yaroaz 25.08.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Pytanko do Elfir czy wiśnie osobliwe, które już udało nam się posadzić na zimę okrywamy?Szukamy jeszcze coś fajnego na posadzenie w granicy , mamy już z pozostałych stron troszkę smaragdów, tu chcielibyśmy coś nie koniecznie z żywopłtów, ale coś co można formować i ładnie kwitnie. Myśleliśmy o pęcherznicy, czy to dobry wybór?. Przysłowiowa granica to koniec skarpy, mamy różnicę poziomów, wczęści niższej jest garaż gospodarczy i troszkę roślinek uprawnych, owocowych. Chcielibyśmy troszkę tą część przysłonić. Czy mozna jeszcze o jaqkieś porady co do drzewek owocowych, szukamy drzewka o niewielkich koronach, które nie rozrastają się bardzo na wysokość i szerokość.Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Nie okrywamy. Pęcherznica nie ma efektownych kwiatów. polecam tawułę van houtte;a, ale formowac zaraz po kwitnieniu Drzewka owocowe - jabłonie i grusze można prowadzić w formie szpalerów, rozciągnięte na drutach. http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/20955/tiny__MG_3863.JPG?1381733992http://bi.gazeta.pl/im/08/1c/d3/z13835272Q,PALMETA-PRZY-POLUDNIOWEJ-SCIANIE--Co-roku-w-listop.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapio 25.08.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 potrzebuję szybkiej porady moja około 5-letnia choina kanadyjska zaczęła w tym roku chorować, końce gałęzi zaczęły przysychać a w zeszłym tygodniu nagle opadły jej na raz wszystkie igły, Mam gliniastą glebę i dosyć tam mokro w okolicy. Teraz miejscami stoi woda, ajk to w glinie. Do tej pory choinie to nie przeszkadzało, więc myslę że to jakaś choroba i boję się o rosnące obok żywotniki (Sunkist i Smaragd). Choina jest niestety do wycięcia, ale nie wiem co dalej. Mam jakoś zdezynfekować glebę ?? I co mogę posadzić w tym miejscu??Patrzę na tego drapaka i czuję się bezradna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 może posadź cyprysika lub metasekwoję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 25.08.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 metasekwoja - piękna!! marzy mi się w moim ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 mnie jakoś nie zachwyca, bo zrzuca igły a przebarwienie jesienne nie jest specjalnie efektowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 25.08.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jaka jest gęstość sadzenia tawuły van houtte;a?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 sadziłabym co 80-100 cm na gęsty żywopłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 25.08.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Sprzedawca na allegro podaje niby od 3szt na mb bieżący, to chyba za gęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Fakt, że trochę gesto na krzew, który ma z czasem dobre 2 m średnicy i wypuszcza dużą ilośc drobnych gałęzi. Chyba, że zakłada silne strzyżenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha 25.08.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 dot.postu ze zdj. wyżej... taras, z którego zdj. jest zrobione znajduje się od strony zachodniej, płot drewniany jest od strony północnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 26.08.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Elfir- a tą tawułe vona Houte to kiedy jest najlepiej przycinać? kiedy zawiązuje pąki kwiatowe? czy mogę ją przyciąć późną zimą i oczekiwać że zakwitnie na tym co zostanie po przycięciu? i jeszczze jedno pytanie,chcę przesadzić irgi- takie wysokie krzaczysta, ok. 1m. i do 1,5 m szerokości, mają ze 3lata, chcę przenieść je w inne miejsce! kiedy najlepiej i na co zwracać uwagę? dziękuje za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 26.08.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Kochana Elfir - pytanie z tematu pt mała arcitektura (pytam już kogo się da) chcę białe murki w ogrodzie, wys. 0,50 m, coś w tym sytlu http://ogrodniktomek.pl/2014/02/bialy-ogrod-inspiracje-zdjecia-biale-rosliny/ wymyśliłam że z ytonga 11,5 cm grubości, czy da radę ? dysperbit od środka, styro+ folia i w to ziemia, jeśli nie, z czego najlepiej takie murki wymurować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.08.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam,Podczas "wykopków" na mojej działce wzbogaciłem się o dwie duże pryzmy różnej maści ładnych kamieni polnych i chciałbym je wykorzystać do różnych celów. Poszukując zarówno tu na Forum jak i w necie jakiegoś odpowiedniego impregnatu znalazłem jedynie kilka impregnatów do materiałów nasiąkliwych jak np.do piaskowca. Czy istnieje jakiś impregnat do takich gładkich, polnych otoczaków, który by wydobył ich wszystkie odcienie i przez to stwarzał wrażenie "mokrego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 dot.postu ze zdj. wyżej... taras, z którego zdj. jest zrobione znajduje się od strony zachodniej, płot drewniany jest od strony północnej. A ja odpisalam, że każda wysoka roślin posadzona w tym narożniku będzie rzucać cień na świerk. Swierk jest światołubny. Lepiej byłoby zamiast świerku posadzic sosne lub dwie o szerokiej koronie, która zasłoni ten domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Elfir- a tą tawułe vona Houte to kiedy jest najlepiej przycinać? kiedy zawiązuje pąki kwiatowe? czy mogę ją przyciąć późną zimą i oczekiwać że zakwitnie na tym co zostanie po przycięciu? Gatunki kwitnące wiosną zawsze przycina się zaraz po kwitnieniu. Bo zawiązują kwiaty pod koniec lata rok wczesniej. chcę przesadzić irgi- takie wysokie krzaczysta, ok. 1m. i do 1,5 m szerokości, mają ze 3lata, chcę przenieść je w inne miejsce! kiedy najlepiej i na co zwracać uwagę? Przesadza się w okresie bezlistnym - albo późną jesienią albo na przedwiośniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Kochana Elfir - pytanie z tematu pt mała arcitektura (pytam już kogo się da) chcę białe murki w ogrodzie, wys. 0,50 m, coś w tym sytlu http://ogrodniktomek.pl/2014/02/bialy-ogrod-inspiracje-zdjecia-biale-rosliny/ wymyśliłam że z ytonga 11,5 cm grubości, czy da radę ? dysperbit od środka, styro+ folia i w to ziemia, jeśli nie, z czego najlepiej takie murki wymurować ? To raczej pytanie do murarza Sam Ytong bez tynku będzie nasiąkliwy i pokryje się glonami. Można też z bloczków betonowych fundamentowych. Jak są nierówne to doklejasz 1 cm styropianu, siatka i tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Witam, Czy istnieje jakiś impregnat do takich gładkich, polnych otoczaków, który by wydobył ich wszystkie odcienie i przez to stwarzał wrażenie "mokrego"? Kamienie polne to w większości granity, trochę zlepieńców i piaskowców http://www.kamieniarski-sklep.abc24.pl/default.asp?kat=51391&pro=623537 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 27.08.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Elfir pięknie dziękuje za informację, dobrze że nie miałam czasu na tą irgę, bo bym ją zamęczyła kilka dni temu przesadzaniem- tak jak myślałam aby to zrobić!! Katia- zdecydowanie Itong ciągnie wode, wiec to kiepski pomysł, zrób tak jak Elfir poradzila- też tak pomyślalam, bo przeciez bloczki fundementowe są podstawą domu wiec i murek wytrzymają, a inna. drugą opcja to jest czerwona cegła, wypalana, najlepiej jakaś z rozbiórki=- to i tańsza, i napewno wytrzymalsza niż nowa, ale nie wytrzymalsza od bloczka!!!, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.08.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Kamienie polne to w większości granity, trochę zlepieńców i piaskowców Wielkie dzięki - na pewno wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts