bartus01 08.03.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Drodzy ogrodnicy,Muszę przesadzić trzy pierisy. / roślina zimozielona /Były posadzone zbyt ciasno i teraz męczą się brakiem przestrzeni, zachodzą jeden na drugi. Kiedy to zrobić?Wyczytałem ze najlepiej w sierpniu aby się zakorzeniły przed zimą, ale ja czekałem na wiosnę .... Czy jest duże ryzyko że im to zaszkodzi ? Z podobnego powodu przesadzałem iglaki - jałowce - też były ciasno posadzone no i wystrzeliły w góre. Niestety kilka z nich wyschło mimo rocznych starań i zabiegów... Bardzo prosze poradzcie jak to zrobić z tymi pierisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Kwiat by był po lewej stronie, w tej zielonej wnęce. Nad wanną i tuż obok prysznica. [ATTACH=CONFIG]307734[/ATTACH] Tylko sztuczny. Tam praktycznie nie będzie światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam, jakie rośliny okrywowe pod winorośl polecasz, Elfir? Gleba obojętna do zasadowa, pełne nasłonecznienie, bardziej sucho niż mokro? I czy żurawka wytrzyma 6 godzin słońca, od 13 do 19? Może poziomki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Kiedy to zrobić? (...) Czy jest duże ryzyko że im to zaszkodzi ? . Po kwitnieniu. Przesadza się łatwo bo mają płytki system korzeniowy. Po przesadzeniu zacieniać i dbać o stałą wilgotność podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 09.03.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Tylko sztuczny. Tam praktycznie nie będzie światła. Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 możesz spróbowac z któryms z wymienionych i zobaczysz czy daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 09.03.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Czy można już ciąć róże? Jest tak ciepło, że puszczają pędy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.03.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 oczywiście że NIE ? - bo kazano mi w tamtym roku czekać do kwitnienia forsycji ?, sama już nie wiem !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.03.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Zazwyczaj forsycje ruszają przed różami. Ten rok jest zwariowany. Skoro róże puszają młode pędy, trzeba ciąć bo będzie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 nie ma czegoś takiego, że czekamy do... Tnie się kiedy roślina tego wymaga. Skoro różom zaczynają pękać pąki to najwyższy czas.Trudno, jak przyjdzie przymrozek to i tak wszystko pójdzie się.... bo młode pędy tego nie wytrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 09.03.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Po kwitnieniu. Przesadza się łatwo bo mają płytki system korzeniowy. Po przesadzeniu zacieniać i dbać o stałą wilgotność podłoża. Elfir, dziękuje za informacje. Czyli nie musze się spieszyć, bo jak pamiętam to one, choć niepozornie, to kwitną wiosną.....? To kwitnienie jest w cieniu pięknych wybarwień liści, tak że nie pamiętam dokładnie kiedy kwitły:( Zatem można je spokojnie przesadzić przed wakacjami? To by mi pasowało:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.03.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Czy można rozpoznać, już po posadzeniu, która róża jest pnąca... posadzone w ub. roku dodam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 10.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 WitamChciałbym zapytać kiedy najlepiej przesadzać borówkę amerykańską, w zeszłym roku troszkę się rozrosły. Czy już czas na przycięcie miskantów i innych traw.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 10.03.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Czy już czas na przycięcie miskantów i innych traw. yaroaz kilka postów temu pytałam o trawy Elfir potwierdziła, że można wycinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 10.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 A jak tam u was z zimą? Mroźno jest w nocy? Wrzosy przycina się faktycznie pod starymi kwiatostanami, zanim zaczną wytwarzać młode przyrosty. Trawy można przycinać już. Nawozisz dopiero, kiedy rośliny rozpoczną wegetacje i zaczną rosnąć. Kora - drobna szybciej się rozkłada, gruba trudniej jest wywiewana. Po co przez sklep internetowy? W okolicy nikt nie sprzedaje? Elfir, u nas w dzień cieplutko i słonecznie, ok. 12-15 st.C, natomiast noce zimne, nawet 0 st.C. Mimo wszystko zabrałam się już za te wrzosy Nie wiem tylko co mam zrobić z tymi gatunkami?? Czy je także się przycina?? Korę faktycznie zamówię gdzieś w okolicy. Myślałam, że może ma to jakieś znaczenie, ale jak nie, to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaroaz 10.03.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam P. BasiuDziękuję serdecznie za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Czy można rozpoznać, już po posadzeniu, która róża jest pnąca... posadzone w ub. roku dodam... nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Witam Chciałbym zapytać kiedy najlepiej przesadzać borówkę amerykańską, w zeszłym roku troszkę się rozrosły. Czy już czas na przycięcie miskantów i innych traw. Borówka - zanim puści liscie, jak każdy liściasty zrzucający liście na zimę. trawy - tak. Dla niektórych wczesnych traw nawet jest nieco za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Basia - a to są wrzosy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts