alex-convert 24.05.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 (edytowane) Ja tak trochę off-topic się wtrącę: Elfir masz zapchaną skrzynkę prywatną Może wkleję tutaj to co miałam wysłać: Witam Cię Elfir, Od dawna czytam forum, jednak nie mam czasu pisać. Jesteś moim guru ogrodniczym . Od zeszłego roku usiłuję zagospodarować w stylu "sielsko-wiejskim" nasz ogród, część mam mniej więcej zagospodarowaną, jednak największy problem mam z "opanowaniem" rabat wszelakich. Zrobione mamy oczko, murki różnorakie ale nie umie sobie poradzić z poukładaniem roślin. Wiem, że jesteś zapracowana ale czy byłaby możliwość zrobienia projektu drogą internetową na podstawie opisu i zdjęć? nasadzenia biorę na siebie No i jaki byłby termin no i cena? Może jakiś częściowy "gotowiec", nie ukrywam, że zależy mi na czasie. Pozdrawiam Cię serdecznie, Sylwia Edytowane 24 Maja 2010 przez alex-convert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 alex - można do mnie pisać na mój e-mail: [email protected] I z tym czasem to będzie największy problem. Terminy mam zimowe, chyba, że chcesz by zrobiły projekt moje praktykantki latem, pod moim okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex-convert 24.05.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 już piszę a w zasadzie po raz kolejny kopiuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex-convert 25.05.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Dzięki za odpowiedź, W takim razie może umówmy się tak, że jeśli nie znajdę nikogo zaufanego w najbliższym czasie to się odezwę i będziemy myśleć dalej Jakbyś mi mogła na priv podać orientacyjną cenę, cała działka 1000 m, ale na niej już jest dom, przód zagospodarowany, jeden bok też, oczko duże jest, może zostało około 400m2. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 26.05.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Witam,proszę o poradę w temacie ŚWIERK KŁUJĄCY. Mam takiego przed domem, miał być reprezentacyjny, taki co się na nim lampki na święta wiesza, ale po ostatniej zimie igły zaczęły się przebarwiać, tracić kolor i w końcu opadać, natomiast tegoroczne przyrosty są ładne. Czy przyczyną mogą być nornice, które grasując pod śniegiem dotarły też pod świerka, czy przyczyną usychania jest może jakiś grzyb lub szkodnik. Czy może zbyt wysokie zasypanie pnia, ale wydaje mi się, że to raczej nie to.Czy należy go wyciąć?Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Trzeba obejrzeć gałązki czy nie masz szkodników, albo czarnych kropek grzybów.Prawdopodobnie to opadzina igieł lub przędziorek (małe pajęczynki)Zależnie od tego, co to jest, trzeba wykonać oprysk odpowiednim preparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 26.05.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 W zeszłym roku grasowała mszyca świerkowa. To co opisujesz na nią wskazuje.http://www.klinikaroslin.com/index.php?option=com_content&view=article&catid=43:szkodniki&id=27:mszyca-wierkowa-przyczyn-opadania-igie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 31.05.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witaj Elfirku Mam prośbę. Niestety, cyprysik nutkajski pendula, który rósł na cyplu tym największym na trawniku, w towarzystwie hortensji annabel, krzewuszek cudownych, tawuł goldflame i magnolii nie poradził sobie z podtapianym terenem w tym miejscu. Nawet jedna hortensja sobie nie poradziła (ale jeszcze walczy). Przypuszczam, że to właśnie woda jest przyczyną jego padnięcia, korzenie pewnie przegniły. Musze go oczywiście usunąć. Obawiam się jednak wsadzać tam znowu nutkajskiego pendule, bo tam zawsze woda stoi dłużej i nie bardzo można temu zaradzić. Najlepiej byłoby zastąpić go inną rośliną, która znosi okresowe zalanie. Myślałam o jakiejś wierzbie, ale sama nie umiem podjąc decyzji. Wolałabym jakiegoś iglaka, ale nie wiem jaki by dał tam radę. Jeśli wierzba, to nie wiem jaka odmiana, żeby nie była zbyt szeroka. Mogłabyś mi doradzić czym mogę tę pendulę zastąpić? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Na twoim miejscu na jakiś czas wstrzymałabym się z sadzeniem. W tym roku wiosną jest bardzo mokra, co w Wielkopolsce jest rzadkością. Kiedy byłam u ciebie, teren nie wydawał się być aż tak nieprzepuszczalny. Można posadzić cyprysika za rok, na wiosnę (o ile będzie bardziej sucha). Kiedy rośliny się rozrosną ich zapotrzebowanie na wodę będzie większe a system korzeniowy silniejszy. Myślę, że teren będzie się szybciej osuszał. Bo o takim pokroju ciężko będzie dobrać zamiennika. Tereny podmokłe lubią choiny (Tsuga canadensis - odmiana 'Ammerland' jest dość wąska), cypryśnik błotny i metasekwoja (ale jest spory i zrzuca igły), cyprysik żywotnikowaty Chamaecyparis thyoides Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 31.05.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Witaj Elfir.!!Mam pytanie,co od północnej strony obok wierzby Hakuro można posadzić?Jest to wąski pas między garażem,a domem,myślałam o karłowatych iglakach,może też o berberysach tych żółtych.Może mi coś podpowiesz?Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Hakuro najładniej wygląda na ciemnym tle, więc raczej porozglądałabym się za cisami. Jaki ma mieć pokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 31.05.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Moja Hakuro rośnie przy płocie(ale jest jeszcze w donicy wkopana) A jakie konkretnie cisy masz na myśli,ja nie bardzo znam się na odmianach... Mogę jeszcze pozmieniać Dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Wierzba Hakuro aby się ładnie wybarwiała potrzebuje słońca latem. Cisy są roślinami cienioznośnymi. Jest ich mnóstwo odmian, dlatego pytałam, o jaką formę pokrojową ci chodzi: kolumna, płożący, kulisty, płaczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 31.05.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Może kolumnowa,płożąca raczej nie bedzie miała za dużo miejsca.A więc tak mam posadzić przed wierzbą?aby ładnie wyglądało?Jak już wcześniej pisałam jest to przy płocie.Mam dwie Hakuro może je tam wkomponować razem i do niech te cisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 31.05.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 witanko znów wracam... postępy na działce sie poczyniły, ale nie do końca "jest oani zadowolona" martwi mnie kilka rzeczy więc znów przyszłam po prośbie o pomoc 1 moja magnolia po oberwaniu wszystkich chorych liści, znów dostała kropek opryskałam preparatem grzybobójczym MS 500 (czy jakoś podobnie - nie mam przy sobie pudełka ) - czy to pomorze? Jedna pani w sklepie mi powiedziała, że to moze być bakteryjne i dostałam preparat z miedzianem... ale to ponoc się stosuje na rośłiny w stanie bezlistnym.... magnolia wygląda tak http://lh4.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP9apUqnKI/AAAAAAAADrY/aeoQ4cCN8S8/s640/037.JPG 2 ostanio z niepokojem zauważyłam, że na 3 brabantach mam takie coś - mam się martwić? http://lh3.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP8OpIhVkI/AAAAAAAADrM/sOBPXOQFKwg/s512/114.JPG reszta ( w sumie jakieś 20 drzewek) tego nie ma 3. końcówki liści mojej piwoni zaczynają ciemnieć.... czy to normalne...? przejmuje się, bo to moja pierwsza piwonia "dostana" w ubiegłym roku i zanosi się, że zakwitnie.... http://lh6.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP8GgLwGSI/AAAAAAAADqo/D2GaBIZt6Nc/s640/094.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 31.05.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 ... jeszcze dwa pytanka i już przestaje męczyć 4. jabłonka OLA... wygląda tak http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP8CNZprJI/AAAAAAAADqQ/Rceu82SkCUc/s512/070.JPG przypalikować ją? czy da sobie rede? 5 i na koniec pytanko: pod ogrodzeniem przy tarasie mam naszadzenia : 2 róże jeszcze w donicach, migdałek, jabłońka, z przodu krzewuszki, znów jabłonka, powojniki, migdałek i na końcu znów dwie róże.... http://lh3.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP8Mkfx3pI/AAAAAAAADrE/a4DE3NuXLcc/s640/110.JPG http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP8EMIdGLI/AAAAAAAADqY/PleAlBLEUoE/s512/081.JPG pytanie czy różne (pnące) moge podsadzić piwoniami? jak gęsto sadzić róże pnące by ładnie wyglądały? czy zachowałam odpowiednią gęstośc pozostałych nasadzeń? z góry dzięki piękne..... pochwale się też, że w końcu mam najmojniejsze drzewko - głoga paul's scarlet http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/TAP8Ld6cyEI/AAAAAAAADrA/vWfYrwjWk_Y/s640/109.JPG cieszy jak licho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.06.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 nitubaga - piękny głóg , od razu Ci taki duży urósł ? ja mam dwa od jesieni i moje chudziutkie takie, dopiero się zabierają do kwitnienia . Jak radzisz sobie z koszeniem trawy wokół roślinek ? Wszystkie obsypujesz korą wokół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Może kolumnowa,płożąca raczej nie bedzie miała za dużo miejsca. Kolumnowe: Fastigiata, Wojtek, Viridis (w 10 lat mają ok. 2 m). Można też posadzić cisa Hilli czy Farmen i lekko go formować do żądanej wielkości. Poza tym może być choina "Pendula" ale szczepiona wysoko, bukszpany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) 1 moja magnolia po oberwaniu wszystkich chorych liści, znów dostała kropek opryskałam preparatem grzybobójczym MS 500 (czy jakoś podobnie - nie mam przy sobie pudełka ) - czy to pomorze? Nie jestem specem od ochrony roślin. Magnolie to bardzo wytrzymałe rośliny. Rzadko chorują na dobrych stanowiskach. Ale może to przez tę mokra wiosnę? To faktycznie może być bakteryjna plamistośc liści. Pojawia się gdy magnolię podlewa się lejąc po liściach. A że mamy deszcze... Stosuje się miedzian, co 7 dni. W mokre lata pojawia się też szara pleśń. 2 ostanio z niepokojem zauważyłam, że na 3 brabantach mam takie coś - mam się martwić? Przecież to szyszki! LOL 3. końcówki liści mojej piwoni zaczynają ciemnieć.... czy to normalne...? przejmuje się, bo to moja pierwsza piwonia "dostana" w ubiegłym roku i zanosi się, że zakwitnie.... Pewnie nie - też może być winą szara pleśń. Chociaż na zdjęciach nie widze pąków kwiatowych. jesli krzew jest rzeczywiście zarażony pleśnią, pąki się nie rozwiną. Jabłonka - bezwzględnie palikować wszystkie młode drzewka. Inaczej będą krzywe. Róże pnące sadzić co 1 m Edytowane 1 Czerwca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 01.06.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Elfir, czy młodziutką różę pnącą należy podwiązać, czy też sama się zaplącze w kratownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts