acca5 07.07.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 ale to też nie jest objaw schnięcia trawy Przesuszony trawnik wygląda tak: http://ogrodologia.info/images/brunatna_plamistosc_traw.jpg Mój trawnik miejscami tak wygląda-zwłaszcza ten zakładany wiosną, nie było mnie w domu w okresie upałów i taka katastrofa- szkoda,że muszę to na nowo robić- narobiłam się co niemiara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 08.07.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 ale jeszcze jedno pytanko czy to dobry okres do sadzenia, czy z uwagi na temperatury powinienem odłożyć prace na późniejszy termin np. wrzesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) prawdopodobnie w czwartek pierwszy zakup,wiśnia szczepiona na 200cm, średnica pnia 6-8cm, rozumiem że pień pójdzie na szerokość, tylko takie obecnie mają w szkółce chyba najbliższej nas w której mają wiśnię Oczywiście, że będzie grubszy. ale pamiętaj o bardzo porządnym palikowaniu, najlepiej z 3 palików. Żeby ci się pień nie pokrzywił od wiatrów. ale jeszcze jedno pytanko czy to dobry okres do sadzenia, czy z uwagi na temperatury powinienem odłożyć prace na późniejszy termin np. wrzesień Jak będziecie podlewać to można teraz też sadzić. Pamiętaj, że dla drzewa nie można lać po wierzchu. Trzeba naprawdę dobrze podlać by woda przesiąkła aż do korzenia, czyli na 50 cm!. Profesjonalnie zakopuje się perforowane rurki przy korzeni i leje wodę do tych rurek. wy możecie przy korzeniu zakopać z dwóch stron dwie butelki 1,5l PET zakręcone, ale z odciętymi denkami i podziurawione nożem. I do nich wlewać wodę. http://images63.fotosik.pl/1148/566f9150a2406e17gen.jpg Pamiętaj, że paliki i butelki trzeba wkopać PRZED sadzeniem, bo odwrotnie jak będziecie to robić możecie uszkodzić korzenie rośliny. Ja za pomocą mniejszych butelek podlewam pomidory. Edytowane 8 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.07.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Takie podlwanie butelkowe jest na pewno szybsze. System korzeniowy pomidora moze siegac nawet 1m od krzaka, wiec "bezpieczniej" jest podlewac cala glebe, bo jest wieksza szansa, ze pobierze to co mu jest potrzebne, a akurat pomidorek swoje wymagania w tym wzgledzie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 08.07.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Przy powojniku Jan Paweł II zaczynają więdnąć niektóre końcówki górne pędów. Co to za choroba i czym opryskać. Jest on nawożony specjalnym nawozem do powojników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 08.07.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Elfir, czy zechciałabys zerknąć na problem. Magnolia mi się cos pochorowała i nie wiem co to. Wkleiłam zdjęcia pacjentki, ale tu lekarz potrzebny od zaraz Zapraszam do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Przy powojniku Jan Paweł II zaczynają więdnąć niektóre końcówki górne pędów. Co to za choroba i czym opryskać. Jest on nawożony specjalnym nawozem do powojników. Uwiąd powojnika. Choroba spokrewniona z werticillium. Obciąc więdnące części z zapasem do zdrowej tkanki. Oprysk (Saprol, Nimrod, Bayleton) + podlewanie doglebowe chemią - w kilku powtórzeniach. A potem podlewanie bioseptem do końca sezonu i w przyszłym roku co miesiąc. Chorych roślin nigdy się nie nawozi bo to przyspiesza rozwój patogena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Zapraszam do siebie. Czyli gdzie? Może wkleisz tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.07.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Pproszę o inform. czy na tawułę japońską Goldmund i na bodziszek Max fri mogę dać geowłókninę ( a na to oczywiście korę ) . Jak one rosną?czy geowł. nie zahamuje wzrostu ?- nie chodzi mi o samą kwestię geowłókniny ,ale o to czy te rośliny nie rosną jakimiś rozłogami podziemnymi lub coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 nie mają rozłogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.07.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) oj, dziękuję za szybką odpowiedz - czyli kładę geowłókninę Edytowane 12 Lipca 2014 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 12.07.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Czy mogę tutaj przenieść wątek dot.ogródka?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228519-Jak-za%C5%82o%C5%BCy%C4%87-ogr%C3%B3dek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.07.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 oj, dziękuję za szybką odpowiedz - czyli kładę geowłókninę duduś nie czytujesz wypowiedzi Elfir? - nie kładź geowłókniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.07.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Co poobcinało część płatków w tej jeżówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.07.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 duduś nie czytujesz wypowiedzi Elfir? - nie kładź geowłókniny Duduś, gazety wykorzystaj Gosiek ma rację, Elfir wiele razy o geowłókninie pisała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.07.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Takie czasy że gazety ci u mnie " niedostatek ' ( onetu po rośliny nie dam - , a geowł. akurat mam , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.07.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Ja też mam 3/4 rolki. Kupiłam bo myślałam niezbyt mądrze. Na szczęście daje się to świetnie wykorzystać pod ścieżki w ogrodzie, albo na dno rabat wyniesionych w warzywniku. Możesz użyć tektury z pudełek po towarach np. z Biedronki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliowaa 14.07.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witaj Elfir! Potrzebuję Twojej pomocy w sprawie pelargonii. Początki uprawy zapowiadały się rewelacyjnie, ale niestety od dwóch tygodni usychają liście i zasychają łodygi z pąkami kwiatowymi.Proszę o podpowiedź co za licho wlazło do moich kwiatów i jak się go pozbyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.07.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Są podlewane i nawożone, tak? Może być maczniak lub szara pleśń.Mączniak ma mączyty nalot a szara pleśń szary nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliowaa 14.07.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) http://images65.fotosik.pl/1169/29306c37ae35632cgen.jpg tak to wygląda. Kwiaty są podlewane systematycznie, wodą z deszczówki przechowywaną w zbiorniku podziemnym Edytowane 14 Lipca 2014 przez waniliowaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts