Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Witaj Elfir, mam pytanie o podlewanie roślin w donicach które zminują w donicy. Mam ostnicę w donicy, którą ociepliłam i zastanawiam się czy lub jak często podlewać ją przez okres zimowy. Z góry dziękuję.

Ostnice ogólnie nie tolerują nadmiaru wody. Nie jestem w stanie podać przepisu "podlewać raz w miesiącu", bo przecież to zalezy od temperatury, osadzania się rosy, opadów.

Mam takie miejsce gdzie chciałbym posadzić drzewa - Glediczja trójcierniowa - nasiona pozyskałem zbierając w tym tygodniu strąki (jak duża fasola) które spadły z drzewa.

Jak postępować aby skutecznie uzyskać z nich sadzonki ? I czy to w ogóle możliwe ?

A może pozostaje po prostu ich zakopanie i "a nuż się uda" ?:)

Czołem Elfir mam pytanie - może będziesz w stanie podpowiedzieć.

Moja matula owładnięta szałem Świąt zakupiła 2 żywe choinki.

Jedna wylądowała u mnie w mieszkaniu i ma się jako tako druga pozostała na działce bo nie było już czasu na zagospodarowanie jej ubranie itd...

przyszedł mróz - zrobiło mi się jej szkoda i wniosłem ją do garażu gdzie jest 5 oC.

Dziś ją przesadziłem do większej donicy plastikowej, okazało się ze bryła korzeniowa była oddzielona od reszty ziemi ,jak by tylko ją ktoś wsadził na chwilę.

pytanie moje takie.

jak długo mogę ją trzymać w ciemnym garażu ? (0 światła)

czy podlac ją po przesadzeniu i czy ona wogole ma prawo przeżyc - kosztowała 160 zł jest to jakiś świerk taki niebieskawy ale dość prosty i gęsty.

co o tym sądzisz - czy jak zejdzie mróz mogę ją wystawic na zewnątrz ? zabezpieczyc moze wełną donice ? ma to sens ?

http://images70.fotosik.pl/483/89b1a8f2e94a5750med.jpg

http://images67.fotosik.pl/486/dffd6c396dfa0a18med.jpg

http://images69.fotosik.pl/484/5faa6da49947e5ecmed.jpg

Czarno to widzę Radku. Ale nie zniechęcaj się. Może Tobie się uda. U mnie na 3 takie choinki 2 poległy.

Nie wiem, czy Elfir prędko tu zajrzy, więc pozwolę sobie z wlasnego doświadczenia podpowiedzieć.

Jeśli ma normalną rozwiniętą bryłę korzeniową to ma szansę na przeżycie. Dosyp jej ziemi i zadbaj, żeby nie było przestrzeni powietrznych między korzeniami. Trzeba by ją w tym celu podlać i dobrze ugnieść ziemię w donicy

Opatul dobrze styropianem donicę. Także od góry. Postaw na zewnątrz w zacisznym miejscu, osłoniętym od wiatru. Ciemny garaż na dłuższe przechowywanie nie jest dobry.

Wiosną, jak ziemia rozmarznie, natychmiast posadź do gruntu i dbaj.

Edytowane przez pestka56