Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png

Mam problem z iglakiem. Czy da się mu jakoś pomóc, czy trzeba go będzie czymś zastąpić

.[ATTACH=CONFIG]315866[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]315865[/ATTACH]

Mam też śliwę szczepioną, która właśnie przekwitła. Czy teraz powinnam ją przyciąć, czy już jest na to zbyt późno? Jeśli ciąć to o ile skrócić gałązki ?

kosówka - osutka. Natychmiast oprysk.

Śliwa - owocowa? Jeśli tak, to się tylko prześwietla i robi niewielkie korekty po zbiorze owoców, bo sama z siebie tworzy koronę typu szerokie wrzeciono.

Jagoda Kamczacka "Atut".... piszą że w czerwcu kończy wegetacje ...

Czy to znaczy że gubi liście i sterczą same badyle ?

Nie. znaczy , że dalej nie rośnie do kolejnej wiosny.

Edytowane przez Elfir

A ja z pytaniem o róże;)

Dom już stoi, na razie w stanie surowym, ale już chciałabym chociaż zarys ogrodu mieć. I jako, że mamy ścianę szczytową od ulicy i na dole tejże ściany nie mamy okien (są tylko na górze), to wymyśliłam, żeby na dole posadzić róże. Ale takie zwykłe rabatowe wydaje mi się, że znikną i będą mało widoczne i tak pomyślałam, że może by jakąś pergole skonstruować? Podpowiedzcie coś proszę, jak mi się uda to postaram się dołączyć zdjęcie, ż góry bardzo dziękuję;)

Można też posadzić róże krzewiaste/parkowe + drzewka szczepione na pniu o kulistej koronie. Łatwiejsze, jak nie wiesz, jak zbudować podporę.

A inspiracji szukaj nie pod "pergola" tylko pod "trejaż" :)

Witajcie!

Proszę o wyjaśnienie, czy przetacznikowiec wirginijski to ta sama roślina co przetacznik wirginijski?

Pytam, bo mam w projekcie nasadzenie z tej rośliny, ale przetacznikowca nigdzie nie mogę znależć. Natomaist znalazłam wiele ofert przetacznika... I zwariowałam :0 Pomożecie?

Witajcie!

Proszę o wyjaśnienie, czy przetacznikowiec wirginijski to ta sama roślina co przetacznik wirginijski?

Pytam, bo mam w projekcie nasadzenie z tej rośliny, ale przetacznikowca nigdzie nie mogę znależć. Natomaist znalazłam wiele ofert przetacznika... I zwariowałam :0 Pomożecie?

Przetacznik to Veronica a przetacznikowiec Veronicastrum. Prawdopodobnie w tych ofertach jest faktycznie przetacznikowiec, ale najlepiej się upewnić sprawdzając nazwę łacińską.

Elfir-mam pytanko jabyś znalazła czas i ochote w wolej chwili zerknij w mój ogród i doradź co posadzić fajnego aby wiosną wczesna tak okolice kwitnia cos u mnei kwitło, masz pomysła?

Tulipany?

Bo z krzewów to raczej forsycja, ale nie bardzo pasuje chyba u ciebie.

U siebie posadziłam bratki - jako uzupełnienie rabaty

Któryś oczar? One kwitną w różnych terminach od późnej jesieni do wczesnej wiosny.

A może niekoniecznie kwiaty, ale wesołe liście jak u trzmieliny Fortunea, albo pierisa.

Obowiązkowo pigwowce kwitną jak szalone w 2-giej połowie kwietnia, a w tym roku ruszyły o 2 tygodnie wcześniej. Bardzo wcześnie kwitły u mnie wiśnie Kanzan i Kiku-shidare. Koniec kwietnia-początek maja zazwyczaj kwitnie już moja śliwa Pissardi.

W zeszłym roku pod koniec kwietnia kwitło wszystko: wiśnie, jabłonki ozdobne, tamaryszek, glicynia i kalina zaczynały kwitnąć.

Edytowane przez pestka56

myslę jednak ze tylko kwiaty żadne drzewa ani krzewy nie wchodzą w rachubę. wszytsko mam już posadzone co było w projekcie.

a tulipany- jakieś ciekawe zesyawnienia macie w inspiracjach?

Elfir-pokaż prosze zdjecie tych bratków w gruncie, jak masz to zestawione? jak to potem wygląda po przekwitnięciu? wywalasz z rabaty? jak długo kwitną?

Edytowane przez malkul

myslę jednak ze tylko kwiaty żadne drzewa ani krzewy nie wchodzą w rachubę. wszytsko mam już posadzone co było w projekcie.

a tulipany- jakieś ciekawe zesyawnienia macie w inspiracjach?

Elfir-pokaż prosze zdjecie tych bratków w gruncie, jak masz to zestawione? jak to potem wygląda po przekwitnięciu? wywalasz z rabaty? jak długo kwitną?

w zasadzie kwitną cały sezon.

Na razie nie mam zagospodarowanych rabat jako takich - jeszcze w ogóle nie mam nic ruszone w ogrodzie, dopiero co kuchnię zrobiłam. Posadziłam bratki z Wielkanocy (były jako dekoracja stołu) przy tarasie. Jak się zrobią brzydkie to wywalasz.

W przypadku tulipanów najlepiej używać odmian botanicznych, bo nie trzeba ich wykopywać.

tu wschodzące tulipany:

http://media.highcountrygardens.com/media/wysiwyg/hcg-content-pages/ornamental-grass-maintenance-too-tall.jpg

i w jakiś turzycach:

http://balconygardener.ca/wp-content/uploads/2013/05/nybg2.jpg

Witam czy mogłabym prosić o poradę co najlepiej posadzić na "choinkę" w ogrodzie? Najbardziej skłaniam się do sosny czarnej, świerka białego, serbskiego lub jodły kaukaskiej Zależałoby mi na tym żeby drzewo nie wyrosło po 10 czy 15 latach na 10m wysokości Chciałabym coś docelowego do 6-8m a najlepiej do 3-4m Wybrane przeze mnie gatunki niestety docelowo mają być olbrzymie stąd prośba o pomoc Dziękuję

Basia - usilnie łączysz ze sobą gatunki, które mają odmienne wymagania glebowe (vide lawenda i magnolia). Nie umiem ci pomóc.

inspiracja Basi

[ATTACH=CONFIG]313694[/ATTACH]

aby Basia mogła zrozumieć wielkość nasadzeń na zdjęciu jest krzesło i stolik , mały format stolika to 50 cm wiec w tej skali bukszpan ma około 100 cm a najprawdopodobniej kocimiętka ( bo nie jest to lawenda jak się Basi wydaje) ma do 150cm. może 120cm

tak wiec rabata ta może mieć około 350 cm do 4m szerokości łącznie i są tam tylko 2 gatunki

Elfir, kast, pestko - dziękuję, za Wasze porady. Już widzę, jakie błędy popełniam :(

Na razie wpadłam tylko na chwilę, bo zajęły mnie teraz inne sprawy i do tych rabat jeszcze powrócę, bo muszę te wąskie po prostu poszerzyć, tak, jak mówi Elfir...

Wiem jedno - mam beznadziejnie powierzchniowo zaprojektowane rabaty i to się teraz będzie za mną ciągnęło :( Na dodatek muszę teraz gdzieś wsadzić rośliny, które dostałam i wygląda na to, że muszę się zająć moim koszmarem, czyli skarpą :( Nie mam do tego weny zupełnie :( Rozłożyłam 15 sztuk irysów syberyjskich wzdłuż linii, do tego mam 3 azalie japońskie.. Jak to ma pasować? Co mam jeszcze dokupić? Kiedyś chciałam tą skarpę jakoś jałowcami płożącymi obsadzić, a dzisiaj znów jestem w kropce...

Elfir na zdjęciu są te berberysy, które radziłaś wywalić - one nadal są do usunięcia, tylko na razie nie wiem, gdzie je posadzić..

IMG_3719.jpg

IMG_3831.jpg

Na moim przedogródku rosną budleje nanho blue, pięciorniki białe, lawendy wąskolistne i lilaki krzewiaste ( niziutkie krzewy) i jeden lilak na pniu.

Chciałam dodać jakąś płożącą czy nisko ścielącą się roślinę, która kolorystycznie zgrałaby się z teraz kwitnącymi lilakami i pięciornikiem lub później kwitnącą lawendą i budleją. Może jakieś płożące róże?

Wystawa : południowo -zachodnio, gleba lekko gliniasta rozluźniona piaskiem.

Przy lilaku na pniu wyrosła z korzenia osobna gałązka, wysoka na ok.50cm. Czy dałoby się z niej pozyskać materiał na osobny krzew?

Edytowane przez gahan