Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki TAR, mam juz pęcherznicę diabolo w innym miejscu, może więc odmianę o zielonych liściach? skoro tak zachwalasz:) . Tawuła, którą radzi Elfir podoba mi się ale tak się zastanawiam, że ona jest b. szeroka, rozłożysta. Czytam jeszcze o trzmielinie blyszczącej, już sama nie wiem na co się w końcu zdecydować. A w tym sezonie musimy zrobić to nasadzenie.

Przecież można podcinać. A pęcherznica też wąska nie jest.

I nie trzmielina błyszcząca tylko irga błyszcząca.

Gość GOSC12_3

Dziewczyny, a jak można zaplanowac ogrodzenie aby uchronić ogród od kotów sąsiadki. ma ich chyba z 10 (nie przesadzam)i ciągle łażą po moim ogródku, robią kupki, sikaja itd.

Moze tak, zaczynając od sąsiadki: płot, żywopłot i w koncu np berberys albo coś innego kłującego. Normalnie nie mam pomysłu już. Mam małe dziecko i codziennie przed wyjsciem chodze sprawdzam, czy nie ma kup, a piaskownice wywaliłam, bo była kuwetą. Juz nie mam siły, a lato się zbliza. Help

Możesz tylko zastosować odstraszacze. są takie w sklepach zoo. Niestety nie wszystkie są skuteczne.

Tak naprawdę kota nic nie powstrzyma, jeśli chce gdzieś wejść to wejdzie, znajdzie sposób. Mam teraz 3 i ciągle się jakiś plącze z okolicznych, więc wiem.

Możesz nastawiać podlewanie w tę stronę, z której włażą. Wody nie lubią. Nie żeby się bały, po prostu nie lubią mokrego.

Jak widzisz, że paraduje, któryś przez Twój ogród psiknij prysznicem. Po pewnym czasie zaczną omijać nieprzyjazny teren.

Nie próbowałam, ale może Beaphar w sprayu. Ma dobre opinie.

Te widzę pierwszy raz

http://www.sklep.linarem.pl/p377,wodny-odstraszacz-kotow-i-zwierzat-jet-spray-repeller-firmy-stv.html?gclid=CjwKEAjwrbSoBRDok47Sv6Ci80wSJABFUszT9c8RWjLSyvkAa3CoZM6yjzxEn5w50SQoHlWQCiCZ7RoC_NXw_wcB

http://www.zooplus.pl/shop/psy/maszynki_pielegnacja_psa/pielegnacja_siersci/odstraszajacy/391984?gclid=CjwKEAjwrbSoBRDok47Sv6Ci80wSJABFUszTI-kq620fWDVO9LSfydVFM1A9PXePRCdqFJ29jFeqohoCNhDw_wcB

Stawiaj na trawniku przenośny spryskiwacz do podlewania roślin. Są takie zraszacze tzw. bijakowe. Wbija się w ziemię, podłącza wąż i recznie ustawia promień i odległość zraszania. Dość głośne, postukują i syczą, ale może to się też przydać, bo polanym kotom będzie się ten dźwięk kojarzył i będą omijać Twój ogród.

Jakaś babcia powiedziała mi kiedyś ( jak moje koty przychodziły na taras - a nie chciałam ) żeby mocno , kilka razy przegonić je normalnie dużą ścierą ( nie taką ściereczką kuchenną jakie teraz produkują - ale taką masywniejszą , one ponoć boją się tego. Moje na szczęście zareagowały na takie przeganianie .

Elfir, doradź proszę co jeszcze posadzić w tej donicy na skarpie? Jutro przyjeżdza mi kora, będę usuwać włókninę i na gazetach wysypię korę, ale wg mnie to ona na bank zsunie się... Poza tym, trochę pusto/smutno jest na tej skarpie i nie mam pomysłu co z nią jeszcze zrobić?

To zdjęcia z jesieni - te dwa duże krzaki to ostrokrzew karbowanolistny 'Golden Gem', reszta to kosodrzewiny i różne berberysy...

IMG_2112.JPG

Tutaj wg mnie jest raczej OK - zostaje tylko ta azalia, ładnie wypełnia całą "donicę". Może nawet usunę te żółte berberysy... :confused:

IMG_2113.JPG

a piaskownice wywaliłam, bo była kuwetą. Juz nie mam siły, a lato się zbliza. Help

Zamykaj piaskownicę klapą.

U mnie koty zrobiły sobie toaletę z opaski żwirowej wokół domu :(

Ale kot przejdzie każdą szczeliną. Najlepszy jest zawzięty pies.

Elfir, doradź proszę co jeszcze posadzić w tej donicy na skarpie?

Ja bym przearanżowała. Tam po prostu jest za dużo różnych odmian. I brakuje wypełniacza. Na dodatek kompozycja jest symetryczna.

Tam gdzie azalia - wywal berberysy, dodaj drugą taką samą z tyłu i daj coś zadarniającego - np. żurawki i turzycę cienistą/wiosenną przewieszającą się przez murek.

A wysyp tzw. korą kamienną (to płatki łupka)

Elfir, masz jakieś doświadczenie z ilością tej kory kamiennej?

Właśnie polatałam po okolicznych sprzedawcach i nie jest zabijająca cenowo. Tylko nie mam pojęcia ile tego wychodzi na metr kwadrat.

Jak robiłam żwirowiska z własnych kamyczków, to nie było problemu. Ile wyszło, tyle wyszło :)

Gość GOSC12_3
Zamykaj piaskownicę klapą.

U mnie koty zrobiły sobie toaletę z opaski żwirowej wokół domu :(

Ale kot przejdzie każdą szczeliną. Najlepszy jest zawzięty pies.

Właśnie kupiłam taką muszlę niebieską :) niestety piasek na remont juz musi leżeć , chyba że przykryję jakąś plandeką.

dziękuję za odp

Gość GOSC12_3
Elfir kupiłam niebieski eukaliptus i myślałam, ze go wsadzę do ziemi na podwórku (strona południowa), a tu mi pisża, ze najlepiej jednak w domu w doniczce. Nie doczytałam tego kupując :) Czy masz jakies doswiadczenie z tym kwiatem w ogródku?