Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.Elfir dasz jakieś złote rady, ile pod ziemią czy to ma jakieś znaczenie jak ułożyć cebulki?

Cebulki zawsze piętką do dołu :)

http://limba.info.pl/wp-content/uploads/2013/10/WYSOKOŚĆ-SADZENIA-CEBUL-kopia.jpg

Ja tak myślałam o rozplenicy i czosnku,albo może innej trawie z czosnkiem.Macie jakieś doświadczenia z jaką niezawysoką trawą posadzić czosnki.

Na pewno ciekawie może wyglądac z Hakonechloa, niekoniecznie złotą, ale zieloną.

To zdjęcie z czosnkami wklejone niedawno przedstawia trawę ostnicę Stipa tenuissima, która w naszych warunkach jest raczej jednoroczna, ale niekiedy daje samosiew.

Mozna dać z trawami paskowanymi na biało, np. wczesnym trzcinnikiem ostrokwiatowym "Overdam"

Karłowe hortensje wiechowate to np. Litlle Lime, Bobo.

Phantom jest duży.

Musiałam dosypać ziemi,więc pojechałam po ziemię i powiem szczerze,że dopiero ostatnio załapałam ,że jest różnica pomiędzy ziemią a torfem.W sklepie patrzyłam na ph tylko, no i cena była ok.A ponieważ mi to wszystko odpowiadało to nie rozglądałam się zbytnio,no i masz babo placek :(

no i co mam zrobić zebrać ten torf i gdzieś indziej go rzucić?mogę na skarpę ,ale tam mam problem ze skrzypem,więc jak dam kwaśnego to jeszcze pogorszę ,no chyba,że go porozsypuję tam gdzie ma być trawa.?

Własnie fajnie jak hortensje mi zasłonią i nic nie będzie za nimi widać,bo tam mam ogród.

A zidentyfikowałaś może hortensje?

Wydaje mi się ,ale nie jestem pewna ,że właśnie ta hortensja była najpierw seledynowa,a potem zrobiła się biała, a teraz różowa.Jeśli tak jest to najprawdopodobnie jest to litlle lime.

Na dodatek podobno lubi gliniaste podłoże.No i jest niewielkich rozmiarów,a ma dobrych kilka lat

Edytowane przez Barbara74

to łatwiej mi zebrać ten torf i dać nową ziemię.Bo ziemia gliniasta ,a jaki odczyn to za chwilkę poszukam w necie jak to najprościej zrobić,ale to wymaga czasu,a rośliny wsadzone w torfie,no na szczęście hortensja nie jest ruszona.

Kredę do wapniowania mam ,bo sypałam na skarpę gdzie rośnie mi skrzyp.

A czy domowy sposób z octem lub sodą jest ok?

http://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/jak-sprawdzic-odczyn-gleby-ph-domowym-sposobem,3337.html

Działka jest ha hałdzie ,po kopalni srebra i dolomitów,dużo było nawiezionego kruszywa,bo grunt był wymieniany,a to wiadomo jak jest, tu coś spadnie tam coś zrzucą,kamieni jest pełno.kolor ziemi jest jasny dolomitowy.Bardziej na jednej części działki rosną skrzypy.

Edytowane przez Barbara74

Witam Elfir i wszystkich tu zaglądających , zadałam na innym forum ale tu zagląda chyba więcej osób , proszę pomóżcie

Ponieważ nie wiem gdzie mam 'wcisnąć " to pytanie , pytam tutaj ponieważ może to jest charakterystyczne dla róży pnącej. Mam te róże pnące dopiero 2 rok , w tym roku tak wystrzeliły , ale czy zawsze to tak wygląda u róż pnących że one na dole nie mają liści jesienią ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfead898523ffe8f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe9bd7cb391d6e37.html

Odczyn w jednym miejscu zbadałam ,wyszedł kolor zielony,

wzięłam troszeczkę ziemi i wylałam na nią kilka kropel,krople od razu zabarwiły się na zielono, czy powinnam odczekać np.kilka minut,czy od razu kolor po zabarwieniu pokazuje jej ph?

Będę badała jeszcze próbkę w kilku innych miejscach,np tam gdzie skrzypy rosną,ciekawa jestem dfektu.

Ponieważ nie wiem gdzie mam 'wcisnąć " to pytanie , pytam tutaj ponieważ może to jest charakterystyczne dla róży pnącej.

Zdjęcia się nie wczytują.

Liście mogły opaśc z powodu zbytniego zacienienia podstawy albo od czarnej plamistości.

Odczyn w jednym miejscu zbadałam ,wyszedł kolor zielony,

wzięłam troszeczkę ziemi i wylałam na nią kilka kropel,krople od razu zabarwiły się na zielono, czy powinnam odczekać np.kilka minut,czy od razu kolor po zabarwieniu pokazuje jej ph?

.

Na instrukcji obsługi jest napisane, że odczekać 3 minuty bodajże.

Kilka dni temu zebrałam nasiona pęcherznicy diabolo bo zauważyłam że łuski okalające nasiona zaczynały się już otwierać, dosuszam je teraz rozsypane na tekturce. jak powinnam je wysiać i kiedy? czy potrzebna jest stratyfikacja czy nie? ziemia zwykła ogrodowa czy jakaś specjalne? z góry dziękuje za odp. pozdrawiam

Posadzone mamy tuje yellow ribbon w jednym rzędzie 12szt, 3szt w środku zaczęły troszkę brązowieć. Jaka może być tego przyczyna? Czy to może zwierzaczki upodobały sobie roślinki, czy odżyją czy niestety musimy szukać nowych?

W zasadzie każdy iglak wewnątrz korony ma suche łuski/igły, bo tam nie dochodzi słońce, wiec trzymanie zielonych igieł roślinie się nie opłaca.

Jeśli są to fragmenty nasłonecznione, to trzeba przejrzeć czy nie ma maszycy lub przędziorka.

Elfirko mam pytanko, czy brzozy nadają się na szpalery? Chciałbym prosić również o poradę w wyborze gruszy (jabłoni) na szpalery.

Nie wiem, co rozumiesz przez słowo szpaler?

Tu masz brzozy w szpalerze:

http://static.panoramio.com/photos/large/1089644.jpg

grusza i jabłoń - chodzi o ozdobne czy jadalne?

Bo ozdobne to może być grusza drobnoowockowa "Chanticleer" lub grusza wierzbolistna. Obydwa gatunki doskonale znosza cięcie, a odmiana "Chanticleer" jest często wykorzystywana do obsadzania ulic:

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/55/12/35/551235c89ccedf2a346937d50cf3141b.jpg

Jabłonie - wybierac odmiany o wyprostowanej koronie, np. Dolgo, Adironack, Evereste, albo z koroną wysoko wyprowadzoną, rozłożystą, np. "Ola":

http://pixdaus.com/files/items/pics/2/8/587208_cc6fb33db8b5ab7936b3d58c48d66e25_large.jpg

Elfir, posadzilam w tym roku borowkę amerykańska, przygotowałam podłoże, dołki o średnicy 50 cm miały wymieniona ziemię, wsypalismy do nich ziemię wymieszaną z korą i tortem, od samego początku zaczęły przebarwiac się na czerwono, teraz to już pełen karmin, mają nawadnianie kropellowe, nie stosuję żadnych nawozów. Wiesz o co moze chodzić? Tak to wygląda, z góry dzięki za odpowiedź.

IMAG0928_1_1.jpg