Elfir 05.08.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Elfir, jakiś czas temu wyjaśniałaś komuś dlaczego perukowiec nie ma peruczek. . Peruczki zawiązują się rok wcześniej - jak perukowce zostaną wiosną przy cięte lub przemarzną, to nie kwitną. Odmiana Royal Purple ma sama z siebie problemy z płodnymi kwiatami i peruczki zawiązuje słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 05.08.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Zamierzam się zażywopłotować. Akurat o żywopłotach nie mam w ogóle pojęcia. Przewertowałam internet i znalazłam żywopłot ałycza, ma być gęsty, zielony, szybko rosnąć i może kłuć jeżeli mu się podoba. Może jakieś inne sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 a ma być formowany czy nie? Bo bardzo fajne są tawuły vanHouttea (bardzo gęste, nawet bez liści niewiele widać) i pecherznice (luźniejsze w pokroju, ale za to maja bardzo wczesnie liście). obydwa gatunki da się podcinać lekko formując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 czesc, mam pytanie o smialka darniowego Ma za sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Elfirku coś się dzieje z modrzewiem pendulą, którego posadziłam w tym roku, zaczęły mu żółknąć igły bez żadnych kropeczek ciemnych takie równe jak na jesień ale dojrzałam takie jakby jajeczka na nitce przyczepione gdzieniegdzie czy to jakiś szkodnik jest?? a jak tak to czym go zwalczyć Mszyca Ochojnik świerkowo-modrzewiowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 05.08.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 a ma być formowany czy nie? Bo bardzo fajne są tawuły vanHouttea (bardzo gęste, nawet bez liści niewiele widać) i pecherznice (luźniejsze w pokroju, ale za to maja bardzo wczesnie liście). obydwa gatunki da się podcinać lekko formując. Tawuła zawsze mi się podobała, na pewno będę ją mieć, ale w życiu bym o niej nie pomyślała jak o żywopłocie. Tutaj w ogrodach króluje jako jedynaczka . Pęcherznice też fajne, ale obydwie mają podstawowe wady, są za drogie...mam do obsadzenia ponad 150metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 a dlaczego musisz się ogradzac żwyopłotem na 150 m? Żywopłot robi się tylko tam, gdzie trzeba ścisłej ochrony prywatnosci. Dalej już mozna robić swobodne układy z krzewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 05.08.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie uśmiecha mi się wymiana ogrodzenia, chciałabym aby żywopłot zakrył siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Pęcherznice błyskawicznie rosną. Ałycza to śliweczkowa zaraza – jeśli się jej nie tnie i pozwoli owocować, najazd os i szerszeni gwarantowany Elfirku, ja mam pusto naokoło i wierzbowy płot wokół całego ogrodu, czyli ponad 180 mb Nie chciałam, ale sarny mi biegały i ogryzały drzewka. A skoro nawet łosia musiałam wyganiać, zdecydowałam, że bez ogrodzenia się nie da. Natomiast nie chciałam murków, siatek ani sztachet. Może Psuja też ma taką potrzebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie uśmiecha mi się wymiana ogrodzenia, chciałabym aby żywopłot zakrył siatkę. Sąsiedzi mają ałyczowy strzyżony żywopłot. Mogę strzelić jutro fotkę. Zobaczysz co osiągnęli w ciągu 12 lat pracowitego przystrzygania i przeplatania przez oczka siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 05.08.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Poproszę i Twój wierzbowy płot też, jeśli można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 05.08.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 dzięki Elfirku jeszcze takich kłaczków dużych nie ma ale wolę nie czekać tylko zgodnie z tym co wyczytałam opryskam teraz na mszyce i na wiosnę dokładnie promanalem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Nie uśmiecha mi się wymiana ogrodzenia, chciałabym aby żywopłot zakrył siatkę. Przecież siatkę zasłonią ci inne krzewy też. Nie musisz robić ogrodu w formie jednolitego żywopłotu i kilku roślinkach wewnątrz. Można żywopłot zrobić jedynie na wysokości dom, tam, gdzie trzeba osłonić widok do wnętrza domu. A dalej zagajniki podsadzone dużymi skupinami krzewów, ale nie posadzonych w jednej lini od sznurka. Niektóre niskie drzewka są także gęste od dołu - swidośliwa, klon tatarski, wierzby - mozna nimi urozmaicać nasadzenia wzdłuż płotu. Po płocie mogą się wspinać pnącza. Przy braku gotówki najlepiej kupić rośliny ze szkółek leśnych, tzw. kopane z gruntu. http://vanmierlotuinen.nl/wordpress/wp-content/gallery/liskeshoeve/liskeshoeve-definitief-26.jpg http://vanmierlotuinen.nl/wordpress/wp-content/gallery/liskeshoeve/liskeshoeve-definitief-22.jpg http://www.dave-ford.co.uk/Photos/shandy_hall_wildgarden.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 06.08.2014 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Działkę mamy bardzo wąską. Nie mogę jej obsadzić warstwowo, przynajmniej na długości ogrodzenia. Roślinność musi być też gęsta od dołu. Też jak pestka mam różnych gości z okolicznych zagajników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anel111 06.08.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ma za sucho? Wyglada tak.... To dlatego, ze ma za sucho ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anel111 06.08.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ma za sucho? Wyglada tak.... [ATTACH=CONFIG]273443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273444[/ATTACH] http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=273443&d=1407309687 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=273444&d=1407309688 To dlatego, ze ma za sucho ? Glowy sobie nie dam uciac, ale wydaje mi sie ze u mnie prawie caly czas jest wilgotno, bo teren gliniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 to może być rdza źdzbłowa. Napisz do Surowińskiego jak chcesz potwierdzić diagnozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.08.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Poproszę i Twój wierzbowy płot też, jeśli można. Mój wierzbowy już kilka razy pokazywałam w różnych porach roku, ale proszę: wiosna 2011 maj 2011 tuż po zapleceniu , październik 2011 w trakcie strzyżenia maj 2012 i sierpień 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.08.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Płoty po sąsiedzku. Oba i ałyczowy i ligustrowy posadzone 12 lat temu. Oba żywopłoty mają tej samej wysokości siatkę. O ałyczę cały czas dbano, strzyżono, przeplatano gałązki przez siatkę. Nie dopuszczano do zawiązania owoców. Ostatnie strzyżenie było 2 miesiące temu Ligustr rośnie bez żadnej opieki od posadzenia, do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 06.08.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 pestko bardzo dziękuję, ligustr kupuję ... chociaż Twoja wierzba też kusząca, echhhhhhhh za dużo tego wszystkiego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts