Tatarak 17.07.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Czy mogę na moim wysianym w maju trawniku zastosować w tym roku herbicyd na dwuliścienne, czy tylko kosić i kosić? Chwasty rosną strasznie szybko i w sumie jak kosimy, to właśnie chwasty, bo trawa nie nadąża rosnąć. Trzymać się cały pierwszy sezon koszenia na 8 cm czy krócej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 17.07.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Elfir, jaki gatunek trawy polecasz, masz sprawdzony? Podoba mi się taka jak pod McDonald'ami Taka o ładnym kolorze i o cienkich źdźbłach Czy znasz taką trawę? http://www.agro-land.eu/mieszanki-sportowe/diana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.07.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Elfir ponieważ Twój wątek jest b. długi i nie uda mi się znależć wywodów na temat tego że iglaków ( gł. tych w donicach ) nie wsadza się do samego torfu , proszę Cię napisz kilka sensownych zdań żebym mogła mojemu tacie zacytować Twój wpis . Oczywiście znowu w szkółce ogrodnik mu powiedział żę torf " oczywiście może być - jak najbardziej " - byłam świadkiem , ale już nie chciałam z panią ze szkółki dyskutować - faktycznie ręce opadają .Mogłabym go nie uświadamiać ale nakupił dużo , ładnych tui i szkodaby mi było żeby mu padły , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 17.07.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Elfir ponieważ Twój wątek jest b. długi i nie uda mi się znależć wywodów na temat tego że iglaków ( gł. tych w donicach ) nie wsadza się do samego torfu , proszę Cię napisz kilka sensownych zdań żebym mogła mojemu tacie zacytować Twój wpis . Oczywiście znowu w szkółce ogrodnik mu powiedział żę torf " oczywiście może być - jak najbardziej " - byłam świadkiem , ale już nie chciałam z panią ze szkółki dyskutować - faktycznie ręce opadają .Mogłabym go nie uświadamiać ale nakupił dużo , ładnych tui i szkodaby mi było żeby mu padły , dziękuję wejdź na ten post #5821 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 17.07.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Elfir, zebralam susz z przekwitlych kwiatostanow szalwii omszonej, czy taki susz to mozna teraz posiac i jest szansa ze cos z niego wyrosnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 17.07.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Potrzebuję informacji czy różom okrywowym Lovely Fairy należy usuwać przekwitnięte kwiaty jeśli tak to w jaki sposób? Scinać całe kiście tych kwiatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 17.07.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Potrzebuję informacji czy różom okrywowym Lovely Fairy należy usuwać przekwitnięte kwiaty jeśli tak to w jaki sposób? Scinać całe kiście tych kwiatów? mam the fairy i w zasadzie nic nie scinam - wiatr deszcz czy podlewanie otrzasa płatki - własnie ten proces sie zaczyna a potem znów zaczną kwitnąc - jest taki czas , kiedy denerwują mnie te brudne kwiatki - to otrząsam je dodatkowo - w zależności od stanu nerwów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.07.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 B dziękuję , i jeszcze pytanie czy to określenie oznacza że korzeń pójdzie głęboko w głąb/? '. Ze względu na głęboki, palowy system korzeniowy bez problemu znoszą bardziej suche warunki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 17.07.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Elfir może będziesz umiała pomóc, moja siostra ma klon palmowy i w tym roku połowa klonu ma uschnięte liście,zdjęcia zrobione dzisiaj :(Zadzwoniła dzisiaj do mnie podłamana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 18.07.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 kilka tygodni temu posadziłam 3 brzozy jacquemontii. w zeszłym tygodniu zauważyłam że na jednej brzozie jest kilka całkiem żółtych liści a na drugiej praktycznie połowa wszystkich na drzewie. czy to jakaś choroba?? może mają nieodpowiednie warunki? ziemia raczej byle jaka w tym msc, do tego mieszana, trochę czarnej ziemi, trochę piachu, przekopując większy obszar znajdzie się i bryłkę gliny. brzozy są takie prawie 2 metrowe, jak je ratować (( ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Elfir jak czesto mozemy nawozic trawnik i rosliny ozdobne siarczanem amonu. Gleba zasadowa. Trzeba kontrolowac odczyn przed nawożeniem, czy się za bardzo nie zakwasiła Edytowane 18 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Czy mogę na moim wysianym w maju trawniku zastosować w tym roku herbicyd na dwuliścienne, czy tylko kosić i kosić? Chwasty rosną strasznie szybko i w sumie jak kosimy, to właśnie chwasty, bo trawa nie nadąża rosnąć. Trzymać się cały pierwszy sezon koszenia na 8 cm czy krócej? Tylko pierwsze koszenie 8 cm, potem 3-4 cm (max 5cm bez nawadniania). Na razie na herbicyd trochę wczesnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Elfir, jaki gatunek trawy polecasz, masz sprawdzony? Podoba mi się taka jak pod McDonald'ami Taka o ładnym kolorze i o cienkich źdźbłach Czy znasz taką trawę? http://www.agro-land.eu/mieszanki-sportowe/diana W jakim sensie znam? Ja nie mam firmy wykonawczej, więc nie sieję ileś tam hektarów trawników rocznie. Trawa sportowa to trawa szybko rosnąca, do częstego koszenia. Na trawnikach ozdobnych uzywa się traw gazonowych ale po nich nie powinno się często chodzić. Przy domu najbardziej uniwersalne są mieszanki tzw. rekreacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 proszę Cię napisz kilka sensownych zdań żebym mogła mojemu tacie zacytować Twój wpis . 1. jest jałowy, pozbawiony składników odzywczych 2. jest niestabilny i lekki, więc rośliny będzie się przechylać na wietrze 3. jak przeschnie to pęka rozrywając małe korzonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Elfir, zebralam susz z przekwitlych kwiatostanow szalwii omszonej, czy taki susz to mozna teraz posiac i jest szansa ze cos z niego wyrosnie? U mnie wysiewa się samoistnie wszedzie, jak chwast. Więc oczywiście można sypnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Potrzebuję informacji czy różom okrywowym Lovely Fairy należy usuwać przekwitnięte kwiaty Nie trzeba, byłaby to syzyfowa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 B dziękuję , i jeszcze pytanie czy to określenie oznacza że korzeń pójdzie głęboko w głąb/? '. Ze względu na głęboki, palowy system korzeniowy bez problemu znoszą bardziej suche warunki" Tak. Wyróznia się trzy systemy korzeniowe: wiązkowy, sercowy i palowy. Palowy mają dzikie sosny czy grusze. Drzewa ze szkółek w wyniku zabiegów szkółkowania (podcinania korzeni) nie tworzą systemu palowego, a co najwyżej sercowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Elfir może będziesz umiała pomóc, moja siostra ma klon palmowy i w tym roku połowa klonu ma uschnięte liście,zdjęcia zrobione dzisiaj :(Zadzwoniła dzisiaj do mnie podłamana werticilium. Typowe dla klonów orientalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 kilka tygodni temu posadziłam 3 brzozy jacquemontii. w zeszłym tygodniu zauważyłam że na jednej brzozie jest kilka całkiem żółtych liści a na drugiej praktycznie połowa wszystkich na drzewie.? Za sucho! Natychmiast obficie podlać. Nie po wierzchu, ale tak by woda przesiąkła na 50 cm wgłąb strefy korzeniowej. Zrobić misę i lać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.07.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 werticilium. Typowe dla klonów orientalnych ziemię dookoła trzeba wertykulować?o to Ci chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts