duduś 09.11.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) Elfir jak dokładnie wygląda trawa Andropogon gerardii 'Great Tower ? ( w google słabo ją opisują ) , czy ta karagana zawsze jest szczpiona na pniu - nie lubię takich wymysłów - ogólnie jest ciekawa ale nie na pniu ( nie pasują do mojej działki ) Edytowane 9 Listopada 2014 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.11.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 A może powinnam posdzić żółty iglak kolumnowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 a może przesadzić spartany, by zrobić więcej miejsca pomiędzy nimi? I wówczas posadzić np. perukowca (tylko potrzebuje gleby zasadowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 09.11.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 czy mogę jeszcze teraz posadzić w ogrodzie miskanta 'Gracillimus' (rosnącego w doniczce) do gruntu czy jest już raczej za późno i muszę czekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 moze - ale spartany mają 4 rok i chyba musiały póścić głęboko korzenie -jest to niewykonalne . Natomiast zastanawiam się czy ten berberys dałby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.11.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Elfir jak dokładnie wygląda trawa Andropogon gerardii 'Great Tower ? ( w google słabo ją opisują ) Andropogon gerardii 'Great Tower' http://biotopedesign.blogspot.com/2011/12/grasses-shines-in-autumn-and-winter.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.11.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 czy mogę jeszcze teraz posadzić w ogrodzie miskanta 'Gracillimus' (rosnącego w doniczce) do gruntu czy jest już raczej za późno i muszę czekać do wiosny? Póki ziemia nie zamarznie. Z doniczki możesz spokojnie sadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.11.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 moze - ale spartany mają 4 rok i chyba musiały póścić głęboko korzenie -jest to niewykonalne . Natomiast zastanawiam się czy ten berberys dałby radę? Przeżyją, bez obawy. Ja bym je przesadziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2014 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 czy mogę jeszcze teraz posadzić w ogrodzie miskanta 'Gracillimus' (rosnącego w doniczce) do gruntu czy jest już raczej za późno i muszę czekać do wiosny? Ja bym nie ryzykowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 10.11.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Czyli ogólnie nic nie idzie dopasować do tych berberysów i traw ?- przy spartanach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.11.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Ja bym nie ryzykowała Elfirku sadziłam u siebie i zimniej było niż teraz. Wyszło pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.11.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Surowiński pisze, by sadzenie traw odkładac na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 12.11.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam, Elfirku niestety mam mech w trawie. Wiosną było go mało, ale grabiąc liście zauważyłam, że jest go trochę za dużo niżbym chciała, zwłaszcza od północy. Czy moge jeszcze wysypac wapno? czy już wiosną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Batkas 12.11.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Elfir czy możesz coś mi powiedzieć co jest przyczyną i jak temu zaradzić usychania od spodu, świerku [pospolitego,Wczoraj zobaczyłam "łyse"gałązki,opadłe igły i tak jakby świerk zmalał i skurczył się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 każda gałązka świerku, które nie jest doświetlona zamiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Elfirku niestety mam mech w trawie. Wiosną było go mało, ale grabiąc liście zauważyłam, że jest go trochę za dużo niżbym chciała, zwłaszcza od północy. Czy moge jeszcze wysypac wapno? czy już wiosną. a masz zakwaszoną glebę? Bo mech nie musi być objawem zakwaszenia a np. zbytnie zbicia gleby i tu potrzebna byłaby aeracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 15.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 U mnie to i jedno i drugie. Ziemia rodzima jest lekko kwaśna, bo rh rosną jak szalone, ale jest to też teren, który nawet latem jest gółwnie w cieniu bo od północy i jest to nasz ciąg komunikacyjny, pod pergolą. Zatem wapnem moge jeszcze wysypać, czy już dać sobie spokój? No i ile, bo mi w ogrodniczym mówił 3kg na 10 m2. Nigdy jeszcze nie odkwaszałam trawnika, więc jestem zielona w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 15.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 moze - ale spartany mają 4 rok i chyba musiały póścić głęboko korzenie -jest to niewykonalne . Natomiast zastanawiam się czy ten berberys dałby radę? nie wygladaja na szczegolnie duze, z ciekawosci zapytam dlaczego one sa tak dziwnie parami posadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Zatem wapnem moge jeszcze wysypać, czy już dać sobie spokój? No i ile, bo mi w ogrodniczym mówił 3kg na 10 m2. Tak, można wapnować jesienią. Najlepsze jest wapno pochodzenia naturalnego - dolomit, mielona kreda, bo działa łagodnie. Dawkowanie zwykle jest na opakowaniu i jest użalezznioe od wyjściowej kwasowości. Wiosną koniecznie wertykulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 18.11.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Elfir, ratunku, bo już zzieleniałam po lekturze internetu Wątek powolutku czytam, więc przepraszam, jeżeli się powtórzę, ale: 1 - Czy peonie (piwonie - to chyba to samo?) muszę jakoś zabezpieczyć przed mrozami? czy poradzą sobie? I wogole, coś z nimi robić? jakiś czas temu był przymrozek (gdzieś w połowie października) no i teraz tak sobie sterczy smętnie... nie wiem, ściąć to? Jeżeli ściąć, to na ile? 2 - Róża pnąca na razie zimuje w pokoju w doniczce. Na początku pięknie się rozrastała, ale potem przypałętała się jakaś poczwara, (na początku podejrzewałam mszyce dopóki nie znalazłam tego giganta) która opędzlowała mi wszystko, co zielone. Reszta jakby zaschła no i taki stan trwa już od około miesiąca... nie wiem, czekać spokojnie do wiosny czy coś działać? Imho ma ciepło, co jakiś czas podlewam, więc chyba powinno się rozrastać cały czas, skąd ten przestój? 3 - Czy to normalne, że drzewko oliwki gubi liście? Prawie połowa mi już odpadła i bynajmniej, wcale nie żółkną. Poprostu spadają po trąceniu gałązki niczym igły z choinki... Powinnam coś z tym zrobić? 4 - Dostałam jakąś cebulę.... podobno jest to jakiś domowy kwiatek, dorastający do 1,5 mwetra, który można sadzić cały rok. Posadziłam z miesiac temu do świeżej ziemi wykopanej z kompostownika (no, dużo powiedziane, głównie zielone odpady z ogródka) i nic się nie dzieje... Cebula twarda, rozwinął się jej tylko system korzeniowy, ale od góry nic zielonego nie widać... Why? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts