Elfir 30.08.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 .Elfir dasz jakieś złote rady, ile pod ziemią czy to ma jakieś znaczenie jak ułożyć cebulki? Cebulki zawsze piętką do dołu http://limba.info.pl/wp-content/uploads/2013/10/WYSOKOŚĆ-SADZENIA-CEBUL-kopia.jpg Ja tak myślałam o rozplenicy i czosnku,albo może innej trawie z czosnkiem.Macie jakieś doświadczenia z jaką niezawysoką trawą posadzić czosnki. Na pewno ciekawie może wyglądac z Hakonechloa, niekoniecznie złotą, ale zieloną. To zdjęcie z czosnkami wklejone niedawno przedstawia trawę ostnicę Stipa tenuissima, która w naszych warunkach jest raczej jednoroczna, ale niekiedy daje samosiew. Mozna dać z trawami paskowanymi na biało, np. wczesnym trzcinnikiem ostrokwiatowym "Overdam" Karłowe hortensje wiechowate to np. Litlle Lime, Bobo. Phantom jest duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Musiałam dosypać ziemi,więc pojechałam po ziemię i powiem szczerze,że dopiero ostatnio załapałam ,że jest różnica pomiędzy ziemią a torfem.W sklepie patrzyłam na ph tylko, no i cena była ok.A ponieważ mi to wszystko odpowiadało to nie rozglądałam się zbytnio,no i masz babo placek no i co mam zrobić zebrać ten torf i gdzieś indziej go rzucić?mogę na skarpę ,ale tam mam problem ze skrzypem,więc jak dam kwaśnego to jeszcze pogorszę ,no chyba,że go porozsypuję tam gdzie ma być trawa.? Własnie fajnie jak hortensje mi zasłonią i nic nie będzie za nimi widać,bo tam mam ogród. A zidentyfikowałaś może hortensje? Wydaje mi się ,ale nie jestem pewna ,że właśnie ta hortensja była najpierw seledynowa,a potem zrobiła się biała, a teraz różowa.Jeśli tak jest to najprawdopodobnie jest to litlle lime. Na dodatek podobno lubi gliniaste podłoże.No i jest niewielkich rozmiarów,a ma dobrych kilka lat Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 na pewno trzeba zbadać odczyn i wymieszać z glebą na działce. W razie potrzeby dorzucić kompostu i zwapnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) to łatwiej mi zebrać ten torf i dać nową ziemię.Bo ziemia gliniasta ,a jaki odczyn to za chwilkę poszukam w necie jak to najprościej zrobić,ale to wymaga czasu,a rośliny wsadzone w torfie,no na szczęście hortensja nie jest ruszona. Kredę do wapniowania mam ,bo sypałam na skarpę gdzie rośnie mi skrzyp. A czy domowy sposób z octem lub sodą jest ok?http://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/jak-sprawdzic-odczyn-gleby-ph-domowym-sposobem,3337.html Działka jest ha hałdzie ,po kopalni srebra i dolomitów,dużo było nawiezionego kruszywa,bo grunt był wymieniany,a to wiadomo jak jest, tu coś spadnie tam coś zrzucą,kamieni jest pełno.kolor ziemi jest jasny dolomitowy.Bardziej na jednej części działki rosną skrzypy. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 najlepszy sposób to kupienie płynu Helliga w najbliższym centrum ogrodniczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katiaXX 31.08.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 To raczej pytanie do murarza Sam Ytong bez tynku będzie nasiąkliwy i pokryje się glonami. Można też z bloczków betonowych fundamentowych. Jak są nierówne to doklejasz 1 cm styropianu, siatka i tynk. zaciągnęłam info u producenta - masz rację, bardzo Ci dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 31.08.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witam Elfir i wszystkich tu zaglądających , zadałam na innym forum ale tu zagląda chyba więcej osób , proszę pomóżcie Ponieważ nie wiem gdzie mam 'wcisnąć " to pytanie , pytam tutaj ponieważ może to jest charakterystyczne dla róży pnącej. Mam te róże pnące dopiero 2 rok , w tym roku tak wystrzeliły , ale czy zawsze to tak wygląda u róż pnących że one na dole nie mają liści jesienią ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfead898523ffe8f.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe9bd7cb391d6e37.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 31.08.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Odczyn w jednym miejscu zbadałam ,wyszedł kolor zielony,wzięłam troszeczkę ziemi i wylałam na nią kilka kropel,krople od razu zabarwiły się na zielono, czy powinnam odczekać np.kilka minut,czy od razu kolor po zabarwieniu pokazuje jej ph? Będę badała jeszcze próbkę w kilku innych miejscach,np tam gdzie skrzypy rosną,ciekawa jestem dfektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.08.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Pytanko: Co to za "krzaczek"? http://szkut.com/dom/t/Pyt1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Ponieważ nie wiem gdzie mam 'wcisnąć " to pytanie , pytam tutaj ponieważ może to jest charakterystyczne dla róży pnącej. Zdjęcia się nie wczytują. Liście mogły opaśc z powodu zbytniego zacienienia podstawy albo od czarnej plamistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Pytanko: Co to za "krzaczek"? http://szkut.com/dom/t/Pyt1.jpg Pewnie jakaś odmiana sosny kosodrzewiny lub miniaturka innej sosny (np. Sosna czarna "Brepo") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Odczyn w jednym miejscu zbadałam ,wyszedł kolor zielony, wzięłam troszeczkę ziemi i wylałam na nią kilka kropel,krople od razu zabarwiły się na zielono, czy powinnam odczekać np.kilka minut,czy od razu kolor po zabarwieniu pokazuje jej ph? . Na instrukcji obsługi jest napisane, że odczekać 3 minuty bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 31.08.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Elfir ,kupiłam sam płyn bez ceramiczej podstawki,na buteleczce nie było instrukcji.Jutro jeszcze raz pobiorę ,bo dzisiaj strasznie leje deszcz,dzięki Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 02.09.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Posadzone mamy tuje yellow ribbon w jednym rzędzie 12szt, 3szt w środku zaczęły troszkę brązowieć. Jaka może być tego przyczyna? Czy to może zwierzaczki upodobały sobie roślinki, czy odżyją czy niestety musimy szukać nowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 02.09.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Elfirko mam pytanko, czy brzozy nadają się na szpalery? Chciałbym prosić również o poradę w wyborze gruszy (jabłoni) na szpalery.Pozdrwiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 02.09.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Kilka dni temu zebrałam nasiona pęcherznicy diabolo bo zauważyłam że łuski okalające nasiona zaczynały się już otwierać, dosuszam je teraz rozsypane na tekturce. jak powinnam je wysiać i kiedy? czy potrzebna jest stratyfikacja czy nie? ziemia zwykła ogrodowa czy jakaś specjalne? z góry dziękuje za odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Elfir ,kupiłam sam płyn bez ceramiczej podstawki,na buteleczce nie było instrukcji.Jutro jeszcze raz pobiorę ,bo dzisiaj strasznie leje deszcz,dzięki Elfir Ale jak nie masz skali to z czym porównasz odcień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Manhatan17 ja się nie bawię w sianie krzewów, więc nie pomogę. Szkółkarze rozmnażają krzewy z sadzonek pędowych. Z siewu nie będzie powtarzać cech rośliny matecznej w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Posadzone mamy tuje yellow ribbon w jednym rzędzie 12szt, 3szt w środku zaczęły troszkę brązowieć. Jaka może być tego przyczyna? Czy to może zwierzaczki upodobały sobie roślinki, czy odżyją czy niestety musimy szukać nowych? W zasadzie każdy iglak wewnątrz korony ma suche łuski/igły, bo tam nie dochodzi słońce, wiec trzymanie zielonych igieł roślinie się nie opłaca. Jeśli są to fragmenty nasłonecznione, to trzeba przejrzeć czy nie ma maszycy lub przędziorka. Elfirko mam pytanko, czy brzozy nadają się na szpalery? Chciałbym prosić również o poradę w wyborze gruszy (jabłoni) na szpalery. Nie wiem, co rozumiesz przez słowo szpaler? Tu masz brzozy w szpalerze: http://static.panoramio.com/photos/large/1089644.jpg grusza i jabłoń - chodzi o ozdobne czy jadalne? Bo ozdobne to może być grusza drobnoowockowa "Chanticleer" lub grusza wierzbolistna. Obydwa gatunki doskonale znosza cięcie, a odmiana "Chanticleer" jest często wykorzystywana do obsadzania ulic: http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/55/12/35/551235c89ccedf2a346937d50cf3141b.jpg Jabłonie - wybierac odmiany o wyprostowanej koronie, np. Dolgo, Adironack, Evereste, albo z koroną wysoko wyprowadzoną, rozłożystą, np. "Ola": http://pixdaus.com/files/items/pics/2/8/587208_cc6fb33db8b5ab7936b3d58c48d66e25_large.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 02.09.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Elfir, posadzilam w tym roku borowkę amerykańska, przygotowałam podłoże, dołki o średnicy 50 cm miały wymieniona ziemię, wsypalismy do nich ziemię wymieszaną z korą i tortem, od samego początku zaczęły przebarwiac się na czerwono, teraz to już pełen karmin, mają nawadnianie kropellowe, nie stosuję żadnych nawozów. Wiesz o co moze chodzić? Tak to wygląda, z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts