Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym też posadzić magnolię - jak ją zaaranżować? Co posadzić pod / w okół / obok magnolii?

Magnolia lubi gleby lekko kwaśne. Dobrym towarzystwem więc są hortensje (dla wyższych magnolii). Ale nie 3 stuki, a np. 15 sztuk. Podsadzone okrywową turzycą, bergenią, brunnerą. Dodatkowo można wzbogacić kompozycję o piwonie. Będą kwitły między magnolią a hortensjami.

Jak planujesz karłową odmianę w typie stellata to pod nią tylko okrywowe byliny się zmieszczą. Można dac kwitnące latem bodziszki np. himalajski i to też w ilości kilkunastu sztuk.

Dziewczyny... Jak ja Wam zazdroszczę tych ogródków - mój nadal w sferze marzeń... Przez tyle lat nic się u mnie nie zmieniło - nadal nie jestem na swoim i jedyny ogródek jaki mi pozwolono zaaranżować na 1500m2 działce to prostokącik o wymiarach 2x7m wystającą "pod" schodami i żeby było śmieszniej od strony północnej :(

No to typowy skalniak i jałowce odpadają - one wymagają pełnego nasłonecznienia.

Postawiłabym w pełnym cieniu na paprocie, bergenie , hosty, serduszkę, trzmieline Fortune'a (także szczepioną na pniu), bukszpan

W półcieniu liliowce, ciemierniki, zurawki, turzyce a także trzmielina Fortune'a, hortensję (np. Little Lime)

Koniecznie musi być ta magnolia, ale jak ją połączyć z tymi roślinami, żeby nie było znów namieszane gatunkowo? Ta skarpa ma 1m szerokości i łącznie jej jest 13 mb do obsadzenia...

Mam wrażenie, ze wybierasz rośliny wg. tego co ci wpadnie w oko podczas przedlądania allegro :D

IMHO ta rabata jest za wąska, wymusza sadzenie roślin w rzędzie zamiast grupami a to nie wygląda za dobrze.

Masz tam półcieniste stanowisko, więc odpuść sobie w tym miejscu gatunki wymagające nasłonecznienia, jak sucholubny zawciąg, lawenda, czy budleja.

Budleja tej odmiany na dodatek ma trudny do skomponowania kolor kwiatów i wymaga roślin tonujących w pobliżu (np. o srebrnych liściach).

Dereń kousa - rośnie bardzo wolno i trochę potrwa zanim zacznie być w ogóle widoczny na rabacie. Dlatego dobrze gdyby znalazł się w miejscu skąd można go oglądac z bliska.

Hibiskus - bardzo późno wytwarza liście, stad trzeba mu dobrać otoczenie szybko startujace po zimie lub zimozielone. W półcieniu będzie słabiej kwitł.

Jaśmin - chyba jaśminowiec? Pamiętaj , że nie wszystkie odmiany silnie pachną. Niektóre mają słaby zapach albo nawet wcale. Najsilniej pachną odmiany pochodzące od klasycznego jaśminowca wonnego Philadelphus coronarius np. "Aurea", Variegatus", "Erectus". Poza okresem kwitnienia krzew nie jest ciekawy, więc warto stosować go gdzieś w głębi kompozycji.

Na przykład tak można to zagospodarować:

http://images66.fotosik.pl/805/4879386b3d2a758b.png

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4879386b3d2a758b.html

Spróbuję.Moja Pani doktor u której ostatnio byłem,. powiedziała ,że czyta cię z zainteresowaniem i ,że korzysta z twoich porad.Trawnik zaczyna mi rosnąć i rosnąć.Mam pytanie.Pierwszy wiosenny pokos mam zrobić natleniając trawę weltykulatorem-aeratorem przed czy po.???

Aeracja jest potrzeba tylko na trawnikach założonych na ciężkich glinach lub intensywnie udeptywanych. Wiosną robi się cięcie darni czyli wertykulację.

