Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli wrzosy to z opisu pewnie tzw pączkowe. Kwitną dużo dłużej i w innym terminie.

Polecam katalog wrzosów Wolskiego w PDfie do ściągnięcia ze strony jego szkółki http://www.wolski.com.pl/ Jest okładeczka po prawej

Zapytam o rozłożenie siatki na krety.

Na budowie mam zwały ziemi jeszcze z wykopu, które będę chciał wyrównać. Mógłbym na tym etapie rozłożyć siatkę na krety, i ją przysypać czy jeżdżąca po siatce koparka nie spowoduje zbyt wielkich uszkodzeń siatki ? Rozkładanie siatki w późniejszym etapie było na pewno bardziej pracochłonne.

napisałaś "coś na nicienie" - czyli jakbyś chciała je zwalczyć a nie wprowadzić do gleby.

Z instrukcji obsługi nicieni w środku o nazwie "Larvanem":

W czasie wykonywania zabiegu podłoże powinno być dobrze nawilżone, a jego temperatura powinna wynosić 14-33°C.

nie nie- nie chodzi mi o odczyn gleby , tylko składniki ????- mineralne? są opakowanie z odżywkami specjalnie do RH i azalii - o tym myślę ,ale że są drogie to planuję tą azafoskę

Azofoska jest po prostu bardziej skoncentrowana i dlatego trzeba z nią ostrożnie.

Jak ciąć hortensję odmiany Kyushu i czy w ogóle wymaga ona cięcia? Wszystkie hortensje bukietowe już przycięłam, tą nabyłam w zeszłym roku i mam wątpliwości bo ma zupełnie inny pokrój.

wiechowate - można przycinać gałązki - im cieńsze tym silniej - od 1/3 do 2/3. Zależy od pokroju krzewu. Na zbyt cienkich gałązkach kwiaty będą za ciężkie i cała gałązka będzie smętnie zwisać zamiast sterczeć.

Brzoza Youngii - niestety złamała się końcówka konara, tak na grubość około 4-5 cm. Ze złamania ciekł sok, więc wyrównałam to piłką tak, żeby była równa i jak najmniejsza powierzchnia, i zasmarowałam to maścią ogrodniczą. Niestety sok cały czas cieknie, w dodatku w nocy są przymrozki, robią się z niego normalnie sople. Wiem, że o tej porze tego drzewa się nie tnie, no ale stało się, przypadek, trzeba było coś zrobić, a chyba zmniejszenie powierzchni to raczej na plus powinno wyjść... . Co jeszcze można zrobić, żeby zatamować to cieknięcie?

Elfir proszę o podpowiedź.Mam już ponad 3m tuje i denerwuje mnie to ,że nic nie widzę pod nimi.Wydaje mi się ,że byłoby to bardziej estetyczne.Pytanie.Czy mogę ,a jeśli tak to jak i do jakiej wysokości podciąć dolne gałęzie, tak by można swobodnie usypywać korę?;)

To plastyczna roślina. Formuje się jak chcesz. Od góry, od dołu.

http://d.alegratka.pl/g2/o/85/75/7f/23893215_6803_d.jpeg