Karram 19.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam się i proszę i pomoc. Od kilku miesięcy po okolicy roznosi się coś po drzewach i krzewach. Wszystkim sąsiadom marnieją więc i nam - możecie spojrzeć i coś podpowiedzieć? Będę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 19.09.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Elfir chciałam kupić kosodrzewinę pumilio,są też kosodrzewiny mugo. Jak chciałam sprawdzić różnicę w necie to znajduję pumilio mugo jako jedną kosodrzewinę.Zgłupiałam czy mugo jest inna od pumilio czy to jest to samo.Co ile pumilio sadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.09.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Karram, zrób zdjęcie spodu liści.Zaglądałaś tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karram 20.09.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Pestko mieliśmy mszyce w czerwcu, ale sposobami ekologicznymi (opisanymi tutaj) usunęliśmy je. Teraz liście od spodu są czyste, jak przestanie lać to pójdę jeszcze sprawdzić, ale wtedy to je było widać, baaaaardzo je było widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.09.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Karram, są różne maleństwa, które wysysają roślinę. Często widać je dopiero przy bardzo dokładnym oglądaniu, nawet z lupą. Oprócz mszyc (2-5 mm) są czerwce (1-5 mm) najłatwiej zauważyć, ale są też przędziorki (do 0,5 mm wielkości), larwy miniarki (do 3 mm), wciornastki (max 1,5 mm). I nie wiem ile jeszcze innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Elfir chciałam kupić kosodrzewinę pumilio,są też kosodrzewiny mugo. Jak chciałam sprawdzić różnicę w necie to znajduję pumilio mugo jako jedną kosodrzewinę.Zgłupiałam czy mugo jest inna od pumilio czy to jest to samo.Co ile pumilio sadzić? Pinus mugo - sosna kosodrzewina. Jest to gatunek o bardzo zmiennym pokroju, zależnie od miejsca pochodzenia. Pinus mugo ssp. pumilo - naturalna odmiana (podgatunek) o niskim, bardzo niskim, poduchowatym pokroju, pozyskana z nasion kosówek uzyskanych z dużych wysokości Pinus mugo ssp. mughus (mugo) - naturalna odmiana (podgatunek) o pokroju krzaczastym. Odmiany uzyskane przez człowieka oznaczane są apostrofem pojedynczym (ja z przyzwyczajenia używam podwójnego, ale nie jest to hiperpoprawne) , np. : Pinus mugo 'Varella', Pinus mugo 'Gnom' Edytowane 20 Września 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Witam się i proszę i pomoc. Od kilku miesięcy po okolicy roznosi się coś po drzewach i krzewach. Wszystkim sąsiadom marnieją więc i nam - możecie spojrzeć i coś podpowiedzieć? ] Na lilaku może być jakaś bakterioza, ale drugie zdjęcie kompletnie niewyraźne. Chociaż na Pseudomonas syringae trochę dziwne te plamy. Może to być też wynik złego środowiska - odczyn, wysokosc wód gruntowych Szkodnik Lepidosaphes ulmi żeruje na gałazkach a nie na liściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha 20.09.2014 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) może wrysuj jakoś to, co planujesz? Bo mnie osobiście nie bardzo podoba się ta prostokątna rabata - taka trochę od czapy. Nagle wyrasta pośrodku. A co być powiedziała, gdyby poszerzyć rabatę pod ogrodzeniem i od strony drogi posadzić krzaczaste formy wielopniowe brzozy Dooorenbos podsadzone wzdluż ogrodzenia jałowcem chińskim "Blue Alps". A na froncie sucholubne trawy ozdobne (trzcinnik, kostrzewy, ostnice), perowskie, rozchodniki okazałe, szałwie i kulki kosówek Varella. Dla koloru mozna dodać karłowe czerwone berberysy, wrzośce. szczerze.... nie przekonują mnie brzozy, a pomysłu sama nie mam., dlatego proszę o pomoc.Na zdj. z nieporadnymi rysunkami - pomysł na rabatę pod domem i na środku. 1. - trzemielina fortunea 2 - azalia japonska haheis 3. azalia japonska hahbabu 4.- lawenda -8szt 5.- sosna mops - 3szt 6. coś na pniu...?i z prawej strony powtórka :lawenda, sosna brązowe prostokąty to płyty drewnopodobne, a wokoło żwirek http://images70.fotosik.pl/199/be19fe8775abfeb7gen.jpg Edytowane 21 Września 2014 przez asiha dopisanie opisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 20.09.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 czyli jak chce niską to ma być pumilo, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karram 21.09.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Karram, są różne maleństwa, które wysysają roślinę. Często widać je dopiero przy bardzo dokładnym oglądaniu, nawet z lupą. Oprócz mszyc (2-5 mm) są czerwce (1-5 mm) najłatwiej zauważyć, ale są też przędziorki (do 0,5 mm wielkości), larwy miniarki (do 3 mm), wciornastki (max 1,5 mm). I nie wiem ile jeszcze innych. Na lilaku może być jakaś bakterioza, ale drugie zdjęcie kompletnie niewyraźne. Chociaż na Pseudomonas syringae trochę dziwne te plamy. Może to być też wynik złego środowiska - odczyn, wysokosc wód gruntowych Szkodnik Lepidosaphes ulmi żeruje na gałazkach a nie na liściach. Dziewczyny bardzo dziękuję, oglądałam liście, są czyste, jutro dokładnie oglądnę gałęzie a jak coś zobaczę to zrobię zdjęcia. Mój mąż obstawia te wysokie wody gruntowe bo cały czas jest okropnie mokro. ja jestem załamana i zniechęcona bo większość posadzonych roślin się nie przyjęła, ale to nie ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Karram, sadownicy często sadzą drzewka na lekkim nasypie. Ja coś takiego zastosowałam u siebie, jak parę lat temu zaczęło mi wszystko (głownie iglaste, ale też klony) padać, bo woda stała wysoko przez kilka tygodni. Sypaliśmy górki 30-40 cm i przesadzaliśmy. Uratowałam w ten sposób sporo roślin. Niestety wiele z dużych, m.in jodły koreańskiej, cisów i świerków serbskich nie dało się uratować.Skoro masz taką sytuację z wodą, to zrób nadsypane rabaty – wyniesione. Łatwiej jest podlewać niż sadzić co roku nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.09.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 nie przekonują mnie brzozy, a pomysłu sama nie mam., dlatego proszę o pomoc asiha nie wiem czy już mieszkasz w nowym domu i jaki jest ruch na tej drodze ale sama mieszkam przy podobnej i wiem jak koszmarnie się kurzy za każdym rajdowcem:mad: może warto pomyśleć o nasadzeniach wyższych i gęściejszych:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) 1. - trzemielina fortunea 2 - azalia japonska haheis 3. azalia japonska hahbabu Nie rób nasadzeń symetrycznych, jak toplanujesz pod domem. To żle wyglada w ogrodach nieformalnych. Te azalie są maleńkie - prawie ich nie będzie widać pod domem. Zwłaszcza, jak na jakiś 4,5 mb chcesz posadzić tylko 3 sztuki. Edytowane 22 Września 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha 22.09.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Nie rób nasadzeń symetrycznych, jak toplanujesz pod domem. To żle wyglada w ogrodach nieformalnych. Te azalie są maleńkie - prawie ich nie będzie widać pod domem. Zwłaszcza, jak na jakiś 4,5 mb chcesz posadzić tylko 3 sztuki. no właśnie, to jest efekt mojego braku doświadczenia w temacie i stąd moja wizyta na tym forum z prośba konkretne wskazówki. Bo pomoc w formie: nie rób, nie sadż to dla mnie za mało:( jestem podłamana, bo czas leci a ja "w polu".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) dla tych co się nie znają i nie mają czasu eksperymentować, stworzono mój zawód Najlepiej będzie jeśli po prostu podpatrzysz na zdjęciach jakiś układ, który będzie tobie pasował i będziesz się wzorować na nim. Możesz go wkleić a podpowiem jakie tam są rosliny. Zamiast tych malutkich azalii lepiej użyć wyższych różaneczników. Jakieś odmiany, które osiagają ok. 1-1,5 m, np. "Cunningham's White". I podsadzić je trzmieliną, jako rosliną okrywową. Poza tym ogród trzeba zaplanować. Rozrysowac na kartce plan ogrodu - i wówczas wiesz ile musi być roslin i jaka powinny mieć wiekość. Edytowane 22 Września 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabba 22.09.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Kiedy pojawiają się w szkółkach w sprzedaży thuje z gołym korzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 powinny być teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 22.09.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Elfir,Wymyśliłam sobie "lasek brzózkowy", aby zacienić plac zabaw. W jakiej odleglości posadzić Doorenbosy, żeby szybko utworzyly cień, a później żeby nie miały za ciasno? Co 2,5 - 3 m bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 można nawet całkiem gęsto. Mozna użyć form wieopniowych i posadzić rzadziej. Zależnie czy chcesz efekt bardziej formalny czy naturalny. http://www.esveld.nl/plantdias/32/32377.jpg http://www.town-green.ru/images/shop/product/170.jpg http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d8/6e/51/d86e510e8314e52b708501ad68575716.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 23.09.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Ja z prośbą co to za śliczne rośliny pod tujami, szukam czegoś pomysłowego i w miarę taniego aby posadzić do przodu od tui a mam 250mb płotu ze szmaragdami, może ma ktoś pomysł jak i z czego pogrubić żywopłot z tui szmaragdowych , obiecuje jutro wstawić fotki z ogrodu ale mam prośbę o identyfikacje tej roślinyhttp://static.e-ogrodek.pl/articles/7450f_ogrodek-zdjecia_1_jpg_tuje-fotolia_main.jpg?5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts