Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

układ nasz, zagospodarowanie terenu jego, nie wnosiliśmy uwag, no i teraz zabiłaś mnie tymi meblami :bash: nawet o tym nie pomyśleliśmy, nie mamy przewidzianej nawet bramy na posesje, cały ewentualny "ruch" samochodowy ma się odbywać przed płotem

edit

szybka "burza mózgów" z mężem, bramę zrobimy po lewej stronie działki ( jak narysowana jest furtka) i prosty podjazd taki jak załączyłaś na fotce :) czy aby zmienić plan zagospodarowania musimy mieć jakieś zgody?

Edytowane przez Juskra

Co do stromej skarpy od sąsiada - da się zrobić, ale wymaga umocnienia murkami, specjalną geokratą, ubijania warstw i natychmiastowego obsadzenia, aby ziemia nie spływała. W końcu skarpy przy drogach i wiaduktach nie spływają.

Widziałaś fotki na jakim jesteśmy etapie, stawiamy dopiero wieźbę jak myślisz czy możemy tym się zająć za rok na wiosnę? teraz w tym roku chcielibyśmy zrobić jak najwięcej w domu, czyli wszystkie instalacje, potem "przezimować" czyli oddech finansowy a potem zając się terenem wokół domu i wykończeniówką

Ciesze że że nic nie będzie trzeba załatwiać w urządach, tam gdzie kupiliśmy działkę to taka wioska że nie sądzę aby ktoś się czepiał

Czytałam, ale już po fakcie dokonania tego czynu przez " firmę zagospodarowania zieleni".

Może chociaż bedzie lepiej wyglądać i roslinkom będzie się lepiej rosło? Jutro postaram się zrobić zdjęcia, bo oczywiście aparat nienaładowany.

Rabata 1.jpg Rabata 2.jpg Rabata 3.jpg

Tak wyglada moja rabata, na pewno potrzebne są rośliny okrywowe, może podpowiesz jak je rozmieścić? :) Rabata jest od strony południowej. Posadziłam :

1) Migdałek biały

2) Migdałek różowy

3) Karłowa Thuja książkowa Aurea Nana

4) Kalina biała

5) Cyprysik Ivonne

6) Jałowiec płożący Limeglow

7) Jałowiec płożący Andorra Variegata

8. Jałowiec łuskany Holger

9) Hosta 2x

10) Weigela biała

11) Berberys kolumnowy żółty

12) Berberys kulisty czerwony

13) wierzba iva

14) wierzba japońska

niestety iva choruje ( żółte proszkowe plamy - pryskałam wielokrotnie, ale nie pomaga) a japońska rośnie tak szybko, ze przycinam 2-3 razy w sezonie a i tak nie mogę jej opanować, mimo podparcia często się pochyla.

świerk Conica też zresztą zachorował w ubiegłym sezonie - zbrązowiało i opadło wiele igiełek - zrobiłam oprysk, niewiele pomogło)

za niskim drewnianym płotkiem wsadziłam tulipany i mieczyki, obok świerka Conica rosły goździki stokrotki afrykańskie i niezapominajki, ale już je wyrwałam.

Chciałabym na wiosnę poprawić wygląd rabaty, ale brak mi pomysłów.

Edytowane przez ewanz

i to jest projekt profesjonalisty?

świerk Conica - przędziorki - opryski zapobiegawcze. Pierwszy już teraz preparatem olejowym Promanal (powtarzać zabiegi do połowy wiosny) i ewentualnie w trakcie sezonu.

Wierzba - rdza. Proste do wyleczenia. Zwykle pomaga ogławianie krzewu.

Wierzba japońska - ma po prostu za słaby i za krótki pali, dlatego się obala.

Problemem rabaty jest misz-masz. Każda roślinka po jednej sztuce. Na dodatek rośliny różnią się upodobaniami - np. hosta lubi cień, jałowce susze a krzewuszka wilgoć. Tak się nie projektuje nasadzeń.

Po pierwsze pas kulistych żywotników warto podsadzić jakąś byliną okrywową. Chociażby żagwinem, płomykiem szydlastym lub dzwonkiem Poszarskiego.

Jeden gatunek na całej długości.

Po drugie kalina - to duży krzew. Powinien rosnąc w rogu rabaty lub w jej tyle.

Jałowce płożące - wybrać jeden gatunek z tych co masz i dokupić sztuk. posadzić na froncie rabaty jako pierwsze piętro w ilości 2-3 szt/m2

Na zdjęciach nie widzę cyprysika Ivonne.

Można np. tak:

http://images67.fotosik.pl/641/4bccfd81eaea6785.jpg

duży rysunek:

http://images67.fotosik.pl/641/4bccfd81eaea6785.jpg

A resztę roślin użyć w innych częściach ogrodu

Efir, cudnie to wygląda na Twoim projekcie :)

Rośliny są po jednej sztuce " żeby było różnorodnie, a jałowce to się tak rozkrzewią, że będą ogromne na całą rabatę".

Cyprysik Ivonne jest na trzecim zdjęciu pierwszy z prawej.

Dzisiaj ściągnęłam cześć włókniny wokół świerka Conica, korę zostawiłam na ziemi. W następny weekend reszta do ściągnięcia.

Bardzo cenię sobie Twoje rady, także te o zwalczaniu szkodników. Cieszę się, że mogę jeszcze uratować roślinki.

Co do ogławiania to jest to wierzba iva pendula i nie wiem, jak bardzo ściąć gałązki.

Edytowane przez ewanz

wierzba - ogławia się ścieniając wszystkie gałęzie po wiosennym kwitnieniu ok. 10 cm od miejsca szczepienia.

Jałowce, owszem rozkrzewią się , za 10-15 lat.

Dlatego po 10 latach trzeba będzie je przycinać.

Firma z cyklu: "Pani wybierze kwiatki a my posadzimy, co się Pani podoba"?

Edytowane przez Elfir

firma doradziła min. kuliste tuje, wierzbę i rożne jałowce.

Wiele roślin wybrałam i posadziłam niestety sama, mierzyłam odległości i z namaszczeniem wybierałam miejsce, jak widzisz efekt mizerny.

np. hosty - zawitały trochę pod wpływem forum, ale wiem, że źle wybrałam miejsce, bo słońce pali liście.

chciałam też trawy, ale pogubiłam się, czy w ogóle będą pasowały.

Edytowane przez ewanz

mam nasiona drzewka truskawkowego - można wysiewac cały rok po uprzedniej stratyfikacji w lodówce. O co chodzi w tej stratyfikacji i czy można ją pominąć?

Stratyfikacja to działanie niezbędne dla pewnych gatunków, ma za zadanie naśladować naturalne przechłodzenie nasion zimą. Chłody powodują zmiany chemiczne w nasionach, które są niezbędne do kiełkowania.

Droga Elfir. mam gorąca prośbę. Ponieważ niedługo zaczną się prace ogrodowe muszę ruszyć temat moich kolejnych nasadzeń. ogród na razie nie ma nic wspólnego z prawdziwym ogrodem, ale kilka drzewek już jest. Założenie ma być nowoczesne ale z domieszka klasycznych nasadzeń takich jak sosny czy brzozy. na dzień dzisiejszy jest kilka sztuk sosny czarnej, brzozy i jodły ( jakies podróbki Koreanek). I właśnie o te jodły mi chodzi. Posadzone są w trzech miejscach na działce w szpalerach. I chciałabym im dać jakieś ubranko, tzn. chciałam coś posadzić przed nimi. Myślałam o berberysie, żeby dać bordowa plamę, lub o różach w klorze rózowym. ogólnie w ogrodzie ma przeważać biel,róż, fiolet i odrobina bordo. Z bordowych akcentów na razie mam krzak pęcherznicy diabolo i buka pendula purpurea. Przy jodłach myślałam też o trawach dla rozluźnienia kompozycji. Ale jak dłużej myślę o moim zestawieniu to mam więcej wątpliwości. Ziemia na działce raczej gliniasta, ale każda roślinę sadzoną podsypuję ziemią sklepową. Dodam jeszcze, że przy jodłach słońca nie brakuje. proszę Cię Elfir o spojrzenie na temat okiem fachowca...

A oto plan działki

ogród.jpg

A to moje kombinacje:

1. Jodły przy studni

studnia.jpg

Zdjęcie1177.jpg

2. Jodły przy tarasie

Zdjęcie1190.jpg

Zdjęcie1162.jpg