Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, jakiś czas temu wyjaśniałaś komuś dlaczego perukowiec nie ma peruczek.

.

Peruczki zawiązują się rok wcześniej - jak perukowce zostaną wiosną przy cięte lub przemarzną, to nie kwitną.

Odmiana Royal Purple ma sama z siebie problemy z płodnymi kwiatami i peruczki zawiązuje słabo.

a ma być formowany czy nie?

Bo bardzo fajne są tawuły vanHouttea (bardzo gęste, nawet bez liści niewiele widać) i pecherznice (luźniejsze w pokroju, ale za to maja bardzo wczesnie liście).

obydwa gatunki da się podcinać lekko formując.

Elfirku coś się dzieje z modrzewiem pendulą, którego posadziłam w tym roku, zaczęły mu żółknąć igły bez żadnych kropeczek ciemnych takie równe jak na jesień ale dojrzałam takie jakby jajeczka na nitce przyczepione gdzieniegdzie czy to jakiś szkodnik jest?? a jak tak to czym go zwalczyć:(

Mszyca Ochojnik świerkowo-modrzewiowy?

a ma być formowany czy nie?

Bo bardzo fajne są tawuły vanHouttea (bardzo gęste, nawet bez liści niewiele widać) i pecherznice (luźniejsze w pokroju, ale za to maja bardzo wczesnie liście).

obydwa gatunki da się podcinać lekko formując.

Tawuła zawsze mi się podobała, na pewno będę ją mieć, ale w życiu bym o niej nie pomyślała jak o żywopłocie. Tutaj w ogrodach króluje jako jedynaczka :).

Pęcherznice też fajne, ale obydwie mają podstawowe wady, są za drogie...mam do obsadzenia ponad 150metrów

Pęcherznice błyskawicznie rosną.

Ałycza to śliweczkowa zaraza – jeśli się jej nie tnie i pozwoli owocować, najazd os i szerszeni gwarantowany ;)

Elfirku, ja mam pusto naokoło i wierzbowy płot wokół całego ogrodu, czyli ponad 180 mb :) Nie chciałam, ale sarny mi biegały i ogryzały drzewka. A skoro nawet łosia musiałam wyganiać, zdecydowałam, że bez ogrodzenia się nie da. Natomiast nie chciałam murków, siatek ani sztachet. Może Psuja też ma taką potrzebę.

Nie uśmiecha mi się wymiana ogrodzenia, chciałabym aby żywopłot zakrył siatkę.

Sąsiedzi mają ałyczowy strzyżony żywopłot. Mogę strzelić jutro fotkę. Zobaczysz co osiągnęli w ciągu 12 lat pracowitego przystrzygania i przeplatania przez oczka siatki

Nie uśmiecha mi się wymiana ogrodzenia, chciałabym aby żywopłot zakrył siatkę.

Przecież siatkę zasłonią ci inne krzewy też.

Nie musisz robić ogrodu w formie jednolitego żywopłotu i kilku roślinkach wewnątrz.

Można żywopłot zrobić jedynie na wysokości dom, tam, gdzie trzeba osłonić widok do wnętrza domu. A dalej zagajniki podsadzone dużymi skupinami krzewów, ale nie posadzonych w jednej lini od sznurka.

Niektóre niskie drzewka są także gęste od dołu - swidośliwa, klon tatarski, wierzby - mozna nimi urozmaicać nasadzenia wzdłuż płotu.

Po płocie mogą się wspinać pnącza.

Przy braku gotówki najlepiej kupić rośliny ze szkółek leśnych, tzw. kopane z gruntu.

http://vanmierlotuinen.nl/wordpress/wp-content/gallery/liskeshoeve/liskeshoeve-definitief-26.jpg

http://vanmierlotuinen.nl/wordpress/wp-content/gallery/liskeshoeve/liskeshoeve-definitief-22.jpg

http://www.dave-ford.co.uk/Photos/shandy_hall_wildgarden.jpg

Ma za sucho?

Wyglada tak....

[ATTACH=CONFIG]273443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273444[/ATTACH]

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=273443&d=1407309687

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=273444&d=1407309688

To dlatego, ze ma za sucho ?

Glowy sobie nie dam uciac, ale wydaje mi sie ze u mnie prawie caly czas jest wilgotno, bo teren gliniasty.

Poproszę i Twój wierzbowy płot też, jeśli można.

Mój wierzbowy już kilka razy pokazywałam w różnych porach roku, ale proszę:

wiosna 2011 IMG_2269.jpg

maj 2011 tuż po zapleceniu 2011_08-Plot_rosnie(sierpien).JPG , październik 2011 w trakcie strzyżeniaWierzba_02-6maj2012.jpg

maj 2012 2012-4czerwiec_rabata_na_gorce.jpg i sierpień 2013 2013-08-12sierpien-IMG_4052.jpg

Płoty po sąsiedzku. Oba i ałyczowy i ligustrowy posadzone 12 lat temu. Oba żywopłoty mają tej samej wysokości siatkę.

O ałyczę cały czas dbano, strzyżono, przeplatano gałązki przez siatkę. Nie dopuszczano do zawiązania owoców.

Ostatnie strzyżenie było 2 miesiące temu

2014_08-6sierpien_ALYCZA-IMG_9499.jpg2014_08-6sierpien_ALYCZA-IMG_9505.jpg2014_08-6sierpien_ALYCZA-IMG_9497.jpg

Ligustr rośnie bez żadnej opieki od posadzenia, do dziś.

2014_08-6sierpien_LIGUSTR-IMG_9509.jpg