Zochna 06.06.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 trejaż, trejaż dzięki Elfir bardzo, widzę że długa droga przede mną jeszcze myślałam właśnie o powojnikach - trochę tez z racji ograniczonej wiedzy w temacie. Czy jest jeszcze coś co w miarę szybko osłoniłoby nas od drogi, ładnie kwitło i do tego mogłoby jeszcze pachnieć ? Fajne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.06.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Nie jestem specem od ochrony roślin. Magnolie to bardzo wytrzymałe rośliny. Rzadko chorują na dobrych stanowiskach. Ale może to przez tę mokra wiosnę? To faktycznie może być bakteryjna plamistośc liści. Pojawia się gdy magnolię podlewa się lejąc po liściach. A że mamy deszcze... Stosuje się miedzian, co 7 dni. W mokre lata pojawia się też szara pleśń. po preparacie grzybobójczym jest tych plam jakby mniej... zobacze co będzie dalej Przecież to szyszki! LOL haaa to śpię spokojnie Pewnie nie - też może być winą szara pleśń. Chociaż na zdjęciach nie widze pąków kwiatowych. jesli krzew jest rzeczywiście zarażony pleśnią, pąki się nie rozwiną. ... i się nie rozwinęły... wszystkie pąki piwoni jakby zasuszyło....a tak się cieszyłam... znów bede szukac opysków Jabłonka - bezwzględnie palikować wszystkie młode drzewka. Inaczej będą krzywe. Róże pnące sadzić co 1 m serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 06.06.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 nitubaga - piękny głóg , od razu Ci taki duży urósł ? ja mam dwa od jesieni i moje chudziutkie takie, dopiero się zabierają do kwitnienia . Jak radzisz sobie z koszeniem trawy wokół roślinek ? Wszystkie obsypujesz korą wokół ? dziękuje ślicznie, choć nie wiem czy moge by mu się nic nie stało znalazłam sklep gdzie mają fajne drzewka głogu... sa też w formie krzaczastej ale jakoś drzewko mi bardziej leżało No ........z trawą jest kłopot..... do tej pory kosiłam większe powierzchnie i nożycami wycinałam trawe gdzie nie doszłam kosiarką... ale nie jest to wdzięczna robota, wiec się rozglądam za podkaszarką.... a korą podsypałam wiciokrzewy, wszystkie kwaśnolubne, berberysy, pięciorniki... i chyba tyle. Jednak dochodze do przekonania, że docelowo tej trawy tam nie będzie... zasypie jakimś żwirem czy czymś podobnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 trejaż, trejaż dzięki Elfir bardzo, widzę że długa droga przede mną jeszcze myślałam właśnie o powojnikach - trochę tez z racji ograniczonej wiedzy w temacie. Czy jest jeszcze coś co w miarę szybko osłoniłoby nas od drogi, ładnie kwitło i do tego mogłoby jeszcze pachnieć ? Jeśli szybko to niespecjalnie pachnie. Chociaż można użyć winorośli pachnącej. Z tym, ze ma niepozorne kwiatki. Na zakrycie kratek przez powojniki trzeba trochę poczekać. Można zrobić mieszankę: wiciokrzew pomorski "Serotina" i jakiś biały lub niebieski powojnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 niutbaga - rabaty oddziela się od trawnika pasem kostki brukowej, osadzonym na poziomie trawnika, po którym jednym kołem kosiarki można jechać i dokaszać. http://www.garczarki.mojabudowa.pl/pliki/garczarki/image/200904291858.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 07.06.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Jakie korzenie ma robinia umbraculifera a jakie wiśnia umbraculifera. Chcę posadzić którąś w kwadracie 2,9m x 2,9m położonym między podjazdem a wejściem, ale przeczytałam, że robinia ukorzenia się bardzo płytko i może zniszczyć kostkę. Czy dotyczy to też wiśni? Czy dla oceny nasłonecznienia stanowiska dla szczepionych drzew ma znaczenie miejsce posadzenia (nasłonecznienie gruntu), czy mogę kierować się wyłącznie nasłonecznieniem miejsca gdzie będą liście? ( LOL - wiem ze pytania mogą brzmieć dziwnie, ale musiałam je zadać)...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 07.06.