Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wu, kilka lat temu dostałam 3 azalie miniaturki japońskie w doniczkach. Przezimowały w domu. potem poszły do gruntu w zaciszne miejsce. Zimę przetrzymała tylko jedna. rośnie sobie nadal, ale nie kwitnie :(

Może Tobie się uda.

Elfirku no moja nie wygląda jak te pokazane przez Ciebie niestety ale cudne są te pokazane :lol: zwłaszcza te białe :yes:

Pesteczko raczej nie będę ryzykować wysadzania do gruntu najwyżej na lato na dwór w doniczce a potem do domku z powrotem :)

Droga Elfir,

mam przed domem dużą rabatę z krzewami, drzewkami szczepionymi na pniu i kilkoma zimozielonymi. Załozona dwa lata temu, wyłożona czarną włókniną i zasypana korą. Korę co rusz zwiewa wiatr i odsłaniają się nieestetyczne czarne połacie włókniny. Czy dobrym pomysłem byłoby ściągnięcie włokniny i zasypanie ziemi samą kora? Nie chcę tam siać trawy, bo byłby kłopot z koszeniem.

Witaj Elfir, ja znów do Ciebie po radę :)

tym razem tarasowo roślinną, mam taras na wysokości ( działka ze spadem) projektant dostał wytyczne, ze pod tarasem ma być ziemia abym mogła sobie ten spad ładnie zagospodarować naturą, teraz wykonawca budowy twierdzi ze to niemożliwe gdyż mam za małą odległość od sąsiada i górka będzie za stroma a ziemia będzie sie usypywać ( nie wiem czy dobrze Ci to wytłumaczyłam) zagospodarowanie jest tutaj post 16 a zdjęcie tarasu poniżej PC310490.jpg

Jus, Prawo mówi, że nie wolno terenu podnosić ponad poziom sąsiada. To w skrócie. Czy Twój projektant brał to pod uwagę?

Dlatego może wykonawca tak oprotestował, ale z tego co (ja :) ) widzę, to w przód i tył masz pole manewru. Wg mnie można to ładnie zagospodarować.

Zobaczymy co Elfir doradzi.

sąsiadów mamy fajnych więc na pewno nie chcemy im zaszkodzić, musimy znaleźć rozwiązanie, które nie będzie im zalewać działek, jak będzie trzeba to wykopiemy rów melioracyjny

edit

podczas projektowania projektant wspominał o tym prawie więc na pewno je uwzględnił

dlatego jest piwnica

edit2

dom jest postawiony na płycie fundamentowej i na razie mamy zrobiony drenaż, do celowo najprawdopodobniej rurami woda będzie doprowadzona do końca działki, za działką są tereny nieużytkowe, może zrobimy jakiś zbiornik wszystko się okaże

z9794857Q,Drenaz-opaskowy-ulozony-wokol-law-fundamentowych-to.jpg

Edytowane przez Juskra

przede wszystkim schodziłabym w stronę sąsiadów tarasami, przy czym dolny taras można uszczelnić i zbierać do niego nadmiar wody. Wtedy można posadzić rośliny znoszące wyższą wilgotność - tojeść, trzcinę, spartynę, wierzby.

Mur oporowy dolnego tarasu musiałby być głęboko kotwiony, by go woda nie podmyła.

Pod nim powinna znajdować się warstwa drenażowa.

Całość tarasów wymaga projektu konstruktora i pozwolenia na budowę, więc najlepiej budować je razem z domem.

http://images67.fotosik.pl/637/067fc50838a3567fgen.jpg

Edytowane przez Elfir