pestka56 06.08.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Oj, chyba, zrobię jeszcze kilka fotek. Jeśli skusiła Cię samodzielność ligustru On tylko tak ładnie wygląda w tym ujęciu. To są paskudne krzaczory słabo zagęszczone, o nierównym wzroście i rozroście. Marnie ulistnione. Jeśli decydujesz się na żywopłot strzyżony (formowany), to musisz dbać o niego, bo się nie zagęści i będziesz zamiast zieleni miała plątaninę gałęzi w części ogołoconych z liści. Szczególnie to dotyczy właśnie ligustru. Są inne fajne rośliny na żywopłoty formowane. W tym przypadku tanio nie znaczy fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 potwierdzam - aby ligustr wyglądał dobrze, musi być bardzo starannie pielęgnowany. Jest to roślina częsciowo zimozielona - czyli liście pozostają do pierwszego silnego mrozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 ciekawa rośliną żywopłotową jest irga błyszczaca. Tutaj wątek o żywopłotach nieformowanych:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101549-%C5%BBYWOP%C5%81OT-NIEFORMOWANY-polecane-gatunki-rozstawa-piel%C4%99gnacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.08.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 A u mnie - na Dolnym Śląsku - to ligustr w ogóle co zimę przemarzał do korzenia i co wiosnę wypuszczał nowe pędy z ziemi, a zeszłoroczne pędy były martwe po 3 latach dałam mu spokój, bo ile można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.08.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Mam do przesadzenia mały świerk srebrny ( okło 70cm, posadzony 2 lata temu). Czy mogę zrobić to już w połowie sierpnia, czy czekać do początków września, żeby mieć pewność że się przyjmie w nowym miejscu?Czy trzeba kopać szeroko-jaki system korzeniowy ma świerk srebrny? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.08.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Elfir czy taki cytat "W celu uzyskania licznych ozdobnych owoców trzmielinę należy sadzić w małych grupach, aby zapewnić zapylenie krzyżowe.: mówi o tym że muszę posazić dwie trzmieliny ??? myślę o trzmielinie compactus ) Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 06.08.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Jak długo należy czkać żeby brzoza doorenbos miała białą koronę ? - chyba że sprzedali mi jakąś 'podróbę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.08.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) jak białą koronę? Ona ma biały pień. Liście ma zielone. trzmielina compactus - nie umiem odpowiedzieć. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.08.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Mam do przesadzenia mały świerk srebrny ( okło 70cm, posadzony 2 lata temu). Czy mogę zrobić to już w połowie sierpnia, czy czekać do początków września, żeby mieć pewność że się przyjmie w nowym miejscu? Czy trzeba kopać szeroko-jaki system korzeniowy ma świerk srebrny? świerk serbrny ma jak na świerki najgłebszy system korzeniowy. Ale takie 70 cm to pewnie jeszcze nie ma zbyt dużego. Poczekaj pod koniec sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.08.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 chodziło mi o pień , teraz jest ciemny 9 ale one są małe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 nawet młode brzozy Doorenbos mają już biale pnie (chyba, że to jakieś dwuletnie siewki masz?). Zwróć uwagę na liście. U zwykłej brzozy sa zupełnie inne niż u Doorenbos. Sa mniejsze i o kształcie rombu. Doorenbos ma owalne i dużo większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.08.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 nic już nie rozumiem , na innym forum napisali mi "Na białą korę czekałem ok 5 lat."- ale faktycznie moje drzewka są chyba , może 2 letnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 No takie maleństwa jeszcze nie sa wybarwione. Nigdy takich małych nie kupowałam, zwykle przynajmniej 2-metrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 09.08.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Elfir, masz może pomysł jak zacienić taras? Mimo iż jest zadaszony, cień jest latem tylko do połowy i jest tam bardzo ciepło. Zastanawiałam się czy nie zamontować wokół góry tarasu konstrukcji drewnianej, po której by się pięło jakieś pnącze np. glicynia. Co o tym sądzisz? Nie zaszkodzi ono podbitce lub konstrukcji dachu, gdy się rozrośnie? Myślałam także o matach bambusowych spuszczanych z "sufitu". Może miałabyś jakąś alternatywną propozycję albo coś byś mi doradziła? Z góry bardzo dziękuję. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.08.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 drzewko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 10.08.2014 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Od południowej strony między tarasem a rabatą jest wąsko, a rabata jest obsadzona tujami. Ale one cienia nie zrobią, Poza tym jedno drzewko cienia nie zrobi z 2 stron Centralnie w trawniku od str. wsch. chyba dobrze tez wyglądać nie bedzie...? Zależy mi na szybkim efekcie. Zaraz na przeciwko tarasu jest tak: Tuja po lewej stoi już na tarasie. I inne ujęcie, zeby zobrazować jak ten kąt wygląda (wiosna): Parę innych ujęć jest na ostatniej str. mojego dziennika (nie chcę zaśmiecać wątku). Może się przydadzą. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 10.08.2014 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Elfir, tak na szybko zilustrowałam. Chodziło Ci o drzewko w tym miejscu? Od wschodu by faktycznie zaceniło. Planujemy zrobić dodatkowy taras, który by się łączył z obecnym zadaszonym. Doradź mi proszę jak go obsadzić, żeby całość sensownie wyglądała. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2014 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Naberia, glicynia posadzona blisko domu, to ciągłe cięcie i wojna z pędami wsuwającymi się w każdą szparę dachu i podbitki. Rośnie pioruńsko szybko. Co innego gdybyś postawiła mocną, ale w pojedynczym rzędzie pergolę w odległości co najmniej metra od domu i przy niej glicynie. Zarośną w dwa sezony całkowicie. Jeśli chcesz pnącze to może któraś odmiana winorośli w ten sposób, na naciągniętych linkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.08.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Nie prosciej zainstalowac zwijana markize? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 10.08.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 dziekuje Pestko. Pomysł świetny, ale nie chciałabym takiej ściany przed tarasem, żeby mieć widok na taras. Markiza też mi się średnio podoba Jak już nie będzie innego wyjscia to już prędzej ta mata zwijana bambusowa. Wiem, wiem... wymyślam Ale może jeszcze jest inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts