Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanko do Elfir czy wiśnie osobliwe, które już udało nam się posadzić na zimę okrywamy?

Szukamy jeszcze coś fajnego na posadzenie w granicy , mamy już z pozostałych stron troszkę smaragdów, tu chcielibyśmy coś nie koniecznie z żywopłtów, ale coś co można formować i ładnie kwitnie. Myśleliśmy o pęcherznicy, czy to dobry wybór?. Przysłowiowa granica to koniec skarpy, mamy różnicę poziomów, wczęści niższej jest garaż gospodarczy i troszkę roślinek uprawnych, owocowych. Chcielibyśmy troszkę tą część przysłonić. Czy mozna jeszcze o jaqkieś porady co do drzewek owocowych, szukamy drzewka o niewielkich koronach, które nie rozrastają się bardzo na wysokość i szerokość.

Pozdrwiam

Nie okrywamy.

Pęcherznica nie ma efektownych kwiatów.

polecam tawułę van houtte;a, ale formowac zaraz po kwitnieniu

Drzewka owocowe - jabłonie i grusze można prowadzić w formie szpalerów, rozciągnięte na drutach.

http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/20955/tiny__MG_3863.JPG?1381733992

http://bi.gazeta.pl/im/08/1c/d3/z13835272Q,PALMETA-PRZY-POLUDNIOWEJ-SCIANIE--Co-roku-w-listop.jpg

potrzebuję szybkiej porady

moja około 5-letnia choina kanadyjska zaczęła w tym roku chorować, końce gałęzi zaczęły przysychać a w zeszłym tygodniu nagle opadły jej na raz wszystkie igły, Mam gliniastą glebę i dosyć tam mokro w okolicy. Teraz miejscami stoi woda, ajk to w glinie. Do tej pory choinie to nie przeszkadzało, więc myslę że to jakaś choroba i boję się o rosnące obok żywotniki (Sunkist i Smaragd). Choina jest niestety do wycięcia, ale nie wiem co dalej. Mam jakoś zdezynfekować glebę ?? I co mogę posadzić w tym miejscu??

Patrzę na tego drapaka i czuję się bezradna

Elfir- a tą tawułe vona Houte to kiedy jest najlepiej przycinać? kiedy zawiązuje pąki kwiatowe? czy mogę ją przyciąć późną zimą i oczekiwać że zakwitnie na tym co zostanie po przycięciu?

i jeszczze jedno pytanie,

chcę przesadzić irgi- takie wysokie krzaczysta, ok. 1m. i do 1,5 m szerokości, mają ze 3lata, chcę przenieść je w inne miejsce! kiedy najlepiej i na co zwracać uwagę?

dziękuje za wyjaśnienie

Kochana Elfir - pytanie z tematu pt mała arcitektura (pytam już kogo się da) chcę białe murki w ogrodzie, wys. 0,50 m, coś w tym sytlu

http://ogrodniktomek.pl/2014/02/bialy-ogrod-inspiracje-zdjecia-biale-rosliny/

wymyśliłam że z ytonga 11,5 cm grubości, czy da radę ? dysperbit od środka, styro+ folia i w to ziemia,

jeśli nie, z czego najlepiej takie murki wymurować ?

Gość Konto usunięte_12*

Witam,

Podczas "wykopków" na mojej działce wzbogaciłem się o dwie duże pryzmy różnej maści ładnych kamieni polnych i chciałbym je wykorzystać do różnych celów. Poszukując zarówno tu na Forum jak i w necie jakiegoś odpowiedniego impregnatu znalazłem jedynie kilka impregnatów do materiałów nasiąkliwych jak np.do piaskowca. Czy istnieje jakiś impregnat do takich gładkich, polnych otoczaków, który by wydobył ich wszystkie odcienie i przez to stwarzał wrażenie "mokrego"?

dot.postu ze zdj. wyżej...

taras, z którego zdj. jest zrobione znajduje się od strony zachodniej, płot drewniany jest od strony północnej.

A ja odpisalam, że każda wysoka roślin posadzona w tym narożniku będzie rzucać cień na świerk. Swierk jest światołubny. Lepiej byłoby zamiast świerku posadzic sosne lub dwie o szerokiej koronie, która zasłoni ten domek.

Elfir- a tą tawułe vona Houte to kiedy jest najlepiej przycinać? kiedy zawiązuje pąki kwiatowe? czy mogę ją przyciąć późną zimą i oczekiwać że zakwitnie na tym co zostanie po przycięciu?

Gatunki kwitnące wiosną zawsze przycina się zaraz po kwitnieniu. Bo zawiązują kwiaty pod koniec lata rok wczesniej.

chcę przesadzić irgi- takie wysokie krzaczysta, ok. 1m. i do 1,5 m szerokości, mają ze 3lata, chcę przenieść je w inne miejsce! kiedy najlepiej i na co zwracać uwagę?

Przesadza się w okresie bezlistnym - albo późną jesienią albo na przedwiośniu

Kochana Elfir - pytanie z tematu pt mała arcitektura (pytam już kogo się da) chcę białe murki w ogrodzie, wys. 0,50 m, coś w tym sytlu

http://ogrodniktomek.pl/2014/02/bialy-ogrod-inspiracje-zdjecia-biale-rosliny/

wymyśliłam że z ytonga 11,5 cm grubości, czy da radę ? dysperbit od środka, styro+ folia i w to ziemia,

jeśli nie, z czego najlepiej takie murki wymurować ?

To raczej pytanie do murarza :)

Sam Ytong bez tynku będzie nasiąkliwy i pokryje się glonami.

Można też z bloczków betonowych fundamentowych. Jak są nierówne to doklejasz 1 cm styropianu, siatka i tynk.

Witam,

Czy istnieje jakiś impregnat do takich gładkich, polnych otoczaków, który by wydobył ich wszystkie odcienie i przez to stwarzał wrażenie "mokrego"?

Kamienie polne to w większości granity, trochę zlepieńców i piaskowców

http://www.kamieniarski-sklep.abc24.pl/default.asp?kat=51391&pro=623537

Elfir pięknie dziękuje za informację,

dobrze że nie miałam czasu na tą irgę, bo bym ją zamęczyła kilka dni temu przesadzaniem- tak jak myślałam aby to zrobić!!

Katia- zdecydowanie Itong ciągnie wode, wiec to kiepski pomysł,

zrób tak jak Elfir poradzila- też tak pomyślalam, bo przeciez bloczki fundementowe są podstawą domu wiec i murek wytrzymają,

a inna. drugą opcja to jest czerwona cegła, wypalana, najlepiej jakaś z rozbiórki=- to i tańsza, i napewno wytrzymalsza niż nowa, ale nie wytrzymalsza od bloczka!!!,