Wertykulacja, potem nawóz i jak trawa ruszy koszenie.

Aeracja jest potrzeba tylko na trawnikach założonych na ciężkich glinach lub intensywnie udeptywanych. Wiosną robi się cięcie darni czyli wertykulację.

Wertykulacja, potem nawóz i jak trawa ruszy koszenie.

Rozumiem, tylko w niektórych miejscach jest tak intensywna i bardzo zielona, aż za bardzo ;),to pomyślałem ,ze czas na pierwsze koszenie.Tak się diablica rozrosła i jest jakby to powiedzieć po swojemu.......z lekka siwawa z takim miękkim puchem.Chodzi się po niej jak po dywanie frędzelkowatym.To ja pójdę i zrobię zdjęcie jeśli pozwolisz i po tym wydasz opinie co mam zrobić.;).Jeśli będziesz chciała w rzeczy samej.

Piwonie możesz zastąpić właśnie liliowcami. Sadź je w grupach co najmniej po kilka sztuk z jednej odmiany. Możesz też posadzić Irysy. Zakwitną jako pierwsze. A jak skończą kwitnienie, to właśnie liliowce przejmą pałeczkę i jak dobrze pójdzie będą kwitły jeszcze na początku września :)

Możesz im dodać zimozielone trawy ozdobne, żeby nie było goło na rabacie wczesną wiosną, albo jekieś okrywowe.

O hibiskusach nic nie wiem. Dla mnie są zbyt egzotyczne.

Trawy i bukszpany będą świetnie razem wyglądały. Delikatna trawka na zdjęciu to ostnica / Stipa, ale która nie mam pojęcia. Niektóre w PL nie zimują. Jest ich co najmniej kilka różnych https://www.google.pl/search?q=stipa&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kz8wVeb0NoLwap6XgGA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=2017&bih=1239

Wszystko sadź grupami. Lawendę też.

Dereń :) a znasz oczary? Kwitną nawet w lutym, a potem mają bardzo ładne liście.

http://info.e-ogrody.pl/szukaj/ogrody/oczar

Pesko, raz jeszcze dziękuję za Twoje porady. Dzisiaj już straciłam wiarę, że uda mi się to jakoś rozplanować, a mąż już koniecznie chce te wszystkie rośliny posadzić :( Nie lubię takiej presji czasu :bash:

Piwonie, liliowce i irysy posadzę w innej części ogrodu. Myślę, że będą super razem wyglądały i tym sposobem, cała rabata będzie mi kwitła od maja do września :cool:

Trawy i bukszpany - ten pomysł bardzo mi się podoba. Mam trzy kule i muszę je jakoś zaaranżować. Dziś w szkółce roślin pokazałam mężowi turzyce, ale powiedział, że przypominają mu kwiatki z parapetów ze szkoły z czasów podstawówki i nie za bardzo je widzi w naszym ogrodzie ;) Więc może połączyć je tylko z lawendami?

Moje kule są co prawda o wiele mniejsze, ale może uda się kiedyś taki efekt uzyskać?

0b280d4d8ce10b29f0aba9834492cf5a.jpg

Oczary - nie znam, nie widziałam nigdzie w szkółkach, do których jeżdżę...

Elfir, dziękuję, że znalazłaś chwilkę, by pomóc :yes:

Mam wrażenie, ze wybierasz rośliny wg. tego co ci wpadnie w oko podczas przedlądania allegro :D

:D :D :D Poprawiłaś mi humor ;) Hehe, nie nie. Nie przeglądam allegro i nic tam nie kupuję. Cały zeszły rok chodziłam po szkółkach i fotografowałam rośliny, które mi się podobały: na wiosnę, lato i w jesieni - żeby obserwować jak się zmieniają. Mam teraz całą listę roślinek, które mi się podobają, wiem jak się zachowują przez cały rok i próbuję je teraz jakoś zaaranżować do ogrodu.

IMHO ta rabata jest za wąska, wymusza sadzenie roślin w rzędzie zamiast grupami a to nie wygląda za dobrze.

Zgadzam się z Tobą, ale niestety tego już nie zmienię :( Dzisiaj układałam rośliny i rzeczywiście wygląda to słabo tak w rzędzie :(

Masz tam półcieniste stanowisko, więc odpuść sobie w tym miejscu gatunki wymagające nasłonecznienia, jak sucholubny zawciąg, lawenda, czy budleja.

Budleja tej odmiany na dodatek ma trudny do skomponowania kolor kwiatów i wymaga roślin tonujących w pobliżu (np. o srebrnych liściach).

Hmmm... Miałam wrażenie, że jest tam jednak dość słonecznie - cały ogród mam od południa... Ale w takim razie odpuszczam sobie ten zawciąg i budleję. Ale może tą lawendę jakoś z bukszpanami zaaranżować?

Dereń kousa - rośnie bardzo wolno i trochę potrwa zanim zacznie być w ogóle widoczny na rabacie. Dlatego dobrze gdyby znalazł się w miejscu skąd można go oglądac z bliska.

Mam już upatrzony egzemplarz, myślę, że bez doniczki ma ok .1,0 - 1,5 m wysokości. To dużo czy mało?

Jaśmin - chyba jaśminowiec? Pamiętaj , że nie wszystkie odmiany silnie pachną. Niektóre mają słaby zapach albo nawet wcale. Najsilniej pachną odmiany pochodzące od klasycznego jaśminowca wonnego Philadelphus coronarius np. "Aurea", Variegatus", "Erectus". Poza okresem kwitnienia krzew nie jest ciekawy, więc warto stosować go gdzieś w głębi kompozycji.

Tak tak, oczywiście jaśminowiec :) Muszę się w takim razie dowiedzieć, co to za odmiana, bo na tabliczce była tylko informacja "Jaśminowiec".

Magnolia lubi gleby lekko kwaśne. Dobrym towarzystwem więc są hortensje (dla wyższych magnolii). Ale nie 3 stuki, a np. 15 sztuk. Podsadzone okrywową turzycą, bergenią, brunnerą. Dodatkowo można wzbogacić kompozycję o piwonie. Będą kwitły między magnolią a hortensjami.

Jak planujesz karłową odmianę w typie stellata to pod nią tylko okrywowe byliny się zmieszczą. Można dac kwitnące latem bodziszki np. himalajski i to też w ilości kilkunastu sztuk.

Elfir, niestety nie mogę mieć tam hortensji :( Będą one po przeciwnej stronie ogrodu na rabacie 2x13m (wraz z innymi hortensjami, kalinami i pęcherznicami). No i sama magnolia jest jednak typu krzewiastego, więc nie ma pod nią zbyt dużo miejsca. A okrywowe pod magnolią to może być np. karmnik ościsty? Widziałam dzisiaj w szkółce - ładny!

Na przykład tak można to zagospodarować:

http://images66.fotosik.pl/805/4879386b3d2a758b.png

Super to zaaranżowałaś! Bardzo mi się podoba Elfir! Dziękuję :D Jednak kupiłam magnolię typu krzewiastego, która dorasta ok. 3m. I to chyba zmienia cały układ. Dałam ją na środek, obok dwa hibiskusy...

IMG_3281.jpg

Dołożyłam te trzy kule bukszpanów i uzupełniłam 12 szt. tawułami szarymi... Układałam teraz wieczorem na różne sposoby, ale dalej tego nie widzę :bash: Jakoś nie potrafię tego ułożyć na tej wąskiej rabacie...

IMG_3288.jpg

IMG_3293.jpg

IMG_3298.jpg

Czy funkie, które zaproponowałaś mogę zmiksować z piwoniami? Podoba mi się funkia cała biała "Funkia White Feather" :D I te świecznice też super - nigdy nie widziałam tej roślinki :)

Narysowałam coś takiego wzorując się na tych bukszpanach...

IMG_3288.jpg

Nie chciałabym dokupować kolejnych kul bukszpanów, no chyba, że to konieczne, aby ta rabata jakoś wyglądała... Czy mam powtórzyć lawendy w drugiej części rabaty, żeby to się jakoś komponowało?

No i te nieszczęsne tawuły szare... Niby ładne, ale zupełnie nie są ustawne, pomimo, że mam ich 12 sztuk nie wiem jak je posadzić?...

Wiem, że znowu namieszam, ale może posadzić tam jakieś azalie, zeby nie wszystko było na jednym poziomie?

Chyba mam już na dzisiaj dość... :bash:

Na zdjęciu rabata jest ewidentnie w cieniu, dlatego założyłam, że nie ma tam pełnego słońca, zwłaszcza, jak rozwiną się liście na drzewie.

Może pomysł z lawendami i budlejami dać na tej rabacie na której planujesz hortensje?

Moim zdaniem problemem nie są rośliny tylko rabata.

Przy takich wąskich paskach dobrze wygląda wyłącznie minimalistyczne nasadzenie z jednego gatunku.

Dlatego uważam, że powinnaś dociągnąć ją do ogrodzenia.

Elfir, to prawda, jak będą liście na jabłonce, to będzie więcej cienia.

Wszystko co piszesz jest jak najbardziej do przemyślenia. Najgorsze to fakt, że mam już fizycznie te rośliny: magnolię, bukszpany :sick:

Nie rozważałam dociągania rabaty do ogrodzenia, bo tam ma stać huśtawka, domek i piaskownica... :(

Może już nie będę kombinowała z gatunkami i obsadzę to wszystko po prostu zimozieloną trzmieliną z lawendą i tyle? I wyjdzie mi połączenie trochę jak z tych trzech zdjęć...?

http://st.houzz.com/simgs/1ba15d420fbe43f9_4-0667/traditional-landscape.jpg

IMG_3982.JPG

O coś takiego by wyszło:

plan007.png

Tylko do rozważania czy kupić trzmielinę jako kule, nieregulane, może jakąś na pniu? No i te dwa hibiskusy - może jakoś inaczej je rozstawić?

zostawię jeszcze kilka uwag dla Basi

1) jak widzę co Basia wyprawia to mam wrażanie ze nie chce mieć ładnie a chce mieć po swojemu - zwyczajnie nie słucha = nie czyta ze zrozumieniem

2) karmnik ościsty wgladą rewelacyjnie młody na powierzchni 3cmx3cm a potem jest straszydłem

3) lawenda docelowo teraz w kwietniu potrzebuje minim 70 cm szerokośći ( o krzewina ze szkółki ma 10 cm lub mniej a 2-3 sezonie jest juz dość szeroka - jak kwitnie potrzebuje nawet 1m szerokości , i pod drzewem nie urośnie lubi ostre słońce sucha piaszczysta glebę.

4) rabaty o szerokości 1m nadają się na 1 gatunek , wielogatunkowe nasadzenia na takiej powierzchni będą wyglądać biednie i odpustowo a w kolejnym sezonie jest szansa ze większość roślin wywalisz ,

5) poszerz rabaty do 3m nawet do 4m duże płaszczyzny nasadzeń maja jedynie sens - albo zaoraj je i posiej trawnik będziesz mieć zajęcie co tydzień z koszeniem i oddawaniem trawy

6) z trawnikim w ogrodzie jest najwięcej pracy !!! w 2 i kolejnych sezonach od posiania ma się trawnika dość - chyba ze to boisko piłkarskie jest:)

7) Basiu zastanów się po co ci ogród bo obecnie to masz chęć posiadania wielu roślin tyle ze każda z innej parafii i do niczego nie pasuje nawet do rabat które są wyznaczone bez konkretnego pomysłu!! byle były