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Elfirko mam pytanie .Mam na dzialce drzewa (taki maly lasek:))i z moich obserwacji sa tam Morwy-maja takie owocki jak malinki i chyba buczyna lub leszczyna ,tego nie potrafie okreslic dokladnie.Teren na ktorym rosna jest bardzo mokry ,wrecz podmokly bo czesto zbiera sie tam woda po deszczach.Jakie krzewy i kwiaty beda dobrze rosly miedzy tymi drzewami.Dodam jeszcze ze mam tam teraz duzo pokrzyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Małgosia - posadź wiśnię. Robinia późno wypuszcza liście i duża część roku jest "smutna" wo odbiorze. A oświetlenie dotyczy oczywiście sezonu letniego na wysokości korony. Pień nie potrzebuje światła. MRS.CONSTR: na tereny podmokłe - metasekwoja, cypryśnik błotny, czeremchy, błotnia (kląża) leśna, choina kanadyjska, klon jesionolistny, grujecznik, dereń biały, rozłogowy, świdwa, ambrowiec, bez czarny, wierzby, wiąz, olsza, kruszyna, trzmielina europejska, tawuła wierzbolistna i nibywierzbolistna, kalina koralowa, lilak jossiki (węgierski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.06.2010 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Jeśli szybko to niespecjalnie pachnie. Chociaż można użyć winorośli pachnącej. Z tym, ze ma niepozorne kwiatki. A co myślisz o tej odmianie pachnącego wiciokrzewu? Czy rośnie dość szybko? http://www.allegro.pl/item1043111245_wiciokrzew_slodko_pachnacy_lonicera_caprifolium.html http://www.sadzonkikwiaty.pl/a/WICCAPRI2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 08.06.2010 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Słoneczko - zastanów się nad tym wicikrzewem - ten gatunek (wiciokrzew przewiercień) szczególnie lubią mszyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.06.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam Mam pytanie o srodek, ktory calkowicie zwalcza wszelka roslinnosc, jest cos takiego do dostania??? wiem ze stosuje sie cos podobnego na tory kolejowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.06.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam Mam pytanie o srodek, ktory calkowicie zwalcza wszelka roslinnosc, jest cos takiego do dostania??? wiem ze stosuje sie cos podobnego na tory kolejowe Roundup : http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/34/91/37/1034913745 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.06.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 ale roundup nie wypali wszytskiego permanentnie niestety, nie na wszytsko dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.06.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 ale roundup nie wypali wszytskiego permanentnie niestety, nie na wszytsko dziala Jest to nieselektywny herbicyd który zwalcza wszystko co ma zielone liście - przez które się wchłania - nie znam zielonej rośliny która przetrwałaby oprysk tym środkiem. Na co nie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.06.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) skrzyp perz nic ich nie ruszylo Edytowane 8 Czerwca 2010 przez markoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.06.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 skrzyp perz nic ich nie ruszylo Niemożliwe - perzu miałem na działce mnóstwo - końska dawka roundupu i po chwaście nie ma śladu ... Skrzyp miałem szczątkowo na trawniku ale Starane'm go wytępiłem bez większego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.06.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 czyli koktajl roundup i starane zdzialaja cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.06.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 czyli koktajl roundup i starane zdzialaja cuda Nie zrozum mnie źle - jak zakładałem trawnik - kilka lat temu - miałem połacie ziemi zarośnięte mnóstwem perzu - wówczas pryskałem Roundupem w stężeniu x2 - wszystek chwast padł był , natomiast teraz już po posianiu trawnika pryskałem Starane na dwuliścienne - między innymi miałem skrzyp , babkę , mlecze - oprysk zlikwidował praktycznie wszystkie chwasty z trawnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.06.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Zrozumialam dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 A co myślisz o tej odmianie pachnącego wiciokrzewu? Czy rośnie dość szybko? żaden wiciokrzew nie rośnie tak szybko jak winobluszcz czy rdest. Ten, który prezentujesz kwitnie tylko w maju. Ja zaoponowałam odmianę kwitnącą latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts