Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to ma być nowoczesny ogród, rób duże plamy jednego gatunku rośliny. Gatunek paradoksalnie nie ma pierwszorzędnego znaczenia. Bardziej kolor czy struktura liści. Ogród geometryczny nie musi być nowoczesny, tak jak nowoczesny ogród nie musi być geometryczny

Najlepsi z najlepszych operują na pospolitych gatunkach, najczęściej zielonych. Cis, grab/buk, śnieguliczka, bukszpan, hortensje, lawenda + trawy ozdobne.

Intensywny kolor pojawia się wyłącznie jako akcent mający przyciągnąć uwagę - np. zakończenie osi widokowej, soliter.

Unika się zestawiania gatunków o liściach pstrokatych czy intensywnych kolorów obok siebie (żółty i bordowy), unika się dziwacznych form, miniaturowych, szczepionych iglaczków.

To jest dobry przykład:

http://2.bp.blogspot.com/-hW2py9DEu8o/UUsngUR6_6I/AAAAAAAARlg/9eNiVt3MeD0/s1600/L8P9576.jpg

stonowany kolor i duża masa rośliny jednego gatunku

Albo tu - ogromny obszar ogrodu ale zagospodarowany tylko dwoma gatunkami o kontrastowych fakturach - drobnolistna roslina okrywowa + smukłe trawy:

http://peterfudgegardens.com.au/wp-content/uploads/2014/12/Bunkers0344-682x1024.jpg

Tutaj gatunków nieco więcej, ale i tak kolorystyka jest jednakowa, różnicowane sa wyłącznie faktury:

http://www.avanspeldehoveniers.nl/assets/images/malherbe/moderne%20beplanting%20in%20een%20strakke%20tuin%20in%20vught.jpg

Działka jest dość stroma dlatego powstały dwie półki.Jedna przy tarasie i dolna ze względu na altanę i placyk ogniskowy.Poza tym ma być tam mini boisko tzn. trawnik do gry w pi lkę czy tenisa dl dzieciaków.Dlatego myślałam żeby nasadzenia zrobić w granicach. Jodły na końcu działki nie zasłonią widoku bo sa niżej a poza tym brakowało mi tam zimozielonej sciany bo drzewa za jodłami na zimę gubią liście.

Elfir a co to za trawy na pierwszym zdjęciu???? A gdyby tak przed jodłami posadzić coś wyższego barwnego a poniżej rząd , dwa lub trzy jakiejś trawy...? Elfir co o tym myślisz? Co mogłoby być tą plama? róże, berberysy czy może rozchodniki olbrzymie? a przed nimi np. kostrzewa....

Trawa na zdjęciu akurat jest z Australii.

W naszym klimacie coś podobnego można uzyskać kostrzewą Mairea.

Kostrzewa wymaga lekkich, piaszczystych gleb, podobnie berberysy czy rozchodniki.

Dobierz coś na gleby gliniaste. Róże mogą być.

Poza tym dereń biały, krzewuszki, jaśminowce, lilaki, tawuły

Jeśli róże mogą być to może jodły, przed nimi miskant Morning light a u jego stóp np. róze bonica.... Wygooglowałam też tawułę Spiraea betulifolia 'Tor' - tawuła brzozolistna 'Tor' . mogłaby być przed jodłami jako średnie piętro tylko nie wiem co by pasowało u jej stóp...?

A nie może być sam miskant?

http://www.historiasztuki.com.pl/images/OGRODY/ABST-Mien-Ruys-Tuinen-4.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1330002091399

Moim zdaniem masz problem z panowaniem nad zachciejkami. Nie byłoby ci łatwiej z tradycyjnym ogrodem?

http://www.historiasztuki.com.pl/images/OGRODY/ABST-Mien-Ruys-Tuinen-4.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1330002091399

Moim zdaniem masz problem z panowaniem nad zachciejkami. Nie byłoby ci łatwiej z tradycyjnym ogrodem?

a rzesz kurde ! piękne są te Twoje propozycje !

Wraz ze zniknięciem zalegającego śniegu, pojawiam się ponownie w Twoim wątku Elfir :D Myślę już o wiosennych porządkach w ogrodzie. Powiedz proszę, kiedy mam podciąć / ściąć wrzosy? Czy już można? Jeżeli chodzi o podcięcie, to przeczytałam, aby obcinać po prostu pod przekwitniętym pędem :cool: Czy mam już je jakoś nawozić??

To zdjęcia z jesieni:

http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/6b/ae/3a/6bae3a73f526284b21f73862b2ceffee.jpg

http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/79/c5/30/79c530084fd38e5a3611e961b1beaed4.jpg

http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/bc/01/de/bc01def075164c10d250fbfb0b3fbf81.jpg

Aha, jeszcze jedno. Jaką frakcję kory polecasz do wysypania na rabatach? Pamiętam, że gdzieś o tym rozmawiałyśmy - chyba u Spirei w wątku to było, 0-60 mm? Czy możesz polecić jakiś sklep internetowy, w którym można kupić korę, czy to jest obojętne? Taki worek 80L to na ile m2 wystarcza? Ewentualnie jak przeliczyć zapotrzebowanie? :rolleyes:

Elfir masz rację , ze mam problem z zachciewajkami, ale wiele roślin mi się podoba, choć do ogrodu chciałabym tylko kilka gatunków. i dlatego pojawiłam się w Twoim wątku. poza tym myslałam , ze ogród nowoczesny może być różnorodny jeśli chodzi o gatunki byleby były one powtarzalne i w pewnych ryzach, ramach. dlatego chciałam aby w tych 3 miejscach z jodłami powtarzały się nasadzenia i żeby były ograniczone linią prostą (żadnych esów floresów nie chcę). I to zdjęcie z miskantem bardzo mi się podoba i właśnie o takiej ścianie z gracillimusa myślałam wokół placyku z ogniskiem. Na Twoim zdjęciu u stóp miskanta jest piękne oczko wodne i to stanowi zamknięcie, a u mnie byłby trawnik?. I właśnie dlatego szukam niższego piętra...

Witam, (tylko nie zjedzcie mnie od razu, bo jestem zielona)

1. zostalo mi troche (no, moze wiecej) ziemi popieczarkowej, kupionej zeszlej wiosny - czy to sie do czegos nadaje?

2. w grudniu zapier..... mi 5 krzakow borowek amerykanskich, chce zasadzic nowe - czy torf, ktory byl dany pod borowki nadaje sie jeszcze czy trzeba zastosowac nowy?

3. chce kupic sadzonki berberysu kopanego z gruntu na zywoplot, kiedy moge go sadzic? i jaka ziemie dac? (bo u mnie glina i kamien, a wlasciwie kamien i troszku gliny...kopanie tylko kilofem)

kiedy mam podciąć / ściąć wrzosy? Czy już można?

A jak tam u was z zimą? Mroźno jest w nocy?

Wrzosy przycina się faktycznie pod starymi kwiatostanami, zanim zaczną wytwarzać młode przyrosty.

Trawy można przycinać już.

Nawozisz dopiero, kiedy rośliny rozpoczną wegetacje i zaczną rosnąć.

Kora - drobna szybciej się rozkłada, gruba trudniej jest wywiewana.

Po co przez sklep internetowy? W okolicy nikt nie sprzedaje?

Na Twoim zdjęciu u stóp miskanta jest piękne oczko wodne i to stanowi zamknięcie, a u mnie byłby trawnik?. I właśnie dlatego szukam niższego piętra...

Jak wspominałam - gatunek nie ma znaczenia. Znaczenie ma faktura, którą chcesz uzyskać, pokrój.

Twoje jodły nie będą wiecznie malutkie - roślina towarzysząca musi mieć odpowiednio zbilansowaną względem nich wielkość. Na dodatek niektóre rabaty oglądasz z daleka. Nie ma wiec sensu obsadzać ich niewielkimi roślinkami, bo i tak nie będzie ich widać. Chyba, że to będzie coś średniego (jak np. imperata) i obsadzisz szeroki pas przed tymi miskantami, żeby było widać je w masie.

tutaj miskant na trawniku:

00ea8427c638b9be232f82a6f7001edf.jpg

46ac71a2f98cd9256aa727595d4b027b.jpg

Ciekawą trawą, wcześnie ozdobną, jest trzcinnik krótkowlosy - Calamagrostis brachytricha.

Ja bym na ogrodzie z takim widokiem nie wprowadzała strukturalnie obcych gatunków. Zamiast jodły użyłabym sosen (przy granicy wyższych kosodrzewin), ewentualnie świerka. Oraz masowych nasadzeń "preriowych".

Witam, (tylko nie zjedzcie mnie od razu, bo jestem zielona)

1. zostalo mi troche (no, moze wiecej) ziemi popieczarkowej, kupionej zeszlej wiosny - czy to sie do czegos nadaje?

2. w grudniu zapier..... mi 5 krzakow borowek amerykanskich, chce zasadzic nowe - czy torf, ktory byl dany pod borowki nadaje sie jeszcze czy trzeba zastosowac nowy?

3. chce kupic sadzonki berberysu kopanego z gruntu na zywoplot, kiedy moge go sadzic? i jaka ziemie dac? (bo u mnie glina i kamien, a wlasciwie kamien i troszku gliny...kopanie tylko kilofem)

1. To żyzne podłoże

2. torf może zostać. sprawdź tylko czy się nie zobojętnił.

3. krzewy liściaste kopane z gruntu sadzi się w okresie zanim wypuszczą liście. Czyli początek marca jest zwykle dobrym terminem. Z tym, że gleba niespecjalnie pod berberysy. One wolą lekkie, bardziej piaszczyste.

Jak wspominałam - gatunek nie ma znaczenia. Znaczenie ma faktura, którą chcesz uzyskać, pokrój.

Twoje jodły nie będą wiecznie malutkie - roślina towarzysząca musi mieć odpowiednio zbilansowaną względem nich wielkość. Na dodatek niektóre rabaty oglądasz z daleka. Nie ma wiec sensu obsadzać ich niewielkimi roślinkami, bo i tak nie będzie ich widać. Chyba, że to będzie coś średniego (jak np. imperata) i obsadzisz szeroki pas przed tymi miskantami, żeby było widać je w masie.

tutaj miskant na trawniku:

00ea8427c638b9be232f82a6f7001edf.jpg

46ac71a2f98cd9256aa727595d4b027b.jpg

Ciekawą trawą, wcześnie ozdobną, jest trzcinnik krótkowlosy - Calamagrostis brachytricha.

Ja bym na ogrodzie z takim widokiem nie wprowadzała strukturalnie obcych gatunków. Zamiast jodły użyłabym sosen (przy granicy wyższych kosodrzewin), ewentualnie świerka. Oraz masowych nasadzeń "preriowych".

Elfirku piękne zdjęcia pokazałaś. Tak się zastanawiam czy to jest Morning Light czy Gracillimus. ten pierwszy by mi pasował bo lubi wilgoć. A co do jodeł to nie sa one strukturalnie obce, bo w lasku poniżej występują. A kosodrzewiny ma dwie i będę jeszcze sadzić więcej. Ale muszę przyznać, że na front domu wzdłuż ogrodzenia szukam drzewek na tzw. pniu i nie chciałabym namieszać z tym jak Ty to fajnie ujęłaś obcymi gatunkami. Na tapecie mam robinię akacjową lub klona globosum.

Edytowane przez Agi75