oświetlenie, więc mnóstwo roślin może być. Te 4,5 m jest od ulicy do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 04.07.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 To jest wewnętrzny wymiar miedzy stopniem a murkiem oporowym z gabionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 04.07.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Dzień dobry, skoro mowa o perukowcach to ja mam małe pytanie.Mój perukowiec -bordowy w tym roku nie miał peruczek- sterczą tylko suche końcówki jakby peruczki się wykruszyły- nie zaobserwowałam żadnych pasożytów. Perukowiec rośnie w pobliżu katalpy, która trochę go przesłania ale tylko częściowo , liście są ładnie wybarwione, bez plam i i innych takich zjawisk. perukowiec rośnie na rabacie południowo-zachodniej- więc w pełnym słońcu. Planuję go przesadzić w tym roku. Czy mogę późna jesienią go przyciąć czy nie za bardzo -oczywiście podczas przesadzania? Pytanie drugie -dlaczego brak peruczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 04.07.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 U mnie jest to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts