Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam podobne zdanie jak Pestka ....:(jesli chodzi o czarnowidztwo :-x. Jesli korzeń był "luzem" tzn ziemia nie trzymała się na nim.... to znaczyłoby, że wykopano ja - tego świerka- dość brutalnie obcinając większość korzeni, a poza tym dość duże drzewko a doniczka skoro mniejsza niż ta, w której jest teraz.... (mam w tym względzie złe doswiadczenia),

Ale zaryzykuj - teraz jest odwilż - może da się jeszcze posadzić albo - tak jak radzi Pestka: woda, opatulenie bryły i zaciszne miejsce.

Tak mi się przypomniało...

W trakcie budowy postanowiłem posadzić sosnę ale samosiejkę z okolicy - pojechałem rowerem, wykopałem i wsadziłem do donicy. Miała około 80-100cm. To było jesienią. Przyszła zima a nie mogłem jej posadzić tam gdzie planowałem. Więc postawiłem w garażu, bez bramy... To była zima 2008/9 - zimna. Ziemię w donicy skuło na kamień, pomyślałem, że już nic z niej nie będzie. Ale odtajała po dwóch chyba miesiącach, podlałem, posadziłem - dziś ściga się z domem i już niedługo wygra... :no:

Roślinki dają radę !

Rodzime sosny to co innego niż takie jak te f.5. One niestety pewnie zostały wykopane brutalnie, obięto im za dużo korzeni i wsadzono byle jak do donic. To się najczęściej kończy śmiercią rośliny.

Witam, mam pytanko. Dostałam w prezencie bardzo dużo cebulek tulipanów, krokusów i takich kwiatuszków które powinny być w zimie zasadzone. Niestety moja działka nie jest jeszcze gotowa na przyjęcie tych pięknych kwiatów ( wszędzie trawsko, teraz jeszcze trochę grunt przymarznięty). W związku z tym pytanie, czy cebulki mogę jakoś przechować przez ten rok, aby móc spokojnie przygotować im przez okres letni miejsce do posadzenia i zasadzić w następnym roku? Waży się tu życie prawie 400 pięknych kwiatów więc bardzo mi zależy aby nic się im nie stało złego :)

Posiadam :)

Dobre są do tego niskie płotki z furtkami obsadzonymi pnączami. Zamiast plotków mogą być strzyżone żywopłoty. Jeśli warzywa posadzisz w podniesionych nad grunt skrzyniach i stworzysz z nich kompozycję, to nawet nie będziesz musiała ich specjalnie chować. Są krzewy owocujące ozdobene nawet jesienią jak aronia, czy borówka amerykańska, dereń jadalny, ktore mogą posłużyć do oddzielenia ogrodu ozdobnego od użytkowego.

Poszukam więcej fotek. Na razie te mam pod ręką.

Wpisz w google „Kitchen Garden”

+++WARZYWNIK-02.jpg

Wooden_Flower_planter-10.jpg

Wooden_Flower_planter-05.jpg

Wooden_Flower_planter-07.jpg

Wooden_Flower_planter-04.jpg

Jeśli wymyślisz ładne zestawienie warzyw, ziół, roślin ozdobnych, to na pewno będziesz się tym chętnie chwalić, nie mniej niż ogrodem ozdobnym.

To są projekty, które udostępnia Better Home & Garden. Może Cię zainspirują. Opisy są po angielsku, ale nawet słownik google da radę :)

Mam je w PDFie i mogę przesłać na maila

GARDEN-Vegetables_Colorful-1.jpg

GARDEN-Vegetables_Patio-1.jpg

GARDEN-Vegetables_small_space-1.jpg

GARDEN-Vegetables_Italian_Inspired-1.jpg

Nie zapomnij tu w wątku pokazać co stworzysz :)

To mój warzywnik. Pokazywałam już te fotki. Zdjęcie jest z czerwca 2009. Fioletowo kwitnie szałwia omszona. Po lewej w głębi są truskawki, a za nimi maliny. Dajej agrestowe „drzewka” potem wiśnie i przy ścianie domu porzeczki. Całość kończą 2 krzewy aronii. Za nimi jest ogrod ozdobno-rekreacyjny.

2009-21VI_warzywnik.jpg

Za moimi plecami są dwa kompostowniki, każdy 100x100x100.

IMG_2386.jpg

Boczne deszczułki można łatwo wyjmować, żeby podbierać skompostowaną ziemię.

Pamiętaj o kompostownikach. To świetni dostawcy dobrej ziemi do podsypywania w ogrodzie. Żeby je zasłonić możesz posadzić przy nich czarny bez. Wzajemnie lubią swoje sąsiedztwo.

Pogadaj z Elfir o projekcie.

Każdy ogród ma dobre i gorsze momenty w ciągu roku. To zdjęcie było zrobione w takim dobrym czasie.

Mój to 2000 m2 i też glina,tyle że na wierzchy 30-40 cm znośnej ziemi. Masz tę przewagę, że u Ciebie spadek. Będzie ciekawy ogród :)