ave 01.01.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 mam podobne zdanie jak Pestka ....:(jesli chodzi o czarnowidztwo . Jesli korzeń był "luzem" tzn ziemia nie trzymała się na nim.... to znaczyłoby, że wykopano ja - tego świerka- dość brutalnie obcinając większość korzeni, a poza tym dość duże drzewko a doniczka skoro mniejsza niż ta, w której jest teraz.... (mam w tym względzie złe doswiadczenia), Ale zaryzykuj - teraz jest odwilż - może da się jeszcze posadzić albo - tak jak radzi Pestka: woda, opatulenie bryły i zaciszne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 07.01.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dzięki Dziewczyny.owinąłem ją i postawiłem na styropianie 15 cm.ale dzis w nocy - 8 oC wiec nie wiem czy to cos dazobaczymyhttp://images70.fotosik.pl/502/fdc281c7b2b648a0med.jpghttp://images69.fotosik.pl/503/2354af196957acdbmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.01.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Proponowałąbym tę gąbkę czy wełnę jeszcze jakąś folią okręcić, żeby jej nie przewiewało i żeby nie przemokła, bo wtedy nie będzie specjalnie izolować. i trzymam kciuki za roślinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Styropian byłby lepszy i jak radzi Tatarak, koniecznie chroń te „onuce” przed przemoknięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.01.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Tak mi się przypomniało... W trakcie budowy postanowiłem posadzić sosnę ale samosiejkę z okolicy - pojechałem rowerem, wykopałem i wsadziłem do donicy. Miała około 80-100cm. To było jesienią. Przyszła zima a nie mogłem jej posadzić tam gdzie planowałem. Więc postawiłem w garażu, bez bramy... To była zima 2008/9 - zimna. Ziemię w donicy skuło na kamień, pomyślałem, że już nic z niej nie będzie. Ale odtajała po dwóch chyba miesiącach, podlałem, posadziłem - dziś ściga się z domem i już niedługo wygra... Roślinki dają radę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Rodzime sosny to co innego niż takie jak te f.5. One niestety pewnie zostały wykopane brutalnie, obięto im za dużo korzeni i wsadzono byle jak do donic. To się najczęściej kończy śmiercią rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 13.01.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Witam, mam pytanko. Dostałam w prezencie bardzo dużo cebulek tulipanów, krokusów i takich kwiatuszków które powinny być w zimie zasadzone. Niestety moja działka nie jest jeszcze gotowa na przyjęcie tych pięknych kwiatów ( wszędzie trawsko, teraz jeszcze trochę grunt przymarznięty). W związku z tym pytanie, czy cebulki mogę jakoś przechować przez ten rok, aby móc spokojnie przygotować im przez okres letni miejsce do posadzenia i zasadzić w następnym roku? Waży się tu życie prawie 400 pięknych kwiatów więc bardzo mi zależy aby nic się im nie stało złego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonek123 14.01.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Witam, czy któryś z szanownych forumowiczów nie posiada jakichś inspiracji jak połączyc częśc rekreacyjną ogrodu z warzywniakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Posiadam Dobre są do tego niskie płotki z furtkami obsadzonymi pnączami. Zamiast plotków mogą być strzyżone żywopłoty. Jeśli warzywa posadzisz w podniesionych nad grunt skrzyniach i stworzysz z nich kompozycję, to nawet nie będziesz musiała ich specjalnie chować. Są krzewy owocujące ozdobene nawet jesienią jak aronia, czy borówka amerykańska, dereń jadalny, ktore mogą posłużyć do oddzielenia ogrodu ozdobnego od użytkowego. Poszukam więcej fotek. Na razie te mam pod ręką. Wpisz w google „Kitchen Garden” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Jeśli wymyślisz ładne zestawienie warzyw, ziół, roślin ozdobnych, to na pewno będziesz się tym chętnie chwalić, nie mniej niż ogrodem ozdobnym. To są projekty, które udostępnia Better Home & Garden. Może Cię zainspirują. Opisy są po angielsku, ale nawet słownik google da radę Mam je w PDFie i mogę przesłać na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonek123 15.01.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Ooo! Baardzo dziękuję Pesteczko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2015 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2015 Nie zapomnij tu w wątku pokazać co stworzysz To mój warzywnik. Pokazywałam już te fotki. Zdjęcie jest z czerwca 2009. Fioletowo kwitnie szałwia omszona. Po lewej w głębi są truskawki, a za nimi maliny. Dajej agrestowe „drzewka” potem wiśnie i przy ścianie domu porzeczki. Całość kończą 2 krzewy aronii. Za nimi jest ogrod ozdobno-rekreacyjny. Za moimi plecami są dwa kompostowniki, każdy 100x100x100. Boczne deszczułki można łatwo wyjmować, żeby podbierać skompostowaną ziemię. Pamiętaj o kompostownikach. To świetni dostawcy dobrej ziemi do podsypywania w ogrodzie. Żeby je zasłonić możesz posadzić przy nich czarny bez. Wzajemnie lubią swoje sąsiedztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonek123 18.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Pięknie u Ciebie, ale chyba i ogród spory. U mnie działka nieduża (10arów), niewielki spadek i na dodatek ziemia gliniasta. Zbieram inspiracje i pomysły ale chyba bez pomocy jakiegoś architekta polegnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Pogadaj z Elfir o projekcie. Każdy ogród ma dobre i gorsze momenty w ciągu roku. To zdjęcie było zrobione w takim dobrym czasie. Mój to 2000 m2 i też glina,tyle że na wierzchy 30-40 cm znośnej ziemi. Masz tę przewagę, że u Ciebie spadek. Będzie ciekawy ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilonek123 19.01.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Już właśnie o tym myślałam, ale znalazłam jeszcze jedną polecaną osobę - Magnolię. Muszę podbic i zapytac czy jest wogóle taka możliwosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.01.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Sprawdź, która z nich ma styl projektowania bliższy Twoim pomysłom ogrodowym. Obie są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.01.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 A ja mam pytanie o Clematisy - w ostatnią sobotę zauważyłam, że zaczynają im wychodzić pączki. Co zrobić, jeśli zima jednak postanowi przyjść? Owinąć je włókniną? Czy zostawić w spokoju, bo nic im nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.01.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Nie wiem czemu nie ma Elfir Zapytaj o clematisy u Marczyńskiego http://www.clematis.com.pl/pl/kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 21.01.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Dzieki Pestko za radę. Napisałam - niestety to co paczkuje raczej przemarznie. Trudno... mam nadziej3 ze na wiosnę pojawią sie paczki jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.01.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Trzymam kciuki. Marczyński to najstarszy w PL producent pnączy kwitnących. Zna się świetnie. W razie czego kupisz nowe piękności od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts