Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko pierwsze koszenie 8 cm, potem 3-4 cm (max 5cm bez nawadniania).

Na razie na herbicyd trochę wczesnie.

Dziękuję, obniżymy nóż w kosiarce. Zindetyfikowałam swojego najgorszego wroga - to chwastnica. Tam, gdzie mam nawiezioną ziemię, jest jej zatrzęsienie i wprost zagłusza trawnik. Wyczytałam, że można próbować ją zwalczać przez ograniczenie azotu w glebie, co się robi przy użyciu dolomitu lub kredy ogrodowej - mogę to zastosować już teraz? (trawnik z maja). Można ją też podobno schładzać powietrzem w aerozolu (bo jest wrażliwa na przymrozki), ale to mi wyjdzie duży koszt raczej, więc spróbuję najwyżej punktowo - trawnikowi to nie powinno zaszkodzić? jak uważasz? żebym sobie nie wymroziła tych biednych młodych trawek między chwastnicami.

Chwastnica na trawniku pieknie sie plozy tworzac cos w rodzaju "gwiazdy". Kosiarka ja nie dosiegniesz - probowalem. ;)

Rozrabiasz odrobine Roundupu w stezeniu 1:5, bierzesz pojemniczek z raczka, zeby nie wysmyknal sie i nie rozlal na trawke, do tego maly pedzelek i lecisz. Maczasz pedzelek i w sam srodek "gwiazdki" mac-mac. Piekna gimnastyka i przy odrobinie samozaparcia pozbedziesz sie szybko ogromnej wiekszosc tego badziewia. Im szybciej zadzialasz, tym mniej "dziur" w mlodej trawce bedziesz miala.