TAR 18.07.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 nie, to choroba grzybowa: werticilioza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Tylko pierwsze koszenie 8 cm, potem 3-4 cm (max 5cm bez nawadniania). Na razie na herbicyd trochę wczesnie. Dziękuję, obniżymy nóż w kosiarce. Zindetyfikowałam swojego najgorszego wroga - to chwastnica. Tam, gdzie mam nawiezioną ziemię, jest jej zatrzęsienie i wprost zagłusza trawnik. Wyczytałam, że można próbować ją zwalczać przez ograniczenie azotu w glebie, co się robi przy użyciu dolomitu lub kredy ogrodowej - mogę to zastosować już teraz? (trawnik z maja). Można ją też podobno schładzać powietrzem w aerozolu (bo jest wrażliwa na przymrozki), ale to mi wyjdzie duży koszt raczej, więc spróbuję najwyżej punktowo - trawnikowi to nie powinno zaszkodzić? jak uważasz? żebym sobie nie wymroziła tych biednych młodych trawek między chwastnicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 nie mam pojęcia dlaczego dolomit miałby ograniczać ilosc azotu w glebie?Dolomit zwiększa tylko zasadowość. Wziąć widelec i po trochu wyrywać. Albo potraktować punktowo herbicydem (mazakiem) i dosiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.07.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Chwastnica na trawniku pieknie sie plozy tworzac cos w rodzaju "gwiazdy". Kosiarka ja nie dosiegniesz - probowalem. Rozrabiasz odrobine Roundupu w stezeniu 1:5, bierzesz pojemniczek z raczka, zeby nie wysmyknal sie i nie rozlal na trawke, do tego maly pedzelek i lecisz. Maczasz pedzelek i w sam srodek "gwiazdki" mac-mac. Piekna gimnastyka i przy odrobinie samozaparcia pozbedziesz sie szybko ogromnej wiekszosc tego badziewia. Im szybciej zadzialasz, tym mniej "dziur" w mlodej trawce bedziesz miala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 18.07.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Elfir, Pyxis - dziękuję, chociaż takiej odpowiedzi się najbardziej obawiałam... czyli na kolana i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.07.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 czyli na kolana i do roboty Moglas to ujac jakos mniej dwuznacznie. Trawnik wymaga opieki, zwlaszcza na poczatku, ale daje tez wiele satysfakcji, bo bardzo szybko widac efekty. Niestety widac je szybko w kazda strone. Jak zaniedbasz, to chyba nawet szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.07.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 bierzesz pojemniczek z raczka, zeby nie wysmyknal sie i nie rozlal na trawke, do tego maly pedzelek i lecisz. Maczasz pedzelek i w sam srodek "gwiazdki" mac-mac. Piekna gimnastyka. Drobna uwaga... nie łazić po pomalowanym!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 18.07.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) nie, to choroba grzybowa: werticilioza dzięki wielkie !!!!,siostra była w 3 ogrodniczych i nie wiedzieli:mad: Edytowane 18 Lipca 2014 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 tak, jakby w sklepach ogrodniczych zatrudniano ogrodników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 20.07.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Witam.Na nowo założonym trawniku pojawiły się soczysto zielone kółka.Trawa w środku jest sucha.W sklepie ogrodniczym powiedzieli mi, że przyczyną mogą byc pędraki.Rozkopałem w kilku miejscach,ale nie znalazłem niczego niepokojącego.Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.07.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Fotke daj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 objaw obsikana przez psa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.07.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Gdybyś miał pędraki, to trawa wcale nie byłaby soczyście zielona. nie byłaby w ogóle zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.07.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 objaw obsikana przez psa i to jakis czas temu, teraz odrasta zielensza moje potwory tez robia takie czarcie kregi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 w środku spalone przez nadmiar mocznika, na brzegach zielono od duzej ilości azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.07.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 u mnie najgorzej po zimie, latem trawa na biezaco podlewana to i kregow nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 21.07.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Dziękuję za podpowiedzi co do przyczyny.Rzeczywiście mam dwa psy i kota.Na części działki na której jest stary trawnik to nie występuje.Być może nowy trawnik jest bardziej podatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 21.07.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Elfir, co dolega mojej sosence? Jak mogę jej pomóc? Coś atakuje młody przyrost na samym wierzchołku Czy to osnuja sadzonkowa? (na necie znalazłam coś podobnego). Wyciąć to? Edytowane 21 Lipca 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.07.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 osnuja. Wyciąc pęd. Zwalcza się w maju/czerwcu (lot owada dorosłego) opryskiem systemicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 22.07.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Trawa sportowa to trawa szybko rosnąca, do częstego koszenia. Na trawnikach ozdobnych uzywa się traw gazonowych ale po nich nie powinno się często chodzić. Przy domu najbardziej uniwersalne są mieszanki tzw. rekreacyjne. Dziękuję za odpowiedź. To cenne informacje dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts